Makanan Berpantang

Salam Ramadhan mommies!hari ni dah 26 Ramadhan,maka sudah 26hari lah mummy yun tak berpuasa..alahai,banyaknya lah kene ganti,huhu~

dalam kesibukan semua orng update cerita pasal raya,mummy yun sibuk plak nk bercerita psl makanan berpantang..apa daaa!hehe!bukan niat nk menayangkan makanan masa bulan puasa ni,just nk share so nanti bakal mummy boleh tukar-tukar menu masa berpantang..

kalau ikut mama yun,semua blh makan kecuali makanan yg gatal, seperti seafood..termasuklah udang,sotong dan seangkatan dengannya.ayam blh makan,tp awal2 try avoid dulu..masuk minggu ke 3 nk makan ayam boleh..teringat kisah sepupu yun,hari ke 4 dah makan ayam,lepas tu gatal mengenyam bawah tuuuut..nk garu tak boleh,menahan azabla sorang-sorang..hehe!

air sejuk and ais,a BIG NO-NO!haha!

memang terliur lah tengok orng bebuka dengan ais..kalau sayang badan kene ikut pantang,kalau tak belum tua,urat sendi semua lenguh-lenguh..bak kata makcik urut,badan nak pakai lama,sebab tu kene jaga..kalau tak suami cari lain,gigit jarilah nanti..tersentap mak!!terus tekad nk jaga pantang betul-betul,hehe.. =)

breakfast menu: waffle with butter and honey +herbal life choc shake


lunch and dinner menu during confinement:

tempe+tauhu goreng,daging kicap,sayur kubis+buncis goreng

sup ikan merah

ikan tenggiri masak kicap

tempe+buncis goreng

sup fishball+lobak putih

salmon grill+gravy (fav yun!!)

after all,pada yun makanan pantang takla azab,sedap and menyelerakan lagi..sebab tu ader setengah orang berpantang boleh gain weight sebab berselera je..hehe!sebab tu sedap macam mana kene control and ikut pantang orang tua TAK BOLEH TAMBAH NASI dan JANGAN MAKAN BERSULAM AIR..kalau nak minum pun sikit-sikit tapi kerap.. =)

apape pun,dalam menyediakan makanan berpantang kene kreatif,baru si ibu berselera,sebab nk menyusu baby,ibu kene makan makanan yg berkhasiat..tak gitu? =)

to mommies2 yg tengah berpantang bolehlah share2 makanan berpantang dengan yun.. =)

till then,take care ya!

19 comments:

liyana August 26, 2011 at 1:55 PM  

nmpk sedap makanan berpantang itew, hee

sy pun berpantang juge sbb kena ciken pox, sobb...sobbb :(

take care mummy yun :)

mama_afiq August 26, 2011 at 2:13 PM  

waa seleranye tgk menu yun... mama pun nsb baik leh mkn ayam daging.. klo ikut mak dia suh mkn ikan bilis je..hahha

fiszah_pjo August 26, 2011 at 2:24 PM  

masa berpantang, mak saya tak kasi makan kubis..angin katanya..sayur yg selalu mkn sawi je la..hehhe..
mak pzah selalu buatkan masak asam.letak halia+lada hitam..sgt sedap..
aah, part ayam tu..awal2 tak leh makan..masuk 2 minggu kira da bley la kot..awal2 sume nk rebus2 je

Nora Anne Burn August 26, 2011 at 2:55 PM  

ohhooooo...sgt sdp menu berpantang Yun...!! my mom pun mcm ur mom la...dlm pantang sme leh mkn tp kene avoid bende2 yg angin ngn sejuk2 tu...Menu Yun tu mcm menu2 yg telah i bincang with my mom ble time i pantang nnti..hahaha..;D

~YUN~ August 26, 2011 at 3:14 PM  

liyana:sedap kan?hehe!laaa..kne chicken pox ke?jaga makan k..take cre dear! =)

mama:kalau ikan bilis je,kurusla mama,xyh pkai bengkung,hehe~

fiszah:oo,angin ke?xtaula la plak,ape mak yun masak,yun bedal je,hehe~

nora:2la,kene pelbagaikan,nti sure nora berselere je..waaa!bgusnya da diskus makanan berpantang,dulu yun bygkan sti xbes makanan pantang,xtau plak sesedap cmnie,hehe

Waniey August 26, 2011 at 3:16 PM  

yunn,,i lak terliur tgk mknn u!hahaa..enjoy ur confinement dear ;)

nur easy August 26, 2011 at 3:42 PM  

nampak sedap semua makanan berpantang nya.. saya dulu at least 20hr hanya air asam bwg dgn sedikit bilis grg saja..huhu

!k@ August 26, 2011 at 4:03 PM  

nampak menyelerakan la makanan berpantang yun...
xde la org ckp mkn ikan kering je kan..mcm mana mama nak dapat khasiat..hehe...
selamat berpantang yun..dh xlama lg nk habis...

♥ Elin ♥ August 26, 2011 at 4:14 PM  

maaakk aii sedaappp ehhhh!!!
dulu elin makan tumis air dgn ikan tenggiri goreng masak halia jer...
44 hari halia.....

tp..elin dah kembali kpd yg asal :) hahahhahahha....

ok yun selamat hari lebaran minal aidil wal faizin ;))

ellisya August 26, 2011 at 4:17 PM  

sedapnye mknan pntang yun..
nyummy2!~

~YUN~ August 26, 2011 at 5:23 PM  

waniey:nanti pantang blh makan!hehe~

nur:oo,yeke..yun pantang xpenh makan ikan bilis lagi,hehe~

ika:kalau ikan kering,kesian baby,khasiatnya sikit je,mummy kene topup bende lain,hehe~tq ika..sikit lagi ni,xsaba nk abisss..

elin:yun xsaba nk abis pantang ni elin,10syawal merdeka dah!yuhuuu~tq elin,selamat hari raya.. =)

emy:mmg shedap,takut je naik bdn balik ni emy,haha~

Noli Cupcake August 26, 2011 at 5:29 PM  

sedap2..sama la kiter..berpantang pon xde la hazab sgt..hihi

~YUN~ August 26, 2011 at 8:36 PM  

noli:2la,alhamdulillah,selere lagi aderla,hehe~

dinashuz August 26, 2011 at 9:59 PM  

Yun!!! OMG!!! dina tgk menu pantang Yun sama dgn dina lah!!! cayalah!!! our moms mmg same taste agaknya... cuma, if sayur, dina x mkn kubis cos dina mmg senang masuk angin mkn kubis =) but my fave is kacang buncis + carrot + tempe... oh ikan sume mmg steam n grill... setakat ni dina mkn salmon, ikan merah, n siakap =) sup daging baru mkn sekali... tempe n tauhu goreng tu almost every day! x muak... tp yg lobak putih tu dina dah stop mkn sbb susu mencurah2... panik dina.. lps stop mkn lobak putih pengeluaran susu kembali normal.. hehe... hmm... Yun try la lps ni buat tauhu bakar, inti carrot and oyster sauce... sedap ooo!!! n then tempe n ikan bilis... tumis dgn lada kisar sikitttt n kicap... pun sedap!!! =) dina blum timbang berat badan lg ni.. so far yun punya pregnancy weight turun bnyk x dgn menu pantang ni? dina nervous nk timbang... nanti cukup 15 days baru nk timbang hehe

Arn sweetrider August 27, 2011 at 8:51 AM  

makan sodap. jgn gain weight udah ler yerrr.

p!nkerton August 27, 2011 at 8:58 AM  

Wah meriah menu bpantang yun hehe.. Best2, I pon selera kemain masa pantang sbb rase semua pun best je wpon ikan bilis + bawang je hihi..

~YUN~ August 29, 2011 at 10:18 AM  

dina:serius!kalau cm2 sedapla mak dina masak..sama dgn mama yun,hehe!besnye,susu mencurah2,murh rezki!yun pnye depends ngn yun makan ape,kdng2 byk2,kdng ok2 je,mulala rayyan menjerit kalau xpuas,huhu!ooo,tauhu bakar tu mcm bes je,shud try 1 day..alhamdulillah da turun 11kg,hehe~

arn:hehe~tu yg takut tuuuuuu,so far alhamdulillah xnaik.. ;)

pinkerton:2la,selere je..alhamdulillah..;)

dinashuz September 1, 2011 at 6:07 PM  

wahh dah turun 11 kg... congrats yun!!! btw dina tgk pics raya yun mcm dh turun bnyk... dah nmpak mcm b4 preggers dah =) dina fikir2 lg nk letak pic raya... kembang lagi muka! hehe

MissB September 3, 2011 at 12:01 PM  

Hi yun, I pun dah selamat bersalin and halfway berpantang. Hari ni hari yang ke 23 and my menu berpantang pun memang sedap-sedap hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.