Rayyan Afif at 17months

salam dear mommies and readers...

berazam nk rajinkan diri meng'update' blog,ni kire azam tahun 2013,aci tak?hehehe

kagum ok dengan mommies2 yg konsisten update blog!clap-clap... =)

lama da tak update pasal si anak bujang yun, Rayyan Afif!

he is now 17 months!1 year and 5 months..sangat cepat membesar ini budak!makin tinggi lampai.. =)


his progress:
a) gigi da 10 batang!semua dia nak cuba..roti his fav!kalau makan nk lahap besar2 masuk mulut,risau mummy takut afif tercekik!


b) ramai cakap cepat jalan lmbt ckp..and yes,afif macam tu..he speak,but mummy couldnt understand what he is mummbling and saying..macam bahasa robot pn ada.but some words he speaks well..(mummy rasa pencapaian terbaik afif so far,heee)

**calling his papa..PA!PA!
**calling his nek mama..MA!MA!
**calling his aunty aliah..YA!YA!
**calling cik dinah's cat name mel..MEM!MEM!hahaha..this one quite funny sebab everytime die nampak     cat,he keep calling..MEM!MEM!
** calling mummy..MI!MI! (tapi sangat..sangat..sangat.. jarang!)

yg sedih kalau mummy balik keja...afif still calling me PA!PA!sedih okey afif...mummy yg lahirkan afif tau..bukan papa...hahahah!tapi takpela sayang...i know u still need some times to call me mummy kan... =)

c) now pantang nampak mummy pakai cantik2..si kecik ni da mula mengada-ngada mintak dukung nak ikut..sebab tau mesti nak jalan..amik kasut die siap-siap mintak dipakaikan..clever boy!penangan masa preggy kot,mummy sangat kuat merayap di mall!haha!

d) sgt addicted to POCOYO!nampak pocoyo kat you tube,dah terlompat-lompat excited!and the best thing he learn from POCOYO,there is one part yg pocoyo friends cakap..POCOYO,DONT TOUCH! when we said,afif dont touch!dia faham...tak akan usik drawer nek mama..hehehe!so mummy's allow u to watch pocoyo,so u can grab good things from pocoyo and friends,terpengaruh btul  kan?hehehe

d) sangat aktif!tiap malam si kecik ni jadi kelawar takmo tido!help!help!mummy and papa penat nak keja,dia boleh main sorang-sorang dlm gelap..ktorng saja suka matikan lampu,mengharaaaapppp die nak tido,tapi nan ado!tak takut langsung!penah satu malam,die melompat-lompat and his head bump at my back!serius masa ni sakit sangat!sampai yun menangis,sebab fikir..adoi,matila aku,patah tulang belakang...uwuaaa!!yun terpaksa cubit..sebab tak tahan sangat...

"ada tak mommies want to share same experience??anak susah nak tido malam??any tips how to discipline their sleep time??"



thats' all for today.ooo,btw,heard many good news from other mommies,esp We are 2011 Babies group..
many of them are expecting!happynyaaaaaa!they should have another group,2013 Babies perhaps!  =)

for me,i'm still planning..naturally..tapi kalau preggy pun mak okey je!hehehe!

ok,bye! =)

Gold Coast Morib!


Salam dear mommies and readers..

Well,ni sbrnya entry yg terperap lamanya..uwuaaa!nk kembalikan semangat berblogging balik!rindu plak...

On mummy yun's birthday,mr hubby decided on short vacations to Gold Coast Morib!pergi dekat2 sudey...weekend getaway kononya..we booked at streetdeal..so dapatlah rm250 package with studio suite,water park admission,birthday cake and present!owh..not forgotten the malaysia book of record certificate as well! :)


Overall it was superb,mmg enjoy main air!afif laa yg plng excited!menjerit-jerit nak masuk air...oh my water baby!

Sgt recommended utk family vacation,rileks2 hujung minggu..oh the worst part waktu malam!ada bau yg kurang menyenangkan..first we thought maybe pampers afif kot yg busuk,habis satu bilik cek,takut ader yg tercicir ke apa kan..masuk keluar bilik air cek..ok je,semua dlm dustbin!bila yun tergerak bukak pintu bilik je...arghhhh!!!bau dari luar!!busuk giler!!mcm bau najis khinzir tu!dengar cerita dekat area situ ader ladang ternakan bende alah tu!adoi...spoil!tapi kejap je...subuh je bau pun hilang...maybe waktu malam kot dieorng lepaskan bau tu...ntahla ye..anyone wannna share the same experience??


Peplum Blouse

Salam dear mommies and readers...

Niat dihati nk update pasal Rayyan Afif..tapi nk iklan jap boleh...hikhik

Introducing PEPLUM BLOUSE at RM40!!

U can mix and match with long skirts,palazo or pants!its up to u to go for casual or formal look! :)

Pre order colour: Black,Grey,Teal Green,Turqoise,Mustard,Berry Purple,Electric Blue,Pastel Pink

Material:
Lycra

Measurement:
Shoulder: 14"
Bust: 32"
Waist: 28"
Sleeves: 22.5"
Length: 29"





interested?kindly text mummy yun at 012-8010992!buy 2 or more,entitled special discounts! =)

Mind Your Language...

salam dear mommies and readers...

fuhhhhhh!!lama tak jenguk sini...mood blogging kembali..tapi this anonymous just spoil my mood!

first of all sorry for those yg request recipe,yun tak sempat send thru email..yes i admit,i am busy working and went home late at night,nak layan anak yg makin aktif,nk online pun curi-curi masa before tido..yun memang takde masa nk jenguk blog and bukak email...and come to this anonymous request for recipe and yun tak reply she keep sending offensive comments!!please dear mom...mind your language...sedih okey bila baca comment macam tu dari seorng ibu..and there are tonnes of recipes and books u can google from internet..perlu ke nak maki-maki...recipe ni pun saya bagi free...lainla kalau awak bayar saya tak send thru email...sedih...sedih...


Fisher Price Rocker Promotions!!

salam dear mommies and readers!!

now Lil Rayyan Boutique back with promotions!!

Ready Stock with LIMITED STOCKS!

Fisher Price Rocker:

a) Fisher Price:Precious Planet Newborn To Toddler Rocker (Green Frame) RM200 only!
b) Fisher Price: Newborn To Toddler Rocker (Blue Frame) Blue Frame RM195 only!




We provide self collect service near Ikea,The Curve,Kepong.. =)

interested??kindly text mommy yun at 012-8010992 for fast respond!

thank you.. =)

Sekian lama....

salam dear mommies...

sekian lama baru nak update!raya pun dah nak habis,post raya pun takde...sedih je kan...hukhuk

lately ni yun rasa macam tak sempat nk update blog..balik keja dah penat,layan si kecik,mummy pn terlelap..nak harap update kat ofis mmg tak dapatla kan,company jepun mmg strict bab online2 ni...serius tak berani,even nk bukak paper online pn yun risau!harapkan update pakai hp payah sikit,kecik bebeno plak!setakat tgk FB blhla kan,layan instagram mampu lagi...heeeee! =)

as a warmup yun nk post pic raya hari tu...tahun ni 1st raya kat Taiping!pagi raya baru bertolak..worst part is tak feel pn beraya sebabnya balik sana sibuk mengemas rumah sewe ktorng kat sana..yela,by this month kene clearkan semua brg..sedih wooo!2nd raya dah pakai t-shirt selebet punggah barang!macam bibik dah aku tengok!hahaha!

enjoy our 1st Syawal photos!lepas tu takde pic raya...busy mengemas rumah..kihkihkih!

 mummy,papa and afif!

 family photo di pagi syawal..

 afif and tok baba! =)

 afif..look at the camera!!!

belum terlambat kot mummy yun nak wish selamat hari raya..better be late than never right?ehemm.. =)

Selamat Hari Raya to dearest mommies and bloggers! =)


Rayyan Afif turns 1!!

Alhamdulillah,semalam 28 July 2012,Rayyan Afif dah setahun...syukur Ya Allah..  =)


diam tak diam setahun dah berlalu,teringat pengalaman ketika bersalin dan berpantang,pengalaman yg cukup indah buat diri yun...yun akui pengalaman menjadi seorng ibu selama setahun banyak mengajar yun erti sabar..sabar..dan sabar..sementara anak nk membesar ni,mmg banyak ragamnya..


memandangkn burfday Afif jatuh pada bulan puasa,so memang tak la nk buat party kan??hehe!insyaAllah kite postponed after puasa!

semalam just potong kek..seronok-seronok ambil gambar!heeee!budak ni bukan nak makan kek sangat,die lagi berminat nak pegang pisau sambil buat muka nk cucuk kek!hehe






birthday present mummy and papa tak carik lagi!plan  nk beli tricycle utk afif!puas pusing semalam...smpai ke petang tak jumpa..wpun anak tak pndai nk mintk lagi,tapi mak bapak nya yg over!!kihkihkih!

 Moga Muhammad Rayyan Afif membesar dengan sihat,bijak,dan menjadi anak soleh yg sentiasa mendengar kata dan berjaya di dunia and akhirat k!

Happy Birthday My Lil' Hero!luv u so much!!! =)





Kisah 1 Ramadhan

Salam Ramadhan dear mommies and readers..=)

Alhamdulillah,syukur sangat masih diberi kesempatan untuk bertemu Ramadhan tahun ni..rasa bersyukur sebab yun berpeluang berpuasa pada 1 Ramadhan..sejak yun berkahwin,setiap kali Ramadhan ader kisah disebaliknya..baik kisah gembira mahupun sedih...

teringat masa tahun pertama yun berkahwin,Ramadhan  banyak menguji yun..masa tu yun keguguran anak pertama,kirenya tak berpeluang nk berpuasa dan bertarawikh masa 1st Ramadhan..lagi menyedihkan masa tu suami yun plak kene penyakit kayap..Ya Allah,rasa pilu sangat,dengan kami dua orng yg kene sama2 berpantang..sakit..memang dugaan Allah nk uji masa  pertama kalinya kami menyambut Ramadhan sebagai suami isteri..


tahun kedua plak,yun tak dapat berpuasa sebab masa tu cuti pantang bersalinkan Rayyan Afif..tahun lepas Ramadhan  memang lain rasanya,lagi2 dengan kehadiran orang baru. hubby every  week balik sebab rindukan anak,sanggup tak cukup tido,sebab sama2 bersengkang mata menjaga anak,seronok sangat pengalaman masa tu... =)


tahun ni,yun bersyukur sebab dapat berpuasa pada 1 Ramadhan dan paling seronok seminggu lagi Rayyan Afif  setahun!!and alhamdulillah suami yun bakal bekerja kat selangor..lepas ni insyaAllah kami akan tinggal bersama,no more weekend husband and wife!syukur alhamdulillah... =)


moga kami sekeluarga diberikan kesihatan yg baik dan dimurahkan rezeki..aminnnn!

dan yun doakan moga Ramadhan kali ini lebih bermakna buat diri yun and mommies semua.. =)

Afif 1st Step at 10 months!

salam dear mommies and readers!

rasa lama dah tak bersiaran...kihkih!sampai terlupa nk update 10 months progress Rayyan Afif..maafkan mummy ye..alhamdulillah now Afif dah 11 bulan..dah  mula berjalan masa 10 bulan hari tu..Ya Allah,syukur alhamdulillah,afif sangat cepat jalan..tapi  gigi baru 4 batang,hehe.

excited dapat kaki!nk lari jeee... =)

sekarang makin  ligat nk berjalan,berlari ke sana sini..jatuh  apatah lagi!smpai tak menangis sebab salu sangat jatuh..lasak kan anak bujang yun..kesian kat nek mama kalau mummy pergi kerja..ke sana ke mari,mengejar afif..hehe.
anak bujang mummy dah besar!

at 11 months!

bulan ni afif dah nak masuk setahun...tetibe yun rasa teringin nak preggy lagi!!hahaha!husband anytime bagi green light...tapi kite yg beranak ni  terpikir 10-20 kali...kalau Allah nak  bagi rezeki apa salahnya kan..tengok kawan-kawan lain semua dah nk masuk 2!besnya lagi2 kalau dapat sepasang... =)

tgk pic ni,mummy tetibe rasa nak baby gurl!heeeee

ader mummy2 yang dah ada good news for 2nd baby??**soalan  tetibe**  =)


Fisher Price Rocking Baby Bouncer on SALES!!!

Salam dear mommies and readers!

Lil Rayyan Boutique is back with promotions!Mega Sales on Fisher Price items!

FISHER PRICE ROCKING BABY BOUNCER



Our Best Price: RM140

Dimensions 23 "x 20" x 25 ".
Weight capacity 25 lbs

*Rocking Baby Bouncer features 2 fun little baby characters on links hanging toys that can be connected to 4 different points on the toyarms - high for baby to watch, or low baby to touch - or they can be with mom and baby.

*The toy arm easy access and really close-up views of mother and baby finger play.

*The seat is really snuggle baby and offers deep side walls.

*It has 4 sturdy points of contact with the ground for maximum stability, together with mom's favorite soother vibration.

*There are 3 musical modes - lullabies, playful and soothing sound effects.

*Requires 3 "AA" batteries and 1 "D" batteries not included.



interested??kindly text me at 012-8010992.(Yun)

LIMITED STOCKS!! =)

Baby Pasta Recipes

Salam dear mommies and readers.. 

 Kali ni yun nak share resipi pasta for baby,hari tu saja gatal post kat FB,then ramai request for recipe,kihkih.. So yun share kat sini k,buat tatapan mummy semua..:) 

As a mother,kita kene kreatif dlm pelbagaikan menu harian anak kite..kdng2 anak ni cpt bosan,so kite kene rajin menggodek and eksperimen di dapur..kesian afif,salu jadi bahan eksperimen mummy!sorry sayang... =)

actually ni resipi 'edisi belasah' from mummy yun,yg penting nutrients complete with protein,carb, and vitamins! 

 1. Pasta+salmon+brocolli

a) i'm using extra virgin olive oil..
b) introducing alphabet pasta!guna baby heinz pasta pn okey..=)
c)cook the pasta according to the instruction on the packet. 
d) prepare chicken stock or chicken soup,macam yun lebih senang buat chicken soup together with brocolli/carrot/potatoes/parsley.yun guna isi ayam..senang.. =)
e) pasta and ready chicken soup~
f) blend 
g) ready for afif~

 2. Pasta+salmon/dory fillet+carrot+cheese
a) can use either salmon/dory fillet!
b) Heat the olive oil in a saucepan and saute Onion till softened. Add the salmon/fillet until it turns opaque.Add
carrots,boiled pasta,and cheese.
c)Bring to the boil and simmer for 6 minutes.


so,anyone nk share pasta recipes,u r most welcome,nk tau jugak resipi orng lain...heeeee! =)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.