Review on Spectra 3


salam ramadhan mommies..

nk cerita pengalaman bersalin xsempat lg nk mengarang,ni nk cite sikit psl Spectra 3.. =)

before ni yun ader prob cik B bengkak ms baru deliver,puas letak kubis and beli cooler pad utk surutkan bengkak..bygkn nk mkn pn xleh nk angkat tgn,menangis2 smpai hubby tak smpai hati tgk..so,yun pn try pump and alhamdulillah dpt feed baby even dgn EBM dulu,sbb nipple sakit nk bg directfeed..

so,yun pn keep on pumping,and after hubby tgk hasil perahan sgt menggalakkn,die offer belikn pam letrik,sbb kesian tgk yun gune manual pump,lenguh,huhu..

after bc review from other mommies and recommended by cousin yun,yun decide beli spectra 3.hari ke 4 berpantang hubby terus beli kat FabolousMom kt Taman Tun Dr. Ismail,nasib dekat dgn rumah..
Alhamdulillah,dgn izin Allah,dptla 5oz ms 1st time pumping..rezki rayyan di bulan ramadhan.. =)

so far,spectra 3 mmg best!highly recommended!
  • Quiet operation-masa mengepam bunyi tak kuat,and tak ganggu baby nk tdo.
  • Adjustable suction-for 1st time users,dont worry,tak sakit,mase mula2 nk pam,try slow suction,bg nipple exercise dulu,then dah kua susu sikit,kuatkan suction,insyaAllah tak sakit.
  • Dual pumping suctions by getting the breastshield kit-blh pam kiri and kanan skali,yun terus beli package (add Rm40 to dual pump+PWP-nursing bra).
  • Helps to draw out inverted nipples-terus terang yun mmg ader problem dgn cik N,so baby susah nk directfeed and menjerit2 sebab die tak dapat susu,sedih masa ni..so,yun keep on pumping and cik N pn mula okey,alhamdulillah baby yun dah mula directfeed.
  • Mimics baby's sucking rhythm-selesa mengepam and tak sakit.
  • Easy to handle,wash and sterilize
  • Reasonable and affordable

for the time being,yun just makan shaklee alfalfa,kurma,and minum enfamama utk milk booster,mudah-mudahan niat murni mummy yun nk fully breastfeed dipermudahkan..amin!!

Happy Breastfeeding mommies!

24 comments:

♥ balkidz_hunny ♥ August 6, 2011 at 3:23 PM  

Yun dah start pump?
wahh, hebat!
i pun tak start pump lagi, sebabnya susu alhamdulillah byk n direct BF je.
hari tu try sua botol, batrisya tak mau! huhu. jadinya malas lagi nak pump.

nipple problem? kalau sakit belah kanan, amik air susu dari cik B belah kiri n sapu kat kawasan yg sakit tue, insyallah :)
cream nipple pun ok jugak!

♥ Elin ♥ August 6, 2011 at 4:43 PM  

waahh permulaan yg baguss...!!
suka2....

buat stock banyk2 ok ;)
selamat berpantang dear!

dinashuz August 6, 2011 at 8:03 PM  

hi Yun... Yun duk crita pasal breast bengkak kan...tetiba dina risau kot2 nanti jadi kat dina lps deliver. Yun rasa kan, dina patut ke bawak ke hospital siap2 breastpump n feeding bottles? appreciate ur advise... =) thanks Yun... happy breastfeeding!

~YUN~ August 6, 2011 at 8:23 PM  

qish:yun pump sbb cik B bengkak sgt time baby tdo,kalau xsakit yun bg je directfeed,kalau sakit yun bg EBM,ari 2 nipple darah,yun takut..so,yun pump je dulu,huhuhu!alhamdulillah baby yun nk botol,sbb ms kat hospital yun xder susu lagi,sumbat formula milk,but syukur sgt die blh minum susu yun lepas tu.. =)

elin:tq elin! =)

dina:mmm,let say after deliver dina terus breastfeed baby and susu pn ader,just keep on bf,xpayah pump.mcm yun,3 hari lepas deliver baru bengkak,awal2 kat hospital xder susu lagi,so,baby yun minum formula milk dulu..in case,dina just bwk pump,standby je k,normally kalau da bengkak,doc akan encourage kite directfeed baby,lg sng.. take care k! =)

farhanna August 6, 2011 at 10:50 PM  

warghh dh start BF... gut luck.. semoga dgn adnya spectra 3 m'buah kn hasil yg lumayan..ngeh ngehngeh.. x lah pnt manual pump..

wanie August 7, 2011 at 2:04 AM  

yun dh start pump... bagus nyer..leh uat stock EBM banyak2...mudah-mudahan usaha yun utk susukan rayyan sampai 2 tahun dimakbulkan....

harzharun August 7, 2011 at 9:53 AM  

lega dgr gud review dr u...sbb i pun dah bli spectra3..hehe...

Arn sweetrider August 7, 2011 at 12:38 PM  

hai mummy yun..waaa...xpose la yer yun tahun ni. he he. btw, update review pasal set bersaliin plak eh...bestnya da ade baby. xsabau nih...

~YUN~ August 7, 2011 at 3:50 PM  

farhanna:tq!2la,manual pump xlarat nk mengepam,lenguh..hehe!

wanie:yun buat stok utk die minum je..bila cik N sakit sgt,yun bg je EBM dulu,yun xtahan sakit bila die nyonyot kuat,hehe!aminnn~

harz:bgus2,its a gud start kalau beli spectra 3! =)

arn:hehe!2la..makan xingt!set bersalin yun xbeli dear,mama yun xbg,yun just makan shaklee je..

Melissa August 7, 2011 at 5:31 PM  

Bestnya dgr review Yun, lega cuz dah beli Spectra 3 gak. Hee. Take care Yun, selamat berpumping ! Hehe.

dinashuz August 7, 2011 at 8:10 PM  

ok Yun, thanks for the tips! =)

ciNDerella stRikEr August 8, 2011 at 10:45 AM  

yeay...seronok baca gud review pasal spectra 3 ni sbb Nad dh bli siap2 1set skali dgn filter walopon belum deliver lg. heheheee...

teruskan mengepam ye.

~YUN~ August 8, 2011 at 10:47 AM  

melissa:tq dear!mmg bes gne spectra 3,especially for working mothers,jimat masa. =)

dina:welcome mummy! =)

~YUN~ August 8, 2011 at 11:05 AM  

nad:bgus nad dah beli!worth it! =)

Atiqah Adnan August 8, 2011 at 2:13 PM  

hii ni yg buat qa tak sabar nak pump nie.. ^^ tula kdg bila susu banyak sangat selalu bengkak kan..? sebab tiap 2 jam susu dah penuh blk pas bb minum.. so klu pump takdelah bengkak n atleast ade stok for bb kan..?

hee~

sweetdrugADDICT August 8, 2011 at 4:40 PM  

teringin gak nak pakai spectra ni.. sbb skrg pakai avent single electric.. kalau double pump mesti lg cepat kann

ily♥ August 8, 2011 at 8:59 PM  

Alhamdulillah...byk rezeki rayyan..tumpang hepi... =P happy breastfeeding yun..

~YUN~ August 8, 2011 at 10:10 PM  

qah:btul tu qah,kdng2 baby tdo,cik B bengkak,sakit..so,blh pump time ni and wat stok,mcm yun wat stok malam sebab mama yun akan jaga mlm tgk baby,tukar shift,hehe!

sweetdrugaddict:avent pn ramai yg ckp bgus,tp so far for double pumping spectra3 yg plng murh kot,medela yun xmampu,hehe~

ily:alhamdulillah..tq ily! =)

ellisya August 9, 2011 at 10:15 AM  

takotnye dgr psal bengkak cik B nih..
niat emy pon nk fully BF sampai 2 tahun..tp tu la..kita mampu merancang je..risau gak klu apa2 kan..sbb emy pon mcm yun..tkde kuar susu pon bila picit2 skrg..risau nnt lepas deliver susu tkde..Ya Allah..mmg lh menanges rasanye bila tgk anak menanges mnta susu,tp susu takde..
emy pon dh bli Spectra3..hrp2 byk mmbantu la kn..
utk yun..gud luck okeh..

Sh.athie August 9, 2011 at 11:47 AM  

yun! byknye susu yun! alhamdulillah, selamat berpumping and happy motherhood! =) cpt2 lah story pengalaman bersalin plak,

~YUN~ August 9, 2011 at 10:14 PM  

emy:xpe emy,insyaAllah ader susu bdn,yun pn xder gak,inverted nipple lagi,sakit ms 3 hari lepas deliver,bengkak..tp alhamdulillah after pam byk kali,nipple ok,and now blh directfeed baby..yun doakan emy pn blh directfeed twin nti k! =)

atie:alhamdulillah..okey2,nti yun story k!

.:Mrs. Engineer:. August 10, 2011 at 2:29 PM  

yun, baby xnk direct lg ke?

~YUN~ August 10, 2011 at 2:37 PM  

yanie:alhamdulillah,now die blh df,kdng2 yun bg ebm gak,malam yun xtahan die nk mengempeng lama sgt,semalam smpai 4pg die xmo tdo,xlaratla yanie..huhu~

.:Mrs. Engineer:. August 10, 2011 at 2:54 PM  

oh, alhamdulillah...xpe, bg je EBM... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.