Post-natal Checkup


Alhamdulillah,hari ni tamatlah 44 hari yun berpantang..Fuhhh~

mmm..overall pantang taklah azab,part makan memang sedap,tapi yg membuatkan yun depressed masa tempoh awal berpantang..Ya Allah tuhan je yang tahu perasaan yun..lepas deliver,semua ibu happy kan dapat baby,sama mcm yun..tapi yang mengazabkan bila breast yun bengkak and Rayyan dah melalak nk susu!sakitnya Ya Allah lebih azab dari contractions kottt!ni ape yun rasalah,mungkin orng lain tak sama kan?? =)

but now Alhamdulillah,yun boleh breastfeed Rayyan..nanti ader masa yun cerita plak psl Breastfeeding Journey,hehe~

ok,back to checkup..semalam yun pergi Post-Natal Checkup kat PMC..so,after deliver doc akan cek perut,rahim and pap smear.alhamdulillah semua okey..when comes to Pap Smear,yun gila gelabah,malu kot!last time doc tgk bwh tuuuut time deliver,masa tu pn kita sedar tak sedar sebab tgh sakit,ni tgh rileks and sedar yun malu sgt..dahla doc suh kangkang yun terkepit2 plak..adoii!

sakit x pap smear tu??mmm..sakit sikit kot,sebab die masukkan alat dlm serviks kita..tp procedure ni sekejap je,dalam 5minit.selalu pap smear ramai yg ckp kene buat 6 months after deliver,tapi doc Zarul suka buat cepat,sebab die cakap sometimes dalam tempoh berpantang blh kene infections..so preventions better than cure kan??Result next week baru tau,mudah-mudahan takde papelah..risau jugak..

after all,alhamdulillah yun dah habis pantang..tapi still kene jaga pantang sebab breasfeeding kan??kalau syg anak kene jaga makan,kene avoid makanan yg berangin and sejuk2..Mmm,mummy akan kuatkan semangat demi Rayyan,walaupun semalam yun dah kecur tgk mama goreng cempedak,hehe.. =)

sudah 44 hari,nek mama cakap blh start acara membuka hadiah,haha!

tq so much to dearest aunties,uncles,cousins and friends yg sudi datang visit,bagi hadiah and duit raya utk Rayyan,syukur Alhamdulillah.. =)

19 comments:

Meey@ September 9, 2011 at 12:34 PM  

ala, aunty lupa nk g bg duit raya kat rayyan la!(mcm byk beno je bunyi rm nya tu)kehkehkeh.

farhanna September 9, 2011 at 1:04 PM  

banyak hadiah rayan

mRsFirdxora September 9, 2011 at 1:10 PM  

sonokkan baby kecik2 lg dh dpt byk hadiah...dulu mia pon sama gak, mostly hadiah2 tu ila bukak masa dlm tempoh pantang, sb takut nanti xleh guna..cth cam baju ler..mostly saiz nb..tambah pulak mia jenis cpt besar..skng baju nb smua dh kena simpan..xmuat pakai dah...

asna cute September 9, 2011 at 2:23 PM  

if kita xbuat pap smear tue xpe ke ek?

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 September 9, 2011 at 3:26 PM  

banyak nye rayyan nye hadiah... kenape baru buka pastang ye?

~YUN~ September 9, 2011 at 4:00 PM  

meeya:xpe aunty,tnggu raya haji la nti,hehe~

farhanna:rezki Rayyan,Alhamdulillah..=)

xora:2la,ni pn mama yun ckp bukak cpt2,esp baju,takut telupe satg sendat!anak laki cpt membesar la..and sgt kuat minum.. =)

asna:better buat asna,salunya ramai yg buat 6months after deliver,tu yg recommended by doc and nurse.buat tau.. =)

dot:alhamdulillah..xderla,nek mama die saje je,hehe

~YUN~ September 9, 2011 at 4:00 PM  

meeya:xpe aunty,tnggu raya haji la nti,hehe~

farhanna:rezki Rayyan,Alhamdulillah..=)

xora:2la,ni pn mama yun ckp bukak cpt2,esp baju,takut telupe satg sendat!anak laki cpt membesar la..and sgt kuat minum.. =)

asna:better buat asna,salunya ramai yg buat 6months after deliver,tu yg recommended by doc and nurse.buat tau.. =)

dot:alhamdulillah..xderla,nek mama die saje je,hehe

Arn sweetrider September 9, 2011 at 4:35 PM  

tahniahh~~ da tamat tempoh pantangnye~~
yun, ni url blog baru Arn tau
http://raihamina-livinglifeasawife.blogspot.com/

Pya September 9, 2011 at 5:24 PM  

waa byknya hadiah rayyan! pya time dlm pantang da excited nak bukak suma adiah afeef even tak la byk sgt tp syukurrr...

pap smear. hurmm... harus buat jugak ni

~YUN~ September 9, 2011 at 9:21 PM  

arn:tq an!ok,yun asik lupe nk link back..sowi dear.. =)

pya:alhamdulillah..yun xsempt nk bukak,ni bru nk godek2,hehe!harusss..malah wajib..buat tau pya =)

CheRus September 12, 2011 at 10:57 AM  

Hi Yun, salam perkenalan...terima kasih jadi follower sy yer..nanti boleh lah share pasal breastfeeding pula ye...

~YUN~ September 12, 2011 at 3:10 PM  

hi cherus!welkam dear..insyaAllah.. =)

fiza September 13, 2011 at 3:21 PM  

Yun lagi cepat buat pad smear.. Fiza next week baru nak buat.. Time pantang mmg mencabar kan..huhuhu..

~YUN~ September 13, 2011 at 5:31 PM  

fiza:doc yg suruh cepat,yun pn terkejut gak ms tu,terpakse relakan je,huhu!mmg mencabar sgt... =)

pizet September 19, 2011 at 2:02 PM  

x leh ekh cempedak goreng? time pz dalam pantang hari tu mak kasi je sebab dia cakap yang mentah x boleh yang dah goreng boleh ja

~YUN~ September 19, 2011 at 3:58 PM  

pizet:memang xboleh katanya sebab angin,kalau pizet makan okey,bgusla,mcm stgh orng mcm yun ni mmg badan berangin,tu kene avoid..hehe!

captain_zed September 20, 2011 at 8:09 AM  

wah!! bestnya adiah rayyan, murah rezeki.. motip tunggu abis pantang ru nak bukak adiah?? hahaha.. i bila tetamu takder jer terus bukak dgn gelojoh! hihihi.. over excited, best!

~YUN~ September 20, 2011 at 8:57 AM  

zed:alhamdulillah!motip supaya mummy die xnampak gelojoh,padahal excited kot nk bukak hadiah,hehe!

nurulfarehah January 18, 2012 at 8:37 AM  

slm,, mama follow cni yek. klu nk sikit info psl bf,, jum bw kt blog mama ye.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.