Alhamdulillah.. =)


Salam auntie2 and mommies!!Syukur,Alhamdulillah..yun selamat melahirkan putera sulung kami khamis lepas,baby mmg punctual,ikut due date,hehe!

terima kasih banyak2 kepada mommies2 semua yg mendoakan yun and baby,sorry sgt yun tak sempat nk balas setiap wishes kat FB..Alhamdulillah,semuanya dipermudahkan masa bersalin..InsyaAllah,kalau ader masa yun cerita pengalaman bersalin k.. =)

fresh from mommy's womb.. =)


Name: Muhammad Rayyan Afif
Date Of Birth: 28 July 2011
Hospital: Putra Medical Centre,Sungai Buloh
Time: 5:04 am
Weight: 3.3 kg
Delivery: SVD

to mommies2 yg sedang menunggu hari,mommy nanie,mommy dot,mommy amalina,mommy nieja and mommy yg yun ter'miss out',sorry ye..gud luck k!insyaAllah dipermudahkan masa kat labour room nanti..yun doakan!!

Set Jamu or Shaklee Supplement?


hi mommies!yun belum bersalin lagi..hari tu false alarm je,even dah keluar tanda,tp smpai skarang yun tak rase any contractions lagi..so yun masih menunggu bila si comel ni nk keluar..xpela syg,take ur time k,mummy akan setia dan sabar menanti.. =)

mmm..yun ader persoalan sikit nk tnye bakal2 ibu and especially to mommies2 yg berpengalaman..rase mcm dah terlambat nk tnye pasal set jamu masa berpantang.mula2 igt nk beli tp mama yun mcm tak menggalakkan plak,die ckp jamu ni panas,nti anak sng kene jaundis,plak tu yun dgr ader ckp makan jamu ni nanti ibu asik nk ke toilet je membuang,ditambah plak dgn luka kat bwh tak sembuh lagi,scary la plak dgr..

so,mama just suggest yun makan shaklee supplement for confinement and breastfeeding set masa berpantang nanti and add up minum shake herbal life utk milk booster di samping blh menguruskan badan..memandangkan mama dah jadi member herbal life,so stok kat rumah cukup utk yun berpantang nti,insyaAllah!so nak tanya ader tak mommies2 yg pernah makan shaklee or minum shake herbal life masa berpantang?nk tau jugak feedback before yun try makan..



or ader tak jamu yg disyorkan utk berpantang nti??harap2 mommies2 semua blhla share k,sy ni mummy yg masih belajar and ilmu masih cetek lagi bab2 berpantang and motherhood ni.. =)

till then,take care mommies! =)

Sudah Keluar Tanda!

semalam baru ckp tak keluar tanda..nk dipendekkan cerita malam semalam,ader blood stain,mcm period tu,tp sikit je..yun mcm cuak gak,tanya mama,normally it takes 2-3days,it means tu tanda2 awal nk bersalin..Ok,terus mcm rileks sikit..but malam semalam yun da mula sakit sikit2,tp boleh tahan lagi..ingtkan kalau malam tu sakit sgt,nk pergi hospital,tp mak buyung ni punyala lene smpai ke subuh.. =)

so,hari ni,bangun pagi,yun bedebar2 nk tgk panties..tgk2,takde plak stain or discharge mcm semalam..ok,rileks2 dulu,tp serius tak senang duduk,turun naik tangga la..jalan2 depan rumah..terpk nk buat ape ek??terlupa plak baju yg yun beli masa kat pureen warehouse tak basuh lagi,punya semangat membasuh,membilas bagai..tiba2 rase ader something..cek2,keluar lendir+darah!!panic attack!!call mama suruh balik dr gym cepat2,yun siap2 terus mama hantar g hospital..

smpai hospital,Dr Zarul tak masuk lagi,jumpa Dr.Ratna..Alhamdulillah,masa seluk tu yun cube rileks,and tak sakit sangat..doc ckp xder bukaan lagi..die suruh balik jalan2 kat shopping mall dulu..insyaAllah doc ckp lagi 1-2hari..buat CTG pn takde contraction and alhamdulillah heartbeat baby ok,just die ckp baby skarang tgh 'tightening' sebab tu yun rase sakit sikit..kire skarang mcm early stage of labour,tapi kalau contraction makin kerap,doc suruh cepat2 dtg hospital..

Alhamdulillah,hubby yun pn da ader kat KL,rase tak senang duduk je kalau die tak blk lg,huhu!doc advise suruh banyak jalan lagi,kene exercise2 sikit..mommies2 semua doakan yun ye,pengalaman orng lain2,ader tu keluar tanda mcm lendir,bukaan dah 4 cm,tak taulah nasib yun cmner,mayb 1-2 hari lagi or seminggu lagi ke,semua Allah dah tentukan,tunggu jela kan..moga2 semuanya dipermudahkan utk yun and baby..aminnnnnn~

39 weeks and Hospital Bag!

Salam mommies!

pejam celik dah 39 weeks hari ni..Syukur,Alhamdulillah..mummy and baby sihat..batuk pn dah kurang sikit,last checkup dgn Dr Zarul die bagi ubat batuk yg sgt sedap,rase ubat tu mcm teh bunga,and ubat kahak tu rase cm 7up!hehe~

any sign of labour???
setakat ni belum lagi..tp dah 2 malam baby mengeras and tekan2 kt bwh tuttttt!geli,ngilu,nk terkencing semua ader..tp semalam yun mcm tak senang duduk dah..nk buang air besar ada,nk kencing ade,nk keluar angin pn ada..mama ckp baby tgh praktis and bagi yun rase sikit2 contraction..

serius yun mcm kucing nk beranak,pergi bilik ni tak kena,pindah bilik lain tak kena,turun bwh cari makanan laa...mcm tak keruan plak,hehe~tp yg peliknya malam2 je rase cmnie,bila siang si comel senyap je..normal ke??die start aktif ptg smpaila malam..orng2 tua ckp time die aktif tula,time die nk keluar..Mmm,anak mummy macam nk keluar malam yee??harap2 papa sempatla drive dari Taiping... =)

last checkup pn Dr Zarul ckp baby dah fully engaged,so anytime die blh keluar..tp let say still xder sign of labour doc bg tempoh seminggu..lepas tu tak taula,kene induce kot??mummy yg dah berpengalaman,nk tnya la..sakit tak induce??

Alhamdulillah since 36th weeks,yun dah siapkan beg hospital utk mummy and baby..beg papa tak perlu kot,sebab rumah dekat je dgn hospital,kalau nk mandi suruh die balik je..hehe~

beg baby and mummy!

Mommy
  • Kad Pengenalan
  • Rekod kesihatan ibu (buku merah/antenatal checkup record)
  • Handphone+charger
  • Baju butang depan
  • Kain batik
  • Stokin
  • Tudung
  • Sweater
  • Toilettries (deodorant,berus+ubat gigi,sikat,sabun)
  • Towel
  • Maternity pad
  • Disposable briefs
  • Nursing bra
  • Breast pad
  • Breastpumps
  • Selipar
  • Minyak panas
  • Air/Minyak selusuh/Air zam-zam/Kurma
  • Makanan/Minuman ( biskut/snacks/air kotak/air mineral)
  • Plastik (utk uri dan baju kotor)
  • Bahan bacaan (buku doa'/yasin/magazine)

Baby
  • Baju baby
  • Diapers
  • Mittens+Booties
  • Topi
  • Bedung/Receiving blanket
  • Barut
  • Towel
  • Toilettries (travel pack)
  • Baby wipes
  • Minyak telon

yun just nak tanyala..perlu ke bwk telekung ye??kalau mase dah turun tanda mcm darah,blh ke kite solat?harap ader yg membantu..

till then,take care mommies! muahh!

Exercise for Pregnant Women

Happy Wednesday Mommies!

hari ni semua orng ber'wordless wednesday',tp si mak buyung ni gedik nk tepek video exercise plak,hehe~

orng pagi2 dah exercise,ni nk dekat tgh hari bru nk buat..to m2b semua,blhla try k..kalau tak blh buat jgn paksa diri tau,buat mana yg mampu.. =)

Selamat mencuba!!



Weekend at Pureen Warehouse Sale!!


Morning mommies!!weekend tak update sebab mase di peruntukkan utk dating dgn hubby..hehe~

now,once a week hubby yun balik..takut2 si isteri nk deliver..sedar tak sedar lg 10 hari due date,bila anak mummy nk kua ni syg?neves menunggu.... =)

so,kali ni hubby yun balik,ktorng plan nk g Pureen Warehouse Sales,last april yun tak pergi pn,so dr rumah yun around 10 minutes je..before 10am,ktorng dah keluar,budget nk smpai awal..smpai sana je,dah jem and semua dah park kat kiri kanan bahu jalan..so,ktorng decide parking dlm 33 Square,just a few blocks from the warehouse..

smpai depan warehouse tu tgk orng da balik bwk berkotak2,just wondering pukul berapa dieorng bukak,bukan pukul 10am ke??tp semua dah mcm rakus pilih baju and sumbat dlm beg ikea tuuuuu~

posing dulu..hehe~


sesi sorting baju and seluar..yun sempat grab dlm 10pcs je baju and seluar,tp masa tgk barisan panjang nk byr,yun pn melepak la tepi jalan tgk2 akak-akak ni sorting baju dlm beg ikea tu,aderla dlm 2-3 penuh beg ikea,siap ajak yun join skali,hehe!sambil2 tnggu kaunter belakang bukak,last2 byk plak yun angkut baju utk si comel hasil sorting ngn akak2 tu...best la plak join dieorng ni,hehe!

kaunter kat depan panjang giler queue,so yun and hubby decide melepak makan kopok lekor dulu,lepas dieorng announce kaunter belakang bukak,cpt2 ktorng lari ke belakang.Alhamdulillah,tak smpai 10 minit selesai urusan pembayaran,xla penat nk berdiri lama2.. =)

hasil borongan mummy yun!!yeah~

baju and seluar si comels,baju sepasang just RM 6,baju RM 3,seluar RM3 and seluar pendek just RM 1.semua baju tak lebih RM 6 yun amik,hehe~

sempat lg amik Hooded Towel,breastpad and cotsheet.. =)

mesti ramai kan m2b and mommies pergi pureen warehouse sale last weekend,update la kat blog k..till then,take care k mommies!! muahhh~ =)

38th Weeks..


Alhamdulillah,mummy yun masih bersiaran lagi,hehe!semua tanya yun dah bersalin ke belum??belum lagi kwn2,tanda2 pn belum kelihatan lagi..maybe baby tnggu due date agaknya kan... =)

tp yg merisaukan yun,this week yun tak berapa sihatlah..batuk2 and selsema makin menjadi..plak tu skarang jerebu,mmg xmengizinkan yun nk ber'exercise' kat taman,naik turun tangga jela exercise kat rumah,huhuhu~

mommies semua ader tips tak nk cpt baikkan batuk?? ader kate minum madu..any other tips yg blh di share?semalam yun g KK,nurse tak suggest makan ubat batuk sebab takut baby laloq,lagi2 yun nk bersalin,takut die tido je takmo keluar..risaula plak..

last visit kat PMC,doc pn just bagi ubat selsema and demam,tu pn yun pndai2 kurangkan dos,makan sehari 2 biji je instead of 3 times per day.mama yun siap ckp,make sure masa pantang da baik batuk,takut batuk2 nti jahitan bwh tuttt terbukak,lagilaaaa yun risau... =(

memang skarang musim orng batuk sebab jerebu teruk sgt,tp yun rase silap yun jugak,hari tu dah niat,before pantang nk minum and balun ais cukup2,hehe!mane tak nya,pagi2 da balun minum milo ais,mkn tgh hari nk air sejukkk je,ptg mama buat teh o panas,yun confirm letak ais..nk sdpkan tekak pnya pasal..so,akibatnya,tanggungla sendiri kan..pastu kan,g gatal2 tgk wayang...mama da pesan nk bersalin jgn g tempt public sgt,da gatal kaki,nasibla la labu..kalau dah nk kena,mcm2 je alasannya..adoi~

harap sgt batuk and selsema ni sembuh by dat time nk dekat bersalin..kwn2 doakan yun ye..yun mmg sgt risau skarang..batuk makin menjadi-jadi..hukhuk~Alhamdulillah mase checkup baby sihat..doc just ckp baby dah masuk laluan,tp sikit je baru,belum sepenuhnya..betul2 nk tnggu due date kot baby ni..hehe!

this week aktiviti yun membasuh botol susu si comel..cukupla kot setakat ni ader 7 botol,hehe~

disebabkan xbeli lg sterilizer,guna je la dulu sterilising tablet.. =)



Doa Air Selusuh

Salam mommies!hari ni yun nk share pasal Doa' Air Selusuh..



Alhamdulillah,masa hubby balik last weekend,die sempat buatkan air selusuh utk yun,orng ckp lebih afdal kalau suami yg buatkan utk isteri..yg mana terbaik,kita cuba usahakan,InsyaAllah moga2 semuanya dipermudahkan masa bersalin nti..AMIN~



Antara doa-doa yg perlu dibaca utk menyediakan air selusuh:



1. Al-Fatihah

2. Selawat Syifa'


3. Surah Al-Hasyr (Ayat 21-24)


4. Doa' Selusuh


Terjemahan : "Ya Allah, dengan hak Maryam, juga hak hamba yang diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya (sebut nama pesakit dan nama ibunya) penderitaan bersalin, dengan rahmatMu, wahai Tuhan yang amat mengasihani dari segala-galanya".



5.Doa Pemudah
"Tuhanku, permudahkanlah dan jangan Kau sukarkan kerana Engkaulah yang maha memudahkan, segala yang susah adalah mudah bagiMu, Ya Allah, sempurnakanlah dengan kebaikan, dengan rahmatMu, ya Arhamar Rahimin".


BAHAN-BAHAN:

Air (jika air zam-zam lagi baik)


KAEDAH PENGUBATAN:


  • Dibacakan semua rangkaian doa di atas ke atas air. Hendaklah diberi minum air kepada isteri seeloknya seminggu sebelum dijangkakan bersalin.


  • Boleh disapu ke atas perut selepas waktu asar sambil berdoa agar Allah SWT mempermudahkan urusan kelahiran si anak.



Breast Pump dah sampai!


Morning mommies!How was the weekend? =)

selalu update barang si comel,kali ni nk update brg mummy plak..Alhamdulillah,breast pump yg yun book from Mom's Paradise,selamat smpai..So far,yun dah beli 2 brg from this blog,seriusly yun sgt berpuas hati and this blog owner pn sgt baik..so,mommy2 semua,blh cekidaut kat link yun bagi tu k.tp standardla kene tnggu sikit,sebab mostly brg die direct from UK.. =)

so,sebagai langkah permulaan utk menyusukan baby nti,yun just nk try yg manual pump dulu,nanti kalau penghasilannya memuaskan dan meriah,blh la try yg letrik plak,hehe!InsyaAllah...

Avent Manual Breastpump (PES) with 20 disposable breastpad,yun dpt dgn harga RM180 je..murahkan?yun tgk kat mother care pn dlm RM250 tak silap..

so far,review from mommies2 yg pernah gune,dieorng ckp ok,especially for those yg bru nk start pumping..let see how,nti bila yun dah start pumping,blh review kat blog k!moga semuanya dipermudahkan and dimurahkan rezki utk menyusukan si comel nti..amin!! =)



37th Weeks..


Alhamdulillah..hari ni mummy yun dah 37th weeks..bila nk kua ni syg?even mummy neves,tp sbnrnya tak saba nk tgk si comel..bukan mummy nk paksa baby keluar cpt,tapi mummy ni penakut,takut kene induce,salu dengar cerita orng ckp induce sakit,huhu!

start from this week,dah kene checkup every week..last checkup dgn Dr. Zarul,masa scan die ckp baby kecik,sebab mummy die kecik,mase scan berat si comel 2.5kg je..so EDD jadi lmbt seminggu.Doc ckp xyh risau,kdng2 scan tak accurate sgt..Mama yun pn ckp benda yg sama,dulu masa scan, doc ckp adik yun kecik je,3kg mcm tu..sekali bila dah teran and keluar..haaa!amik kau 4kg terus!takut gak kan,hehe!

xpela syg,tak kisahla berat kamu berapa..yg penting anak mummy sihat and cukup sifat,mummy dah bersyukur sgt... =)

Alhamdulillah,bila dah hujung2 3rd trimester,barula merasa nk makan duriannn!!sedapnyaa..mase hubby dtg last weekend die bwk blk byk durian,tp die ckp yun hanya blh makan 3 ulas je,xblh lebih2..tp yun ckp kat die,mmgla 3 ulas je,tp 3ulas hari ni,3 ulas esk,3 ulas lusa..haha!Alhamdulillah,baby tak meragam mlm2,takut gak die kepanasan..lepas mkn durian,cpt2 yun mkn kurma,hehe!



lepas tu,sempat pujuk hubby g starbucks sebab teringin sgt Caramel Frappucino,mula2 mcm dah lupa,tetibe terbaca status etty kat FB psl starbucks mula la nk terliur sama..hubby smpai KL je yun terus ajak..dasar mak buyung sorng ni,mmg tak menyempat kalau dah mengidam..hehe!

muka kepuasan!!siap kedekut takmo share ngn hubby!hehe!

Kwn2 doakan yun and baby k..tak taula si comel ni nk keluar bila,ikut EDD ke?or tnggu papa die balik?moga semuanya dipermudahkan utk yun and baby...AMIN!!

Baby Shower!!


salam mommies!!

rajin plak mak buyung ni update blog hari-hari kan?
hari ni cm excited nk post psl baby shower last weekend.kalau ikut orng melayu,lebih kurang mcm lenggang perutla kan,tp now dah modern,semua sebut Baby Shower..hehe!

million thnx to my dearest besties!!
masa 1st time tgk deco dieorng buat..speechless plus terharu sgt!!bila la dieorng plan ni..nasib xnangis mak buyung sorng ni,control u!hehe!

even it was a simple celebration,tp yg buat yun terharu besties yun yg semua bz kerja ader masa nk plan baby shower ni utk yun..tq win,nana and doc alyn!tp sdih sebab sorng lagi bestie yun kene pergi outstation kat terengganu..xpe,4 orng pn jadila..meriah dah sgt,kalau bersembang and gelak dah mcm 10 orng.. =)

tetiba terpk,semua besties yun nk kwin tahun ni and early next year,jangan korng terberanak sekali semua sudah,nti mak buyung ni sorng2 yg kene organize baby shower utk korng semua..haha!

sexy tak kek ni??auwww!!

tempat kejadian!



yg diraikan..mummy yun yg dah chubby!hehe!

my dearest besties..win,doc alyn, and nana!



who's next???ready to pop out!


kene jampi dgn doc alyn!hehe~

yg bestnya siap ader baby gifts lagi, Alhamdulillah..rezki si comel dpt hadiah.tq auntie2 semua,muahh!!





byk plak tepek pic,over u!hehe!this week dah 37th weeks..
Ya Allah permudahkanlah bagiku utk melahirkan anak ni..berikan kesihatan yg baik utk mummy and baby..AMIN!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.