Punca Rotavirus

Salam dear mommies and readers..

Entry kali ni yun nak share apa punca rotavirus?tanda-tanda anak anda menghidap rotavirus?how to handle your baby? :)

Well,this entry yun post based on own experience..So kalau nak tau info lebih lanjut,boleh google or refer Paed.. :)

Kalau kita search kat internet,punca rotavirus ni disebabkn viral infections dalam perut.
Mengikut kajian, kanak-kanak berumur 5 tahun mungkin sekali akan dijangkiti rotavirus (yg sudah ambil vacsin,is the other part of story)

Normally rotavirus is transmitted by the faecal-oral-route via contamintaed hands,surfaces and objects and possibly by the repiratory route. So,masa mula-mula doc suspected afif kene rotavirus,terus yun teringat,ada bwk afif main playground 2 days before die demam...maybe masa main kat playground die ada pegang macam-macam,yes..ramai budak main masa tu..so tak mustahil masa tu afif dijangkiti virus..puncanya sebenarnya dari najis..so bila difikirkan banyak sebab,kemungkinan anak kita main kat playground terpegang sana sini,tanpa kita sedar die masukkan tgn dalam mulut.

selalunya 48jam dijangkiti virus,baby akan tunjukkan simptom-simptom seperti demam panas,cirit birit dan muntah-muntah!

dear mommies,kalau baby anda ader simptom ni,cepat-cepat jumpa paed,especially kalau continously vomitting and buang air..selalunya rotavirus boleh dirawat tapi jika kita lambat ke hospital,dehydration may happen!dan boleh membawa maut!

as doc said,rotavirus takde ubat,the baby itself yg lawan virus tu dengan antibodi die sendiri..normally kalau admit,doc akan bg drip to maintain body fluid sebab baby akan terus cirit kan..and bg antibiotik bukan sebab rotavirus,tapi mengurangkan demam kalau anak anda demam panas! 

so as parents apa kita perlu buat jika anak anda dijangkiti?
1. sentiasa galakkan baby minum air yg banyak
2. jika anak anda tiada selera makan,make sure die makan sikit tapi kerap
3. jika doc bekalkan serbuk Smegta (bertujuan mengeraskan najis), tambah sikit dalam makanan dan minumam anak anda.it helps!
4. boleh bagi yakult untuk kurangkan demam (tambah air bg mengurangkan manis)
5. jika baby continue cirit birit tukarkan susu kepada free lactose milk 

seminggu lebih jugak afif minum free lactose milk,tapi susu ni buat die cpt lapar..then after a week yun tukar balik susu afif ke Anmum.. =)

ingat jika anak anda ada simptom di atas,cepat-cepat bawa ke hospital!jangan tunggu lagi...







Stroller Review and Mommies Choice!

Salam dear mommies and readers! =)

kali ni yun nk buat review pasal strollers..since newborn afif ada 3 strollers,ada yg masih elok tersimpan dalam stor,ada yg sudah selamat di jual dan berpindah tuan, and ada yg masih pakai sampai sekarang.. =)

1. Halford Zuzz 4 and babio infant car seat

masa yun preggy,berkenan sangat dengan travel system ni...bile survey rasa halford among reasonable price travel system,yela masa tu yun tak kerja lagi,kene budgetla kan..hehe!tengok stroller die pun nampak kukuh.then hubby cakap once baby keluar,baru die nak beli.ok,so no rush la kan..tapi alhamdulillah..rezeki Rayyan Afif,tok baba dengan murah hatinya nak hadiahkan!mummy pun seronoklaaa...hoorayyy! 

 

so far travel system ni sangat best!and boleh convert to toddler seat once baby reach 7 months!tapi worst part is,its heavy and bulky..maybe bagi parents yg ader boot kereta yg besar tak menjadi masalah..tapi bonet myvi kami comels je,so terpaksa letak kat passenger seat bahagian depan..agak leceh dan mengotorkan kereta sebnrnya..hukhuk!

so,mummy decided on umbrella fold stroller...Halford travel system selamat dibungkus dan disimpan dalam stor!takpe,lepas ni boleh guna utk adik afif plak kn...and perhaps we should buy a new car..heh?hehehe!

2. Esprit Sun Plus 11

ok,ni  2nd stroller afif...we love this stroller cause its convenient,easily fold,dan yg penting muat dalam bonet myvi..tapi..tapi...anak bujang yun tinggi..bila die tido and recline utk baring..kaki die mesti terjulur..macam kesian sangat!dan lg stress die asik nak keluar dari stroller!kalau mummy lupa nak fasten his seat belt,mulalah afif nak keluarkan badan!maybe stroller ni agak rendah,afif macam tak selesa sebab nampk kaki orang je kot..adoi afif!so we decided to letgo this stroller and bought a new one!again!


tapi lama jugak afif pkai stroller ni..almost 8 months..masa nk let go sedih jugak,and alhamdulillah buyer sangat puas hati sebab condition stroller okey sangat!yela,pakai kat shopping mall je.. =)

3. Quinny Zapp Xtra 2013

after letgo esprit stroller,mummy pun survey-survey..stroller apa plak kali ni nk beli yg sesuai utk afif,takut2 hubby cakap,same case!taknak duduk..jenuh la mummy nk jual balik kan..then yun decided on Quinny Zapp Xtra,so dah jual yg lama,bolehla topup for a new one!hehehe!

alhamdulillah,mummy and papa happy sangat sebab afif tak heran and tak gaduh pun nak keluar bila duduk dlm stroller ni!first yun rasa..sebab quinny zapp xtra takde handle bar depan baby,so die tak menghalang pandangan baby kan..afif pun rasa rileks,duduk and mengahdap depan..secondly,tayar quinny ni laju sikit,so afif bukan main sronok kalau makcik2 die tolak..hehehe!and yang penting,easily fold and muat dalam bonet myvi kami!bingo! =)


maybe part yg leceh sebab seat separately with body,so nk attach kene pasang balik..tapi body quinny ni lightweight!so kalau yun sorng pun tak terkial-kial .paling mummy suka,afif naik stroller je mesti nak tido!senang la mummy and papa nk shopping! =)

so dear mommies,korang nak share tak stroller apa yg best and convenient??mummy yun nk tau jugak...

dats all for today!take care mommies! =)


My 1st Melissa's Shoes!

salam dear mommies and readers...

lama tak post pasal shopping mopping kan?dulu rajin benar update pasal warehouse,sejak masalah kemalasan nk update,entry pergi warehouse ke,shopping ke,semua terperuk dalam draft!tapi ada ke orng nak baca lagi blog mummy yun yg suam-suam kuku ni??kihkih!

okey,lets start!just to rewarding myself,this month hati ni meronta-ronta,rasa gatal je nk shopping kasut!blurrrrr tak tau nk beli kasut apa?brand apa?tup..tup.. gatal nk pergi Melissa Shoes kat OU!walaaawei....masuk-masuk...wanginyaaaa kedai ni!try out their shoes!cantiks!comfort!

at first terdetik jugak kalau kasut jenis ala2 getah and plastik ni macam sakit kan..tapi this brand yg bestnya sole die lembut..bukan keras!belek-belek semua rm300 and above!amboi!rasa macam over plak budget!

ok..takpe!hati mau..tapi poket macam takmau..gitu?hehe!balik rumah terbukak plak website Zalora!ternampak plak Melissa shoes!only RM217!macam nakkkkkk jeeee....within my budget!sekali hamik kau semangat mak jemah amik measuring tape bagai,ukur kaki ni haaa...lepas tu trus click buy!puas hati aku!

alhamdulillah, after 3 days, the parcel is safely arrived..yeah!!!

presenting my new Melissa Hoop IV shoes! =)



tetibe rasa macam teringin yg ini plak!aaahh..sudah!

Melissa Spider..


okey,verangan sudah!tgk harga pn dah macam blh beli ipad sebijik..haha! =)

Rotavirus!Poor Rayyan Afif..

salam dear mommies and readers..

lama yun tak bersiaran kan..last 2 weeks afif admitted 5 days in hospital due to rotavirus!Poor my baby..


sebenarnya sakit ni rentetan dari minggu ke minggu..at last doc suspected rotavirus..sedih mmg sedih..it was his experience admitted in hospital since newborn..

after we went back from new year hols kat spore,afif on and off selsema..then on 2nd week of Jan 2013, demam panas..masa ni yun and husband terpaksa amik emergency leave sebab mama call cakap afif demam panas..risau masa ni..selang 2 hari sihat balik..

during thaipusam weekend hols,kami balik taiping..masa ni afif suddenly demam panas dalam kereta..ya allah,masa ni mummy blur!papa pun yg tgh drive jadi tak tentu hala!rasa cepatla sampai taiping nk cari clinic!afif panas sangat!ubat mummy tak bwk.. =(

then the next day afif kembali aktif sihat..tapi asik membuang air..i mean cirits sehari sampai 5-6kali...sedih tgk montot dah merah sgt2!!sampai KL jumpa doc Marina at PCMC..doc ni memang agak kerek sebanrnya...die cakap kenapa tak amik vaccine rota?kalau optional tak bermakna tak penting??serius kalau kita yg sakit jumpa doc ni blh jadi stress!kami dtg bukan nk dgr bebelan die...nk mintak ubat okey!

masa ni yun terfikir..ish..janganlah kene rota virus...takutnya...

selang 2 hari,afif demam balik!masa yun balik kerja..tengok die layu sangat..ya Allah sedihnya kenapa afif macam ni..okey,yun pn siap2 nk solat then nk pergi hospital..tetibe mama menjerit naik atas angkat afif!
"yun!!yun!!tengok afif ni kenapa??!!

masa ni yun rasa nak nangis!afif macam lemah sangat!kaki pucat!kuku biru!panas sangat-sangat...

ya Allah..kenapa ni sayang..yun and husband terus pecut pergi KPJ Damansara!masuk emergency!terus nurse bg drip and ubat punggung!doc cakap nasib dtg cpt..sebab demam afif dah 39.2C!

at last doc advised admit..utk cek darah and najis..

maka,berkampungla kami 3 beranak kat hospital selama 5 hari!

sihat sikit asik ajak mummy main kat playroom!afif..afif.. =)
 after his stools result,doc suspected rotavirus!memang yun akui terlepas pandang nk amik vaccine rotavirus..pernah tanya doc..doc cakap kalau tak duduk nursery,tak perlula ambil..tapi yun lupa..bila kita keluar jalan,exposed anak kita dengan public..blh jugak affected by this virus!hygiene kat rumah pun penting..it means before prepare his meals or milk,kene make sure basuh tangan bersih-bersih...

alhamdulillah,now afif dah sembuh..just make sure kene jaga hygiene betul-betul..kalau keluar g shopingg mall,kene pastikan die tak pegang lantai ke,then masuk mulut..maklumla budak tgh melasak...huhu!
Afif last day at hospital with nek mama!tq dear nurses and doc! =)
tq dear mommies yang banyak mendoakan afif kat FB!moga Allah sentiasa lindungi diri kita and anak kita terutamanya..moga dijauhkan dari penyakit2 berbahaya...amin!

take care all! =)

**maaf entry panjang plak**

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.