20 months Rayyan Afif dan Kegusaran Hati Mummy

alhamdulillah Rayyan Afif sudah menghampiri usia 20 bulan! =)

lama benor mummy tak update progress and milestones afif kan..ampun ye sayang,mummy nk blogging pn memang tak ada masa..(huh!alasan je!)


  • alhamdulillah afif sekarang dah pandai makan,dulu mesti kene buat bubur,now dah boleh makan nasi biasa..kdng yun suap die dengan nasi,ayam and kicap,berselera sangat! 
  • peminat setia roti gardenia kosong!yg kelakarnya kalau dah minum susu,beriye jengket kaki kat table counter suruh amikkan roti...tuuu..tuuu... (nak roti  la tu!) =)
  • cukup suka dengan kereta...dah pandai sekarang,pergi dept store nampak kereta dah tunjuk-tunjuk!tuuu...tuuu...uuuuuu.... (macam tu la bunyinyaa)
  • suka menyusun!kereta la especially..sampai mummy nk tido atas katil..semua jadi car park die.. 
  • kuat menyusun dan kuat menyepah..haha!normal kot kan budak...
  • pantang kalau naik kereta nampak tractor,pengaut jentolak (haaaha!mummy pun xtau nak sebut), crane,segala jenis lorry and bus!siap tunjuk nak tengok,kepala sampai pusing 180 degree haaaa!

apa yang menjadi kegusaran yun..serius yun sangat risau..sedih pun ada...

anak orang lain yg seusia afif dah pandai cakap..even simple vocab kite boleh dgr.."mama", "papa","nakk","susu" and etc.
tapi afif hanya boleh cakap.."papa" and "mem (kucing adik yun)"
risau sebab afif tak pandai cakap lagi..

ok,dipendekkan cerita,last week adik yun meet this so-called cikgu tadika,die cerita handle with budak yg ada prob ADHD!and bila cerita all the symtoms adik yun cakap ada kat afif!masa ni parents mana yg tak risau kan..yun and husband macam sedih sebab takut tak normal ke anak aku...sepanjang malam ktorng study pasal ADHD and mild autism.. =(

as this so-called cikgu tadika mention about the simptom..yg yun perasan kat afif..
**lambat cakap
** tak fokus
**suka menyusun
**main bawah meja
**cenderung pada muzik
**susah nak makan
**aktif

then yun consult with my two friends yang bergelar DOKTOR. they said,doc pun susah nak suspect this kid is ADHD,and it tooks more than 6 months,kenapa orng lain senang nak judge anak u ADHD..yun bersangka baik and dont want to be so judgemental kat anak sendiri!sedih korang!

Tips and advise from doctors:
  1. apa kwn yun cakap,progress budak berbeza and yes!boy memang lambat cakap compare dgn girls at this age..anak die seusia 2 tahun still mumbling and tak cakap..and now he is 4 years,ok je boleh cakap..
  2. let say he loves car,sentiasa sembang pasal benda die minat..show videos or movies and sembang-sembang dengan anak.
  3. bila orang cakap menyusun tu simptom autism,some doctors they dont agree,sebab bila anak suka menyusun,he is developing his motor skills!bila menyusun,die akan fokus.ADHD or autism they dont focus in one thing they do.let say,sekejap pegang pen,and in one blink,die tarik alas meje..macam tu..
  4. kalau boleh jangan fokuskan satu minat anak.contoh..kalau die suka kereta,jangan asik beli kereta,ajar die membaca,main puzzle,lego, and etc.
  5. rajin berbual and bersembang dengan anak.kalau boleh kurangkan penggunaan gadget,ipad,tablet dan seangkatan dengannya..sebab benda macam tu hanya melibatkan pergerakan mata..yela,menonton kan..boleh bagi tapi need to control.. =)
so,yun rasa lega bila dengar advise from doctors..memang yun tak consult paed lagi,at least yun tak perlu risau sangat kan..many advises from family and friends, suruh hantar afif to playgroup sebelum terlambat katanya..yes,yun ada join trial class for afif,nanti yun cerita k!

ader mommy nak share same problems dengan yun?anak lambat cakap..or experience with ADHD and austim?kindly share ya..sometimes im a bit worried,tapi as parents,yun sentiasa positif and bersangka baik dengan anak..maybe belum terlambat kalau ambil langkah awal..siapa ada experience share pleaseeee dengan yun.. 

tq dear mommies! =) 



Our 3rd Wedding Anniversary

13.03.13

Marked as our 3rd Wedding Anniversary!syukur alhamdulillah... :)
(baru hari ni nk update!heee)


3 tahun rasa sangat sekejap..diam tak diam Rayyan Afif pun nak dekat 2 tahun..

Apa yg kami harapkan moga perkahwinan ini terus berkekalan selama-lamanya..moga Allah sentiasa panjangkan jodoh kami,murahkan rezeki kami dan kurniakan kami anak yg soleh dan solehah..

Terim kasih suami kerana menjadi suami yg terbaik utk yun..papa yg sangat loving and caring to Rayyan Afif..i couldnt ask more..thank you Allah..syukur alhamdulillah..

tq dear husband for anniversary getaway!


anniversary date! even penat balik kerja,gagahkan diri jugak! =)


and last but not least anniversary present!ingat tak ada present,lastly husband suprise me during dinner!terharu sangat..thank you so much sayang..syukur alhamdulillah! =)

Anniversary Gift. For Him and For Her!

memandangkn burfday suami dekat dengan anniversary,maka yun jamakkan je hadiah birthday and anniversary!heeee.tapi masa anniversary,yun suprise him with flower and choc delivery to his office!hamik kau jadi bahan satu ofis sbb dapat bunga...chill la..nowadays pn lelaki layak apa terima bunga! =)

tak silap ramai jugak rakan blogger,mommies blogger yang anniversary bulan  mac!Happy Anniversary too!may each years bring a lot of joy, hapiness and more babies too! =)

till then,take care! =)

Motherhood Expo KLCC:Review

Salam dear mommies and readers..

Last weekend yun sempat terjah motherhood expo..rasa lama tak update pasal expo..hehe!

Target kali ni,yun nak recycle bottle lama afif and buy new bottle of avent with 40% discount!tapi malangnya sampai depan klcc,blh plak cakap dgn hubby yun tetinggal botol kat rumah!adoi!masa tu amik kau kene sedas dengan hubby..biasala kaum adam ni,mana suka kalau kita pergi tanpa tujuan,katanya.."mummy ni mesti nak cari alasan nk membeli...ada je nak membeli.."

Yun senyum je..yela,shopping dan wanita tak blh dipisahkan!tiap bulan kalau gaji mesti ada je nk membeli brg utk anak!betul kan??sapa sokong yun??angkat tangan!!heeeeee!

Ok,overall expo kali ni mmg best!same as previous year!banyak booth... :)


 rambang tgk swimming suit comels2!!



Plan nak beli bottle bertukar menjadi hasil rembatan yg lain..as usual la kan...hehe!



pyjamas comel..sempat grab kat mothercare sales! =)

kat baby expo pun ada jual ni!promo tu!mummy beli buat bekalan stok! =)

bila hero dah tido,senang sikit nak shopping.. =)

Afif dapat barang..papa pun sempat rembat gadget yg diidamkan...mummy??tak dapat apa..kite tunggu 3rd anniversary next week,mana tau mr hubby baik hati kan nk bg present!ooooo...btw cant wait for our weekend getaway a.k.a short hunnymoon! :)

seronoknya 2 beranak ni dpt brg!mummy jadi peneman setia je la... =)

Till then,take care mommies! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.