Penyediaan Stok Bubur

untuk menyediakan stok bubur ada 2 langkah yg berbeza,beras dikisar terlebih dahulu atau masak bubur kemudian dikisar

1)beras dikisar terlebih dahulu

**beras dibasuh dan ditapis
**beras digoreng tanpa minyak
**beras dikisar halus
**untuk menyediakan bubur,hanya senduk 2-3sudu,then masak atas dapur

teknik ni yun gagal,sebabnya..beras yg yun kisar kurang halus,then cara penyimpanan tak sesuai,kene bekas yg kedap atau simpan dlm peti ais..yun simpan kat luar,berkulat jadinya...huhu!

so,yun lebih senang dengan teknik satu lagi..


2)masak bubur kemudian kisar



**beras di basuh dan ditapis
**beras di masak hingga menjadi bubur
**tunggu sehingga sejuk,then blend smpai halus
**untuk menyediakan bubur,scoop 2-3sudu then panaskan..boleh letak 2-3kiub puree yg telah disejukbekukan!

yun suka cara ni,sebab tak banyak kerja..it means kite dah blend siap2,bubur,puree sayuran..



so,kalau nak masak,just scoop bubur,and kiub..masukkan dalam periuk..panaskan..siap! =)

21 comments:

fiszah_pjo March 19, 2012 at 9:59 AM  

yg kaedah 1 tu utk fresh punya..memang kena simpan dalam peti ais supaya tak kulat..hehe..klu tak kt luar mmg cpt kulat..membazir je

mama hanna March 19, 2012 at 10:11 AM  

camtu eh.. ni pun tengah try nak buat bubur.. tapi tak buat lagi.. skang ni ngah bagi anak makan nestum je dulu.. hehe..

ettyzukhair March 19, 2012 at 10:27 AM  

etty plak..basuh beras, sangai, blend sehalus mungkin, baru masak..then tapis bg lg halus..hari2 masak fresh bubur nasi then add puree..ameer mkn kat nursery dgn happy..;p

aTy _faRed~ March 19, 2012 at 10:27 AM  

sedap nampak..bukan baby jer rase nak makan..nih orang tua pon rase berselera..:)

~ NANA ~ March 19, 2012 at 10:35 AM  

boleh la curi resepi ni nanti...hihi

Melissa March 19, 2012 at 11:16 AM  

Bubur nasi yang dah masak boleh smpan dlm freezer gak eh ? For how long ?

~YUN~ March 19, 2012 at 11:35 AM  

fiszah:2la...yun xtau pn..intg pasnie kalau nk buat fresh,letak dlm peti siap2 beras tu kan..

mama hanna:yun mmg bg afif makan bubur,cuma kalu travel susah sikit,kene gak bwk nestum..huhu

etty:yun rasa yun blend xcukup halus la...bila masak jd cm ketul2,takut plak afif tercekik...

~YUN~ March 19, 2012 at 11:35 AM  

aty:ala,bubur kosong je aty!hehehe

nana:bolh je...silakan.. =)

mel:boleh je mel..yun xsimpan lama,mmg buat stok seminggu je or kdng2 3 hari..hehe

elanie*Q March 19, 2012 at 11:55 AM  

nanie pn masak,bru blend. Nk bsh,sangai, segala rasa leceh. N salu masak beras dlm tiga suku dari genggaman tgn.dapat la hazim makan paling2 3hari, 2x sehari.

nurul_luq_luq March 19, 2012 at 12:07 PM  

best kan bila anak dh leh mkn..tp anak nurul ssh poo poo so kene kasi beras perang sbb nk kasi dia sng poo poo

~YUN~ March 19, 2012 at 12:59 PM  

nanie:yun penh try pas2 bubur tu jd cm ketul besar,pas2 kene blend lagi pas masak,rasa leceh...tu yg buat awal2 then simpan dlm fridge..hehe

nurul:oo yeke...2la,yun tgk ramai yg bg beras perang,yun xpenh try lagi kat afif..alhamdulillah die sng poo-poo..

phatgurl March 19, 2012 at 1:41 PM  

akak memang biasa buat kaedah no. 2 tapi terus campur dengan carrot, brocolli, ikan bilis then blend. Simpan dalam peti ais the reheat bila perlu.

Husna Hadzarami March 19, 2012 at 2:26 PM  

Hi Yun!

Yg bubur masuk fridge tu, bekukan ke fridge bawah pun boleh? Masuk 8 bulan karang baru plan nak bagi bubur :D

~YUN~ March 19, 2012 at 4:08 PM  

sis: kalau nek mama afif pn die suke cmpur semua..pas2 simpan.. =)

husna:hi!bawah pn boleh..tp salu kalau bwh yun simpan xlama..2-3hari je..kalau atas 1 week stock.. =)

Zulaikha Mohamad March 19, 2012 at 7:08 PM  

salam perkenalan..hop on to your blog from friend's blog..

btw just nak share i selalu masak bubur tapis dan blend together with sayur2 yg i steam kan..then freeze dlm peti..bile nk bg mkn kuarkan dulu then warm kan pkai warmer.. :-)

Do visit mine yea and keep in touch.. ;-)

~YUN~ March 21, 2012 at 12:26 AM  

zulaikha:salam..tq for visiting my blog!

ooo..2la,terpk gak pkai warmer,xla hangus kan..i sometimes hangus!kesian...hehe!

okey,will do..exchange link ya! =)

Liyana March 21, 2012 at 11:02 AM  

nmpk sedap je.. mkn dgn smbal tumis sedap ni, kekeke

Mummy GreenyHouse March 21, 2012 at 12:15 PM  

hi mommies..
sy bloger baru..visit ur blog n follow ye..

kaedah 1 tu sy pun failed. sbb masak je, mesti mcm byk, then mmbazir.tekstur pun x halus sgt.

kaedah 2 tu mcm lebih practical.Mcm lebih mudah je.Oo..bubur tu boleh simpan mcm tu sampai 1 minggu ea? freezer or chiller ye?

feel free to visit me too..~

fara March 21, 2012 at 1:36 PM  

farah pn prefer step 2.. sbb penah buat step 1, kulat you..hijau lg.. hahaha

zuzu March 21, 2012 at 3:34 PM  

xsabar nye nk bg zara mkn..yun blh xshare first sekali nk bg mkn apa ye..? jumaat ni zara dh 6 bln..so zu mmg xtau nk bg mkn apa..kemudia kalau travel mcmner ye nk bwk mknn?

~YUN~ March 23, 2012 at 11:28 AM  

liyana:btul2..sdpkan...kalaula afif blh makan,mummy da bubuh smbal,hehe

mummy:tq dear!yun salu plng lama 1 week je simpan..xnk simpan lama2 sgt..ok,yun visit nti..tnguuuu!!heeeeee

fara:yeke?yun hitam okey!hahaha!geli tgk!

zuzu:yun try puree apple!tapikan..afif xsuke...so,bg bubur and sayur bru die nak..kalau travel yun salu bwk bubur,tp sseharila tahan,kene bwk warmer,kalau hotel ader fridge yun simpan,then bwk warmer,,sbb salu xlama kan,3hari cm2..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.