Penyediaan Puree

salam dear mommies and readers..

hopefully semua dah dapat email buku recipe and food chart,kalau ada yun terlepas pandang,kindly email yun or just leave email kat comments box k,nti yun email.. =)

as mention in the previous entry,yun akan buat stock makanan Rayyan Afif for one week!sebenarnya time weekend yg yun boleh spend time kat dapur,sebab papa boleh tengokkan Rayyan..kalau hari biasa,kalut ribut,yun baru nk masuk dapur,si kecik dah terjerit-jerit!

so,yun akan menggunakan sepenuh masa during weekend!sampai papa cakap..."ish,lamanya buat makanan Rayyan Afif!"...hehe!

ok,back to post title..

last weekend yun sempat prepare Puree Carrot,Puree Cauliflower,Puree Sweet Potato dan Puree Apple.

Puree Carrot,Puree Cauliflower,Puree Sweet Potato
  1. untuk penyediaan puree sayur-sayuran,lobak,kubis bunga,dan keledek dikukus selama 15 minit atau sehingga lembut.
  2. kemudian,lobak,kubis bunga,keledek di kisar dengan menggunakan air secukupnya.
  3. setelah dikisar,puree ditapis untuk mendapatkan fine texture!
  4. puree boleh dihidangkan bersama bubur! =)

kukus dulu..mummy yun pemalas nk amik pengukus,pakai cara tradisional!hehe

 blend smpai halus,then tapis!

Puree Apple
  1. 1 biji epal dibersihkan,dikupas dan dibuang kulit,bijinya dibuang,dan epal dipotong kepada saiz sederhana.
  2. tuang air dalam periuk dan didihkan
  3. tutup dan renehkan selama 10 minit atau sehingga epal menjadi lembut
  4. lenyek epal atau boleh dikisar
  5. tapis puree epal sebelum dihidangkan.
  6. jangan lupa,air rebusan epal boleh dibuat sebagai jus! =)

epal yg sudah dibersihkan dan dipotong

rebus sampai lembut!jangan lupa air rebusan boleh dijadikan jus untuk si kecil!

simpan dalam ice tray!jimat ruang...

 tingkat atas fridge penuh dgn makanan Rayyan Afif je!hehehe!

next entry nanti yun nak cite pasal stok bubur,stok ayam and stok oat!

dear mommies jomla kongsi resepi! =)

38 comments:

dinashuz February 16, 2012 at 10:28 AM  

Yun Yun!! dina mau ice tray purple! kat giant dkt rumah dina ni ada warna pink je. hehe... Yun, ni dina nak share. sweet potato tu, if yun bakar dgn kulit lagi sedap tau. dina baca kat buku annabel karmel, baking the sweet potato enhances the flavour, jd lagi caramelized. Yun just wash, cucuk2 dgn fork, pastu bakar dlm 50-60 minutes, pastu kopek kulit, scoop. =) Yun, Rayyan dah start mkn chicken eh.. dina nak bg ZA tp member2 kt group solid food fb ckp tunggu 8 mnths... cane eh?

farhana shamsuddin February 16, 2012 at 10:29 AM  

yun, ice tay tu ada penutup ker?

~YUN~ February 16, 2012 at 10:43 AM  

dina:kat giant cni macam2 kaler dina!yun yg rambang mata...hehe!oo,yeke..baked dlm oven kan?2la,yun bc kat blog dina..tp kan..yun rasa xmo da bg sweet potato,sebab rayyan mcm xsukela..die buat muke kelat2,kesian sgt..mcm suap racun je,xsmpai hati plak,huhu!yun bagi..tp blend halus..tp kdng2 yun buat stok ayam je,kire rebus ayam bg air die je..=)

farahana:aah,ader penutup..so xla bau ikan ke ape kan,hehe

CikNaa February 16, 2012 at 10:45 AM  

rajin nya mummy ni.. :) sihat la afif nanti ea..

juneHalim February 16, 2012 at 11:20 AM  

yeay!! suka suka..kebetulan tgh cr cara2 utk buat food dor ezekiel, eceh! lg 2 bulan bru blh mkn tp mak dah sebok tgk resepi. semngat nau! kikiki...cpt update yeh mummy yun!

fara February 16, 2012 at 11:34 AM  

weewitt..rajin~
iqbal suka makan oat + avocado :p
skrg ade stok apple je, kesian iqbal asik mkn benda sama..hehehe

~YUN~ February 16, 2012 at 11:48 AM  

ciknaa:mummy xkeje,tu yg rjin kot..insyaAllah,mudah-mudahan rayyan afif sihat..=)

june:tq dear june!2la,yun pn ms rayyan 4months da kumpul,blogwalking blog mummy,cri resepi!hehe

fara:avocado afif xmola farah,huhu!

♥ Wina ♥ February 16, 2012 at 12:25 PM  

mesti bertambah² Rayyan makan :-)

cotton_candy February 16, 2012 at 1:09 PM  

mummy rayyan, nak mintak email kan recipe book boleh..huhuhu...tq =)

hotchocolate1403@gmail.com

ryy.han February 16, 2012 at 1:34 PM  

ada sikit resepi kat blog, bwh tag cooking lil tummies

soon nk tambah lg sbb resepi tu time anank br 1, ni dh 2 resepi pun dh bertambah sket

~YUN~ February 16, 2012 at 2:13 PM  

wina:so far alhamdulillah die suke wina,avocado je xsuke!hehe

cotton:okey,yun email kan k..=)

ryyhan:okey!tq dear..yun singgah nti..=)

kayrul-shah February 16, 2012 at 3:48 PM  

salam kenal yun..ada lagi 3 bln untuk prepare makanan untuk baby. berguna sangat dapat tengok cara-cara yun sediakan. nanti boleh la buat

AIN NAZRI February 16, 2012 at 3:49 PM  

yun nanti emailkan ain mende tu ye.. chomelest@gmail.com

yUmIe February 16, 2012 at 3:50 PM  

wahh mommy yun sgt rajin..so tlg rajinkan diri email resepi kt mama iman eh: yumie_hard@yahoo.com
even iman lmbt lg bleh mkn,tp bleh simpan dlu wt collection..hehe

~YUN~ February 16, 2012 at 4:20 PM  

kayrul:tq dear sudi singgah blog yun yg xseberapa ni...insyaAllah nti kite share2 k..kalau prepare sendiri makanan utk baby lg bgus kan..=)

ain:okey ain!nti yun send! =)

yumie:baik pn yumie!hehehe!xpe...collect2 dulu..=)

eisya layyinan February 16, 2012 at 11:36 PM  

salam yun..lame xjejak sini..tenet kat gerik ni xberape ok..tlg emelkan resepi tu ye..irham wildan pon da stat mkn skrg..ni emel saye taurus_relax@yahoo.co.uk

thnx in advanced

!k@ February 16, 2012 at 11:57 PM  

yun..ika nak jugak la..simpan siap2..hehe
padahal ammar lambat lagi nak makan pun.. =)
meta_morfik8254@yahoo.com

Dorothy Gale February 17, 2012 at 8:02 AM  

Mummy Yun, nnt emailkan k.azza sama ek, long way to go tapi rasa mcm excited je nak prepare foods kat Jasmine...kekeke tq :)


nnurazza2@yahoo.com

Melissa February 17, 2012 at 9:09 AM  

Bestnya ! Khayla belum merasa puree lain lg selain banana. Hee. Kena rajin ek. Hee.

Husna Hadzarami February 17, 2012 at 10:47 AM  

Yun, dah siap buat tu bekukan ke? Nanti kalau nak bagi babysitter kita defrost dulu ke macam mana? Bagi babysitter dengan bekas ais tu sekali ke? Kita belum start bagi makan Ammar Yusuf lagi, heee..

~YUN~ February 17, 2012 at 10:56 AM  

EISYA:ok,nti yun emelkan k.. =)

ika:xpe ika,simpan dulu,study2.hehe!okey,yun emelkan jap g k..

k.aza:okey!!memang mak2 ni excited kan bila bab anak!hehehe! =)

mel:bolehla try lepas ni..yun pn xpenh bg puree pisang..hehe

husna:aah,pas2 senang nk mkn,just keluarkan seketul,pnaskan ats pot..ikut u la,ader orng bwk yg beku,tp mayb byk keje kot bs tu...ada setgh da pns siap bwk kat bs..better u tnye mommy yg keje,yun xkeje,hehe

Liyana February 18, 2012 at 8:33 PM  

Best kan buat baby food ni. Mcm main masak2 :)

mizzdietitian February 19, 2012 at 10:47 AM  

salam perkenalan yun..thanx for sharing..lg 2 minggu sy nak start solid kat baby..plan nak start dgn puree buah..xsabar..hehehe

mizzdietitian February 19, 2012 at 10:49 AM  

salam perkenalan yun..sy pun nak start solid lg 2 minggu.nak start dgn puree buah juga..thanx for sharing ye..

captain_zed February 19, 2012 at 6:30 PM  

aunt yun, uncle zed tgk puree tuh pun dah terliur.. *drooling* huhuhu.. super like the pic dlm blender tuh, artistic sgt!!! btw, kiterg mmg tgh survey2 pasal solid fud..xsaba nya..

nita February 20, 2012 at 4:40 PM  

salam perkenalan..bole x email kan resepi tu kat sy..sy nak bt utk my baby ..hanita_gurlz@yahoo.com...i like gambar2 mummy yun prepare puree..nati share lah gambar2 dan resepi lg ek...

Wani February 20, 2012 at 8:09 PM  

yun, nnt email kat kite gak tau recipe tu, thanks dear..
ladybird_minny@yahoo.com

~YUN~ February 21, 2012 at 9:04 AM  

liyana:2la..sonok!bak kate orng,harusla masak dgn penuh kasih syg..hehe

mizzdietitian:hi!nanti share2 la k.. =)

zed:pic tu artistic ke??haha!mummy pakai camera biasa je,xder maknanya dslr bagai!huhuhu!kumpul resipi2 tau..then share la kat blog! =)

nita:yun da email dear!tq so much!insyaAllah i will update more..ni pn curi2 masa je nk update blog.. =)

wani:yun da email..enjoy! =)

Elin February 21, 2012 at 10:25 AM  

yun, salam kenal..org tepeng gak ker?

Boleh ke nak mintak emelkan jugak..hihi...bb lum kuar..tp bila tgk yun buat semua ni...rasa bersemangat jer..hehe. Follow ur blog, rayyan comel sgt :)

~YUN~ February 22, 2012 at 11:11 AM  

elin:salam..aah,duk cni sbb hubby keje cni..yun asal KL..=)

elin duk tepen gak ke?

boleh dear..meh bg email k..nti yun fwd..=)

tq elin!

Anonymous March 3, 2012 at 1:55 AM  

hi,i tgh blogwalking terjumpa ur blog dan ter'stop' di sini lak.hehe..btw,emailkan the recipe book bole?i pon tgh cari2 recipe ni. deeda_303@yahoo.com...thanks!

NOR March 19, 2012 at 4:25 PM  

yun,

tlng emailkan kt nor ek...teringin plak nk try even ank dh msk 2...he3x..

nor_nasir@yahoo.com

tq,yun....

Elin March 20, 2012 at 10:32 AM  

sorry dear lupa tggl kan emel add.

elin_mickeymania@yahoo.com. Tqvm dear.

oo hubby keje tepeng ke..terbalik lak..elin asal tepeng..tp keje kat nilai. :) Hope one day leh jmpa.

Suliana June 6, 2012 at 4:30 PM  

salam singgah.. google sini cari cara paling senang klu nak steam tapi tak de periuk kukus. hehe.. good idea :-)

http://suliana-mylittlesunshine.blogspot.com

miss.ubai February 13, 2013 at 8:50 AM  

salam yun..
nak jugak resepi... =)
anak sy baru nak belajar makan solid food

miss.ubai February 13, 2013 at 9:02 AM  

lupa nak tinggalkan alamat emel td
ubaidah.yusuf@gmail.com
=)

ceciter..ceciter August 6, 2013 at 10:33 AM  

mummy rayyan, nak mintak email kan recipe book boleh..huhuhu...tq =)
mamadianmarissa@yahoo.com

Anonymous May 5, 2014 at 10:55 AM  

Salam.bole emailkan recipe book?tq :)) norarisahamran@live.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.