Detik Kelahiran Ayra Raihana

Salam dear mommies and readers...

Alhamdulillah dah sebulan usia Ayra Raihana..sesi berpantang pun hampir melabuhkan tirainya... ;)

Kali ni nak cerita detik kelahiran ayra..saja nk share,setiap pengalaman bersalin kan ada kisahnya,moga menjadi nukilan,bila ayra besar nanti dia boleh baca apa mummy share kat sini..

Kisahnya on 3rd February 2014:
Dr dah set appointment utk cek VE and buat CTG since that day dah tepat 40weeks,let say jalan dah buka,or ada problem pada air ketuban,Dr nak induce malam tu jugak..nk dijadikan cerita,punyala yun takut nak induce tiap hari doa biarlah sakit tu datang secara normal,bukan dipaksa...

3:00 pm: Ok,hari tu nervous,sebab pagi dah rasa sakit,tapi yun tahan..then petang ada tanda..darah!yun memang tak sedap hati dah suruh husband take half day leave..masa keluar tanda ok,masih tahan,sebab sakit mcm period pain je..mama cakap jangan tunggu,pergi hospital cepat!

3:30pm: Sampai hospital ptg tu,Dr terus cek bukaan..suprisingly!dah 4 cm!Ya Allah...cepatnya!tak rasa apa lagi...bila dah lepas seluk,biasalah..psychology,terus rasa sakit..maybe contraction dah start every 30mins..

4:00pm: Masuk wad terus kene stay labour room since wad and katil penuh,masa ni ok lagi,steady and cool kononya..bila nurse masukkan drip,sakit makin kuat,yun pun mintak ubat tahan sakit...tapi sakit still ada,makin kuat!so nurse pecahkan air ketuban!masa ni makin kerap sakit!Ya Allah sakitnya ya ampuan,sangat kerap and teramat sakit sampai yun cucuk tangan husband kuat gile!Sorry syg..mummy tak blh control..

labour room! tempat kejadian..
masa ni sebelum sakit..sempat baca doa apa yg patut..

5:00pm: Dah rasa nak buang air besar sangat,husband panggil nurse sebab yun dah tak tahan..nurse pun buat VE..suprisingly!!dah bukak 8-9cm..masa ni nurse suruh banyak baca doa..Lailahailla anta subhanakainnikuntum minazzolimin..suami yun bacakan surah maryam..mulut ni dengan nk bc zikir,sambil buat breathing technique,perasaan jadi tak terkawal..

5:30pm: Dr sampai...masa ni yun geram dengan nurse sebab dua orng pegang and regangkan kaki yun dengan kuat,sebab die kata yun pergi angkat punggung...tak tau kenapa jadi bodoh tak tahu nak teran!siap Dr cakap..jangan angkat punggung..tapi masa ni yun tak perasan,sebab nurse tolak kaki kuat2..jerit suruh push..serius dah out of energy..then Dr suruh rest,fokus teran sambil tengok baby..masa ni tak taula..husband siap cakap muka yun dah macam raksasa!hahaha!kejam ok..

5:57pm: Alhamdulillah,yun selamat melahirkan Ayra!tak ingat berapa kali push..tapi penatnya and sakitnya tuhan je yg tahu...Syukur sebab prosesnya sangat cepat..tapi sakitnya super duper hebat!hehehe.


Memang betul orng cakap pengalaman setiap anak berbeza..tapi yun syukur sangat afif and ayra lahir secara normal, tepat at 40 weeks,dan sakitnya kejap..bila mama yun cerita dulu dia siap menunggu sampai sehari nk besalin,sakit tu lama sangat..Ya Allah tak terbayang,yun yg beberapa jam pun rasa nak tercabut sangat nyawa..Syukur semuanya dipermudahkan...

Moga Ayra Raihana membesar dengan sihat ye sayang..

12 comments:

Shasha Azmar March 11, 2014 at 1:40 PM  

Eh..eh..nama nak dekat sama..hehehe..anak sha,Nor Ayra Sumayyah...anak yun Ayra Raihanah..

aThidEaN March 11, 2014 at 1:40 PM  

amboi garang sgt muka ayra lepas keluar...:P putih melepak

Nur Diyana Yahya March 11, 2014 at 2:23 PM  

yun, pengalaman kita with 2nd bb hampir sama laa..pegi checkup sehari sblm 39w sbb dah rs xtahan sakit sgt kat tulang pelvic..mcm kena compress..tp contraction xde lg..just mild senggugut je..doc cek ve dah dilate 4cm..doc suh admit terus..tp ward penuh..k.dee siap blk umah dulu padahal doc xbg blk..sbb xrs lg contraction..dah masuk ward, doc bg masa smpi pg esk..if still xde contraction, esk pg pecah air ketuban..masa nak pecah dah 5cm, 9.30am..still xsakit..doc pecahkan..kena masuk drip induce sbb still xsakit..kul 11am, dilate 7cm br start rs contraction..bila dah 10cm, dah nk terberak sgt2 dah, kepala bb pon dah nmpk, doc plak xsmpi2 lg sbb nurse igt mcm lmbt lg so dia lmbt inform..bleh plak suh tahan dulu..adoi..alhamdulillah, 1.08pm ammar lahir :)

Allene March 11, 2014 at 2:40 PM  

yun.. alhamdulillah.. da selamat da...
ayra comel la awak... =)

ain.ya.nun. March 11, 2014 at 3:03 PM  

Alhamdulillah, selamat dah bersalin.

Tahniah for the new born ye Yun & selamat berpantang.

CikNaa March 11, 2014 at 4:00 PM  

beza kan lahirkan anak lelaki & pempuan..sama ka kita yun.. hihi.

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 March 12, 2014 at 9:40 AM  

HI AYRA.. senang betul yun beranak. hehe. tak sabra nak jumpe ayra..bila la ek

Sheila Salim March 12, 2014 at 11:03 AM  

Assalamualaikum kak, Subhanallah. Maha Suci Allah. Allahuakbar. lahir sudah zuriat kedua akak. alhamdullilah... sheila follow, singgah dan menabung kat sini ya ~~~
*sheila masukkan akak dalam bloglist preggymom, boleh tengok update story :)

~YUN~ March 17, 2014 at 10:49 AM  

Shasha: sedapnya nama anak sha.. :)

Athidean: garang tau die,keluar kuat sgt nangis,hehehe

Kak dee: alhmdulillah..rasa sakit kejap kan...maybe anak kedua da ada laluan kot..tu nk cpt je keluar adik ni.. :)

~YUN~ March 17, 2014 at 10:51 AM  

Allene: alhmdulillah lege da...tq alin! :)

Ain:alhmdulillah..tq dear :)

Cik naa: tula beze tau...sakitnya pun lain...serupa la kita ye..hehehe

Dot: alhmdulillah dot...syukur,insyaAllah nti akikah ayra yun jemput..dtg tauuu :)

~YUN~ March 17, 2014 at 10:52 AM  

Sheila: wslm..tq dear,lets exchange link! :)

cuna March 17, 2014 at 2:20 PM  

tahniah yun! dh lama tak bw. tgk2 yun dah bersalin rupanya. alhmadulillah semuanya selamat. bestnyaaa dh ada sepasang ;) take care :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.