Buku Surah & Doa Ibu Hamil



mase awal preggy hari tu,yun survey buku2 surah dan amalan ibu mengandung..puas mencari,tp takde pn yg menepati pilihan hati..hehe~ader pun,buku surah tp kat page belakang ader plak nama2 utk baby..ok,menarik gak..tp buku plak agak tebal,so susah nk bwk g mane2,letak dlm handbag pn berat..Soo..setelah puas pusing kat bookstore,akhirnya yun terjumpe satu buku ni..cover depan die tulis YASIN IBU HAMIL...Mmm,terpikir gak,Eh..yasin utk ibu hamil ni lain ke ghupenye dengan yasin biasa tu..bila buka..Ooo,maksud author ni,surah2 amalan termasuklah surah yusof,maryam,luqman,taubat,dan yasin,kandungan die sgt menepati pilihan hati..semua surah2 amalan ibu mengandung dan doa2 harian semua ada..yg penting skali...buku ni nipis je and sgt ringan..so kepada ibu2 yg nk letak dlm handbag blh je bwk g ofis,g travel pn blh..sgt convenience..practical..bila2 masa,and kat mana2 je blh baca..



bukan sekadar amalan ketika mengandung,ader juga doa2 menjelang bersalin dan selepas bersalin..very worth it to buy..

So,kepada bakal2 ibu dan ibu2 mengandung..yun suggestkan buku ni..yg terbaik penah yun jmpe..ceh promote plak aku ni,hehe~


3rd Checkup..



Alhamdulillah..now yun nk masuk 18th weeks pregnant..semalam pergi KK for the 3rd checkup..tiap kali nk pergi KK,1st thing yg yun berdebar sgt mestilah Hb,then berat..naik ke??berapa byk??

ok..so the 1st thing nurse akan timbang berat and amik BP..terintai2 gak berape la berat aku ni memandangkan kat KK weight scale yg dieorng gune zaman purba kala tu..hehe~sekali tgk nurse tu rekod..52.2kg..Adoii,berat berlebihan la plak..sure nurse bebel sebab last checkup berat yun just around 50.1kg..ok,xpe2..bertenang dulu..then pergi lab for Hb test and air kencing..Alhamdulillah Hb ok,11.1 even turun skit dr last month..ni gara2 minum air teh,ini mmg tak boleh disangkal lagi..huhuhu~

so last checkpoint nurse ukur tinggi rahim,and check pulse baby..Alhamdulillah baby sihat..1st time yun dengar heartbeat die..=)

lepas tu nurse consult plak pasal berat badan tu..die kate suppose naik 0.5kg sebulan,ni smpai 2 kg..yun perasan lately selere makan bertimbun2..SoOooo...akhirnya yun kene minum air gula esok and selang sehari kene amik darah...Adoii..

Start esok yun kene ikut schedule ni..

Sedap ke ek air gula tu??rase kalau tanye semua orng macam mimpi ngeri je utk ibu2 mengandung...xpela,for the sake of baby and mummy yun minum jugakla esok..harap2 takdela kencing manis ke ape..risau la jugak..tp mama ckp its just a normal thing happen during pregnancy..so,tak payah risau sangat..as long ur baby is healthy,syukur Alhamdulillah.. =)


Mengidam Apam Pelangi



balik2 entry pasal mengidam kan..xder bende lain kot kalau ibu2 mengandung ni..hehe~actually,yun asik terliur je kalau tgk blog2 resipi..bila da tgk sure perut lapar..plan nk buat apam pelangi ni last week,tp badan cm malas and xlarat sgt..so,semlm..dgn gigihnya,yun menggodek la si apam pelangi ni sorng2..dgn harapan by that time hubby balik,boleh la die rase kan..1st experiment of apam pelangi,hehe.. =)

terima kasih kepada tuan punya resipi...alhamdulillah,menjadi gak apam pelangi yun (cuak giler takut xjadi,haha!)

bila mama tgk pic ni,die siap ckp apam ni gebu macam pp yun..hehe~


for those yg nk try apam pelangi,cekidaut recipe ni k..

Bahan-bahan :

4 biji telur
2 sb ovellette
1 sk vanilla
220 gram gula castor
300 gram tepung gandum
250 ml santan kara
1 st baking powder
3 pewarna

Langkah-langkah membuat:

  1. Telur, ovellette dan gula castor dipukul hingga gebu dan pekat.
  2. Masukkan vanilla dan pukul sebati.
  3. Ayak tepung gandum dan baking powder.
  4. Masukkan santan kara tadi dan pukul sebati.
  5. Masukkan tepung gandum dan pukul hingga sebati.
  6. Bahagikan kepada 3 warna yang disukai.
  7. Senduk ke dalam loyang yang telah dialas. Senduk selapis demi selapis mengikut warna.
  8. Masukkan ke dalam kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
  9. Tutup penutup kukusan dengan aluminium foil atau kain dapur.
  10. Kukus selama 30 -40 minit hingga masak.




Bestie Engagement



hardly cant wait for February to come...It was my besties engagement,Marini Suhaimi & chenta hati nya Khairul Anuar..so,yesterday,early in the morning we rushed back to
KL!!yuhuuuu~

majlis start after zuhur,so before rombongan smpai,kami berphotogedix bersama photographer..the official photos were taken by Photofr3ak..the photographer was so sporting,so did we yesterday..kesian die kene layan giler2 and sewelness ktorng..and btw i got a new name which is Mak Yung a.k.a Mak Buyung..nice huh?layan kan jelaaaa...

my besties, Dr. Alyn,Yun,Nana & Ikmar

candid!!blessed for the sisterhood and friendships..my very best childhood friends..love them so much!

super gorgeous!!luv ur dress!!

congrtazz dear!!muahh~

both of my pengapits were officially booked!!congratz to both of u..cant wait for the big day!!yeahh!!!


Mengidam ke pantai...



during CNY Hols,ktorng xblk KL or Taiping pn..just chill2 kat rumah..but at the end hubby mcm boring sbb xder aktiviti,duk terperuk je kat rumah..Soo..memandangkan si isteri ni keje nye asik nk g pantai je,hubby came out with the idea,jalan2 ke Feringgi Beach..normally it took us less than 1 hour,tp di sbbkan public hols,byk giler kerete yg menghala ke feringgi..even car is moving like bumper to bumper,kami pn redah je..yg penting kaki ni dpt celup kat air pn jadi la...haha!





tgk tu...dtg2 cri batu nk lepak,hehe~

uuuuuu~jakun u!!!

photogedix skit,wpun pp tu da nk terkeluar dr screen camera,haha!

anyway,before ke pantai,si isteri tetibe teringin giler double chocolate ice blended..amik ko minum smpai nk munth..kalau da teringin tu,semuanya nak kan..hehe~


tgk tu..da dpt takde nye nk kongsi ngn orng...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.