Rotavirus!Poor Rayyan Afif..

salam dear mommies and readers..

lama yun tak bersiaran kan..last 2 weeks afif admitted 5 days in hospital due to rotavirus!Poor my baby..


sebenarnya sakit ni rentetan dari minggu ke minggu..at last doc suspected rotavirus..sedih mmg sedih..it was his experience admitted in hospital since newborn..

after we went back from new year hols kat spore,afif on and off selsema..then on 2nd week of Jan 2013, demam panas..masa ni yun and husband terpaksa amik emergency leave sebab mama call cakap afif demam panas..risau masa ni..selang 2 hari sihat balik..

during thaipusam weekend hols,kami balik taiping..masa ni afif suddenly demam panas dalam kereta..ya allah,masa ni mummy blur!papa pun yg tgh drive jadi tak tentu hala!rasa cepatla sampai taiping nk cari clinic!afif panas sangat!ubat mummy tak bwk.. =(

then the next day afif kembali aktif sihat..tapi asik membuang air..i mean cirits sehari sampai 5-6kali...sedih tgk montot dah merah sgt2!!sampai KL jumpa doc Marina at PCMC..doc ni memang agak kerek sebanrnya...die cakap kenapa tak amik vaccine rota?kalau optional tak bermakna tak penting??serius kalau kita yg sakit jumpa doc ni blh jadi stress!kami dtg bukan nk dgr bebelan die...nk mintak ubat okey!

masa ni yun terfikir..ish..janganlah kene rota virus...takutnya...

selang 2 hari,afif demam balik!masa yun balik kerja..tengok die layu sangat..ya Allah sedihnya kenapa afif macam ni..okey,yun pn siap2 nk solat then nk pergi hospital..tetibe mama menjerit naik atas angkat afif!
"yun!!yun!!tengok afif ni kenapa??!!

masa ni yun rasa nak nangis!afif macam lemah sangat!kaki pucat!kuku biru!panas sangat-sangat...

ya Allah..kenapa ni sayang..yun and husband terus pecut pergi KPJ Damansara!masuk emergency!terus nurse bg drip and ubat punggung!doc cakap nasib dtg cpt..sebab demam afif dah 39.2C!

at last doc advised admit..utk cek darah and najis..

maka,berkampungla kami 3 beranak kat hospital selama 5 hari!

sihat sikit asik ajak mummy main kat playroom!afif..afif.. =)
 after his stools result,doc suspected rotavirus!memang yun akui terlepas pandang nk amik vaccine rotavirus..pernah tanya doc..doc cakap kalau tak duduk nursery,tak perlula ambil..tapi yun lupa..bila kita keluar jalan,exposed anak kita dengan public..blh jugak affected by this virus!hygiene kat rumah pun penting..it means before prepare his meals or milk,kene make sure basuh tangan bersih-bersih...

alhamdulillah,now afif dah sembuh..just make sure kene jaga hygiene betul-betul..kalau keluar g shopingg mall,kene pastikan die tak pegang lantai ke,then masuk mulut..maklumla budak tgh melasak...huhu!
Afif last day at hospital with nek mama!tq dear nurses and doc! =)
tq dear mommies yang banyak mendoakan afif kat FB!moga Allah sentiasa lindungi diri kita and anak kita terutamanya..moga dijauhkan dari penyakit2 berbahaya...amin!

take care all! =)

**maaf entry panjang plak**

17 comments:

yUmiE AzuRa February 17, 2013 at 7:41 PM  

ya allah!kesian afif.
alhamdulillah afif dh sehat skrg.
takut plak yumie yun.sbb iman pn yumie xde amik vaksin rotavirus.tulah sbb pk die xduk nursery.since ktorg pn duk kg je skrg ni,dh jrg jln2 or pegi mall sgt.tu yg xamik trs vaksin tu.huhu..
Ya allah,minta2 iman dijauhkn dr virus ni.mama die tawakal jela.uhukk

~YUN~ February 17, 2013 at 7:47 PM  

Yumie:Alhamdulillah da sihat..tp doc ckp xmustahil akan kene lg,just kene amik precaution and jg hygiene..insyaAllah yumie..kite doa yg terbaik utk anak kite k..yun skang bwk je sanitizer g mana2,huhu

waniey February 17, 2013 at 9:57 PM  

nasib baik you x amik vaksin rotavirus. ade porcine aka babi..u bleh check website jakim. doc marina tu islam ke bukan?

~YUN~ February 17, 2013 at 11:19 PM  

Wanie:salah satu sebab yun xamik pn sebab ramai ckp ada unsur vavi..tu jadi was2..doc marina tu melayu islam..tapikan wanie,even hospital pakar al islam pn xckp langsung pasal rota ni ader unsur babi..cmner ek?dieorng ni aware ke x?

Dina Sallehudin February 18, 2013 at 12:28 AM  

mashaAllah Yun, so sorry to hear this. Semoga Allah swt sembuhkan Afif... he'll be fine i promise. Sabar ya mummy. Dugaan parenting. dina pun in fact x amik vaccine tu tuk ZA. Ntahlah, mcm2 opinion about it, but lately dina mmg dgr bnyk kes rotavirus. Anyways, im glad to know Afif is doing better. Keep on blogging Yun! ktrg sume rindu!!!

♥S@R@♥ February 18, 2013 at 10:42 AM  

kesiannya kat afif..
yaAllah semoga ank kita sentiasa dilindungi..

Noli@Ibu Wafa February 18, 2013 at 11:04 AM  

mndebarkan..alhmdulillah afif dah ok..takut je dgr,kne lebih prihatin persekitaran anak2 kn..huhu

**yun..wafa minum mealshakes,tu yg makin berselera sekrang..meh la cuba ;)

mama ila February 18, 2013 at 11:09 AM  

alhamdulillah..afif dah sembuh...apa2 pun..take care ya =)

~YUN~ February 18, 2013 at 12:02 PM  

mmg dugaan dina..masa afif sakit,rasa mcm sesal,rasa mak apa aku ni,xjaga die betul2...mmg parenting ni byk ajar kite sabar kn..i wish that i can stay at home with afif..bes tgk dina..insyaAllah yun akan rjin update lepas ni.. ;)

~YUN~ February 18, 2013 at 12:05 PM  

amin...moga anak kita sentiasa dilindungi. :)

~YUN~ February 18, 2013 at 12:16 PM  

amin...moga anak kita sentiasa dilindungi. :)

~YUN~ February 18, 2013 at 12:18 PM  

alhamdulillah da sihat noli...meal shake tu cmner nti inbox yun kt fb k :)

~YUN~ February 18, 2013 at 12:20 PM  

alhamdulillah..tq ila.. :)

Aty_Fared February 18, 2013 at 2:11 PM  

Risau bace...ya allah...semoge penyakit tu tak dtg kembali.....baru tau pasal vaksin tu ade unsur2 vavi....silly me....hurrmmmm

Fara Atiqah February 18, 2013 at 3:21 PM  

my daughter pun tak ambik vaccine ni, eh risau pulak..dah la baru je kene HFMD..

tp alhamdulillah afif dah sihat.. :)

~YUN~ February 18, 2013 at 7:00 PM  

Aty:mudah-mudahan la aty..yun risau jugak..sbb doc ckp ader rota type1,type 2...yun tawakal je..buat mana yg mampu and terbaik utk afif..yun tau pn dr group mommies hari tu,kalau nk confirm lg,aty try tnye Jakim k..

Fara:xpe farah..just make sure u jaga hygiene k..alhamdulillah sihat dah.. :)

mrs kayrul February 20, 2013 at 3:46 PM  

alhamdulillah afif dah ceria kembali...saya plak sekarang tengah susah hati dua2 anak tengah demam..on off...susah sangat hati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.