Punca Rotavirus

Salam dear mommies and readers..

Entry kali ni yun nak share apa punca rotavirus?tanda-tanda anak anda menghidap rotavirus?how to handle your baby? :)

Well,this entry yun post based on own experience..So kalau nak tau info lebih lanjut,boleh google or refer Paed.. :)

Kalau kita search kat internet,punca rotavirus ni disebabkn viral infections dalam perut.
Mengikut kajian, kanak-kanak berumur 5 tahun mungkin sekali akan dijangkiti rotavirus (yg sudah ambil vacsin,is the other part of story)

Normally rotavirus is transmitted by the faecal-oral-route via contamintaed hands,surfaces and objects and possibly by the repiratory route. So,masa mula-mula doc suspected afif kene rotavirus,terus yun teringat,ada bwk afif main playground 2 days before die demam...maybe masa main kat playground die ada pegang macam-macam,yes..ramai budak main masa tu..so tak mustahil masa tu afif dijangkiti virus..puncanya sebenarnya dari najis..so bila difikirkan banyak sebab,kemungkinan anak kita main kat playground terpegang sana sini,tanpa kita sedar die masukkan tgn dalam mulut.

selalunya 48jam dijangkiti virus,baby akan tunjukkan simptom-simptom seperti demam panas,cirit birit dan muntah-muntah!

dear mommies,kalau baby anda ader simptom ni,cepat-cepat jumpa paed,especially kalau continously vomitting and buang air..selalunya rotavirus boleh dirawat tapi jika kita lambat ke hospital,dehydration may happen!dan boleh membawa maut!

as doc said,rotavirus takde ubat,the baby itself yg lawan virus tu dengan antibodi die sendiri..normally kalau admit,doc akan bg drip to maintain body fluid sebab baby akan terus cirit kan..and bg antibiotik bukan sebab rotavirus,tapi mengurangkan demam kalau anak anda demam panas! 

so as parents apa kita perlu buat jika anak anda dijangkiti?
1. sentiasa galakkan baby minum air yg banyak
2. jika anak anda tiada selera makan,make sure die makan sikit tapi kerap
3. jika doc bekalkan serbuk Smegta (bertujuan mengeraskan najis), tambah sikit dalam makanan dan minumam anak anda.it helps!
4. boleh bagi yakult untuk kurangkan demam (tambah air bg mengurangkan manis)
5. jika baby continue cirit birit tukarkan susu kepada free lactose milk 

seminggu lebih jugak afif minum free lactose milk,tapi susu ni buat die cpt lapar..then after a week yun tukar balik susu afif ke Anmum.. =)

ingat jika anak anda ada simptom di atas,cepat-cepat bawa ke hospital!jangan tunggu lagi...







9 comments:

*azni* February 26, 2013 at 10:28 AM  

nice info..tq for sharing yun..

aThidEaN February 26, 2013 at 12:22 PM  

thanks for sharing dear. good info

Cho Zila February 26, 2013 at 2:16 PM  

selalu nampak banner pasal rotavirusni. sebab lama ngat menunggu memang baca habis gakler..

nurulfarehah February 26, 2013 at 2:36 PM  

tq 4 the info. nak copy sikit2 ye. maklumat berguna. :)

~YUN~ February 28, 2013 at 10:36 PM  

Azni:welcome.. :)

Athidean:welcome..sharing is caring :)

~YUN~ February 28, 2013 at 10:38 PM  

Chozila: bgusla kalau ada awarenes,,yun akui dulu terlepas pndang,bila anak da kene bru yun terhegeh2 nk baca psl rota ni..huhu

Nurulfarehah:Welcome...blh je..silakan.. :)

♥ ROS ♥ March 1, 2013 at 11:13 AM  

Anak ros biasa kena masa 7bulan... Dlm blog ade crita... Alhamdulillah sehat dh skrg :) faktor dia sbb slalu masukkan bnda dlm mulut :p

~YUN~ March 2, 2013 at 11:04 AM  

Ros:owh yeke...nti yun nk bc kisah ros plak...lepas ni kene berjaga2 kan...since anak kite da penh kena..

mrs kayrul March 5, 2013 at 9:28 AM  

kena ambik perhatian lebih nie...nama penyakit tue pun dha ngeri dengar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.