Breastfeeding Journey

Salam dear mommies and readers..

lama dah yun nak post pasal ni,tapi asik tertangguh sebab kesibukan melayan si anak bujang Rayyan Afif.bila nak cerita pasal breastfeed Rayyan,banyak sangat kisah suka duka dalam misi yun nak fully breastfeed Rayyan..hanya tuhan je yang tahu macam mana yun terpaksa kentalkan hati dan kuatkan semangat demi Rayyan..

mungkin nasib semua orng tak sama kan?ada yg lepas deliver boleh terus breastfeed baby and even dalam labour room dah boleh breastfeed baby..alangkah seronoknya kalau ader yg bertuah mcm tu,yun rasa ramai je yg bertuah,tapi bukan yun.yun bersyukur dipermudahkan oleh Allah semasa melahirkan Rayyan Afif,tapi lain pula nasibnya bila pertama kalinya yun nk menyusukan Rayyan..baru yun tau,bukan mudah sebenarnya..

lepas seminggu yun bersalin,baru breast yun membengkak..sakit sangat..nk makan siap kene bersuap sebab tangan yun dah tak boleh angkat..bunyinya mcm teruk kan?tapi ni lah hakikatnya..

ape yun buat utk kurangkan bengkak,yun suruh hubby beli cooler pad,cooler pad hanya meredakan sakit,tapi still bengkak,so next solutions yun tuam dengan air suam..then lepas tuam,baru yun pam..tuam dengan kain suam sangat membantu,ader yg cakap jgn letak kubis,sebab kubis akan keringkan susu..

mama paksa yun directfeed Rayyan,sebab die dah melalak2 nk susu,tapi yun tetap takmo bagi sebab breast sakit giler,masa tu tak tau nape stress sangat..dengan Rayyan melalak,mama plak paksa yun berkali2..and at one time yun rasa benci bila dengar Rayyan nangis,mama risau sebab takut yun kene post natal blues,terms lain iaitu meroyan..dasyat x?huhu!so,nak tak nak,Rayyan minum susu formula for the first 2 weeks..yun plak asik gigih mengepam,siap cakap dengan hubby.."boleh tak kalau takmo directfeed Rayyan,sakit sangat,yun lebih rela mengepam"

mama sekali lagi tak puas hati,dengan selamba je kata yun tak sayang anak,die geram sebab yun takmo directfeed Rayyan,everytime Rayyan nangis die takmo buat susu,die amik Rayyan paksa yun directfeed..yun menangis bila Rayyan start hisap..yg yun sayu,bila yun nangis,mama pun nangis..lagi tersentuh bila mama ckp.."bila ibu menangis sebab sakit menyusukan anak,gugur semua dosa-dosa ibu tu.."

Ya Allah masa tu rasa sedih sangat..yun bersyukur sangat sebab selama ni Mama and suami yun banyak bg support kat yun..so,bila yun nk start breastfeed Rayyan,mama akan temankan yun,picitkan kaki,suami yun plak akan urut2 belakang badan so that yun akan rileks and tak fikir sakit sangat..Yun akui,moral support dr yg tersayang especially family and hubby sgt penting..

lepas pantang,yun rasa syukur and happy sangat dapat fully breastfeed Rayyan,tapi seronok tu tak lama,bila Rayyan dah 2 bulan..makin kerap nk menyusu,hampir selang sejam,yg sedih susu badan yun tak dapat menampung keperluan and permintaan Rayyan..ramai cakap baby boy memang kuat menyusu..so,yun terpaksa topoup formula..orng cakap.."bagi anak FM,tak sayang anak"..tapi in my case,sebab sayangkan anak yun bagi FM,sanggup ke tengok die menangis sekuat hati bila hisap cik B tak keluar susu,yun yang nangis bila tengok Rayyan menangis..

sdih gak tak dapat fully breastfeed Rayyan sebab masa pantang susu yun banyak..sekarang,milk production plak makin kurang..mungkinkah silap cara pemakanan yun,sebab tu susu kurang??or kurang makan kah?or kurang susu??

Ya Allah permudahkanla urusanku untuk menyusukan anak ku ini..

>_<




39 comments:

farhanna October 5, 2011 at 3:28 PM  

cube yun mkn smtg like horlick, susu, mgkin boleh membantu tambah susu... ecehh... i pun x de experience lg

Princess Cindellyna October 5, 2011 at 3:38 PM  

yun,

setiap orang pun ada cabaran breastfeeding masing2..

macam sy, saya is an EP mom.. terpaksa pump since Amani lahir lagi sebab dia tak bleh nk minum direct from me..

but Alhamdulillah, i managed to give her fully susu ibu sampai 6 bulan (skrg nih dah kurang lepas puasa) huhu.

mula2 rsa sdih sgt nape my baby taknak df dengan kita kan.. tp lama2 i fikir, as long as our baby dapat susu kita, itu dah ckup baik bagi perkembangan kita.

remember, setiap titik susu ibu tu adalah pahala.. semoga Allah permudahkan urusan Yun ok!

.:Mrs. Engineer:. October 5, 2011 at 4:04 PM  

yanie time bengkak, mmg yanie paksa aleesya directfeed...tu je cara yg bley kurnag kn bengkak...pakai pam pun x jln...huhu

pizet October 5, 2011 at 4:10 PM  

pengalaman itu mendewasakan kita...yun try la kerapkan penyusuan sebab bila x dak demand maka kuranglah supply selain minum air masak byk2(mean betul2 byk)

masih panjang lagi tempoh penyusuan tu...enjoy breastfeeding yer

fiszah_pjo October 5, 2011 at 4:34 PM  

ciannya dia..setiap org lain2...susah nk ckp,my part plak alhadulillah susu kuar takde masalah,terlebih2 pulak..my gurl tak kuat menyusu menyebabkan byk stok...tp klutime bengkak tu mmg sedap kasi bby DF..klu pump tak redakan kesakitan..huhu..

cuna October 5, 2011 at 4:42 PM  

baca experience yun ni teringat blk time baru deliver dulu...huhu...sy pn xdpt trs nyusukan irfan time tu. dia hisap tp cam xdpt pape. so nurse kasi je FM. kalo xsilap 2nd day or 3day baru BF dia. tu pn topup ngan FM sbb cam tak cukup susu.

pernah rasa jgk camne sktnya bengkak susu tu. skt urat2 sume. smpai satu thp tu rasa skt giler cm lg skt dari nk beranak lg. time awal2 nk nyusu tu xyh ckp la peritnya. smpai pejam2 mata. pastu mula la meleleh air mata...huhu...kdg2 terjerit sbb xthn skt. tp bila pk kan anak thn la jgk.

mak pn ada ckp time tu betapa byknya ganjaran pahala ibu yg menyusukan. tp mmg time pantang xde chance lnsg nk ngepam sbb asal bwk kua pam je mak soh directfeed Irfan. ngan time tu kena kuning smpai sebln lebih. selang sejam kena bg susu. mmg stress sgt time tu.

tp alhamdulillah sume tu dh blalu. skrg terasa BF makin sng. lgpn dh blh topup ngan solid food. xpe la kot even tak berjaya fully BF. baru 1st experience. nnt 2nd baby blh try lg =)

~YUN~ October 5, 2011 at 5:21 PM  

farhanna:2la,before ni yun jus minum milo,sama je,mayb nk try horlicks pasnie!tq dear..=)

farah:dulu pn yun terpk nk jd EP mom,tapi bila da blh directfeed,cm syukur sgt,tp masalah lain plak,susu kurang..tp skang pn rayyan still minum susu badan,just sehari kene topoup dalam 2-3botol FM gak..aneway tq ye farah..=)

yanie:betulla yanie..now,yun da selesa directfeed sebab rayyan kerap minum smpai kecut2,huhu!

Leonora Halim October 5, 2011 at 5:23 PM  

Yun dear... sis sgt paham perasaan 'meroyan' itu coz i faced the same thing! and having a boy, definitely diff demand than baby girl.. that's why pernah campur dgn FM jugak at first... tapi bila dah selesa directfeed, sis kentalkan semangat balik and it's easier later cos ur post natal blues is lesser... alhamdulillah, i managed to get baby exclusively breastfeeding now.. dah masuk bulan ke-6 dah... :)

so, what u can try... keep doing what you are doing now (meaning campur FM pun takpe...) but jgn tinggal directfeed and keep on pumping.. insyaAllah.. susu akan cukup kembali! :) and lama2, u can leave the FM.. :)

and also... giving ur baby FM will NOT make your baby loves u less! u ARE his mother! nothing will change that :) you are a good mother to ur son.. if i believe that, why can't you? *wink*

*hugging u tight*

Pya October 5, 2011 at 5:25 PM  

yun, pya pn pernah kena bengkak susu yg sgt teruk. ms tu afeef kena tahan NICU & pya mak bwk balik rumah. sampai demam2 sakit sgtkan? tp yg peliknya bila afeef start df (tahan jela walaupn sakit sgt) kejap je sakit tu ilang.

takpe yun, kita sayang anakla kita topup susu fm. biar la org nak kata apepn.

~YUN~ October 5, 2011 at 5:27 PM  

pizet:btulla pizet,yun skang mcm kurang minum air..tq dear!insyaAllah yun akan teruskan breastfeed,mane tau esok2 susu yun makin banyak,harap2 blh fullybreastfeed rayyan balik..insyaAllah..=)

fiszah:gugurl mcm kurang minum kan?rata2 yun tanya baby boy kuat minum..

cuna:oo,cuna pn macam yun jugak..mama yun pn marah pam,die suh directfeed,kalau x smpai bila nk berjaya,alhamdulillah,garang2 die msa jg yun pantang,yun blh dah directfeed rayyan..so skang yun tetap bagi susu badan,kalau xcukup je topoup..yun pn harap2 cm2,ni 1st experience mungkin xberjaya,harap2 anak ke 2 nti berjaya..insyaAllah..=)

Shu @ Mrs. Hamid October 5, 2011 at 5:38 PM  

Yun, abaikan apa org ckp. Sekurang2 kita masih susukan anak kita dengan susu sendiri dan susu ibu masih menjadi sumber utama pemakanan anak kita, kalau tak cukup takkan nak biarkan anak lapar plak. terpaksa la cari alternatif lain kan.
bersama2 la kita berjuang untuk berikan yang terbaik buat anak kita.

Waniey October 5, 2011 at 5:48 PM  

hu,cmnela waniey nti.skrg ni pun da sakit2 breast,nti da deliver taktawla mcmane pulak.

RaiHamina October 5, 2011 at 6:18 PM  

yun apepun tahniah sebab kuat semangat. biasalah kesusahan yang kita hadapi dlm membasakan diri dengan amanahNYA bukan sedikit, dan tak sama setiap orang. tapi yang pasti, ganjaran nya amat besar dan berbaloi...hanya DIA yang tahu...btw, amekla supplement utk enhance breast milk. chaiyyokk

mrs chenta October 5, 2011 at 7:02 PM  

sedih pula baca entri ni... insyallah..semoga dipermudahkan semuanya.jgn stress2 ok. =)

Diyana October 5, 2011 at 9:37 PM  

mcm2 penglaman momies2 wk2 bf kan... hopefully kita semua jd smakin tabah dlm mengharungi kehidupan sebagai seorg ibu...actually ble bace en3 nie rase sedih sgt coz saya pun slalu gak nangis wk2 bf my baby coz kdg2 tak tahan ngan tekanan2 yg dihadapi huhu...

Sya Sakura October 5, 2011 at 9:47 PM  

Sabar lah yun, biar je org ckp ape pon.. As a mother, yun tau what's best for your baby.. takkanlah nk biar baby nangis teruk2 kan?

As for me, sya dulu susu langsung tak keluar smpailah dh seminggu after baby lahir. Pastu sya amalkan makan sawi and horlicks + oats everyday.. and mandi air panas can help too, smpi blh rs breasts full smpi kdg2 susu keluar leleh2 ms mandi.. and slalu pump bile free, each session dlm 10 mins je, sekejap je tp kerap pump.. alhamdulillah stakat ni susu sya byk..
Yun cuba lah try pump slalu k? Coz even doctors pon ckp if slalu pump/breastfeed, can increase milk production..

But if sumer pon x berjaya, blh jumpa doctor, they have supplements to increase milk production :)

ReYNa October 5, 2011 at 10:22 PM  

sedih baca entry ni.baru tau rupanya susah juge nk directfeed baby after deliver.x tau mcm mana nnti pengalaman sendiri pulak.

~YUN~ October 5, 2011 at 10:24 PM  

leonora:tq dear sis!rasa happy plak bila bc ur komen..alhamdulillah even yun topup FM,rayyan still nk breastfeed,takut gak die memilih..insyaAllah,i'll be a good mummy to Rayyan Afif,hug u back ketat2,hehe!

pya:hanya orng yg alami bengkak susu je paham kan,lepas yun baca entry pya tu,baru yun rasa lega,rupa-rupanya ade org gak yg senasib dgn yun.. =)

shu:insyaAllah shu,yun tetap nk breastfeed Rayyan even kene tampung dgn FM,sama2 doakan k..tq shu!

waniey:xpe waniey,sakit tu means banyak susu,ape yg perlu waniey buat,kene rjin bersihkan nipple,dulu yun xbersihkan sgt,tu yg tersumbat and sakit..

~YUN~ October 5, 2011 at 10:32 PM  

ann:tq ann for the support..appreciate it!insyaAllah,yun nk try makan ape patut,ni da balik rumah sendiri sng skit,ingt nk try masak dish yg blh boost up milk production..hehe!

zetty:tq dear!insyaAllah yun kene kuatkan semangat,demi rayyan kan..=)

diyana:insyaAllah..sdihkan bila ingt balik,selalunya 1st experience yg byk mengajar kita,harap2 senangla nti for the 2nd baby..=)

sya:2la sya,nk x nk je kite pekakkan telinga kan,as long kita tau ape yg terbaik utk anak kita..yela,mayb now yun da jarang pump,insyaAllah nti yun try all the tips!tq mommy sya! =)

laDieS inTaN October 6, 2011 at 8:20 AM  

yun, kes kiter sama yun..intan pon dlm pantang lagik terpaksa bg bb intan FM..wlupon bb intan girl, tp dier sgt2 kuat menyusu..susu intan plak tak cukup utk dier..mmg rasa frust sgt tak dpt nk fully bf dier, tp mcm yun ckp tadiklah..sbb kiter syg anaklah, kiter topup dgn FM..aper2 pun yun, kiter sama2 terus bf anak kiter k, wlupon tak dpt fully mcm mommies yg laen :)

~YUN~ October 6, 2011 at 9:42 AM  

reyna:dear,pengalaman orng lain2,salunya ramai yg berjaya,insyaAllah reyna pn blh..kene kuat semangat tau..=)

intan:betul tu intan,sikit pn xpe,as long as our baby still breastfeeding kan?insyaAllah mane tau anak seterusnya kite blh try fully breastfeed..yg penting kite tau anak kita kenyang and sihat,syukur da sgt..=)

lina October 6, 2011 at 10:40 AM  

huhu..macam2 ye pengalaman nak BF ni, tak semudah yang disangka rupanya...taktaula lina nt cmana...

semoga niat dan usaha murni kita semua Allah mudahkan... =)


p/s: yun pakai BP apa ye?

..DeeYana.. October 6, 2011 at 11:20 AM  

yun, rs seram sejuk plak dgr ur experience..mcm mn laa k.dee nnt ek..ni pon br msk trimester 2, k.dee ade gak try picit2 cik B n buat teknik marmet tu sbb bc dlm pa&ma, teknik tu bgs nak merangsang susu ms tgh mengandung..tp mcm xbrape yakin btl ke x teknik yg k.dee buat tu sbb 4 sure laa xkan kuar susu lg..em, yun mkn laa kurma byk2..kurma pon bleh merangsang penghasilan susu :)

mama_afiq October 6, 2011 at 2:10 PM  

yun, sedih my bace sebak rase bile part yun n mama nangis tu.. mmg byk kn dugaan nk bf baby ne.. niat kite suci murni tp sume tu bergantung pd rezeki dr Allah.. my dlu pun mase afiq mmg kene bengkak susu yg teruk smp demam2 smp my xmo kasi susu trus kasi fm.. bersalah sgt rase.. tp irfan mmg my tekad nk fully bf Alhamdulilah kali ne xde kene bengkak susu.. susu ne walo xsemeriah mana tp cukupla utk irfan setakat ne.. yg penting kite jgn berhenti berdoa supaya Allah permudahkn niat kite utk bf ye.. semoga yun kuat semangat.. bgn pagi niat dlm hati nk fully bf ari ne.. sebelum tdur pun minta ngn Allah semoga esok susu makin bertabah : )

dinashuz October 6, 2011 at 2:44 PM  

Yun, actually dina pun pnh kena bengkak susu tu, tp sehari je kalau x silap. it was d worst day of pantang. same la mak dina ckp direct feed je, tahan sakit. tu pasal dina x pump. dina ingat lg, dina letak cold pack, pastu mandi air panas, pastu urut kuarkan susu manually.. sambil nangis... seksa! tp xpe yun, begitulah pengorbanan yg kt kena alami sbg seorang ibu kan. bout increasing production susu tu, yun try ya tips yg dina share dlm blog dina. n then try minum horlicks 2 kali sehari, minum air masak bergelen2, sayur2 hijau (kailan, sawi, bayam), lobak putih, carrots, minuman longan n red dates, soya (soymilk, tauhu, tempeh). Yun keep pn df tau. even baby nangis pun sabar, biar dia latch on, bila baby hisap it will stimulate d milk...itu yg dina slalu buat... kdg2 aydan x sabar, susu kuar lambat tp dina pujuk, lama2 susu pun kuar... apapun godluck yun...kuat semangat yun... u love rayyan n he loves u no matter what =)

~YUN~ October 6, 2011 at 10:19 PM  

lina:macam2 lina,nasib semua orng xsama kan,lina doa byk2 k,moga niat nk breasfeed baby dipermudahkan..insyaAllah.yun mula2 masa pantang pkai avent manual,bila susu banyak yun tukar spectra3.=)

k.dee:kak dee rajin2 bersihkan nipple tau,bia xtersumbat,dulu yun xtau,and xstimulate nipple tu,then bengkak susu sakit sangat,tersumbat..insyaAllah,nti yun try,ari 2 try memang alhamdulillah banyak,ni da lama xmkn,huhu!

~YUN~ October 6, 2011 at 10:24 PM  

mama:tq my bg yun kata perangsang and semangat..yela,kdng2 1st baby kite xde experience,yun harap sgt kalau nti 2nd baby blh fully breastfeed..orng kate selang seli tau,kalau 1st baby kene bengkak susu,the 2nd one xkene,nth ye,harap2 la mcm my.. =)

dina:tq dina..hari ni yun dah try,masak makanan masa pantang,and yet alhamdulillah..susu yun banyak plak hari ni,basah baju..yun masak sup letak lobak putih,then buat sayur kucai and tauhu..yun cuba kuatkan semangat,harap2 susu yun banyak lepas ni,nk mula balik kempen "one day without FM"..hari tu buat berjaya gak 3 hari,then failed on the 4rd day,huhu!

INTAN NOORAMALINA October 7, 2011 at 7:43 AM  

Bawak banyak2 bersabar yek yun, Semua org ada pengalaman masing2..yg penting yun tetap bersemangat n nak carik solution mcm mana nk terus bfeed rayyan. Itu yg penting. Bukan mengalah mcm tu jek. Ada kes k intan baca shared by mummy kt KIM yg awal2 susu merudum then after ikut certain advise..stok melampau2 sampai kene beli 2nd fridge! So never give up k dear!

Tips yg k intan buat time bfeed nuha, k intan selalu try jaga emosi (sbb emosi adalah key plg utama actually utk kita menten production susu bdn, even makanlah apa pon!). Setiap hari bangun tido sblm g keje, cium ubun2 bb n terbit niat yg kuat dari hati yg kita akan tetap bf n usaha yg terbaik utk bb. Then juga petua2 lain, minum air mata kucing+kurma cina (feveret k intan!hehe), minum soya jagung(tips dari nurse kt hospital dulu! menakjubkan mmg banyak starting 2 ari lepas bersalin tu!), n amik supplement kalsium sbb mama k intan kater zat kita dah banyak keluar utk bb. So, kita kene menten zat dlm badan utk keep on bf dia for jangka masa panjang. So, tu antara perkara2 yg k intan buatla utk share ngan yun..n jgn lupa ada schedule pumping tau! mmg akan nampak increase dlm stok susu nnt :)

Hope the info helps yek yun! chaiyok mummy!

ciNDerella stRikEr October 7, 2011 at 4:40 PM  

pengalaman nad pon lebih kurang yun jgk. time dgr qaira menangis sbb susu xcukup (sebelum mengurut), nad cuba buat2 xdgr & kadang2 pejam mata sbb xnak pk. Mujur r ada mak + hubby yg lyn kn qaira. Hubby nad beli jgk FM utk backup, tp alhamdulillah....lps je mengurut (hari ke 4) Nad dh bole direct feed Qaira. Walopon setiap 2jam dia akan bangun minta susu tgh2 mlm. Nad minum anmum utk bf...alhamdulillah berkesan

~SaHiDa~ October 7, 2011 at 5:19 PM  

sedih baca experience yun. teringat sakitnya bengkak susu n nipple luka. sampai keluar air mata tahan sakit masa df. baby boy mmg kuat menyusu, time sakit2 tu, ngeri je bila dgr baby nangis nak susu.. tapi sakit tu selalu tak lama, kalau continue df, sehari dua dah hilang.awal2 dulu pun dah campur FM sebab susu hari ke-3 baru keluar. time tu demand > supply. mmg respect kat sesapa yang boleh fully bf dari baby lahir. Jeles mmg jeles, tapi kena redha apa yang Allah dah tetapkan.sebab sygkan anaklah kita berikhtiar bagi FM jugak.
kuatkan semangat yun..

Melissa October 9, 2011 at 11:05 AM  

Yun, jgn give up tau ! Memang sakit bengkak susu, sore nipples and luka bertambah la sakit. Masa sy kena dlu, mmg meraung la bila baby nak DF. Isk.
Psl susu kurang tu, belum ada experience lg,but through my readings, kena slalu DF and increase pumping frequency and plg pntg jg diet and minum byk air. Tak boleh stress2. If rs letih, maybe boleh mkn supplements ke ? Yun still guna pump S3 ke ?

Jgn give up tau Yun ! Yun boleh ! :D

mommie yuyu October 9, 2011 at 1:14 PM  

sedihnye baca kisah yun..tp betul kata mama yun tu..alhamdulillah yun ditemani suami dan mama yang baik dan supportive...teringat masa bengkak susu dulu, 3 kali yuyu demam

Puan Nurul October 10, 2011 at 2:55 PM  

Sedey n tharu bavca kisah yun. Anyway, niat tu yg penting after all u've done ur best kan. Alhamdulillah ada jugak rezeki rayyan, merasa susu yun tu. Penah gak jd kt i, mmg sakit... but i think urs lg worse. Tp, i paska gak df sebab bila pump pon ckp xjalan...but rasa lega after baby df. I dont know mayb our case is different.

MissB October 10, 2011 at 5:34 PM  

Yun, jgn sedih2 sangat ya. I pun breastfeed my baby boy & so far milk production, alhamdulillah masih tidak mengecewakan. Yun still minum herbalife? If yes, add on protein fr herbalife jugak. Thats what I've been doing. I noticed, two weeks I stop minum shake sbb supply dah habis, my milk production mcm drop skets. When I continue, alhamdulillah, susu banyak macam biasa. My baby kekadang tuh nangis2 sbb tak dapat cope dgn susu yg membuak-buak dlm mulut dia.
Maybe yun boleh cuba my method. Continue minum shake and add on protein :)

ellisya October 11, 2011 at 3:55 AM  

Baca kisah yun tringt diri sndiri:lebih worst lg smpai ke saat ni emy masih lom brani bg df.Ya Allah..sakitnye everytime dia suck tu masih trngiang2.aritu emy cuba gak:pejam mata rapat2 takot pny psal,tp still sakit bila gusi baby kepit nipple.nnt emy story kt blog emy.

~YUN~ October 11, 2011 at 1:34 PM  

k.intan:tq so much k.intan!really appreciate it,ape yun buat skang just keep on breastfeed rayyan,at least die dpt jugak susu yun kan..now yun try makan and minum anything yg blh increase milk production,alhamdulillah,nampak perubahan..=)

nad:2la..yun pn dgr anmum bgus,insyaAllah yun nk tryla..tq nad!peluk cium utk qaira! =)

sahida:mmg kalau blh xmo ingt sakit tu cmner kan,now alhamdulillah xsakit dah..insyaAllah kite cuba 2nd baby plak..xsalah pn kan bg anak FM,at least kita cuba yg terbaik..=)

~YUN~ October 11, 2011 at 1:37 PM  

melissa:tq dear,yun xkn give up,yun akan tetap bg,just kalau xcukup,kene topup,but so far,rayyan minum susu yun lebihla dari FM..alhamdulillah..yun just makan shaklee..now yun xpump dah,just df je..

yuyu:alhamdulillah yuyu,kalau dieorng takde sure yun xberjaya breastfeed rayyan..

nurul:mula2 je teruk,now alhamdulillah yun dah blh df rayyan..from time being yun perlu increase milk production..

~YUN~ October 11, 2011 at 1:40 PM  

missB:yun dah stop amik herbalife,but true la,once i stop,susu makin kurang,rase nk start makan balik..tq dear for the tips..=)

emy:yeke emy??ala..kesiannya,yun pn tertanya2 mcm mane emy nk bf twins,mesti challenging kan?nti emy story tau,suke dgr experience baby twins..take care emy! =)

Anonymous October 18, 2011 at 1:27 AM  

continue direct breastfeeding cos it stimulates milk production, some people may say pumping pon sama gak function, but i think that actual suction mesti ada beza kan..ada byk food to increase milk supply, among others kurma, barli, halba (fenugreek), susu, milo, etc..minum air mesti byk gakla..good luck yun

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.