Perubahan Ketara Selepas Bersalin!

fuhhh!bila nk buat entry ni,yun tetibe tgk diri sendiri dari atas smpai bwh..memang seriusly banyak perubahan after bersalin!!

Berat badan
bab ni sensitif kan??rasa semua orang mengalami masalah yg sama..berat badan..berat badan..sampai hari ni,yun masih tak dapat turunkan berat ke berat ideal!45kg!punyalah liat nk turun 4kg pung!adoi...maybe 4kg ni tersembunyi di celah2 lipatan lemak perut...haha!korang ader tips tak nk bg hilang lemak kat perut selain pakai corset??sedih tengok lemak2 ni...hukhuk!

before pregnant:45kg
pre-pregnancy:49kg
before deliver:61kg
after deliver:51kg

NOW:49kg!!

Stretchmarks
Alhamdulillah..masa preggy yun takde stretchmarks sangat..so kat perut memang clean and clear,tapiiiiiii...montotlaa terukssss!hahaha!malu i...... >_<

Rambut gugur
ni satu lagi problem yang dialami oleh para ibu,betul tak??sapa setuju angkat tangan!dulu,yun tak amik port sangat bila orng cakap rambut banyak gugur selepas bersalin...bila dah jadi kat diri sendiri,baru tau betapa seriusnyaaa!!!rumahku dipenuhi dengan rambut2 yg gugur berterbangan...satu hari kene sapu banyak kali..rumah plak tiles putih,memang lagi la nampak..sakit mata wooo!!so,jalan penyelesaiannya...potong rambut!alhamdulillah,kurangla sikit gugur..and aktivit menyapu pun boleh dikurangkan..hehe!

Saiz Baju dan seluar
bila berat naik,of course baju and seluar makin sendat!fuhhh!!semputt mak!!sedih bile tengok seluar jeans levis tersimpan je dlm almari..mulalah kau nk merenung nasib!hahaha!memang kene buat wardrobe overhaul,jeans yg sendat2 kene simpan..mana tau esk2 kurus boleh pakai...or sangkut kat depan almari,jadikan seluar motivasi...kihkih!

yang kelakar,lepas pantang,terus pergi beli jeans baru!kesiannyaa....

so,dear mommies,korang sharela dengan yun any obvious changes after deliver??haaa,btw bukan pasal perubahan fizikal je..aktiviti harian pun bertambah bizi kan dengan kehadiran si kecik,kdang-kadang yun terkejar-kejar buat houseworks!kusut masai i dibuatnya..haha!bila ngadu kat hubby die cakap..

hubby: "baru anak sorang,dah kelam kabut,belum 10 lagi.."

yun: "sorng la kelam kabut sebab takde experience!nanti 10 expert dah!!.."

boleh plak camtu kan??Mmm...anyway,bila tengok semua ni,yun sangat bersyukur dengan kehadiran si kecik,si comel,si busyuk masam mummy,Rayyan Afif.penat..stress..marah semua hilang bila tengok die senyummm...love u bucuk mummy!!muahh!!


31 comments:

farhana shamsuddin January 18, 2012 at 9:14 AM  

btl la yun, i frust dgn bntk bdn i..ngn lemak n strectmark bagai..tu la anak br 1 sikat rmbut sendri pun x sempat..klm kabut mcm nk pth pgang ni..huhuhu

Nora Anne Burn January 18, 2012 at 9:15 AM  

yun...i pun samo..perut masih lg flabby..benci btl tgk...jeans levis i yg lame pun xleh pkai lg..ade 1 je jeans i yg leh pkai..tp itu pun sendat..now berat i maintain 51kg..!!! i ade baca petua..nak kempis kan perut leh cube mnm teh o limau suam tiap2 pagi..tp for those yg bf anak ssh la nk amalkan..i dulu berat sblm pregnant lbh krg u je..now die dok statik je 51kg..!!

Anonymous January 18, 2012 at 9:24 AM  

comeynya gambar!!

fiszah_pjo January 18, 2012 at 9:40 AM  

huhu..lain kes ngn pzah..pzah kira sgt krus lepas bersalin..hubby ckp, lepas atirah tak nyusu da nnti gemuk la tu..huhu..pzah tggi 162cm..so kategori sgt kurus dgn berat 45kg..uhuh..belum kahwin 49kg..huhu..bab rambut sgt setuju..kdg2 kt atas tilam/bantal pun banyak :(..mmg ptong rbut pendek antara penyelesaiannya :)..

♥ Elin ♥ January 18, 2012 at 9:42 AM  

sama lah situasi kite yun..
berat skg 47 dr 45. tp seluar masih muat lagi.saiz ttp sama :)

rambut dulu mcm kim kardashian tp skg dah mcm luna maya yg terbaru hhahha...

stretchmarks pulak so far alhamdulillah tiada sejak pregnant.

tp apa pun mmg bersyukur sgt2 lah sebab tak terjejas banyak..suami kata masih 'mantaatoopp' lllallallaa...

zatil hulwan January 18, 2012 at 10:03 AM  

atil lak b4 pregnant berat 53kg, b4 deliver mendadak sampai 73kg..naik 20kg tu..lepas pantang turun jd 59kg..skang ni 57-58kg..susah sgt nak turun skang..btul la maybe yg balance ni lemak2 degil kat perut n buntut..haha..strtchmark jgn cakap la, penghias tetap diriku..haha

ettyzukhair January 18, 2012 at 10:04 AM  

sy angkat tgn...hehe..rambut gugur ngn hebat...now potong smpi bahu dh kurg gugur..pastu amek shaklee nk bg kuat rambut...bab body...mak memang gebuss..montok gitu hahaha...so mase preggy gemok gile...so now alhamdulillah...berjaya buang berat tu hampir 20kilos...xpayah nak explain brape...;p nasib tinggi maketty 168cm so agak ok hehe..last 2 weeks berjaya beli 2jeans..so jeans lame leh bg sedekah kat yg memerlukan...xmo dh jeans saiz 38 dlm gobok yg nk runtuh tuh...nak maintain 36.. bia part atas jer montok gitu hahaha;p saiz dh mencapai 38D..haha

harzharun January 18, 2012 at 10:08 AM  

komen bapak2 sama je kot "itu baru ank sorang belom 10"..huhhh....

bila ngadu kat fb ke blog ke pasal perut yg flabby, ramai yg suh pakai pb yg ribu2 tu...dah la mahal...lgpun, i tgk cr nak pakai susah je...mau meraung2 dulu anak tunggu omaknya siap pakai korset pb tu...mebe kena tunggu anak besar sket br leh bli kot..tp kang bila anak yg satu ni dah besar, karang nak tmbh anak lg plak..kan..hihihihi...

Intan January 18, 2012 at 10:11 AM  

samalah kiter yun..berat intan mencanak2 naik lepas besalin..tak dpt lagik berat yg diidam 50kg..menci..stress..tiap kali terjumpa kwngkawan, mesti nak menyorok sebab malu...menci...dah namapk tua dari umur sebenar..tak suker..

..DeeYana.. January 18, 2012 at 10:13 AM  

yun, since entering 7 months ni, stretchmarks di perut mula menunjukkan belangnya..dah mcm akar menjalar kat perut ni..sblm ni xde pon..tu yg skip2 gak sapu minyak..k.dee just guna minyak zaitun..tp tup2 tgk msk 7 bln je, haa amik kau..mcm naik sekelip mata..sapu minyak ari2 pon dah xjalan..huhu..hopefully lps bersalin nnt bleh laa ilang sume tu..amat xcantek sgt..huhu

AyNz January 18, 2012 at 10:22 AM  

hahaa kelakar la mummy yun ni =)
so far, ain alhamdulillah dah kembali ke berat asal walaupun berat asal 45 but now me 47, berat asal tu underweight, so 47 kire ok la kan?~ ain pn agree sngt dgn rambut gugur, dah potong pendek bob style pn rambut merata2 lagi..haihhh~

~ NANA ~ January 18, 2012 at 10:32 AM  

alamak! i yg baru pregnant 6 bln ni berat dh 65kg from 55kg! huwaaaa lps beranak nnti confirm jadi mcm sarung nangka

AIN NAZRI January 18, 2012 at 10:37 AM  

ain rs ain x byk berubah..
before preggy = 95
tgh preggy sampai bersalin = 99
lepas bersalin = 94
tetap gemok jugaks... tu sbb baju ke apa ke semua masih leh di taram.. hahahaha..
bab rambut tu mmg sgt laaa masalah.. now dah pendek dah.. xleh buat apa..

ReYNa January 18, 2012 at 10:44 AM  

huu.takutnya rmbut gugur..ni pon dh potong pendek.camno kalo lepas deliver plk.nnti takut takde rmbut.huhuu.

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 January 18, 2012 at 10:58 AM  

yun.. same la yun.. kau ok la 4kg.. aku ni 7kg lagi nak kena trunkan.. sedih betul.. perot asyik lapa je... *nangis*
jeans langsung xleh nak pakai.. sobs....
now bby t mmg x cnfidnt nak pakai.. now dh beli baju yg ala2 kembang gitu.. supaya x nmpk lemak berketul2...

Noli@Ibu Wafa January 18, 2012 at 11:00 AM  

hihi..sama jer prob mak2 ni kan..noli pon tak terkecuali la..berat b4 peknan 54kg,pre-peknan 57kg,b4 deliver 67kg,skrg 52kg..ok la bmi ideal..
.
tapi tang rambut mmg agree sgt2..patutla rmbut duk gugur byk sgt,igtkan syampu dh tak sesuai..haha..punye la ssh hati siap tkr sympu bagai..lupa plak diri nih dah bersalin..haha..
.
stretchmarks..langsung tak hilang..cetttt!!tapi kat tepi pggng ngn montot jer berleluasa..hoho..tiap mndi tonyoh2 pon tak jadi pape..sabo je laa..
.
saiz baju seluar ok lg sume..tapi kalo nk pakai kebaya,harusla berkorset,dulu tak..ceeewahhh..haha..kalo tak pkai korset merasa la kulit perut terjojol keluar..haha..

♥S@R@♥ January 18, 2012 at 11:21 AM  

sy berat mantain tp alignment dah lari...perut nampk buncit..huhu & rambut gugur banyak gile..

tp nak sedapkan ht selalu la cakp kt diri sendiri..kalau nak badan cantik cam dulu xyah le kawen & beranak..hehe

Suhaida January 18, 2012 at 11:23 AM  

berat yun sama ngn su..tapi..su sebelum mmg 49kg la..dan pas bersalin dapat la balik 49kg tu..tapi sebelum kawin 47kg..ish2..2 kg lagi nak turun mmg tak boleh dah..em..strech mark part paling sedaih..bio oil almost 5 botol yang PALING BESAR punya su pakai..since sebulan prgnnt lagi..tapi bila masuk bulan ke 8 strech mark ada!!sakit ati betul..huhu..pas besalin..ada la..walau sikit..tp ttp buruk!menci tau..tak leh jd model spender..werk!!ngengada su ni..hehehe

S.U.R.I.A.T.I January 18, 2012 at 11:42 AM  

su juga sgt berat la ni!!!!!!!!!! peha dh mcm ayam. lemak kat perot pon dh terjojol2 dah ni. selera makan mencanak2 la yun. ni baru ade kesedaran nk berdiet sbb ramai dh tegur yg su dh gemok. nak turunkan 5kilo lg!
tp bab strecthmark, Alhamdulillah..sama mcm yun.clean & clear.mmg xde mslh sejak dr anak sulung lg.
jaga ank mmg letih & kelam kabut. tapi puas hati sbb dpt layan & tgok perkembangan diorg dpn mata. & insyaAllah su tak kan serik utk mengandung lebih rmi lg umat Muhammad s.a.w. brcita2 utk mnjadi "tarzan" yg lebih brjaya 1 ari nnti.hahaha

ciNDerella stRikEr January 18, 2012 at 11:55 AM  

time preggy dlu Nad penah mncecah 90 kg. Terkejut beruk tgk angka kt penimbang tu. Tp alih2 anak yg lahir kecik je. huhuhu..... mmg ibu dia yg gumux. Mujur lps deliver tu Nad gigih bfeed..so turun jgk la berat & bole pakai balik sluar2 lama. Tp kt cik B tu agak ketara lg la. hahaha.

rambut gugur tu pon mmg luar biasa. dh potong pendek still gugur. takut lama2 jd botak la.

teringin nk pakai PB. nk badan curvy2 gtu. tgh kumpul duit ni...nk beli. hahaa

ily♥ January 18, 2012 at 11:56 AM  

hai yun...

bab berat tu, alhamdulillah I am slimmer than before preggy.. =). In fact, berat skg ni berat masa zmn blaja dulu.
before preggy: 56kg
3 months preggy: 51kg
before deliver: 56kg
after deliver: 51kg
now:48-49kg

hmmm...mcm x byk perubahan kan. The same number je turun naik. huhu~

Stretchmark agak byk la jgk sbb kulit nipis though ms preggy perut kecik je..sedihnye tgk tummy mcm kulit limau..wuwuwu..

Rambut gugur mmg byk sgt. everywhere..potong rmbut kurang sket kn. psikologi. tp skg ni mmg dah kuang gugur sbb hubby tegur kt toilet dah tak byk rambut. Ily pun notice bile sikat rmabut dah tak byk lekat kat sikat. Dah nak habis fasa rmbut gugur kot.

saiz baju and seluar..yippie...boleh pakai balik seluar levis zaman muda mudi dulu..hehe..tp cons nye, tak dpt la nk sopping bju baru..ngeee..

Now bile blk keje, leka je melayan anak smpai tak sempat nk buat bnde lain..nk masak pun kene kelek anak sbb bile tgl berdua, si kecil jd manja terlebih. bile tak nmpk mommy, jerit sakan. huhu~ tp of course, dialah penyeri n penghilang stress...

Nieja January 18, 2012 at 12:18 PM  

hahaha..ramainye geng nieja rupanya..
sebenarnya itulah harga yg perlu dibayar untuk wanita2 yg bergelar ibu.. sungguhpun mcm2 efek -ve pd badan tp bila fikir2 kan balik, masih ramai yg sanggup tuk harunginya juga.. semata2 utk lahirkan zuriat suami.. insyaAllah setiap pkare baik pasti ada ganjaran..

congrates all..^_^

Dulu Gadis, Kini Mama January 18, 2012 at 12:45 PM  

wee, sama yg part perut tu! adoi, malasnyer nk pakai bengkung. hehehe

pizet January 18, 2012 at 1:15 PM  

bab rambut tu memang setuju selain bila dah ada anak ni time management kena lebih la...nak mandi, masak semua..kalau x kerja rumah kemana, anak kemana

♥ balkidz_hunny ♥ January 18, 2012 at 2:35 PM  

Apesal ko dh dpt pre-pregnancy weight!? benci arr! aku nan hado. jangan harap lah kot. lagi makan selera macam ape jer.

Akma January 18, 2012 at 3:43 PM  

semua yang berlaku kat ko semua ada kat ak...
tp ak nyesal coz pas pantang ritu berat ak dah back to ideal weight tau...
pastu ak x sedar diri...now dah gumuks balik...
waawaawaaa...

rDnA January 18, 2012 at 3:53 PM  

sama la yun..mostly problem yun tu dina pun alami gak..especially berat badan.statik 49kg.tk boleh nk turun lg dah.

aTy _faRed~ January 18, 2012 at 3:54 PM  

saye tak tau agi macamane...sekarang ngah pegnan 6 bulan berat dah naik 10kg..tapi masih lagi ok...nnti nak beranak agi naik ek..mesti baju2 kebaye mase anak dare lepas beranak tak ley pakai dah..sob sob..[asben suker ar sy tak ley pakai kebaye dah]

♥ dak pink January 18, 2012 at 4:01 PM  

Untunglarrr ada 4kg lagi nak turun. I ado dlm 14kg lagi ye.

ryy.han January 19, 2012 at 12:34 AM  

anak dah 2ni...fuh rasa nk pengsan...
sungguhpun ada certain benda dh expert tp tangannya 2 sahaja...unless klu ada maid..mebi blh sub kan keje

erk klu 10 xleh imagine..

phatgurl January 27, 2012 at 4:31 PM  

akak alhamdulillah takde masalah dengan berat. sampai orang lain dok cakap lagi kurus dari sebelum preggy. cuma rambut tu mmg tak dinafikan gugur nya mcm daun luruh waktu autumn. stretch marks pun ada la jugak bersepah sana sini... tapi tang rumah takyah cakap la mmg dah tak terjaga. huhuhuhu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.