Jom double check baby's gender..



korng penah dgr tak pasal kalendar cina ni?yun pn xtau exactly ape name kalendar ni,tp seingt yun mase kecik2 dulu kan,ader dgr mama yun ckp nk plan baby gender tgk kalendar cina,yun dah terbyg kalendar kuda mase tu..terpk kalendar kuda tu pn blh predict baby's gender ke?punyala lurus mase tu,ingt kalendar kuda tu satu kalendar je dlm dunia ni..haha!

mase tu mama yun cite,die silap tgk bulan,nk baby boy,alih2 yg bongsu dpt gak baby girl,so dlm adik beradik yun dpt satu hero je,hehe~tp 2la,bile anak dah ramai bru excited kot nk plan baby's gender,lain plak macam yun...bru 1st pregnancy,yun xkisah,redha je..as long baby sihat and cukup sifat dah syukur sgt2... =)

so,korng yg da scan and dah tau baby's gender blhla double check kat cni,tp yg belum tau,blhla cekidaut dulu and main teka teki ngn hubby korng nti...hehe~


before yun scan,yun da tgk kalendar ni byk kali..so far orng kate 99% betul..tp semuanya ketentuan Allah kan..kite hanya mampu merancang,Allah yg menentukan semua.. =)



Mengidam punya pasal..



rase lame xjenguk blog m2b and mommies2 semua,hari ni bru nk singgah and baca blog korng,sbbnye 3 hari yun xsihat sebab tersalah makan...wuwuwuwu!ni gara2 termakan sambal ns lemak yg hubby belikan weekend hari tu..the whole day yun muntah2,xlarat,hanya lalu makan bubur yg hubby masak..nk g jumpe specialist,hari sabtu mane dieorng bukak smpai ptg,half day je bukak...so,kami pn g jela klinik,doc pn just bg ubat tahan muntah and demam...alhamdulillah,hari ni baru yun lalu nk makan..yun bukan risau diri ni sorng,lg risau baby dlm perut..dah 2 hari yun xmakan sgt,just minum je air byk2..

so,dah sihat skit ni,tetibe teringt cte yg basi mase blk KL hari tu...korng tau x yun teringin sgt nk mkn Macaroons..ketinggalan zaman kan yun ni,orng lain da lame mkn agaknye...hehe~
so ms blk KL hari tu,adik yun belikan la macaroons ni,sbb kesian tgk kakak die mengidam sgt..Mmmm,seriusly,bila dah dpt tu...rase die xla sedap mane,manis yg amat sgt!!or mayb kat tempat lain ader lg sdp kot,or tekak ni mmg xleh terime bende ni?adik yun siap ckp,smpai hati xabiskan,nk punyela beriye..maaf la adikku,orng mengandung mmg cmnie,nk beriye,riuh sekampung,bila dah rase xsedap,pandang sebelah mate pn takmo dah,hehe~

korng tau mane nk dpt macaroons yg sdp x?yg xberape manis sgt..share skit ngn yun,mane tau terjatuh hati plak kali ke 2..hehe~


lepas tu kan korng...yun teringinnnn sgt nk mkn papa Papa John's Pizza..ni semua gara2 adik yun yg suke menghasut,balik2 duk ckp papa johh sdp tau kak yun!!hahaha!yg plng best bile blk KL je..sure baba tanya..."yun nk mkn ape blk ni?"..
surela yun ckp.."nk PAPA JOHN blh??"hehe!

so,baba pn angkutla satu family g Tropicana Mall gara2 mak buyung yg mengidam..seriusly korng shud try,sdp sgt pizza die,xmuak sgt mcm pizza hut,and some more yg buat yun terliur sbb ader cream cheese yg blh dip ngn pizza tuuuu!!waaa,cte psl makan,lagi buat yun lapa...harus pergi lagi kalau blk KL nti!!hehe!



mak buyung and pak buyung yg semakin chubby! =)



Antenatal Checkup at PMC



alhamdulillah,semalam yun pergi 1st antenatal checkup kat PMC..nasib baik hubby cuti on monday,so ktorng pn buat appointment nk jmpe Dr. Zarul pukul 8 pagi..tq so much iza,sebab byk bg info tentang PMC and siap bagi schedule Dr. Zarul..tq dear!!

1st visit yun sgt puas hati dgn servis PMC,standarla kan,dtg awal,kene tnggu jugak sbb ibu2 lain dtg lagi awl dr yun,mayb b4 8am kot..hehe~

so,1st impression jmpe Dr. Zarul,die sgt welcome yun and hubby,ckp pn teratur je,die plak yg byk tnye yun mcm2,from previous experience yun kat KPJ,xkisahla kat KPJ Damansara or KPJ Penang,doc semua mcm ader berrrlian dlm mulut,ckp skit2 je..tp consultation smpai RM80,ckpnye dlm 5 patah cm2,hehe~

update from the checkup:
  • BP yun normal, 120/70..berat naik lagi,55kg!hehe~
  • last visit g KK,dieorng lupe kot nk inject kancing gigi,so kali ni,yun kene inject..tp dgr cte dr m2b lain,salu inject kat tgn,tp yun kene kat montotttt!!da la ptg tu yun blk taiping 3 jam duduk senget je dlm kete...xtahan sgt mlm tu yun tuam je ngn air panas...Alhamdulillah,hari ni da blh duduk dgn normal..hehe~
  • lepas tu kan...doc pn scan nk tgk si comel dlm peyut ni...so doc da confirm baby BOY!!siap ckp lagi..."haaa...nmpk da tu batang berjuntai.."hahaha!blh tahan lawak doc ni.. =)
  • part ni yun plng risau..my placenta is still low lying,tp doc kate its still early,insyaAllah die akan gerak..harap2 la kan,next month da 7 bulan,makin risau plak..=(
  • Doc suruh yun attend antenatal class next week,xsure blh pegi ke x,mau kopak duit every week blk KL..hehe~
Alhamdulillah,baby sihat..berat si comel pn da 800++ gram..so far,yun and hubby sgt puas hati dgn PMC,bill pn sgt reasonable, RM112..scan,consultation,and vitamin (obimin&calcium).next checkup will be another 3 weeks,mase tu insyaAllah da 28th weeks...cptnye mase berlalu,makin neves plak nk jmpe dgn si comel ni.. =)


rasenya rmai m2b yg seangkatan dgn yun..baby boy kan??hehe~lepas dah tau gender si comel,yun and hubby dah decide nama utk dia..ntila cte nama k,malula nk cte,hehe!Little R will b his name..moga Allah berikan kesihatan yg baik dan permudahkan semuanya utk yun and baby..AMIN~



'Cute & sweet Pregnant mummy ' Contest




Hi mommy-to-be semua!!

Jom sertai 'Cute & sweet Pregnant mummy ' Contest yang akan bermula 1 April - 31 Mei 2011

for further info,mummy semua blh klik Dania Maternity.. =)



Nurul Mujahidah Ahmad Khairuddin

My First Pregnancy on November 2010


mommies to tag:

to all mommy-to-be semua yg singgah blog yun blh join jugak!!jom join ramai2... =)




Perihal Si Bibik Tua



Mmm..post ni dibuat dlm mood stress..harap maklum,hehe~
anyway,memandangkn yun pindh rumah hari tu,yun pinjam bibik mama kejap..yun pn mmg xlarat nk kemas,packing barng,angkut semua..since yun penah misscarriage dulu,doc mmg advise no heavy liftings at all...diharamkan sama skali..hukhuk~

tp si bibik ni,keje nye sekejap je die buat,tdo yg lebih,mase mule2 yun pinjam die hari tu,panas je hati ni...kte duk susun2 barang dlm kotak,die blh layan cerite indon..adoi!!bila suruh kemas,suka bg alasan sakit kepala la,darah tinggi la..mcm2 la...ni la masalahnya kalau amik bibik tua..mmg xblh expect die akan buat keje lebih..

so,bila dah pindah rumah baru ni,lainla plak perangai die..keje asik duk nk basuh bajuu jee...mmg la rajin..Tp kan yg ktorng sdih,sabun and softener tu sekejap gilerr habisss!!hubby siap bebel,die ckp si bibik ni g mkn ke sabun n softener tuu!!ktorng punyela berjimat cermat..die suke2 je bubuh berapa sudu nth..adoii!parah la bibik cmnie,bankrup akuu!!

tu pasal sabun,ni satu lagi...die ni mmg ader kencing manis la kan,cordial mangga ktorng die g bedal xsmpai seminggu da nk abis...sdih tauuu!!bibik ni dtg cni mmg nk mencekik ktorng gamaknyee....stress wooo!!kalah tuan rumah...ni bru beli cordial baru da separuh botol da ktorng tgk!!mmg mencekik tul orng tua nii!!hahaha!

yg plngggg geram semlm..punya ktorng mengamalkan hidup yg sihat,belila corn oil utk masak..yun pkai skit je salu,belum seminggu da abis seliter,licin tau kornggg!!!sdihhhhhh..hubby ckp nasib hari tu xbeli olive oil...mau kopak duit... =(

hari2 yun call mama ngadu,xtahan dah ngn bibik ni..mama pn mulalah keluar cerite mcm2,die pn xtahan ngn orng tua ni,mane taknya naik lemak korng,dah 16 tahun kot die keje ngn family yun,yun paksa gak mama hanta si bibik ni balik indon..so jumaat ni jugak yun akan hanta die balik KL..maka post ini di buat untuk menamatkan azab kami suami isteri selama 3 minggu!!uwuaaa!!

hubby yun serik,die kata esok2 nk amik maid kene pk banyak kali,kalau dpt mcm nie..belum sempat ujung bulan,barang dapur semua habis,bil air naik sbb suka basuh baju,bil letrik pn naik sebab suke sgt tgk tv!!pengsannnnnnnn!!!!

Mmm...panjang la plak bebel,sorry ye korng..korng ader x pengalaman ngn bibik2 ni,ce cite skit??hehe~even yun stress ngn si bibik ni,xderla nk maki2 die,xelok kan sbb yun preggy,adik2 yun siap pesan.."jgn marah2 tau kak yun,nti baby mcm muke bibik!!"uwuaaa,nak nanes je dgr,smpai hati korng kan...huhuhu~


6months.. =)



Alhamdulillah..diam tak diam dah 6 bulan..bila da nk ujung2 2nd trimester ni..perkembangan mama & baby so far alhamdulillah,just now yun dah start solat duduk,yun dah tak larat nk solat berdiri,bila berdiri ok lagi,but after sujud and nk bangun utk rakaat kedua,terkial2 yun nk bangun,bdn pn xstabil nk berdiri balik sebab lutut and tumit yun sakit sangat..hukhuk~
kawan2 yg lain mcm mane ye?ader tak sakit2 lutut and tumit ni ek??

baby kick yun dah mula rase sikit2,even xkuat lagi tendangan si kecik ni,tp seronok bile dpt rase every kick die even sekejap2..yun perasan kalau yun penat,makin ligat die main,tp kalau mama die asik membuta je,senyap plak die dlm tu..hehe~

things to do during 6 months:

Antenatal checkup
InsyaAllah yun akan deliver and pantang kat KL sebab dekat dgn mama,mayb next week blk KL yun nk start antenatal checkup kat Putra Medical Centre Sungai Buloh,after tanya iza psl PMC,alhamdulillah review dr iza sgt memuaskan..nk deliver kat sane tak la pricey sgt compare dengan hospital lain..lgpn PMC dekat je dgn rumah,tu yg penting,kalau nk ke KL,dengan jem lagi,takut terberanak dlm kerete je..

Antenatal class
Mmm..pening gak nak cari antenatal class ni,tp after baca review dr blogger lain,yun rase nk try pergi kat PPUKM..RM100/couple,harga pn ok,resonable.InsyaAllah nk book bulan mei nanti,this month tak sempat,sebab byk sgt agenda lain..hehe~ada tak kawan2 yg penah pergi antenatal class kat PPUKM?

Baby list
Baby list yun dah prepare,tapi tak complete lagi,cilok skit2 dr blog m2b yang lain and tambah tolak mane yg penting and tak..barang2 baby satu pn yun xbeli lagi,insyaAllah nk tnggu baby expo bulan mei nanti.. =)

Babymoon
ni tak sure nk pergi ke tak..anniversary getaway last month suppose dipostponed dis month,hubby plan nk pergi next week..tp mama macam tak galakkan yun pergi,die risau yun penat,taula anak die ligat kalau bab2 bercuti ni,nti tak sedar diri..hehe~


Moving Out!



Salam semua!!mesti best kan semua bersantai2 di hujung minggu...semalam kami kepenatan pindah rumah,memandangkan hubby yun keje kat taiping,so kami pn da selamat berpindah ke taiping..rindu rumah kat Penang,byk sgt kenangan..diam xdiam setahun gak kami stay kat Penang.. =)

ni mmg quicky updates yo!!sebab kat rumah baru tak pasang streamyx lagi,mahu pn broadband..sdih2..ni curi2 online sbb singgah kejap rumah lama kami..hubby duk kemas2 and amik brg yg tertinggal..si isteri sbuk nk online tgk blog and FB..hehe~

nampak gaye nye lagi seminggu kot bru blh online,rindu nk bc blog korng semua.. =(

anyway,malam semlm,1st time yun rase the real baby kick..even mama die kepenatan tp baby still nk ajak mama die main..comeynyee anak mama..moga membesar dgn sihat k dlm perut mama.. =)


take care semua and happy weekend!!


Tidur mengiring or telentang??



sekarang yun ader masalah nk tido..mula2 mesti tido telentang,tp rase kaki lenguh,pastu angkat kaki and letak atas bantal..tak smpai sejam,mesti nk megiring ke kanan,kaki plak xtau nk landing mane,mesti landing atas kaki hubby..hehe!kesian sgt kat die,malam2 die terjaga sebab rase berat kat kaki die,ingt mimpi kene hempap kayu balak,rupenye kaki si isteri yg landing baikkkkk punye atas kaki die...sowi sgt hubby...huhuhu~

yun perasan,baby tak selesa kalau yun mengiring ke kanan,kalau pusing kanan je,mesti die kick2 perut yun..terkejut la jugak..cian anak mama..mesti sempit kan??pastu yun pn tido mengiring kiri,tak plak die marah..tapi bile dah tido mengiring ke kiri xtau nk landing kaki kat mane memandangkan hubby tido sebelah kanan..haha!hubby suggest ktorng tukar position...pening2..macam main bola plak,nk tukar2 position..haha!

korang plak suke tido mengiring ke mana?kiri ke?kanan ke?telentang ke?or meniarap? (ooo,meniarap mungkin tidak kan??hehe!)

sebenarnya yun teringin nak beli maternity pillow kat pic bwh ni,tp harganya makk aiii,mahal jugak..tgk kat baby loft dlm RM300++,kat mane nk cari maternity pillow with reasonable price ye?



credit:pakcik google


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.