Speech Therapy

Salam dear mommies and readers..

Dua bulan okey tak update!pencapaian terbaik!hehe

First of all,tq dear mommies yg sudi memberikan komen on my last post,i do read all your comments!tq for tips,advise,and share your experience as well...

Ibu mana yg tak risau kan...yun lagi risau..husband selalu pesan,jangan la asik nk bandingkan anak kita dengan orang,mungkin perkembangan tu tak sama,anak orang tu cepat tang ni,anak kite plak cepat tang ni..rasa normal kot,ramai ibu-ibu di luar sana akan mula dialog mcm ni.."abang,anak si A kan dah pandai buat ni..buat tu...anak kita takde pun.."

Rasa kawan-kawan yun yang baru anak sebulan dua pun mengalami masalah ni,siap cakap..husband die bising kalau die asik nk compare anak dengan anak orang lain..haaa!Bila dieorng start cakap.. "eh,anak orang tu dah boleh meniarap la,kenapa anak kita tak lagi.."

Mmm...its normal i thing..ibu kan..sentiasa risau... :)

Back to post title,last week yun pergi checkup Rayyan Afif and vacsin chicken pox,so mentang-mentang memang takde patient,yun pun tanya doc about ADHD and  autism..he just suspects that maybe my lil boy has delay on speech..so doc pun prepare surat utk refer ke hospital sungai buloh for speech therapy.

He almost 2 years,but he speaks only 3-4 words..doc cakap agak lambat utk kanak-kanak 2 tahun..ok,mummy and papa akur,kite kene pergi jugak,yun harap ini tindakan awal,takut terlambat..menyesal...

Any dear mommies yang pernah hanta anak ke speech therapy,kindly share with me,apa method mereka ajar?how is the effectiveness?tq in advance!

Take care all!


16 comments:

Julia Mahir May 20, 2013 at 11:05 PM  

Yun, cousin julia pun hantar anak dia speech therapy, kalau x silap la.
anak dia dah 3 tahun tp ckp pun pelat lg, mcm baru belajar ckp je. jgn risau k ;)

Unknown May 21, 2013 at 8:51 AM  

yun, jgn wiso sgt la..doakan yg baik2 utk afif k..

tp tindakan ko nak hntr afif g therapy speech tu sgt bgs. sok2 afif yg bising ko plk xlarat nk lyn..hihih. mak aku ckp adek laki aku pn 2thn bru kua 'mak'. sblm 2thn xde sepatah haram pn ckp. syp sunyi.

take care dear. xoxo.

pizet May 21, 2013 at 9:37 AM  

adik pz hntr speech therapy jugak dah umur 10thn, hntr pun dah lmbt 5thn, nmpk progress sebab adik pz slow learner...nnt dia akan ajar untuk sebut, exercise lidah, macam2 jugak la

ettyzukhair May 21, 2013 at 9:48 AM  

hai yun..see like my previous comment on last update, he seem like delayed on speech..insyaallah..nnt soon dia akan bercakap..maybe a bit lewat sikit but still boleh encourage lagi..anak buah etty pun dh almost 3y..but still juz few words je kuar dr mulut dia..doa2lah moga dipermudahkan ye..

BLuRpL3 May 21, 2013 at 11:38 AM  

in shaa Allah, setiap anak tu perkembangan dia berbeza. ibu jgn risau ye. :)

Dnazz May 21, 2013 at 12:02 PM  

yun, iza ada dgr satu talk di radio pasal speech therapy nie. Bgus benda nie untuk develope speech skill untuk anak.

Betul tu yun, jgn bandingkan anak kita dgn anak org. Anak kita ada keistimewaan dia sendiri. Dan kalau kita ada 5 org anak pon, setiap seorang tu pon berbze, each of them has their own uniqueness. Good luck dear

phatgurl May 22, 2013 at 1:19 AM  

Yun, anak akak pun baru nak masuk 2 tahun (tua beberapa bulan dari Afif). Dia pun cakap sepatah dua kata je dan few people siap suruh kami bawa pergi speech therapy. So far kitorang relax je sebab bila dikaji kitorang as parents pun lambat bercakap jugak dulu so maybe genetic. As long as dia boleh sebut beberapa patah dan bagi eye contact kat kita that is positive already. Insyaallah sumenya ok untuk Yun and family.

..DeeYana.. May 22, 2013 at 10:00 AM  

yun, jgn risau sgt ye..nnt bila parents stress, kita tak dpt nak layan anak dgn elok..saif pon lmbt nak mula sesuatu perkembangan..meniarap 6 bulan, jd mcm komando 7 bulan..merangkak 8 bulan..nak start mkn solid 10 bulan..tu pon nasi xmo..nak roti je..tp br 5 suap dah tak nak..layan susu je lebih..11 bln tunbuh gigi & meniti2..skang dah setahun 2 bln still tak leh jalan lagi..bg k.dee xpe sume tu..just give them time to explore & tentukan sndr bila diorg nak start new perkembangan ;)

Anonymous May 23, 2013 at 12:20 PM  

hi nurul..nah baca entry my colleague nii

http://mommybeep.blogspot.com/2013/04/speech-therapy-1st-session-hukm.html

good luck!

-Husna KMNS

My Love.. May 23, 2013 at 7:41 PM  

Salam...

maybe u can refer my fren's blog..

http://mommybeep.blogspot.com/search/label/SpeechDelay

Dia skrg tgh anta anak dia ke speech therapy session.

But jangan risau k...setiap anak berbeza perkembangannya...

bibi yusof May 29, 2013 at 12:28 PM  

yun,

dont worry too much k.. i pon try to not worry too much... try to believe that every kid has different milestones.. tapi at the same time kite pon kene berusaha yg terbaik untuk anak anak.. :)

salam kenal Yun.

~YUN~ May 31, 2013 at 8:53 AM  

julia:yeke jue..die hanta speech therapy kt mana ye?harap2 afif aderla improvement after class nti..

qerm:yela kan,ramai yg ckp anak lelaki ni lmbt sikit compare dgn girls..sebab die cpt jalan kan,ramai ckp tu yg lmbt ckp..samala mak aku,die kata satg da petah,ko yg xterlayan,hehe

pizet:ooo ok..harap yunn hanta awal,xterlambat kn utk afif..

~YUN~ May 31, 2013 at 8:56 AM  

etty:tula etty,yun siap tnye doc,anak sy nampk mcm autism tak?doc ckp dr segi luaran tak nampak,so doc ckp 1st step pergi speech therapy dulu,see how is his progress..etty doakan ye..

blurpl3:insyaAllah dear...moga Allah permudahkan utk afif..doakan yee

dnazz:harap ni langkah awal kan iza..tp tula appointment lmbt lg bulan 11..ishhh...leceh sikit g gomen ni..yes,totally agree,so as parents kita pn xblh banding2 kan anak sendiri kan..pray for afif..tq~

~YUN~ May 31, 2013 at 9:14 AM  

sis phatgurl:so far alhamdulillah,afif da mula pndng muka mummy kalau ckp something,dulu yun risau gak kak..tp as doc advise,die suruh jugak g speech therapy..harap takde apa..yun risau jugak

kak dee:ramai ckp..just give him sometimes to develop on his own,mayb afif lmbt sikit ckp,tp jalan punyala cepat...huhuhu!hopefully afif cptla ckp..ni mummy pn die xpndai sebut lg..asik papa je..jeles tauu!heee

husna:owh!tq sna!aku da follow blog die..tq..tq

~YUN~ May 31, 2013 at 9:16 AM  

my love:tq dear!i just read her blog,hopefully dptla idea what is speech therapy class is..tq ya! =)

bibi:salam kenal bibi..i believe the same things..doakn yg terbaik k utk anak2 kita..mayb they will have special talents in future that we dont know..Allah plans is always the best.. =)

aini mail January 4, 2016 at 10:53 PM  

Assalammualaikum sis yun.. baru follow page u nie coz i baru nak scroll ttg anak yg dah masuk sekolah api masih pelat.. walhal takde sape pun dlm family yg ckp pelat... so just nak tanya perkembangan anak u...sis ada hantar tak g speech therapy tu... dan mcmana perkembangan dia..tq sis..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.