Rayyan's 2months Progress and Checkup


alhamdulillah Rayyan sudah 2 bulan..sekejapnya anak mummy besar,nangis pn suara dah lain,rindu suara die nangis masa baby..hehe!

2 months progress:
- dah pandai senyum-senyum
-suka sangat mandi,siap tolak kaki kuat-kuat dalam bathtub macam nk berenang!
-dah pandai pegang mainan,pastu cepat je nak masuk mulut
-suka hisap jari,sampai basah baju
-dah pandai tido sendiri,tepuk-tepuk terus lena
-makin kuat menyusu



2 months checkup:
kali ni,anak mummy good boy!masa nurse inject die tak nangis,sebab yun awal2 umpan die dengan nenen,kira masa inject tu Rayyan tengah menyusu..die nangis sikit je,terkejut ingat nyamuk gigit,pastu terus tido sampai balik rumah..Mmm,lepas ni standby je la nenen kan?senang.. =)

berat: 5.0 kg
tinggi: 63 cm

anak mummy slim,tapi makin meninggi!hehe~

ok,ada cerita kelakar di sebalik checkup Rayyan hari tu,lepas number dipanggil,yun pn masuk jumpa nurse.sekali tengok.."Oo,ok,nurse pelatih,in training la ni.."

so,start sesi tanya soalan,cmner progress baby,baby sihat tak,and paling kelakar bila sampai bab baby minum susu apa,BF?or FM?

nurse:baby puan BF ke?
yun:yup..tapi saya campur FM sebab tak cukup
nurse:FM pakai susu ape ye puan?
yun:susu SNOW!
nurse:huh?Snow?camner ejaan nyaa??
yun: GULP??!!bia betik nurse tak tau eja snow (dalam hati ok!).....S-N-O-W

hahaha!dah macam kelas mengeja plak dalam tu,kesian nurse baru ni,punyala ikut modul nk menyalin,tulis bulat-bulat lagi,more than 30minutes menghadap die,Rayyan dah mula meragam sebab tak selesa..ada cerita lain plak,ni bab bila die tanya progress Rayyan..

nurse:puan,die dah boleh kenal ibu die tak?macam tenung muka puan?
yun:mmm,rasanya boleh..
nurse:kalau puan panggil nama die dari belakang,die pandang tak?
yun:Huhhh??!!betul ke soalan budak ni (monolog dalaman)

nak tanya mommies semua la kan,kalau ikut logik,ada ke baby 2 bulan kenal nama die?and boleh toleh belakang kalau kita panggil??yun rasa nk tergelak bila nurse tanya soalan tu..yun cakaplah,ishh,xboleh lagi rasanya..kecik lagi kot..nurse ni plak beriye2 panggil nama.."Rayyan!Rayyan!Rayyan!.."

dah sah-sahlah Rayyan buat tak tau je..haha!

yun tak pasti adakah baby boleh kenal nama seawal usia 2 bulan and boleh toleh pada siapa yg memanggil?or nurse ni tersalah tanya soalan?or tersalah baca soalan dalam modul die?

risaula plak kalau semua baby boleh,tapi Rayyan tak..for me,is it too early??baby korang semua at 2 months macam mana?huhu~

25 comments:

pizet October 11, 2011 at 4:54 PM  

jgn susah hati yun...lain budak lain perkembangan dia...tapi syaza i month dah tau nama sendiri sebab sepanjang masa dok sebut2 nama dia...

phatgurl October 11, 2011 at 5:07 PM  

Baby Ady yang dah nak masuk 4 bulan pun buat dekkk je bila panggil nama dia. Dah beribu kali dah panggil pun... aperla punya soalan itu nurse. Huhuhu.

Leonora Halim October 11, 2011 at 5:20 PM  

ehee... betul la.. sgt meninggi rayyan tu.. :)

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 October 11, 2011 at 5:20 PM  

akid pon 2bulan..mmg x tau nme die akid..klakar nurse tu..aritu mse suntik 2monts..xdpt pon soklan ni..tp akid dh knal mama lah..0=

♥ Elin ♥ October 11, 2011 at 6:09 PM  

dah luper ler 2 bulan mcm mana...kena bukak balik n3 lama amani..hehhhehhe...

;P

fiszah_pjo October 11, 2011 at 9:10 PM  

ikut baby jugak..tp 2 bulan tu awal lg kot dear..die tak leh tangkap bunyi dtg dari mana lagi rsnya..rsnya atirah punsama kot..nurse tu baru sgt lg kot..selalunya nurseyg berpengalaman tak buat cmtu,..haha..ikut je yun.,tp rayyan mmg muka mama la..sejuk :)

Nieja October 11, 2011 at 9:14 PM  

ilman da pndang jgk tp xtaula dia pndang sbb tau name atau sbb dgr suare org..setiap babies xsme pkembangannye yun..
wow.meninggi btol anak bujang yun.. anak bujang nieja berat lbh tp br 59cm..heheheee

~YUN~ October 11, 2011 at 9:17 PM  

pizet:btul gak kan..kalau cmtu kene hari2 sebut nama die la kan..=)

phatgurl:yela sis,nurse tu mcm salah tanya soalan..klaka je kalau ingt die pnggil rayyan byk kali,hehe

leonora:tinggi kan sis??hehe

dot:soalan lain2 kot dot,xpn mcm yun ckp,die salah tnye soalan,hehe!

elin:nti yun godek balik entry lepas elin..=)

~YUN~ October 11, 2011 at 9:37 PM  

fiszah:2la..ikut baby jugak kan,tp rayyan da pndai kenal bunyi dr arah mana..yeke mcm muka yun?ramai ckp macam papa die,hehe!

nieja:yela,salunya baby kenal suara dulu kan..rayyan slim,meninggi je nieja,hehe

Fifie October 11, 2011 at 11:14 PM  

Mummy Yun,bonda fie cakap..kalau nak banyakkan semula susu..banyakkan makan sayur speceli kobis,lobak putih dan carrot..insyallah susu akan banyak semula..

Sya Sakura October 11, 2011 at 11:43 PM  

my baby pon sama je, x kenal pon nama dia lg.. sbb mommy dia asek panggil dia "baby" je.. hehe.. tp his Paed ckp yg penting dia dh recognize muka, boleh gelak/senyum & start making sounds mcm uuu or aaahh tu ok dah :)

Again like last month, baby kita berat sama la.. tp rayyan tinggi! hehe :)

Suhaida October 12, 2011 at 8:08 AM  

em..ntah..haykal mcm blh jgk kot bila pgl nma dia..mm..mgkin mulut su asyik nyanyi2 agah nama dia je..=p tp haykal tak pandai pegang lg..ksimpln nye..bby kan individu..so perkembangan lain2..=)

~YUN~ October 12, 2011 at 8:44 AM  

fifie:tq fifie,memang skarang hari2 yun start masak semua letak lobak putih,sup pn letak,goreng sayur pn letak..harap2,banyakla susu nti..=)

sya:2la,sama kan,tp anak bujang i tinggi je,hehe!

suhaida:yela dear,yun pasan rayyan pn suka tgk mulut yun kalau bersembang ngn die..kalau cm2 kene rjin bersembang ngn baby kan,mak yun pn pesan cm2,kalau xrjin sembang die ckp nti anak pendiam..

Melissa October 12, 2011 at 8:46 AM  

LOL !
Klakar lah nurse tu ! But Yun, mcm mana Yun tau Rayyan dah kenal Yun ek ? Nak tau gak if my baby recognizes me ke tak. Hee soalan bodoh ek. :p
Rayyan tak demam eh after injection ?

ily♥ October 12, 2011 at 10:33 AM  

ms check up faheem 2 bln hr tu xde pulak nurse tnye cmtu..hehe..

tp rsnye bby dah alert to sounds..

cute je rayyan. lg tinggi dr faheem. Faheem 3 months br 62cm.

Yela dear, kene salu sembang ngan bby kan. Klu ily cakap ngn faheem, bising je mulut die mcm nk ckp blk..pastu gelak mengekek-ngekek..geram je tgk..

Arn sweetrider October 12, 2011 at 10:40 AM  

cam bengong je soalan misi tuh. hi hi

dinashuz October 12, 2011 at 11:46 AM  

Yun! skrg rayyan dah ada rupa yun skit laa =) oh btw baby @ 2 mnths x semestinya respond each time kita panggil nama dia... sedangkan budak 12 mnth pun ada je yg kita panggil buat dekk je.. hehe... mcm aydan, kdg2 je dia pandang kalau kita panggil nama dia... tp kalau dia tgh distracted tgk something (toys ke, muka org lain ke, tv ke, lampu ke) mmg x layan kalau dina panggil... kesimpulannya, it depends la, lain baby lain kan perkembangan dia =) mcm rayyan dah pandai pegang mainan kan.. aydan kalau dina bagi toys, dia pegang kejap then dh lepas dah... =)

~YUN~ October 12, 2011 at 1:50 PM  

melissa:memang kelakar,kalau dr depan blh terima lg,ni die ckp kalau dr belakang die toleh tak,baby 2 bulan nk angkat kepala pn xblh lagi,hehe!yun perasan kalau nk bg nenen,die nmpk yun lg kuat nangis,mcm dah tau kita nk standby nenen.. =)
alhamdulillah,die xdemam..

ily:kalau alert dgn sounds esp rattle die da blh kenal bunyi dtg dr arah mana..memang kene rjin sembang kan?kdng2 yun be2 ngn die,rayyan boring gak,lg2 bila time yun nk masak,kesian die sorng2..

arn:memang pun!!hehe!

~YUN~ October 12, 2011 at 1:52 PM  

dina:2la,baby ni berubah2 kan muka die,salu orng ckp muka papa die,lately ni je ramai ckp mcm mummy die plak,hehe!yela dina,baby lain2 kan..cara die membesar pn depends on the environment,orng sekeliling die..asalkan baby sihat,syukur da sangat kan..=)

BeauTiFuLGirL October 12, 2011 at 4:35 PM  

http://beautifulgirl84.blogspot.com/2011/10/bahaya-air-putih-kepada-baby.html

AIN NAZRI October 14, 2011 at 10:56 AM  

mummy yun... chumel laa rayyan sgt tinggi menonjang... suka suka.. 'Auf pon dah 2 bulan dah.. susu FM 'Auf tu sama ngan rayyan.. susu Snow.. Ain pon still campur lagik bagi kat 'Auf.. susu badan dan susu Snow.. tp dia lagi demand susu badan.. mungkin rs sedap lagik kot.. hehe..

ellisya October 14, 2011 at 7:55 PM  

Mcm2 ragam nurse ni kn..huhu..beshnye klu 2 bln dh taw nma dia..msti sronok nk maen

amal October 15, 2011 at 11:27 AM  

dah besar dah rayyan :)

captain_zed October 16, 2011 at 8:02 PM  

AYOYO, AJARAN SESAT SGT MODUL KEN!!! meh sini uncle yg interoget nurse tuh tgk dia boleh jawab ke tak.. mujo dia tak tanya sifir.. jgn kata rayyan, uncle pun akan meragam nak nunggu sesi soal-jawab dia abis.. apapun ur a big boy now.. 63cm, mmg tinggi.. uncle like! <- sbb uncle pun tinggi.. LOL! keep on growing boy!

p/s: yun checkup kat mana ni? mana la tau kot2 kiterg jumpa nurse tuh.. huhuhu

~YUN~ October 17, 2011 at 8:56 PM  

ain:tinggi kan ain??hehe!2la,aslkan susu badan lg high demand xpe..yun pn susu badan rayyan lg kerap minum...nk buat cmner,xcukup susu utk si kecik,terpaksa topup gak..

emy:2la..macam2,saba jela..rayyan xkenal lg,hehe

amal:da besar aunty,kejap je..=)

uncle zed:sgt sesat okey!haha!kalau tnye sifir,sah2 mummy bg pelempang kat nurse tu!haha!tinggi kan uncle?leh geng ngn uncle laa...ala,yun cek kat klinik kesihatan,u xpergi kot!hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.