20 months Rayyan Afif dan Kegusaran Hati Mummy

alhamdulillah Rayyan Afif sudah menghampiri usia 20 bulan! =)

lama benor mummy tak update progress and milestones afif kan..ampun ye sayang,mummy nk blogging pn memang tak ada masa..(huh!alasan je!)


  • alhamdulillah afif sekarang dah pandai makan,dulu mesti kene buat bubur,now dah boleh makan nasi biasa..kdng yun suap die dengan nasi,ayam and kicap,berselera sangat! 
  • peminat setia roti gardenia kosong!yg kelakarnya kalau dah minum susu,beriye jengket kaki kat table counter suruh amikkan roti...tuuu..tuuu... (nak roti  la tu!) =)
  • cukup suka dengan kereta...dah pandai sekarang,pergi dept store nampak kereta dah tunjuk-tunjuk!tuuu...tuuu...uuuuuu.... (macam tu la bunyinyaa)
  • suka menyusun!kereta la especially..sampai mummy nk tido atas katil..semua jadi car park die.. 
  • kuat menyusun dan kuat menyepah..haha!normal kot kan budak...
  • pantang kalau naik kereta nampak tractor,pengaut jentolak (haaaha!mummy pun xtau nak sebut), crane,segala jenis lorry and bus!siap tunjuk nak tengok,kepala sampai pusing 180 degree haaaa!

apa yang menjadi kegusaran yun..serius yun sangat risau..sedih pun ada...

anak orang lain yg seusia afif dah pandai cakap..even simple vocab kite boleh dgr.."mama", "papa","nakk","susu" and etc.
tapi afif hanya boleh cakap.."papa" and "mem (kucing adik yun)"
risau sebab afif tak pandai cakap lagi..

ok,dipendekkan cerita,last week adik yun meet this so-called cikgu tadika,die cerita handle with budak yg ada prob ADHD!and bila cerita all the symtoms adik yun cakap ada kat afif!masa ni parents mana yg tak risau kan..yun and husband macam sedih sebab takut tak normal ke anak aku...sepanjang malam ktorng study pasal ADHD and mild autism.. =(

as this so-called cikgu tadika mention about the simptom..yg yun perasan kat afif..
**lambat cakap
** tak fokus
**suka menyusun
**main bawah meja
**cenderung pada muzik
**susah nak makan
**aktif

then yun consult with my two friends yang bergelar DOKTOR. they said,doc pun susah nak suspect this kid is ADHD,and it tooks more than 6 months,kenapa orng lain senang nak judge anak u ADHD..yun bersangka baik and dont want to be so judgemental kat anak sendiri!sedih korang!

Tips and advise from doctors:
  1. apa kwn yun cakap,progress budak berbeza and yes!boy memang lambat cakap compare dgn girls at this age..anak die seusia 2 tahun still mumbling and tak cakap..and now he is 4 years,ok je boleh cakap..
  2. let say he loves car,sentiasa sembang pasal benda die minat..show videos or movies and sembang-sembang dengan anak.
  3. bila orang cakap menyusun tu simptom autism,some doctors they dont agree,sebab bila anak suka menyusun,he is developing his motor skills!bila menyusun,die akan fokus.ADHD or autism they dont focus in one thing they do.let say,sekejap pegang pen,and in one blink,die tarik alas meje..macam tu..
  4. kalau boleh jangan fokuskan satu minat anak.contoh..kalau die suka kereta,jangan asik beli kereta,ajar die membaca,main puzzle,lego, and etc.
  5. rajin berbual and bersembang dengan anak.kalau boleh kurangkan penggunaan gadget,ipad,tablet dan seangkatan dengannya..sebab benda macam tu hanya melibatkan pergerakan mata..yela,menonton kan..boleh bagi tapi need to control.. =)
so,yun rasa lega bila dengar advise from doctors..memang yun tak consult paed lagi,at least yun tak perlu risau sangat kan..many advises from family and friends, suruh hantar afif to playgroup sebelum terlambat katanya..yes,yun ada join trial class for afif,nanti yun cerita k!

ader mommy nak share same problems dengan yun?anak lambat cakap..or experience with ADHD and austim?kindly share ya..sometimes im a bit worried,tapi as parents,yun sentiasa positif and bersangka baik dengan anak..maybe belum terlambat kalau ambil langkah awal..siapa ada experience share pleaseeee dengan yun.. 

tq dear mommies! =) 



23 comments:

elanie*Q March 20, 2013 at 11:09 PM  

hai yun!
hazim pon sama je mcm afif. tp bersangka baik jugak. kita tak boleh nak expect semua budak sama. cth mcm anak kawan nanie, mak dia pon risau masa anak dia dah masuk 2 tahun, still tak bercakap. cume sebut 1 word dalam satu2 masa. sekarang dah 3 tahun setengah, banyak cakap pulak. Abg nanie pon, 4 tahun baru confirm bercakap. before that cakap bahasa jerman, jepun semua keluar.

i'm worried too tapi takmau paksa hazim. berborak jugak dengan dia. most of the time dia bebel ape ntah, jawab balik pertanyaan kita.

budak2 semua tak sama, kalo kita letak satu benchmark untuk setiap budak, alamatnya ramai anak2 kena autism, ADHD segala. Padahal budak2 ni ada timing dia sendiri. Sama macam merangkak, bertatih, berjalan...ade yg cepat merangkak, ada yg lambat, ada yg cepat berjalan, ada yg lambat etc.

InsyaAllah Yun, afif takde ape..kita usaha dulu perbanyakkan komunikasi dgn dia dan tawakkal ok :))

DiilaNordin March 21, 2013 at 8:22 AM  

Salam Yun.

aritu ada baca kat 2011 babies group tp xnk komen kat situ takut abg sy ternmpk.

nk cita pasal anak dia, skang umo 4tahun. tak pandai cakap lagi. mmg sgt aktif + tak fokus.

dh pernah jmpa PAED n mmg dia ada symptom budak hyperactive.so doc suggest anta dia pg skola.

tapi masih lom ada perubahan lg. faveret dia ialah melompat. susah lar nk tgk dia jalan elok2, msti melompat jer selalu.

jangan risau yun, rasanya afif ok kot. kekadang org cakap anak yg bijak ni aktif. otak dia selalu berfikir.

anak sy pn aktif sgt2, kalau start lepas kan dia berjalan sendiri, jangan harap nak dukung atau letak dalam stroller. nnt mengamuk~

kalau dia boleh follow arah kita berjalan takpe, ni nak bebas, entah kemana nk pergi. susah betul~

skang anak sy 22months, pn tak byk words yg dia boleh cakap.

kalau kita leh buat gathering kan best, leh bandingkan perangai anak masing-masing ;)

Suliana March 21, 2013 at 8:26 AM  

salam yun.. lain budak lain perkembangannya.. anak sedara akak dah 2 tahun lebih pun tapi masih xclear cakapnya.. tak pe yun, slow2. berdoalah. akak pulak risau anak akak belum berjalan lagi, lagilah pompuan yg mana orang kata selalu pompuan semuanya cepat.. tapi ni dah usia 15 bulan dah..

fara March 21, 2013 at 9:11 AM  

kita pk positif je yun.. baby development lain2.. dulu tengok anak org dah merangkak,berjalan semua, fara pn ada pk iqbal lmbt ke.. tp alah lmbt sebln dua tu biasa la sbb bdk lain2 kan.. fara plak tgk afif sbg bijak, sebab pandai susun car dia.. hehe

fiszah_pjo March 21, 2013 at 9:38 AM  

dear..ank kwn sy mmg dok sahkn autisme.mild..huhu.now dlm proses terapi.ank die before 2 years dorg detect.now ank die 3 thun.nnti pzah tye die k....tp yun jgn bmbg k.keep positive dan monitor

Amalina March 21, 2013 at 9:39 AM  

hi yun =) im so glad u share this entry with us..sebab Hakim pon ade masalah yang same juga

and he is still not talking till now..not a single word eventho umi T-T

btw..menyusun is good..hakim jumpa therapist utk speech, physio and tata-cara kerja..salah satu aktiviti adalah menyusun blocks..sampai lani hakim blom dapat buat..T-T

mmg kena bertabah betol bile berjumpe dengan orang lain..banyak komen2 yg kurang enak
kami dah lali kot orang dok kata itu ini..sometimes it hurts..kadang2 saya buat pekak telinga..i know Hakim is taking his own time..insya-Allah Afif pon same

saya pon enroll Hakim kat playgroup..nama dioa GBOB..Afif try yang mana?

ciNDerella stRikEr March 21, 2013 at 9:47 AM  

memang risau dgn perkembangan anak yg agak lambat. tp, kalo lambat bercakap ni bagi nad biasa dh tgk ada anak2 sedara nad pon mcm tu jugak. So dun worry ok.

Pasal menyusun tu pulak...nad ada terbaca dalam 1 majalah. Baby yg pandai mengaturkan barang dari kecil berpotensi menjadi seorang pemimpin hebat bila besar nnt.

QQ...jangan harap laa nak atur cantik2. sepah2 kan aturan kita lg ada la.

So, Yun jgn terlalu risau. Teruskan usaha bersembang dgn afif. Kalo bole banyakkan soalan utk dia bereaksi untuk jawab.

Semoga semuanya ok ok. Nad yakin laa afif tu sihat. Aminn

azzpinky March 21, 2013 at 10:10 AM  

Yun,

dont worry too much...nnt kita stress, tanpa kita sedar kita mcm pksa ank tuk berkembang ikut kehendak kita plk bukan pd tahap dia blh capai lg....

stp ank lain perkembangannya...ada org kata klau cpt tumbuh gigi or cpt blh jln akan lmbt berckp...tp alamdulillah tak pada Zameer...

skrg Yun kena byk sembang ngan Afif...mcm Zameer pon minat tgk lori, kete n bas...klau dlm kete tu semua la dia nk tgr...mmg dia xtau ape bnda tu tp dia dh tnjuk minat nk tau...so every yg dia interest tu ajar dia sebut..."lorry"..."car"..."bus"...

ajar english lebih mudah bdk2 nk pronouns banding ngan BM...xpe mn2 pon asal ank2 akan cuba ingat lama2 akan cuba sebut...

gud luck mommy Yun!

ettyzukhair March 21, 2013 at 1:02 PM  

hai yun..hai afif..
mommy..dun worry much..insyaallah soon a later afif akn ckp punya..actually etty quite familiar with this kind of situation..ni based on pemerhatian etty pd anak sedara etty sendri..yup..sume org 1stly mst je assume kids mcm afif ni samada autism or ADHD..some say suka menyusun, xfokus, xsuke bergaul, suka tunjuk mnta org ambilkan benda ke, xberkomunikasi ni as autism..mcm anak sedara etty pun abg n SIL perasan after dorg balik dr UK kiranya selepas setahun menetap kt sne..n anak sedara etty dh masuk 2 thn pun masa tu..mula2 yes mmg sume assume as autism..last2 gi bawak gi paed, theraphy hospital n traditional it just only delay of speech bukan ADHD or autism..so now after few months treatment dh nmpk progress dh..syukur sgt2..insyaallah nnt dia akn bercakap jgn risau..just encourage him slowly..byk2kn komunikasi..n kurgkn mkn salmon..bykkn mkn ikan2 lain yg kandungan DHA yg lebih byk..takecare both of u..

Shu @ Mrs. Hamid March 21, 2013 at 2:21 PM  

Hi Yun, good la Yun mintak pendapat kawan2 yg lebih arif pasal ni. perkembangan anak2 ni tak sama. jgn nak banding2kan. Anak Shu pun dah 22 bulan, tapi masih belum boleh menyusun ayat macam baby2 yg sebaya dengan dia, sebut sepatah2 je. Tapi Shu tak kisah pun setakat ini, sebab dia senang capture new words yg kitaorang ajar. maybe take time la untuk menyusun ayat tu.
Ape2 pun be positive, support banyak komunikasi dan doakan yg terbaik untuk anak2 kita ye.

Dina Sallehudin March 21, 2013 at 2:55 PM  

Yun dina agree with Elanie. Dina pun mula2 risau knp ZA x boleh berckp properly. Kalau baca buku, toddler his age shud say 3 word sentences at least. Then dina terfikir most books they talk bout anak2 mat salleh yg sememangnya development drg faster than Asian kids. and dina baca mmg boys a bit lambat bercakap cos they're more advanced in their motor skills and other things. For now, ZA pun blum blh say 3 letter words in one sentence. He can say banyak jugak words, but when he says it dia blum pandai use in sentence. paling pun "nak ball, nak cake, nak apple" something like that. Yun encourage Afif to talk. have a conversation dgn dia, n when u do, look him in the eye. Contoh mcm ni dina slalu buat yg dina nmpk encourage ZA to say the words. He knows benda tu adalah benda tu. Cnth house. he knows its house tp dia susah sebut kan. So Yun explain, Afif, this is house, banyak2 kali repeat2... then ask him, Afif, what is this? Dont answer tau... just ask ask ask, then he'll say it. Yun try ya. And keep on talking. Hari2 pun xpe, if possible limitkan tgk tv/gadgets. Let him learn thru flash cards/books/kita tunjuk sendiri. contoh bwk pegi supermarket, bagi dia pegang bawang ke, sayur ke, then ckp Afif, this is onion, or apa2 lah... mcm2 tips rasanya dina nak share, tp dina pun in d process of encouraging ZA to speak more... lately ni je dia more vocal, showing me things, and saying it. b4 this dia suka ckp bahasa dia je. but mmg kena sabar n bnyk2 practise. especially anak kita boys ni drg kan lebih suka bermain...hehe. dont worry k Yun, doakan yg baik2 tuk our boys. inshaaAllah... ramai yg ckp boys we shudnt worry too much, andaikata dia dah 2 thn lebih tp masih x blh cakap (2-3 word sentences) we can go see speech therapist. kt HUKM ada. highly recommended. otherwise, shud b ok. betul kata Elanie. kids develop at a different pace. sama mcm development yg lain. kan research shows that kids yg berckp cepat x semestinya nanti dah besar dia akan jd genius or anything. Yun bersangka baik and bnyk2 berdoa mntk2 dijauhkan drp apa2 development condition. =) It's gonna be alright! =) take care Yun!

AdamSofiya :) March 21, 2013 at 3:56 PM  

perkembangan budak2 lain..sofiya pon still takleh ckp lagi..tapi dah dgrlah bunyi2 ujung die..sometime taktaw pon ape die ckp..and my nephew masuk 3 tahun baru berckp..before tuh die ckp mcm baby talk and kalu nak ape2 main tunjuk2 jerk...

jgn risau sgt, insyallah..ikotlah DR nye advise.

phatgurl March 23, 2013 at 12:20 AM  

Ady yang 21 bulan pun baru reti ckp nah, nak, tu dan ma (kalu dah desperate sgt). Akak risau gak tp family kata dulu akak pun lambat gak ckp sampai org ingat akak bisu so akak relax jela. Rasanya Afif sihat je tu...dont worry too much. Bab menyusun, suka lagu, suka kereta sama je dgn Ady so mmg umur gini developmentnya begitu. Akak doakan yg terbaik utk kita semua ;-)

aThidEaN March 23, 2013 at 11:42 AM  

hi yun. i paham perasaan u. anak i pon xberapa byk vocab dia. tp ada skali masa dlm pantang i duduk kat kampung, ramai yg ajak dia sembang, lama2 increase la vocab dia walaupon pelat2..

klu u nak baca experience pasal lambat bercakpa semua ni, boleh baca kat blog tripletplusone. try google blog tu. anak ketiga diorang lambat bercakap n pergi speech theraphy.

Orked March 26, 2013 at 12:43 PM  

aha setiap ank lain pkembangannya. Igt lg ank sya yg no 2 x merangkak..cuma mngesot, punya la risau tkt dia x bjlan..siap ketuk lutut dgn ikan haruan dan sabut nk bg cpt bjln..kelakar je..lastnya 1 thn 3 bln baru dia jln..

Cho Zila March 29, 2013 at 2:03 PM  

yun... sbg sorang ibu memang kita risau tambahan lg keprihatinan orang keliling yang tanya kita macam2... akakpun dulu gitu masa anak sulung.. rasanya sampai umur dia dua tahun entah apa butir buah cakap dia.. sedangkan adik dia masa 8 bulan dah petah bercakap..

yang penting kitani kena selalu sembang gak dengan dia.. lama2 diapun suka bercakap dengan orang keliling.. bawak dia ke taman yang ramai kawan sebaya... Insyaallah takder apa2tu..

jangan tengok anak orang lain memang kita rasa tertekan sikit... yang penting kita fokus kat dia jer... ...

Unknown April 4, 2013 at 1:31 PM  

hi yun, ko jgn la risau sgt. dont think negative to afif. insyallah afif pandai cakap cuma die belum nak keluarkan je. sok da tau hamek ko xterlayan..hehe.

doala byk2..bese la kite ni perempuan suke pk bukan2 je..mintak dijauhkanle..afif will be fine. sikit hari la tu cakap le die..

Anonymous April 14, 2013 at 12:51 AM  
This comment has been removed by a blog administrator.
Airin Diana Anuar April 22, 2013 at 5:01 PM  

hi yun!
Dont worry
Development each of kids different
plus at age of 20 months, xde ape pun yg boleh dibimbangkan. he's still learning kan?
so dont push too much. enjoy doing much activities together with him. insyaAllah :)

AIN NAZRI April 30, 2013 at 5:18 PM  

Yun.. risau tu penting tapi jgn terlebih2.. nanti kita stress.. Auf n Afif pon sama.. x nak cakap2.. tapi once dia umur 2 tahun, and no progress ain nak jumpa pakar.. sebab amek sejarah ain n hubby yang mula bercakap umur 2 tahun.. so ala2 keturunan kan.. hehe..

auf cakap byk tp cakap jerman.. yang dia tahu cuma 'naaakkkkkk' semua lah dia bantai nak.. cuma skrg ain n hubby tukau ajak dia sebut 'Allah', Ya Hayyum, Ya Qayyum.. and nampak ada progress sikit2.. walau bunyinya tak clear but he try to say it..
Yun cubalah.. kita sbg ibu ni mmg banyak pk tuk anak2.. semoga anak2 kita di lindungi Allah..

*ain g playgroup GBOB.. sama ngan Amalina

Irene Dahayu August 27, 2013 at 1:08 PM  

macam anak saya Adam Amsyar. bulan depan cukup 3 tahun.. hanya mama papa number, A to Z, alif ba ta sampai abis. kalau nak apa2 tunjuk je... suka tengok tutor tv sebab ada ABC n number... sekarang menjalani terapai di hospital kerajaan... kita sebagai ibu ayah fikir positif je kan.. harap keajaiban terjadi.. hahaha... berdoa kat Allah je, sebab doa ibu lagi mujarab kan...

Anonymous October 9, 2014 at 7:40 AM  

Hello yun...ank saya pun msh lom pndai bckp.skrg umo dah 1 thn 9 bln. Cuma dpt sebut perkataan mamam, six, two, ik uk itu je. Saya risau gak sbb anak rakan sebaya ank saya dah boleh sebut mummy daddy. Harap2 dptlh dia ckp lps ni.

Shadzack Eryn March 24, 2015 at 2:29 AM  

Sis yun, anak sy skrg 20 bln pun masih x pandai ckp as in bual2 gitu. Tapi, umur dia 17 bln dh byk vocabs dia single words sampai skrg lebih kurg 170+ (byk from pictures & videos yg dia tonton), umur 19 bln dh kenal serta menyebut huruf2 alphabets in random order both lower & upper case, bentuk star/heart/square/oval/circle/hexagon, nombor 1-5 & warna yellow/blue/red/orange. Tapi tu je. Bila bawa borak2 dia cuma ckp "tatatatatata blublu debah?" Dgn intonasi seolah2 sdg bertanya. Sy cuba fikir positif la sbb wlupun anak org lain petah brckp, tapi anak kita mungkin lebih mendahului kat area lain contoh motor skills, problem-solving skills, creativity skills etc. So, in my son's case, mungkin lebih mendahului kat area memorization & recognition kot. X usah risau yer, skrg ni mungkin anak kita tgh encode words kat dlm otak diorg & who knows if tetiba ja diorg speak in complete sentences siap dgn explanation lagi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.