Rayyan at 3 weeks


Salam Ramadhan mommies!

seminggu baru nk update gara-gara laptop keyboard rosak,bukan rosak ape,mummy yun ganas sangat sampai spacebar button tercabut,giler ganas..hehe!so nk type terkial-kial kene tekan kuat-kuat kat spacebar tu..

sekejap je Rayyan dah 3 weeks,and tempoh berpantang yun pun dah half way!Alhamdulillah mummy and Rayyan sihat..yun masih menggigihkan diri utk menghabiskan pantang,paling tak tahan tgk orang minum ais masa tengah berbuka..azab tengok!Ya Ampunnn!

Rayyan at 3 weeks!

after 3 weeks,baru lah papa Rayyan nk buat surat beranak/sijil kelahiran..lambat kan?siap kene denda RM 5.bukan saja nk melewatkan,tapi sijil nikah tertinggal kat Taiping..so,papa kene balik Taiping and a week after tu balik KL baru register..

so,kepada bakal ibu and ayah,yun nk pesan,let say isteri bersalin and berpantang kat rumah parents,jauh dari rumah sendiri..kene ingat standby sijil nikah siap2,utk anak pertama pihak JPN tak accept 'Kad Perakaun Nikah'..JPN nk tengok sijil nikah yang ORI..kalau anak kedua dan seterusnya takpe,just tunjuk Kad Perakuan Nikah je. =)

antara dokumen lain yg perlu dibawa masa register:
  • kad pengenalan suami & isteri (ORIGINAL & COPY)
  • buku rekod kesihatan ibu and baby (ORIGINAL)
  • sijil nikah (ORIGINAL & COPY)

my kid Rayyan boleh amik after raya.. =)

23 comments:

zatil hulwan August 18, 2011 at 2:45 PM  

waaa..sekejap ja dah 3 minggu kan..sy ni still tunggu hari..hehe..nak tanya Yun, kad pengenalan nanti kena bg yg ori atau copy ja? :)

Anah August 18, 2011 at 3:02 PM  

Hai mommy, peluk cium Rayyan please=)xsabar nak jumpa budak tecit tu

ellisya August 18, 2011 at 3:20 PM  

thanx 4 da info yun..
klu tk ckp ni emy pon tk taw..
naya gak tu klu tertinggal..
ye la..bajet kad nikah tu ada kan..
tu yg mlas nk usung ke hulu ke hilir sijil nikah tu..
klu ilang kan ke kes naya tu..
cpt masa berlalu kan..tup2 nnt rayyan dh leh lari..n pandai minta adeq..hikhik..

cuna August 18, 2011 at 3:24 PM  

yun, time pantang mmg part ais tu la plg xblh thn. time2 tu la cm sume org nk minum air ais. tgk tv pn cmtu gak. iklan ke cite ke sume org dok minum air ais...pergghh...terus rasa kering tekak. even lps abs pntg pn berthn jgk la kejap. skrg bedal je ais sesuka hati...haha

~YUN~ August 18, 2011 at 3:28 PM  

zatil:2la,kejap je..lepas ni zatil plak! =)
kene bawak due2 dear,sijil nikah pn sama,kene ori and copy..aneway,gud luck k!nti pape update tau.. =)

anah:hi mummy anah n adam!tnggu nti rayyan blk taiping k!xsaba nk jmpe jiran baru!yeye!

emy:welkam emy!2la,yun pn xtau,hubby siap kelam kabut blk cri sijil nikah,nasib ingt letak mane,hehe!oppss,mintak adik??mummy die lari dululaaa... =P

~YUN~ August 18, 2011 at 3:29 PM  

cuna:tau xpeeeee..yun terliur je tgk,xsaba nk abis pantang ni,hehe~

AJ The Mommy August 18, 2011 at 3:43 PM  

Rayyan dh besar sure hensem ;)

lina August 18, 2011 at 4:04 PM  

yun....congrats for da cute baby!!! =)
btw, info2 yg sgt bagus...gud2!thanks for sharing....=)

~YUN~ August 18, 2011 at 4:49 PM  

AJ:tq AJ!Rayyan blushing!hehe~

lina:tq lina,welcome dear! =)

jihan August 18, 2011 at 4:53 PM  

appy 3weeks old rayyan...adam pon ahad ni genap 3weeks jgk..;p

^effa^ August 18, 2011 at 10:39 PM  

yun, comel nye rayyan.. sukee ;)

asna cute August 19, 2011 at 1:17 AM  

Asna dh buat lama dh tp xtau ng amik bike haha.

Leonora Halim August 19, 2011 at 9:05 AM  

aduhh...kasik pok pok papa dia sket... ekekkeke... 3 minggu dah yun! bertahannnnnnn.... tak lama lagi dah nak abis pantang tu.. ermm tapi kan.. utk ais, sis pantang 100 hari tau... huhuhuhu....

~YUN~ August 19, 2011 at 1:37 PM  

jihan:2la,lebih kurng je kan baby kite.. =)

effa:tq aunty! =)

asna:lmbt xpeje kan,tp jgn lmbt sgt,hehe~

leonora:mama yun pn ckp 100hari..wuwuwu!tp nk minum sikit2 blh die ckp lepas pantang,tp takut yun je yg lupa diri,haha!

RaiHamina August 19, 2011 at 2:14 PM  

patutlah org yg bersalin luar nikah tu buang anak. xbleh register kelahiran tanpa sijil nikah rupanya~~btw yun, ni acc baru An.

ReYNa August 20, 2011 at 5:51 PM  

ooh.baru tau pasal ni.ok.dpt info baru lg.thanks share pasal ni:).btw ur baby sgt cute!

~YUN~ August 20, 2011 at 10:00 PM  

raihamina:btul tu,sebab tu JPN now da strict,kene gak ade sijil nikah..ok an! =)

reyna:welcome dear!tq ya and btw congratz for the pregnancy,yun link k!=)

anisalya August 22, 2011 at 7:13 AM  

ye ker?
dah lupa la kena bawak ke tidak sijil nikah.
tp rasanya masa anak first lagi dah guna kad perakuan nikah tu sebab sijil nikah tak bawak balik and bersalin pulak kt Terengganu (tak rancang pun). cukup bulan dapat my kid. mungkin lain tmpt lain caranya kot...

harzharun August 22, 2011 at 11:08 AM  

ok noted...ingat boleh guna kad perakuan nikah tu je...mn aku letak sijil nikah ek?..erkk!

captain_zed August 22, 2011 at 9:47 PM  

Awwwww, isn't he cute being 3 wks old:) uncle zed likes the hair..how's comfinement treating u, yun? Skejap jer dah hafway through.. Saba yun, another 3 wks n Lepas ni boleh togok air batu like nobody's business!! Huhu.. Cheers!

~YUN~ August 23, 2011 at 5:30 PM  

anisalya:2la,rase lain tempat lain kot procedure die.. =)

harz:baik cri skang,hari tu hubby yun blk,gelabah gak die punggah,hehe~

captainzed:rambut tu mahal tau uncle,smpai mummy syg nk botakan,hehe~alhamdulillah,so far so good,aneway makanan pantang sgt menyelerakan,xderla azab sgt,cuma ais tu la...wuwuwu~

Melissa August 24, 2011 at 10:41 AM  

Excited kan tgk birth cert anak kita ? I stared at it hundreds of times, macam tak percaya. Hee. :)

~YUN~ August 24, 2011 at 11:45 AM  

melissa:hehe!same here,yun ingat yun sorng je asik tgk surat beranak rayyan,smpai hubby bising,die kate asik tgk je,satg hilang..huhu!excited kan??mcm xpecaya dah ader anak.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.