Rayyan Afif at 17months

salam dear mommies and readers...

berazam nk rajinkan diri meng'update' blog,ni kire azam tahun 2013,aci tak?hehehe

kagum ok dengan mommies2 yg konsisten update blog!clap-clap... =)

lama da tak update pasal si anak bujang yun, Rayyan Afif!

he is now 17 months!1 year and 5 months..sangat cepat membesar ini budak!makin tinggi lampai.. =)


his progress:
a) gigi da 10 batang!semua dia nak cuba..roti his fav!kalau makan nk lahap besar2 masuk mulut,risau mummy takut afif tercekik!


b) ramai cakap cepat jalan lmbt ckp..and yes,afif macam tu..he speak,but mummy couldnt understand what he is mummbling and saying..macam bahasa robot pn ada.but some words he speaks well..(mummy rasa pencapaian terbaik afif so far,heee)

**calling his papa..PA!PA!
**calling his nek mama..MA!MA!
**calling his aunty aliah..YA!YA!
**calling cik dinah's cat name mel..MEM!MEM!hahaha..this one quite funny sebab everytime die nampak     cat,he keep calling..MEM!MEM!
** calling mummy..MI!MI! (tapi sangat..sangat..sangat.. jarang!)

yg sedih kalau mummy balik keja...afif still calling me PA!PA!sedih okey afif...mummy yg lahirkan afif tau..bukan papa...hahahah!tapi takpela sayang...i know u still need some times to call me mummy kan... =)

c) now pantang nampak mummy pakai cantik2..si kecik ni da mula mengada-ngada mintak dukung nak ikut..sebab tau mesti nak jalan..amik kasut die siap-siap mintak dipakaikan..clever boy!penangan masa preggy kot,mummy sangat kuat merayap di mall!haha!

d) sgt addicted to POCOYO!nampak pocoyo kat you tube,dah terlompat-lompat excited!and the best thing he learn from POCOYO,there is one part yg pocoyo friends cakap..POCOYO,DONT TOUCH! when we said,afif dont touch!dia faham...tak akan usik drawer nek mama..hehehe!so mummy's allow u to watch pocoyo,so u can grab good things from pocoyo and friends,terpengaruh btul  kan?hehehe

d) sangat aktif!tiap malam si kecik ni jadi kelawar takmo tido!help!help!mummy and papa penat nak keja,dia boleh main sorang-sorang dlm gelap..ktorng saja suka matikan lampu,mengharaaaapppp die nak tido,tapi nan ado!tak takut langsung!penah satu malam,die melompat-lompat and his head bump at my back!serius masa ni sakit sangat!sampai yun menangis,sebab fikir..adoi,matila aku,patah tulang belakang...uwuaaa!!yun terpaksa cubit..sebab tak tahan sangat...

"ada tak mommies want to share same experience??anak susah nak tido malam??any tips how to discipline their sleep time??"



thats' all for today.ooo,btw,heard many good news from other mommies,esp We are 2011 Babies group..
many of them are expecting!happynyaaaaaa!they should have another group,2013 Babies perhaps!  =)

for me,i'm still planning..naturally..tapi kalau preggy pun mak okey je!hehehe!

ok,bye! =)

9 comments:

harz harun December 23, 2012 at 4:12 PM  

hi yun...
Qasyaf xde la susah nak tido..tp everytime nak tido mlm,doa nak belai,dodoikan dia...kne gosok blakang dia...kdg2 lama betul amik masa dia nak tlelap..kalo bhenti gosok blakang sbb tukang gosok lenguh,mulala dia merengak...kalo wat x layan,dia akan nangis dgn suara yg sengaja dibesarkan..haishhh...

Dina Sallehudin December 23, 2012 at 5:15 PM  

Hi Yun!! rindunyaa dgn update from Yun hehe. OK, here's a few tips. So far berjaya tuk ZA. he's been sleeping early n x bgn mlm lg since b4 dia setahun mcm tu dina dah train. Just set a routine. Hari2 kena buat, then bila dia dah terbiasa, dia sendiri akan tau time tidur dia. contoh, 8 am-breakfast, then playtime, then 11am naptime, 1pm-lunchtime, playtime lagi, 4pm-teatime, 6pm-mandi time, 7pm-dinnertime, then after that boleh trus set mood tuk tidur. for me, I will basuh kaki n tangan n muka dia, then brush teeth, then read him his bedtime story, then bawak dia masuk bilik dia, pasang night light, tv semua dah tutup, baca zikir, selawat, lullaby, ape pun blh but limit physical activity n avoid giving sugary sweet stuff/anything high in carbs sbb nanti budak aktif. explain to him its his bedtime... then dia akan tido. so for now, 8.30pm-9.00pm tu ZA mmg dah tidur and akan bangun pkl 8pagi or 9 pagi esoknya.. some days pkl 7 dia dah bangun. at the early stage mmg dia akan meragam n refuse. but trust me, most of the time, within 3-7 days dia akan adjust dgn this schedule n dia sendiri akan tau time time tertentu utk ape. need cooperation from all. mcm dina, dina akan have dinner sama2 dgn dia n hubby, thrn mmg lps dinner tu make sure no TV/laptop/ape2 pun... mood dlm rumah tu mesti mengantuk. lampu dah padam, n dah gosok gigi semua... no playing dah... =) good luck ya!!!! dina ada buat write up pasal sleep training.. cuba yun check out. although, method dina ni x semua yg sampai hati nak try. hehehe.

!k@ December 23, 2012 at 11:58 PM  

Cepat kan anak2 membesar yun..kejap sgt rasa..
Mommy 2011 mmg ramai yg preggy 2nd baby..hihi...
Yun cepat2 la join..:-)

farhana shamsuddin December 24, 2012 at 11:43 AM  

Huhuhu..same yun..anak i pun makin lama ssh nk tdo awal..huhuhu..kdg2 dh tutup lmpu semua pun tetap akyif..afoiyaiii poning pale esok nk kje

CikNaa December 24, 2012 at 3:57 PM  

dh setahun setengah eh.. kejap nye rase. time razin umur camni dia dh ada adik..

Aty_Fared December 26, 2012 at 1:48 AM  

lame tak singgah...bace secare marathon..:) tengok2 rayyan dan besar..!!! cerdik pulak tu..:)

Rodiah Amir December 26, 2012 at 9:35 AM  

hi Yun, sonok baca update..if ikhwan kat rumah nak tidurkan dia malam2, mama n abah dia kene pura2 tidur. tutup mata then dia paham la signal utk tidur..hihiih

AIN NAZRI December 26, 2012 at 4:03 PM  

Auf ngan Afif sama laa.. cakap bahasa dia je yang riuh.. ekekeke..
nak tido, Auf ni kdg2 semangat je kuat tapi tenaga dah out.. cuma kdg2 kitaorg terpaksa bawa dia kuar pusing2 dalam kete.. ataupon tutup tv semua.. n ajak dia golek2 minum susu.. n kita pura2 tdo.. then baru dia tdo..

~YUN~ February 17, 2013 at 2:22 PM  

dear mommies:
tq all for the advises and tips!!appreciate it... =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.