Doa Air Selusuh

Salam mommies!hari ni yun nk share pasal Doa' Air Selusuh..



Alhamdulillah,masa hubby balik last weekend,die sempat buatkan air selusuh utk yun,orng ckp lebih afdal kalau suami yg buatkan utk isteri..yg mana terbaik,kita cuba usahakan,InsyaAllah moga2 semuanya dipermudahkan masa bersalin nti..AMIN~



Antara doa-doa yg perlu dibaca utk menyediakan air selusuh:



1. Al-Fatihah

2. Selawat Syifa'


3. Surah Al-Hasyr (Ayat 21-24)


4. Doa' Selusuh


Terjemahan : "Ya Allah, dengan hak Maryam, juga hak hamba yang diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya (sebut nama pesakit dan nama ibunya) penderitaan bersalin, dengan rahmatMu, wahai Tuhan yang amat mengasihani dari segala-galanya".



5.Doa Pemudah
"Tuhanku, permudahkanlah dan jangan Kau sukarkan kerana Engkaulah yang maha memudahkan, segala yang susah adalah mudah bagiMu, Ya Allah, sempurnakanlah dengan kebaikan, dengan rahmatMu, ya Arhamar Rahimin".


BAHAN-BAHAN:

Air (jika air zam-zam lagi baik)


KAEDAH PENGUBATAN:


  • Dibacakan semua rangkaian doa di atas ke atas air. Hendaklah diberi minum air kepada isteri seeloknya seminggu sebelum dijangkakan bersalin.


  • Boleh disapu ke atas perut selepas waktu asar sambil berdoa agar Allah SWT mempermudahkan urusan kelahiran si anak.



19 comments:

Atiqah Adnan July 12, 2011 at 2:19 PM  

good sharing.. thanks dear..

jihan July 12, 2011 at 4:14 PM  

hehehe hubby baru buatkan malam tadi tapi macam nak minum skg jer boleh ker yun??..ada orang dia minum start msk kandungan 8 bulan lg maner yg betul yer..???

~YUN~ July 12, 2011 at 4:32 PM  

qah:welcome ummi! =)

jihan:yg yun dgr orng ckp minum time nk sakit bersalin nti,esp mase bukaan tu dah 6cm ke mcm mane.nth ye,yun xpastila jihan,tp yg yun tau minum time nk dekat bersalin..huhuhu!

ciNDerella stRikEr July 12, 2011 at 4:50 PM  

nad pon duk google pasal selusuh ni. hubby sibuk nk buat sndri sbb lebih afdal kate nye. kakak2 nad sblm ni mak abah yg buat kn. minum seminggu sblm EDD pon ok jgk kn. tp kne buat byk2 la. hehehe

wanie July 12, 2011 at 5:55 PM  

cerita pasal air selusuh nie... husband wani awal-awal lagi dh buat...(excited sgt kot hahahha)... xtaw la bila nak minum air selusuh nie.. sbb wani sendiri x tengok banyak mana yg husband wani buat...

~YUN~ July 12, 2011 at 5:59 PM  

nad:mmg nad,mak yun pn pesan cmtu,lg bgus kalau suami buat solat hajat skali..2la,nk dekat EDD bgus gak minum..insyaAllah sng nti.. =)

wanie:xpe wanie,bgus buat awal2,hehe!ader yg ckp da nk dekat bersalin or mase menunggu bukaan 10cm blh minum.. =)

Rosie Rose July 12, 2011 at 6:31 PM  

insyaAllah akan dipermudahkan.. minta ampun dan keredhaan dari suami dan mak/mak mertua. igt tu... selebihnya doa dan tawakkal.

~YUN~ July 12, 2011 at 9:52 PM  

tq rose..insyaAllah dipermudahkan nti..amin!

ettyzukhair July 13, 2011 at 10:27 AM  

yun...camne ni...my gynae xbagi minum...dia kate boleh membuatkan baby stress & contraction lg kuat..& akn membuatkan OS kite tertutup balik if mommy & baby stress sgt..tu yg smpi kena c-sect if dh tertutup laluan tu balik! cmne ni....nak minum ke x tah.

ellisya July 13, 2011 at 10:34 AM  

tiba2 rasa berdebar..
gedix kan mama emy nih..
baru 32 weeks dh berdebar..
hikhik..

Anonymous July 13, 2011 at 10:37 AM  

tq yun..minta copy doa ni yer..

~YUN~ July 13, 2011 at 11:23 AM  

etty:ooo,yun pnh dgr,sbb kawan yun doc,mostly doc xsuggest minum air selusuh yg mak bidan buat,sbb die kate kandungan air selusuh yg ader minyak kelapa tu yg akan bg contraction but dilation xbesar mane pn..bila yun ckp air zam2 suami buat die kate shud b okey,tp yg ader minyak kelapa or bidan buat,doc xbg masuk labour room..

emy:emy,by 32 weeks harus berdebar tau,kejap je nti 9 bulan,hehe~

anonymous:sila2..copylaa..sharing is caring! =)

♥S@R@♥ July 13, 2011 at 12:25 PM  

thanks yun for sharing..

semoga yun dipermudahkan bersalin..

~YUN~ July 13, 2011 at 1:38 PM  

sara:welcome dear..tq for the doa'..aminn!! =)

mama_afiq July 14, 2011 at 11:27 AM  

tq for info yun.. mama pun blm buat lg air selusuh..huhu..
btw, mama dah tukar url... ulat mengacau kat blog yg xberapa nk hado tu..hehe
http://mama2309.blogspot.com

~YUN~ July 14, 2011 at 11:35 AM  

welkam mama..

ok,patut mama da lame x update,sbuk je ulat tu,suh die g main jauh2 blh,hehe!

Sya Sakura July 14, 2011 at 4:39 PM  

thanks awak for sharing! sbb sy pon x buat lg air selusuh ni, sbb xtau sape yg reti buat.. pasni nak mintak husband tolong lah.. hehe..

Thanks sgt!!! :D

~YUN~ July 14, 2011 at 6:26 PM  

sya:xpe sya,better suami yg buat,lg afdal..insyaAllah nti dipermudahkan semua..welcome dear!take care k! =)

mama_afiq July 14, 2011 at 10:32 PM  

2la yun... jenis ulat... tu yg nyibuk je.. hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.