Kisah Si Buah Kundang



last weekend yun balik KL,cousin's wedding!since jumaat hari tu yun mcm teringin tgk buah kaler oren ni,tp xtau name die ape..tanye mama,mama ckp buah kundang kot,kalau besar mestilah name die mangga or mempelam kan?hehe~

tp pelik kan..nama buah kundang,tp die bukan kaler kundang..ni gara2 g pasar hari tu terliur tgk mackik tu siap borong berplastik2,so yun tnggu jela hubby g belikan kat pasar nti..tp tak sempat sebab die blk keje lambat,ok..dah terkilan kat situ,sebab duk teringat si kundang ni..

credit:pakcik google

ok,dipendekkan cerite,on the way nk g KL,yun singgah la R&R Sungai Perak..skali mcm excited sebab nampak si kundang ni ader terjual disini..punyala semangat g tanya adik tu..

"adik,sekilo berapa? "
"kalau yg lama,RM25/sekilo,kalau yg baru RM30/sekilo"

uiks,tetelan air liur kat situ..nak tanya korng,mmg mahal ke buah kundang ni ek?ke kami kene tipu dengan adik tu..wuwuwu!tp hubby kesian kat yun,die beli gak,tp setengah kilo je..call mama yun pn die terkejut sebab die kata mahal,tp smpai KL je,die tgk buah yg yun beli tu besar..mayb die kata kalau kecik2 tu yg murh..nthla,rase mcm kene tipu,tp xpela yg penting dpt gak rase buah kundang,sdp gak rasanya,manis2 masam..hehe~

yg kelakarnya mase nk blk penang,yun boleh tertinggal buah kundang satu plastik kat umah mama,nasib mase tu ktorng tak jauh lagi,adik yun sempat kejar and pass plastik kat tgh2 jalan..lawak je,kalau tertinggal terus mau melolong mintk hubby g beli lagi..hehe~

sj nk tepek muka mak buyung yg semakin bulat during the wedding..hehe~



dearest family and pengantins.. =)





"Stretch marks"



rindu plak nk update blog,pdhal tak smpai seminggu pn lagi,poyo je kan,hehe!
lately yun suke sgt baca blog mommy-to-be and mommy2..enjoy je baca experience orng preggy and motherhood,blh la grab any knowledgeable info and tips2 yg menarik.. =)

yun ader kemusykilan sikit nk tnye m2B and mommies2 semua..bile ye ibu-ibu mengandung akan mengalami masalah stretch marks?for the time being,yun tak pakai pn any cream utk hilangkan or kurangkan stretch marks...yun just pakai Body Butter Body Shop je..sebab yg tu je lotion yg yun ader before preggy..so takmo bazir,yun keep on using je body butter..So far,Alhamdulillah,tiada strecth marks lagi setakat ini..tnye kawan2,aunty2,dieorng ckp nti nk dah 9 months bru muncul garis2 itu...

credit: The Body Shop

nk tanya m2B and mommies2 semua..any recommendations tak,lotion ape yg bgus utk mengurangkan stretch marks??mane la tau kan,garis2 sexy itu akan muncul beberapa bulan lagi..yun blh beli sekarang..mind to share.. =)


4th Checkup



ok,semalam yun pergi 4th checkup kat KK..as usual la,amik bp,timbang berat,urine test and check hb..part paling gerun bila nurse ckp.."berat naik lagi ye,kali ni naik 2kg lebih.."

adoi!naik lagi ke?dlm hati.."kene minum air gula lagi ke kali ni??eyucckk!!..."ok,mase ni cm kejam sebab salahkan hubby,die suka buat stok makanan yg byk kat rumah,coklat bertimbun2 beli macam anak sepuluh,yg nk makan nya si isteri seorng..haha!bila bosan tak tau nk buat ape,yun mesti nk mengunyah,segala bende aku geledah,dari kacang,coklat,jus,buah,keropok..semua belasah..rasakan la natijahnya bila dah mkn banyak kan..hehe!

tp nurse ckp,kali ni tak payah minum air gula,sebab yun da minum last month,just selang sehari kene amik blood pressure and urine test je..satu keje plak kene pegi KK termasukla hari sabtu..part tak best yun ader masalah nk kencing kalau kat KK,hari tu hubby siap marah2 suruh kencing,lagilaaa yun pressure kat situ,nk kencing setitik tak kua,satg teberak kat situ lagila masalah..haha!mama yun just advise kalau takut cmtu,kencing siap2 kat rumah simpan dlm bekas,pastu da smpai kat KK,korng berlakonlah masuk toilet,tuang je bekalan yg korng da bwk dr rumah tu..ceh,aja korng menipu plak kan..hehe~

ok,tu pasal berat badan,yg terkezut skali Hb yun pn turun,10.6..penat lah aku makan iberet folic bagai,kalau tak jaga makan mmglah turun kan,yun buat pengakuan kat nurse lately ni yun kuat makan asam..ye,asam pn boleh menurunkan hb ye kwn2..nurse pesan asam blh sebabkan anak kuning jugak..pastu cara pemakanan iron tablet pn tak betul,lepas baca blog mommy-to-be yg lain,bru sedar selama ni cara pemakanan yun salah..xpe,bulan ni kene start makan ubat dengan cara yg betul..

panjang plak bebel..anyway,last week yun pergi scan,doc ckp da nampak gender baby..tp die ckp baru 70% confirm,next month baru die nk confirmkan..suspen u!!

korang rase baby ape??hehe~


Pureen Warehouse!!



hello mommy2 and mommy-to-be semua!!mark ur calendar for another warehouse sale next month k! Pureen Warehouse kembali lagi... =)

**klik untuk gambagajah,hehe**

orng ckp mase warehouse baju baby murah2..so,dont miss a chance k!jom kte g beramai2..hehe!


Susu Ooo Susu..



susu Ooo susu..ms pregnant ni yun susah nk minum susu,ingt dulu beli Anmum,bazir je satu kotak tak minum langsung,hubby geleng2 je kepala..everytime minum mesti yun muntah,so hubby try beli susu kotak Dutch Lady tu..blh plak telan,lg2 yg disejukkan dlm fridge tuuuu...sdp je raseee...tp doc tak recommend susu kotak,die kate better minum susu tepung..susu kotak kurang zat die ckp..ok,yun try plak susu tepung Fernleaf..haaa,yg ni sdp,blh minum satu hari smpai 3 kali..tp lately ni yun salu sakit kaki and tangan everytime bgn pagi..sakit sgt..nk pijak lantai cm azab..bile cerite kat sis in law,die suggest Enfamama..die kate enfamama ni sesuai utk ibu mengandung,of course la kan (dah name utk ibu preggy,hehe),then satu lg blh minum mase kte menyusu kan baby..and plng best die ckp nti da ader baby sng nk breastfeed sebab insyAllah susu ibu banyak kalau mase pregnant minum enfamama,siap ckp susu die banyak,keluar pancut2..hehe~


ok,by recommended by her..yun terus beli Enfamama,before tu sis in law yun ader bg try skit..sdpla jugak,rase macam nestum..blh telan..Alhamdulillah..hubby ckp kalau dis time yun tak blh minum,die nak nangis sebab susu tu mahal..ok2,dengan pakse rela yun minum jugak.. =)

nak tanye M2B yg lain,penah tak minum enfamama?or ader tak susu lain yg sdp?huhu~

dah seminggu anniversary,baru hubby sempat nk beli hadiah utk yun..memandangkan die kesian tgk sandal yun nk terputus and kaki dah bengkak macam belon..he just bought me a new sandal..the one i love most..Scholl sandal..very comfy..tq hubby!better be late than never..hehe~


Mom & Baby Expo 2011!!



before this yun tak pernah tau kewujudan magz mami&baby ni..ketinggalan zaman tul yun ni,hehe~yun just layan magz pa&ma..tak pun nk info psl preggy and baby yun bace blog mommy-to-be..Magz mami&baby ni menarik gak..yg plng teruja sbb tgk front page je yun ternampk Mom&Baby Expo 2011...haruslaa jgn lepaskan peluang kan..insyaAllah by that time dah 7 bulan boleh lah beli brg skit..mama yun tak bagi beli awal2,nthla,die kate ikut pantang orng tua..just mayb takmo kte terover excited kot kan..xpela ma,yun dgr ckp mama,yun beli ms 7 bulan nti ye.. =)


so,kepada ibu2,bapak2,bakal2 ibu dan anak2...jom kte bergediks and bershopping di Mom&Baby Expo 2011..So,tnggu ape lagi,marks ur calendar Mommy!! =))

VENUE:Mid Valley Exhibition Centre
DATE: 6-8 May 2011



Double Celebrations & Triple Joys!



seperti yg diceritekan pd post lepas psl burfday hubby and anniversary kami,it was just a simple celebrations..bake muffins and cookies (tq pn. asna cute for the recipes) ,had dinner and late nite movie..hunnymoon,babymoon,moon2..postponed dulu next month.. ni pn xtau nk g bile..awal bulan,tgh bulan, or ujung bulan..memandangkan kami nk pindh end of dis month..adoi~stress jap tetibe!





suprisingly..on the day of our anniversary,parents and adik2 yun dtg penang..sbb cuti sekolah kan..so mlm tu xsangke plak ader kek utk ktorng..comels gitu!it was mama's idea..so tgh2 mlm bute dieorng smpai dr KL..kami dipaksa utk bergambar sambil memotong kek dgn muke selebet xhengatt..muke nk tdo ok..layankan jela gmbr selebet kami..hehe!


kan dah kate muke selebet...hehe~

Full House!!


g jalan-jalan jomss!


1st Wedding Anniversary



on this date last year..kami selamat diijabkabulkan..how time flies,rasenya baru je kwin..setahun berlalu tp rasenye mcm bru semlm je menikah,ececece!nk feeling2 plak kan..syukur,alhamdulillah..dikurniakan suami yg penyanyang,penyabar,memahami,dan sanggup melayan kerenah si isteri yg sgt mengada2 n gedix ni...luv u so much sygg!!


dlm tempoh setahun kawin ni..mcm2 yg berlaku..yg plng xdpt dilupakan,yun kehilangan our 1st baby,dat was last year..sdih sgt rasenye..tp yun pecaye setiap yg berlaku pasti ader hikmahnye..dan skarang syukur alhamdulillah,diberi kesempatan lagi oleh yg MAHA ESA utk preggy lagi..tiada apa yg yun harapkan selain keselamatan anak yg yun kandung ni...moga Allah lindungi kami sekeluarga..AMIN~

yun mengharapkan perkahwinan ini kekal hingga ke akhir hayat dan dikurniakan zuriat yg soleh dan solehah..di limpahkan barakah dan rezki yg murah..insyaAllah..AMIN~

Dear Hubby, Happy 1st Anniversary..

Our love is like a tree that grows
Still stronger through the years
Nourished by our laughter
And sometimes by our tears...

It shelters and protects us
From a dark or sunny sky
And like a tree - it's beauty grows
As each day passes by...

Thank you for your tender love
You'll never really know
How happy that you've made me
And how much I love you...

Happy Anniversary, Syg!!


last nite,kami pergi makan2 je..jalan2 bergedik2..hadiah pn xbeli lagi,hubby ckp nti bg same2..postponed dulu,aci ke cm2..haha!InsyaAllah,as promise hubby nk plan for our babymoon next month..dis month hubby sgt bz dengan audit kat kilang..no cuti2..its ok dear,mama n baby are very considerate..nti kte g jalan2 okey!!luv u so muchhyy!! =)


110311..Happy Birthday Hubby!!



waa...hari ni genap hubby 28 thun..Uuu,dat was a big number though..hehe~Mmmm..semlm before tido dengan muka mamai2 yun sempat wish happy birthday..hubby tanye mane hadiah,yun ckp esok je..blh plak cm2 kan??hehe!yela..yun & baby dah plan baik punye nk suprise hubby ptg ni after blk keje..harap2 die tak bc blog yun kat ofis...ngeeee~

dengan ini yun nk buat ucapan sempena burfday suami tercinta yg jatuh pada hari ni..110311!!

"Dear Hubby..Happy 28th Burfday syg..With each year i'll love u more..Remember that your best years are still ahead of u..and i'll be there for every up down and in between..Luv u so Muchh!!! "

Luv u syg.. =)

so,what's plan for today...Mmm..hope he's not reading this,hehe~
  • burfday present and card (checked!!)
  • Movie ticket booked (checked!!)
  • wanna bake some muffin or cookies (on progress!!)

not sure about having dinner somewhere,sbbnyeeeee...our 1st anniversary lagi 2 hari je..which fall this sunday..tnggu jela hubby plan for the dinner..hehe~this month mmg double event of the year..blessed for all the happiness..syukur Alhamdulillah.. =)


20th weeks..



Alhamdulillah..hari ni genap baby yun 5 bulan..syukur,diberi kesihatan yg baik..baby pn baik je dlm perut,yun ternanti2 bile si comel ni nk gerak,kick2 perut mama die..excited je rase..kdng2 tgk tv,masak,baring2 rase gak mcm berdetik2 kat perut tu..but not so sure adakah itu si comel sdng mengetuk2 dan bermain2 dlm perut mama die..hehe~

during 19th +++ weeks with baby izzah.. =)

changes during 5 months pregnancy:
  • berat badan rase mcm naik lagi..
  • selere nk mkn yg sdp2 je,every week nk mkn sushi king..=P
  • alhamdulillah,yun da blh bau bawang and start masak utk hubby,lame rasenye xmasak since 5th weeks..
  • teringin sgt nk buat kek,cookies,kuih..semua nk try..bile nak buat pn xtau,oven still dlm kotak..hehe~

Baby's now the size of a cantaloupe!

Minggu ke-20

Pertumbuhan bayi dalam kandungan pada saat ini adalah agak perlahan kerana memberi peluang kepada paru-paru dan sistem penghadaman serta imunnya untuk matang. Saiz bayi ketika ini ialah kira-kira 25 cm panjang dan mempunyai berat dalam lingkungan 340 g.

Pigmentasi pada kulit kita mungkin berlaku dengan lebih ketara tetapi ianya akan hilang selepas bersalin nanti. Payu dara kita juga saat ini sedang menghasilkan kolostrum iaitu sejenis bahan cecair keruh (warnanya) yang berfungsi untuk membekalkan semua bahan yang diperlukan oleh bayi kita pada hari pertama selepas lahir. Jangan cuba memicit cecair itu.

Selain itu kita akan sering mengalami masalah gusi berdarah dan peningkatan keluaran cecair dari faraj. Sendi dan ligamen-ligamen badan juga akan menjadi kendur. Kita akan lebih kerap merasa sakit pada bahagian belakang badan serta ketegangan dibahagian lain.


NeuroGain Dietary Supplement



Beside Iberet Folic, yun bru try nk makan NeuroGain Supplement as recommended by cousin yun,susah gak nk cri,puas ronda kat Watson and Guardian,punyala payah nak cari...Mmm,at last pegi je Farmasi Najwa baru ader..

So,this supplement contains 500mg of standardized concentrated fish oil which provide:
  • DHA (docosahexaenoic acid)
  • EPA (elcosapentaenoic acid)
  • AA (arachidonic acid)
  • OA (oleic acid)

DHA and EPA omega-3s play key roles in your baby's development. They:

*Promote the development of your baby's cardiac and respiratory systems.
*Offer critical nutrients for neurological development.
*Support the development of your baby's eyes and brain.
*Increase the attention span of your child, which is a early indicator of intelligence.
*Increase the learning and cognitive function of your child later in life.


nk sembang banyak pn yun bukan pahrmacist..ni just info yun dpt dr internet..kalau nk tau lg boleh cekidaut k.. =)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.