Motherhood Expo 2012

Hi dear mommies!

mesti yg ramai kan bershopping-mopping kat motherhood expo last weekend ???memang cun-cun je yun balik KL last weekend..lepas tu mulalah cm rakus nak pergi motherhood expo or my dear warehouse..haha!giler warehouse betul..

muka excited!3 of us! =)

dear mommies yg pergi my dear warehouse,silalah share kat blog ye..bolehlah i menjamu mata..excited okey tgk orng update pergi expo/warehouse!! =)

sampai2 je kat event hall,mummy yun dah melilau-lilau tgk booth banyak giler!nk g mana dulu ni??kanan...kiri..depan...haha!

overall expo kali ni best la jugak!booth banyak..laluan nk lalu more spacious!takla bergesel dengan stroller and perut orang.. =)


 




mummy yun reviews:
  1. Avent-avent product takla murah sangat compared to previous expo,this time Avent teats RM23..last expo yun dapat RM20 je..nak cari blender takdela plak!tapi feeding bottle macam murah..sebab semua macam rakus amik smpai kosong rak!hehe
  2. Pureen-same as previous expo!macam biasa la,yun akan beli pureen liquid cleanser refill for bottle and teats..tapi!yogourt bodywash kat warehouse lagi murah,u can get RM9 only!kat expo RM11
  3. Little Bean sterilizer and warmer very cheap!RM150 only..and the food processor,blender and steamer murah giler,RM150 from RM299!pengsan mak!tapi bila pikir-pikir,tak jadi plak nk beli..ktorng beli walker 3 in 1 utk Rayyan Afif!only RM240.. =)
  4. Whoope Diapers-kali  ni rezeki dapat beli,mid valley expo last nov takde pun..ktorng borong 2 pack je..bila dah try,rasa menyesal beli 2 pek!serius kualiti and ketebalan amat bagus!
  5. Tommie Tippee-yun rasa feeding bottle murah!teats pn murtah..RM16!harus rembat kan....
  6. Nursing Attire-many choices!tapi sayangnya...i've no longer breastfeed my dear baby.. =(
  7. Stroller and car seats-banyak pilihan!

hasil rembatan mommy yun!
 - Pureen detergent,refill liquid cleanser,wipes,bodywash
- 3 in 1 Little Bean walker
- Whoopee diapers
-TT teats
-Sweater
-Feeding set,socks,clip fan
-2 sets of Bip



7months present for Rayyan Afif!3 in 1 walker.. its a rocker,walker,and 360o seat! =)


mummy tetibe mengidams Garret Popcorn!gedik kan?hahaha!sempat take away before balik..


balik rumah terus rasmi!excited anak mummy!hehe



 so,dear mommies!!apakah hasil rembatan anda?share-share jom! =)







Baby Snuggle Nest (PORTABLE BABY COT)


salam dear mommies..

new product from Lil' Rayyan Boutique!

sangat sesuai untuk ibu-ibu yg menunggu ketibaan cahaya mata... =)


BABY SNUGGLE NEST (PORTABLE BABY COT)
**0-6 months or until baby begins to pushup or rollover 

**Used in adult bed between pillows. and travel 

**Head and foot barriers minimize risk of entrapment 

**Folds for travel and storage 

** Machine-washable sheet and cover

ONLY RM80!!

interested,kindly visit Lil' Rayyan Boutique..

or just text mommy yun at 012-8010992



Penyediaan Puree

salam dear mommies and readers..

hopefully semua dah dapat email buku recipe and food chart,kalau ada yun terlepas pandang,kindly email yun or just leave email kat comments box k,nti yun email.. =)

as mention in the previous entry,yun akan buat stock makanan Rayyan Afif for one week!sebenarnya time weekend yg yun boleh spend time kat dapur,sebab papa boleh tengokkan Rayyan..kalau hari biasa,kalut ribut,yun baru nk masuk dapur,si kecik dah terjerit-jerit!

so,yun akan menggunakan sepenuh masa during weekend!sampai papa cakap..."ish,lamanya buat makanan Rayyan Afif!"...hehe!

ok,back to post title..

last weekend yun sempat prepare Puree Carrot,Puree Cauliflower,Puree Sweet Potato dan Puree Apple.

Puree Carrot,Puree Cauliflower,Puree Sweet Potato
  1. untuk penyediaan puree sayur-sayuran,lobak,kubis bunga,dan keledek dikukus selama 15 minit atau sehingga lembut.
  2. kemudian,lobak,kubis bunga,keledek di kisar dengan menggunakan air secukupnya.
  3. setelah dikisar,puree ditapis untuk mendapatkan fine texture!
  4. puree boleh dihidangkan bersama bubur! =)

kukus dulu..mummy yun pemalas nk amik pengukus,pakai cara tradisional!hehe

 blend smpai halus,then tapis!

Puree Apple
  1. 1 biji epal dibersihkan,dikupas dan dibuang kulit,bijinya dibuang,dan epal dipotong kepada saiz sederhana.
  2. tuang air dalam periuk dan didihkan
  3. tutup dan renehkan selama 10 minit atau sehingga epal menjadi lembut
  4. lenyek epal atau boleh dikisar
  5. tapis puree epal sebelum dihidangkan.
  6. jangan lupa,air rebusan epal boleh dibuat sebagai jus! =)

epal yg sudah dibersihkan dan dipotong

rebus sampai lembut!jangan lupa air rebusan boleh dijadikan jus untuk si kecil!

simpan dalam ice tray!jimat ruang...

 tingkat atas fridge penuh dgn makanan Rayyan Afif je!hehehe!

next entry nanti yun nak cite pasal stok bubur,stok ayam and stok oat!

dear mommies jomla kongsi resepi! =)

Introducing Solid Foods to Rayyan Afif!


Talking about solid foods,mummy yg excited smpai pening-pening search recipe utk Rayyan Afif!read about do's and dont's..what type of fruits,veges,meats,and grains that suitable for 6 months baby..

kalau boleh yun memang nk prepare sendiri solid foods for Rayyan Afif..lagi sihat kan??tu pun kalau rajinla..hehe!

then one of blog friends,Aynz dgn baik hati tag yun food chart ni!senang  keje mummy!print and letak kat depan fridge siap-siap...tq so much aynz!


then tq mummy farah for the recipe book as well!dah print siap-siap smpai 8 bulan punya recipe..hehe~

and i found these while google-ing and blogwalking recipes!nice info! =)


okey!lepas tgk recipe..terus jadi semangat nk buat stok puree and bubur.. =)

ni la hasilnya setelah berpencak silat kat dapur!1 week stock..



bila dah prepare awal2,jimat masa dan juga dapur gas mummy kan??hehe!

owh..btw,siapa yg nk food chart and recipe book,tinggalkn email k,nti yun fwd kn..sharing is caring right?

take care! =)

Islamic Soft Book


salam jumaat dear mommies..

Lil' Rayyan Boutique is back with new items this week!check it out.. =)

ISLAMIC SOFT BOOK
RM35/each (exclude postage)

#Tidak Mudah Koyak
#Boleh Dicuci
#Ringan
#Boleh Dijadikan Bantal

**From Alif to ya (Arabic-English-Malay)
**My Todays Prayer
**Assalamualaikum (English version)
**Its Prayer Time

-------------------------------------------------------------------
Book 1: From Alif To Ya
*Learning Hijaiyah Alphabet
* size:16.5cm x 16.5 cm (approximately)

Price:RM35






------------------------------------------------------------------------
 Book 2: My Todays Prayer
*7 Dua's Prayers
* size:16.5cm x 16.5 cm (approximately)

Price:RM35



------------------------------------------------------------------------------
Book 3:It's Prayer Time
* 5 Prayers Time
* size:16.5cm x 16.5 cm (approximately)

Price:RM35



---------------------------------------------------------------------------------
Book 4:Assalamu'alaikum
*Daily Expression of Muslim Children
* size:16.5cm x 16.5 cm (approximately)

Price:RM35



to purchase,kindly visit Lil' Rayyan Boutique

or for the fast reply text me at 012-8010992 (Yun)

6 months Rayyan Afif and Solid Foods!


salam dear mommies.. =)

alhamdulillah Rayyan Afif sudah 6 bulan!last week pergi checkup and cucuks for last dose of Hep B..

standardla,setiap kali cucuk,nangis..tapi kejap je..lepas tu okey..

Berat: 7.5 kg
Tinggi: 71 cm

6 months progress and milestones:
*turns toward sounds and voices
*imitates sounds and blow bubbles!
*rolls in both directions
*reach for objects and mouthed them!
*is ready for solids!yeah!

talking about solid foods,actually yun dah mula introduce to Rayyan Afif at early  of 5months..mula2 bagi die semi solid and juice!


 mencabar betul,die bukan nak makan,duk sibuk tengok bip and nk amik sudu!habis comot2!

ok,next entry  mommy yun cite plak pasal resipi and buku recipe solid foods!

take care mommies! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.