Cara Membuka Akaun Anak di Tabung Haji


Alhamdulillah,Rayyan Afif dah ada akaun Tabung Haji..

after yun ambil Mykid Rayyan di Pejabat Pendaftaran,then rush to Tabung Haji Damansara Uptown.nasib amik mykid dulu,rupanya kene bwk kalau nk buka akaun Tabung Haji utk anak.. =)


Dokumen yg perlu dibawa:
  • mykid anak (ORIGINAL)
  • kad pengenalan ibu/penjaga (ORIGINAL)

duit yg orng bagi masa bersalin and duit raya Rayyan,yun simpan dalam Tabung Haji,bak kata Papa Rayyan,simpanan ni utk masa depan Rayyan especially for education,yg kelakar papa cakap kalau esok2 Rayyan nk kawin boleh guna duit dari akaun ni,adoi..anak belum setahun,sekolah pn belum lagi,papa dah sebut pasal kawin,hehe!

so mommies semua,marilah menabung bersama demi masa depan anak-anak kita.. =)

thinking of insurans utk Rayyan,macam nk amik Takaful..mommies out there,what say you?mana insurans offer better ye?plan for his education and savings as well..Takaful?Prudential?need opinions.. =)

Happy Weekend mommies!

Upcoming Warehouse and Clearance Sale!!


salam dear mommies and readers..check this out!upcoming warehouse and sales this week.. =)

yun pn taktau nk pergi yg mana,kalau hubby bagi green light,kite kasi terjah,kalau tak,duduk diam-diam jelah kat rumah this weekend..hehe!

btw,hari ni mummy's little boy,Rayyan Afif sudah 2 bulan..how time flies!





Mattel Warehouse Clearance 2011


sabtu lepas,adik yun menjadi mangsa utk diheret ke Mattel Warehouse Clearance.punyala semangat keluar rumah 945am,sampai sana lebih kurang 10am.naik je lift sampai 1st floor,terkejut tgk orang dah rakus pilih toys!penuh giler dieorng sumbat dalam boxes,terfikir..pukul berapa bukak sebenarnyaa??bila baca blog Cuna,sebenarnya jumaat dieorng dah start bukak,tapi kat iklan tulis start on saturday till sunday..Mmm,layankannn jelaaa.. =)


rata-rata fisher price memang awal2 dah licin bak pisang goreng panas!!mana tak nya almost 50% off!nasib Rayyan kecik lagi,kalau tak memang yun nk rembat gak,hehe!mostly toys sesuai utk 6month and above je..utk Rayyan mummy beli rattle sudey,nanti Rayyan dah besar baru mummy belikan k!



other item yg yun sempat grab,Fisher Price Open Top Take-Along Swing,rasa price die ok,RM 170..


letak je,terus lena dibuai mimpi..hehe!

next warehouse,yun nk target yg ni la..hari tu RM100 je,cepat licin!

Mummy Yun turns 26!


semalam 22 sept 2011,mummy yun sudah 26 tahun!tua dah kan?hukhukhuk~

tiada sambutan or suprise pn dari suami tersayang macam tahun lepas,memandangkan papa Rayyan kerja and tak balik this weekend,sedih sangat..tapi last week papa balik,bawak mummy and Rayyan pergi jalan-jalan kat The Curve and Ikea..1s time after pantang,mummy keluar g shopping mall!happpy giler,merdeka la katekan.. =)



last year papa bagi mummy CK perfume,this year,demi menyokong dan memberi semangat kat mummy utk breastfeed Rayyan,papa hadiahkan mummy dua helai nursing blouse and nursing bras!hehe!

tq papa!hadiah yg amat berguna utk mummy!baju yun semua dah sendat-sendat belaka,sebab size cik B dah bertambah dengan jayanya!dari 32B ke 38B,sah2 baju lama boleh masuk kepala je,sampai cik B tak boleh bernafasss dahhh..fuhhh!so,nursing blouse and nursing bras amat2 diperlukan buat masa ni.. =)

tq so much papa for the presents and wondermilk treats! muahh!!

semalam,mama hadiahkan yun wondermilk cupcakes!my fav!tq so much mama!memang tak jemu menghadap wondermilk,nk buat camner,itu yg dekat dengan rumah..hehe!



"Happy Birthday Mummy!!"

Papa Mama Romantik!


sapa dah beli Majalah Pa&Ma October?? =)

tq Aisya sebab sudi buat post and bgtau yg yun and hubby menang 3rd place Contest Papa Mama Romantik anjuran majalah Pa&Ma.mula2 baca entry Aisya,macam tak percaya je,sebab tak budget pn menang..bila tau excited la konon,padahal 3rd place je,over kan?haha!

ni gara2 tengok Mummy Qish menang hari tu,yun pn semangatla nak mencuba nasib,Alhamdulillah,ada jugak rezki kami walaupun 3rd place,jadilah kan dari tak dapat.. =)


anyway,tq so much to my dearest sister Aleeya yg snap pic yun and hubby kat Desa Park City hari tu,masa ni tak silap during 39th weeks,menunggu hari je kot masa ni..hehe!

so,mommy-to-be out there,dont miss a chance,time preggy ni posingla sakan bersama hubby,nanti dah ade baby,sure rindu peyut yang booolat itu!amik pic lawa2,lepas tu hantarla kat Majalah Pa&Ma k!mane tau rezki baby.. Good Luck mommies! =)

Mini Gathering and Open House Mummy Rose


semalam kami menerima jemputan ke rumah Mummy Rose and lil Fahim!

alhamdulillah,nasib kami tak sesat,lagipun rumah Mummy Rose tak jauh pn dari Kepong,so kami pn pecutlah ikut MRR2!

tak sangka dapat jumpa Effa and Mia sekali,comel je bila semua gather dengan baby..macam persatuan ibu2 and anak2 dah,huhu!even tak ramai,tapi for the 1st time,seronok dapat jumpa mummy2 semua..InsyaAllah,kalau panjng umur dan dimurahkan rezki,boleh gather ramai2 lagi k!

with mama mia! =)

mommies and babies!


baby fahim yg gebu! =)

tq Mummy Rose and family!all da best in UK,yun doakan Mummy Rose pulang bersama segulung ijazah PhD and with a new title,Dr. Rose@Hot Mummy!hehe~

Rayyan's 1st Toys


comel tak toys mummy beli untuk Rayyan? =)


sebenarnya mummy yg terlebih excited nk beli,padahal sah-sah Rayyan tak tau main lagi,hehe!biasala 1st time mother,semuanya nk beli utk anak kan?pantang nampak benda comel,cantik sikit mesti nk beli..Mmmm,bile la plak turn mummy nk shopping ni..hukhuk~

Even Rayyan tak pandai main lagi,at least rattling and squeking sound boleh buat Rayyan diam kalau die melalak,1st time die dengar bunyi tu,muka terus terkejut,pastu boleh gelak-gelak..oklah,at least Rayyan dah alert dengan bunyi.Nanti nk balik Taiping boleh leka kan die dalam kereta,kesian plak nanti nk travel 3 jam dalam kereta,sure boring anak bujang ni..huhu!



Post-natal Checkup


Alhamdulillah,hari ni tamatlah 44 hari yun berpantang..Fuhhh~

mmm..overall pantang taklah azab,part makan memang sedap,tapi yg membuatkan yun depressed masa tempoh awal berpantang..Ya Allah tuhan je yang tahu perasaan yun..lepas deliver,semua ibu happy kan dapat baby,sama mcm yun..tapi yang mengazabkan bila breast yun bengkak and Rayyan dah melalak nk susu!sakitnya Ya Allah lebih azab dari contractions kottt!ni ape yun rasalah,mungkin orng lain tak sama kan?? =)

but now Alhamdulillah,yun boleh breastfeed Rayyan..nanti ader masa yun cerita plak psl Breastfeeding Journey,hehe~

ok,back to checkup..semalam yun pergi Post-Natal Checkup kat PMC..so,after deliver doc akan cek perut,rahim and pap smear.alhamdulillah semua okey..when comes to Pap Smear,yun gila gelabah,malu kot!last time doc tgk bwh tuuuut time deliver,masa tu pn kita sedar tak sedar sebab tgh sakit,ni tgh rileks and sedar yun malu sgt..dahla doc suh kangkang yun terkepit2 plak..adoii!

sakit x pap smear tu??mmm..sakit sikit kot,sebab die masukkan alat dlm serviks kita..tp procedure ni sekejap je,dalam 5minit.selalu pap smear ramai yg ckp kene buat 6 months after deliver,tapi doc Zarul suka buat cepat,sebab die cakap sometimes dalam tempoh berpantang blh kene infections..so preventions better than cure kan??Result next week baru tau,mudah-mudahan takde papelah..risau jugak..

after all,alhamdulillah yun dah habis pantang..tapi still kene jaga pantang sebab breasfeeding kan??kalau syg anak kene jaga makan,kene avoid makanan yg berangin and sejuk2..Mmm,mummy akan kuatkan semangat demi Rayyan,walaupun semalam yun dah kecur tgk mama goreng cempedak,hehe.. =)

sudah 44 hari,nek mama cakap blh start acara membuka hadiah,haha!

tq so much to dearest aunties,uncles,cousins and friends yg sudi datang visit,bagi hadiah and duit raya utk Rayyan,syukur Alhamdulillah.. =)

Rayyan's 1 Month Checkup


Salamm mommies!

bila dah ada baby,nk update pn tak sempat,baru nk online,Rayyan dah nangis,mintak susu,nangis lagi,tukar pampers,nangis lagi,nak tido,nangis lagi,nk dodoi plak..alahai,manjanya anak bujang ni..Rayyan dah pandai,tau takde orang mesti nk nangis,mintak dukungla tuuuuu..tak tau nanti dah balik Taiping mcm mana,kat sini takpela ramai dayang2 yg nk melayannyaa..hehe~

semalam pergi checkup Rayyan,alhamdulillah berat dah makin naik,patutla bila nk dodoi die mummy sakit pinggang,dah 4.2kg anak mummy ni!panjang plak dah 60 cm.after 1 month,kene inject Hep B 2nd dose.Rayyan tak macho sebab die nangis sekuat hati masa kene inject,mummy kesian tgk die,smpai mummy pn nk nangis skali,huhu~


yun just checkup kat KK,sebab rase dah tawar hati dgn paed kat PMC.after 5days deliver,Rayyan buat checkup dengan die..yun terus tawar hati..sebabnya doc tu sgt kerek dan tak positif langsung.as a doc,die sepatutnya positif and bagi semangat kat patient,ni seolah2 mcm die hebat..teringat ms 1st time jumpa die,yun takde susu badan lagi and tak dpt breastfeed Rayyan,die boleh ckp kalau tak bagi ni,esok lusa kering..siap ckp byk kali.."awk ni nk bg anak susu apa??"yun tak macam ibu2 lain yg right after deliver terus ader susu,makan masa jugak kan nk ade susu badan..sdih masa tu dengan breast tgh bengkak,mmg berjujuran kot air mata nk directfeed Rayyan,sakit sangat,plus mase tu susu sikit sangat,Rayyan plak terjerit2..

so,yun and hubby decide takmo jumpa paed tu,cek jela kat KK,huhu~

lusa yun dah merdeka!!rase sekejap je tempoh berpantang..tp semalam after checkup,mummy yun dah mencemar duli pergi tesco beli pampers Rayyan!hehe!


jatuh hati tgk pampers ni!! =)


Raya Ohh Raya 2011


Salam mommies!

1st of all,selamat hari raya to lovely mommies,mommy-to-be,and dear readers..
mintak maaf kalau ader salah silap sepanjang mommy yun berblogging..



so,how s raya mommies??mesti meriahkan??

tahun ni,turn yun beraya kat KL,so 1st Raya yun and family beraya kat rumah nenek and atuk kat Kg Baru,KL..mmg kami takde kampung,raya pun kat KL,memandangkan parents yun mmg asal KL,raya orng balik kampung,kami plak balik bandar,hehe~

syukur alhamdulillah tahun ni yun dapat beraya bersama putera kesyangan kami,Rayyan Afif..last year,it was 1st time raya as a wife,but this year,1st time raya as a mommy..Gembira tak terkata,even tak abis pantang,raya tetap raya kan??hehe!baju raya wajib!takkan nk bekain batik je..tapiiiii,makan still kene pantang and stokin sentiasa kene pakai!!




to dearest mommies,nanti updatelah cerita raya ye..mesti semua bling2 and vogue kan dengan baju raya! =)

till then,nanti yun update lagi and take care ya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.