Supplement for Pregnant Woman




selalunya bg bakal2 ibu,supplement yg salu di ambil,tak lain tak bukan mestila folic acid kan..tp dependsla..kalau Hb rendah,for sure korang semua kene telan byk giler vitamin doc bagi kan..iron, Vit C,Vit B,folic acid la bagai..mmg melecehkan kalau makan ubat byk2 lagi2 mcm sorng budak ni kan yg asik terlupe je nk mkn ubat..haha!alasan ko semate-mate...Sooo..utk menyenangkan hidup,yun pn beli supplement ni..IBERET FOLIC 500..tak payah nk makan banyak2 vitamin dah..satu je ni da memadai..semua da complete in one vitamin..which include Iron,Vit C,Vit B complex & Folic Acid...BINGO!!


inside the box (contain 30 film-coated tablets),ubat die sebijik cm panadol menstrual tu,just tablet ni colour merah je..


from previous pregnancy,mmg doc cakap yun ader 2 risiko:
1) berat badan less than 45 kg
ooo,ni ubat die mmg makan jeeee,bile doc ckp berat badan kurang dr 45kg,yun dengan gigih menaikkan berat badan agar kali ni pregnancy,berat badan boleh exceed more than 45 kg..so after D&C hari tu,yun mmg sgt kuat mkn..kalau g makan nasi ayam, tak sah,kalau tak tambah ayam..haha! so,akibatnya sekarang berat bdn dr 43kg telah mencanak ke 50.1 kg...Alhamdulillah,even ia sgt mengejutkan,tp rase bersyukur sbb berat dah naik..Uuuu~

2) Hb rendah
mase 1st pregancy,Hb yun mmg rendah,around 10 macam tu..so this time,mmg terus beli Iberet Folic 500..Alhamdulillah,Hb yun maintain atas 11..harap-harap for the next check up pn macam tu..just kali ni mmg kene pantang makan..no tea..tea mmg merendahkan Hb,so kornng patut kurangkan especially mase pregnant k..


So,for those yg ader masalah Hb rendah,better makan Iberet Folic 500,30 biji for 1 month(1 kotak),around RM25 je..why not keluarkan duit skit for the sake of mommy n baby health kan? =)

tapi..kalau mkn Iberet Folic ni,kene byk minum air and makan buah,especially betik..kalau tak nti korng ader masalah ke toilet utk yak2..hehe~

p/s: kepada bakal2 ibu and ibu2 yg pernah amik supplement selain Iberet,boleh tak bagi suggestions supplement ape yg penting during pregnany??Tq~ Sharing is Caring kan.. =)





Weekend Dating



last entry yun ader mention teringin giler nk tgk laut,jalan2 kat pantai...Mmm,paling dekat pn penang je la..so,si isteri ni pn gedik2 mengajak si suami lepak2 kat tepi pantai..xla cantik mane pn,tp besss sbb blh lepak2 makan kopok lekor,tgk orng main layang2,tgk view pulau jerjak and jambatan pulau pinang,dulu mase bercinta tak teringin pn nk lepak kat sini..menarik gak..sj nk hirup udara segar..Konon kan,padahal kerete duk lalu lalang kat situ..hehe!

pic dari sisi yg sgttt sesuai utk mereka2 yg sedang membesar dengan jayanya..hehe~

kat seberang laut tu pulau jerjak,tapi tak penah pn jejak kan kaki kt situ.. =)

ini bukan ilusi optik,ini pic si isteri yg sekarang sdng membesar bagai sang juara,pipi tu mmg da same besar ngn kuih pau..dan sila abaikan jerawat yg penuh di dahi..uuu~

before balik,layan sushi king dulu,nyum2!!

p/s:rase nk pergi lepak lagi kat tepi pantai this week..



Mengidam-ness



for the 2nd time pregnancy ni..yun tak mengidam sgt,just kadang2 tu je teringin nak makan tu la..makan ni la..smpai tergaru-garu laki aku nk pergi cari..hehe~nasib baik semuanya senang nak di beli..tp yg kelakar ni dis time mr. hubby plak yg asik mengidam..haha!tergelak plak hari tu die asik mengidam sate arnab.. =P

masa the first 5 weeks tu,teringin giler nk makan subway,amik kau bukan setakat je makan kat situ,siap tapau balik rumah..ni la perangai orng preggy,bila dah makan smpai nk termuntah,lepas tu tobat takmo makan dah,tgk signboard subway pn smpai nk termuntah..haha!



pastu asik kemaruk nak rojak..smpaila si suami ni yg sanggup pergi mencari kuah rojak lepas balik keje..pastu die cakap takyah gatal-gatal nk pergi beli,satg makcik tu g bubuh nenas la bagai,sape nak jawab!!die kate baik die buat sendiri khas utk isteri tercinta..Cehh~

tapi boleh tahan gak sedapnya..smpai 3 hari berturut2 duk balun rojak..smpai rase nak muntah tu,pndai2la ko stop makan kan..hehe~

pastu kan teringin nak makan kenny rogers,sebab teringat die punye macaroni cheese tu...gedik kan?hehe~pastu nak balik tu teringin lagi...teringin nk rasberry blakcurrant starbucks...smpai mr. hubby kene marah dengan pak guard sebab parking tepi jalan..ni la kalau isteri mengidam..suami yg jadi mangsa..hehe~



Mmmm..alhamdulillah bila da nk dekat 4 bulan ni,takde rase mengidam sangat..just teringin je nk pergi pantai,tak tau kenape..Uuuuuuu~




Mind Therapy



resting for 2 weeks in KL mmg sgt menenangkan..rase diri ni rehat seketika dr memikirkan bebanan thesis dan tekanan dr supervisor yg mental...statement kejam btul!hehe~

seriously,i am totally sick and tired with my 'dear' supervisor..pada yun die adalah seorng yg sgt tidak bertimbang rase,tidak berperikemanusiaan, dan tidak mempunyai perasaan...at the 1st place,rase suke sgt belajar,amik research mode utk master,but at the end it doesn't turn out well..kdng2 tu rase give up pn ader..all this while my dear hubby and family keep supporting and encourage me to finish it..bak kate orng,kite kene abiskan apa yg dah kite mulakan..tul tak?

anyway,2 weeks in KL berlalu dengan begitu pantas sekali..for the sake of my health,hubby suruh rest kat KL...rindu plak kat mr. hubby..

while Facebooking,i start google dis cute faces...orang kate kalau kite stress,tgk gambar baby ni mcm mind therapy,and some might say..shopping is the best solution kalau kite stress..Mmmm,tu betul jugak,tp kalau tgk gambar baby,free je...tak perlu naik kerete ke shopping mall kan??hehe~




credit: pakcik google



New Year Hols



holaaaa!lame rase tak update..ni 1st entry yun since new year..xder yg menarik berlaku ms new year eve,just baba ajak ber'holiday' and berjimba kat bukit tinggi..just 1 night stay at Berjaya Hotel..lame tak berholiday bersame since yun kawin 9 bulan yg lalu..balik2 bukit tinggi kan...since dekat giler ngn rumah kami which is less than 1 hour travel.. =P

budget aderla fireworks kat bukit tinggi...punah harapan,malam tu hanya bertemankan lampu2 kat situ je..syahdu gak la..miss nk celebrate new year kat Desa Park City mcm last year..giler bes kott!!

malas nak cite,mari layankan photogedixx kami yoo!!hehe~

aktiviti on 2nd day..bowling time,diri ni mampu tgk je orng lain main..apakan daya..hukhuk~

the rivals~

xdpt pegang bola,dpt pegang pin pn jadi la kan..hehe~

my love and soul~

hubby and rabbit~

dinah wif cheeky faces~



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.