39 weeks and Hospital Bag!

Salam mommies!

pejam celik dah 39 weeks hari ni..Syukur,Alhamdulillah..mummy and baby sihat..batuk pn dah kurang sikit,last checkup dgn Dr Zarul die bagi ubat batuk yg sgt sedap,rase ubat tu mcm teh bunga,and ubat kahak tu rase cm 7up!hehe~

any sign of labour???
setakat ni belum lagi..tp dah 2 malam baby mengeras and tekan2 kt bwh tuttttt!geli,ngilu,nk terkencing semua ader..tp semalam yun mcm tak senang duduk dah..nk buang air besar ada,nk kencing ade,nk keluar angin pn ada..mama ckp baby tgh praktis and bagi yun rase sikit2 contraction..

serius yun mcm kucing nk beranak,pergi bilik ni tak kena,pindah bilik lain tak kena,turun bwh cari makanan laa...mcm tak keruan plak,hehe~tp yg peliknya malam2 je rase cmnie,bila siang si comel senyap je..normal ke??die start aktif ptg smpaila malam..orng2 tua ckp time die aktif tula,time die nk keluar..Mmm,anak mummy macam nk keluar malam yee??harap2 papa sempatla drive dari Taiping... =)

last checkup pn Dr Zarul ckp baby dah fully engaged,so anytime die blh keluar..tp let say still xder sign of labour doc bg tempoh seminggu..lepas tu tak taula,kene induce kot??mummy yg dah berpengalaman,nk tnya la..sakit tak induce??

Alhamdulillah since 36th weeks,yun dah siapkan beg hospital utk mummy and baby..beg papa tak perlu kot,sebab rumah dekat je dgn hospital,kalau nk mandi suruh die balik je..hehe~

beg baby and mummy!

Mommy
  • Kad Pengenalan
  • Rekod kesihatan ibu (buku merah/antenatal checkup record)
  • Handphone+charger
  • Baju butang depan
  • Kain batik
  • Stokin
  • Tudung
  • Sweater
  • Toilettries (deodorant,berus+ubat gigi,sikat,sabun)
  • Towel
  • Maternity pad
  • Disposable briefs
  • Nursing bra
  • Breast pad
  • Breastpumps
  • Selipar
  • Minyak panas
  • Air/Minyak selusuh/Air zam-zam/Kurma
  • Makanan/Minuman ( biskut/snacks/air kotak/air mineral)
  • Plastik (utk uri dan baju kotor)
  • Bahan bacaan (buku doa'/yasin/magazine)

Baby
  • Baju baby
  • Diapers
  • Mittens+Booties
  • Topi
  • Bedung/Receiving blanket
  • Barut
  • Towel
  • Toilettries (travel pack)
  • Baby wipes
  • Minyak telon

yun just nak tanyala..perlu ke bwk telekung ye??kalau mase dah turun tanda mcm darah,blh ke kite solat?harap ader yg membantu..

till then,take care mommies! muahh!

35 comments:

Leonora Halim July 21, 2011 at 1:41 PM  

induce... org kata mmg sakit dari normal... tapi setelah mengalaminya sendiri, saya boleh kata ikut org jugak la... sbb sis di-induce dkt 2 botol tapi tak rasa apa2.. hehe... :)

elanie*Q July 21, 2011 at 2:00 PM  

sm la yun.nanie pn dh 2-3mlm ni kalo duduk or baring je,bl nk kalih tmpt or nk bgn bjalan,dh mcm nk tberanak,sakit kat bwh tu. Sket2 perut mgeras.nk kta real cntrction,gap antara cntraction xkerap plak.tp sesekali mgeras mesti lama.

Tp tu lah,kalo cntraction je pyh gak nk tau is it real or false alarm je kan? Bt ad org kta,kalo yg tanda kuar drh tu lg skt. Ye ke? Xsbr nk bc pndpt m0mmies lain. Oh, n pasal telekung jugak..curious..

youramirah July 21, 2011 at 2:00 PM  

yun, saspennye la! teruja pon ada.

psl solat tu ada terpikir jugak, klu air ketuban turun dikira najis jugak ke? kena bersihkn diri dulu la sblm solat ye x?

btw take care ek~

Atiqah Adnan July 21, 2011 at 2:11 PM  

39 weeks!! fuyoo.. berdebarr..
hope semuanye selamat..
ready mommy yun!! ^^

~YUN~ July 21, 2011 at 2:12 PM  

leonora:oo,yeke..2la,depends kan,mcm mama yun die ckp sakit,kalau rezki mcm sis xsakit,xla stress sgt nk pk sakit tu..bedebarnyaa.. huhu~

nanie:2la nanie,yun pn da bape hari rase cm2,contraction xder plak,risau mmg risau,xsng duduk..huhu!

psl telekung tu pn yun dr dulu terpk,kite tnggu sape yg nk share,kami ni mummy yg bru nk belajr,kurng pengalaman.. =)

mira:rase air ketuban xnajis,just darah tu yg yun xpasti,leh solat x ek?tq mira..u too take care! =)

as ♥ Leenda July 21, 2011 at 2:18 PM  

owhh..bagusnya ade checklist barang2 nk bawak pegi spital..
yun, saya copy checklist tu ekk..
hehhe..nk buat rujukan..:)

ettyzukhair July 21, 2011 at 2:46 PM  

aiyoo...byknye brg etty xpack lg..huhu..brg baby sume dh de..omaknye je blum incik hubby dh bising2 dh xpack2 lg..huhu..hm psl telekung..betul gak eh..ce btau sikit mommies lain...

.:Mrs. Engineer:. July 21, 2011 at 2:49 PM  

ari tu yanie bwk telekung.tp x gune pn...coz tros bersalin kn...tp mak yanie yg pakai telekung tu... :)

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ July 21, 2011 at 2:52 PM  

semoga selamat semuanye ye YUN!

~psl telekung tu, nieza ade bawak ms masuk spital... tp pas doc dh pecah air ketuban.. nieza dh x solat dah sbb air ketuban keluar tak henti2.. tp wajib qada` solat tu pas dh bersalin.. means after abis nifas :)

Mrs. Eeza Herman July 21, 2011 at 2:53 PM  

induce?? hmm..teringat balik kenangan kena induce 2x..huhuhu..sakit?? sakit gk la psl tmpt tu mmg da sakit pun..masuk satu jari pun sakit..ini kan nak masuk ubat..hihi..btw, iza kena induce ngn Dr Zarul, dia guna pil dlm setengah biji..masuk kt tuttt guna jari..lps tu,ubat tu akan cetuskan contraction..Dr Zarul sampai masukkan lg setengah biji sebab 1st induce iza xde contraction apa2..last2 lps 2nd induce masih gak xde apa2, terus c-zer lorr...
yg penting, think +ve key..jgn fikir sakit, tu semua mind set..iza kalah ngn mind set iza, awal2 da fikir sakit, Dr Zarul masukkan 2 jari lagila sakit..hihi

jihan July 21, 2011 at 2:55 PM  

yun jihan pon kompius jugak masa nak pack2 tu tefikir jugak nak bwk telekung tapi hubby kate tak payah..tapi tak taula...yun jihan pon kompius...yun take care yer dah kuar baby jgn luper update k..semoga semuanya selamat aminn...

~YUN~ July 21, 2011 at 3:04 PM  

qah:tq sis..doakan yun ye,harus kene ready even hati ni bedebar2 je,huhu!

asleenda:sure dear..yun pn copy dr orng lain gak,hehe~

etty:cpt pack etty,yun pn pack sikit2,rase nk tmbh,bukak lg beg tu tgk mane yg da cukup belum,hehe!

yanie:oo,kalau terus bersalin mane sempt kan nk solat..xpela,kalau yun bwk pn sape2 leh pinjm,hehe~

~YUN~ July 21, 2011 at 3:08 PM  

nieyxzha:tq dear..oo,kene qada' ye,tq again remindkan yun,sgt xtau psl bende2 ni semua.. =)

eeza:yeke iza..scaryla plak,hehe!tp mmg mase yun misscarriage dulu,doc penh masukkan ubat,agak sakit,sbb mase tu yun pn -ve,pk sakit je..Ya Allah harap2 yun kuat semngt nti,doakan yun ye iza.. =)

jihan:yun pn xsure,tp rase nk bwk je,kalau da xlarat,qada' je kot..tq jihan,insyaAllah nti update k!doakan yun ye.. =)

p!nkerton July 21, 2011 at 3:17 PM  

hi yun, it's my 1st time here :)
i dua2 kali kena induced sbb overdue huhu.. tension jugak la kan ;p masa nk induce tu tak sakit sgt, cuma after few hours tu bila sakit dtg mmg sakit la huhu.. tp lain org lain experience kan, just stay +ve & strong. all the best! :)

dinashuz July 21, 2011 at 3:40 PM  

Hi Yun!! OMG dah 39 weeks!! nervous x? hehe, dina dah siap pack brg baby, cuma mommy bag je x siap lg... btw mak dina ada ckp telekung tu blh je bwk, sbb selagi blum bersalin (keluar nifas)kita blh je solat, tp most mommies dh kt hospital, in labour, contraction tu dah x tahan sakit, mak dina ckp dulu dia dlm contraction tu mampu solat lg.. so dina nk bwk je la in case, if dina x guna pun, mak ke sesape yg dtg hospital blh guna hehehe..

and oh.. thanks sbb put up checklist, blh dina guna buat reference... good luck Yun... x lama dh tu... we will b waiting for ur update!!

Anah July 21, 2011 at 3:57 PM  

39 Weeks dah..xsabar nk tunggu baby kuar. yg pasal telekung tu bawak la sbb darah sebelum bersalin tu xkira nifas lg. cuma kn bersihkan la. baby tunggu papa dia kot esok malam...jeng jeng jeng

~YUN~ July 21, 2011 at 4:57 PM  

pinkerton:tq sudi singgah cni..salunya after induce yg sakit kan,sbb ubat tu mmg trigger contraction..ok2,i'll try to b positif,kene bersiap sedia ni,sbb xrase sakit2 lg,tq ya! =)

dina:tq dina,yun pn mule2 xsure psl solat tu,insyaAllah harap2 diberi kekuatan utk solat even ms contraction,tq again! =)

ok,sure..copy je,yun pn copy dr mummy yg lain jugak..insyaAllah will do! =)

anah:ok anah!yun siap2kan dah dlm beg..harap2la kan,esk kalau ijat blk,baby pn nk kua skali..hehe~

ellisya July 21, 2011 at 5:20 PM  

wowwww...lagi 1 week jek..tk sbar nyeeee..msti nebes plus excited kan..tah2 pasni buka blog yun,yun dh update psal kelahiran baby..auchhh...hehehe..psl solat tu mak emy ckp bley solat slagi darah nifas tu tk kuar..if ada tanda,juz bersihkan n perform solat..tiba2 emy lak rasa berdebar..hehe..
owh..yg induce tu cousin emy ckp die kene aritu..sakit ya rabbi..2 kali ganda dari contraction biasa katanye..tp emy pon tk taw la..coz tk branak pon lagi kan..apa2pun take care okeh

Arn sweetrider July 21, 2011 at 5:31 PM  

owh cepatla kuar bby comel! aunty arn dah xsabau nie! hu hu. semoga semuanya selamat k...rajin2 le update, nk gk jd yg terawal tau. hi hi

Qistin Fadzin July 21, 2011 at 5:46 PM  

yun, ubat to induce contraction tu nama pitocin. aritu doc ada gtau, limit masukkan pitocin tu 3x. kalo xde jugak contraction lepas 3x pitocin, diorg akan c-sect.

lain org lain dia punya ketahanan (pain threshold)... saya aritu 2 jam lepas masuk pitocin baru sengal2 pinggang... 6 jam baru buka 2cm... tp 2cm ke 10cm tu 2 jam je... rezeki masing2... doa byk2 tau :) semoga semuanya dipermudahkan olehNya...

~YUN~ July 21, 2011 at 6:41 PM  

emy:insyaAllah,nti pape yun update k..tq emy pasal solat tu,rmai yg ckp darah tu bukan darah nifas,so kene solat kan..take care too mummy! =)

arn:baby mcm nk tnggu due date la aunty,hehe~tq dear doakan yun.. =)

qis:insyaAllah qis,harap2 dipermudahkan semuanya,aminn!nevesnyaa... =)

mama_afiq July 21, 2011 at 8:02 PM  

hai yun.. dekat dah kan yun...
baby dah fully engage tu hmm dekat la dah tu...
kata org klo induce daouble sakitnye..huhu...
tapi klo takat seminggu overdue still okay lg..
mama dlu pun dekat seminggu gak overdue... : )
apepun take care tau yun.. klo dah bersalin jgn lupa update tau : )

YnaaOhYnaa July 21, 2011 at 8:04 PM  

semoga dipermudahkan sis!!! tak sabar nak tengok baby =)

~YUN~ July 21, 2011 at 9:38 PM  

mama:harap2 jgnla induce mama,yun takutla plak bile semua ckp sakit,huhuhu!tq mama..insyaAllah,pape nti yun update k!doakan yun and baby ye.. =)

ynaa:tq ynaa!!harap2 semuanya dipermudahkan..amin~

Diyana July 21, 2011 at 10:25 PM  

yun,bgus dh asingkan beg baby n mummy.dulu kte campur skali (sb xtaw) so nurse asik ulang alik nk amik brg2 baby especially my daughter cannot accept FM (awal2 x reti nk BF.so nurse amik baby blk tp sempat bg dia sedut sikit susu pas bsalin) smp byk muak n kena tkr baju slalu.

psl solat tu mmg stil kena slagi x bsalin,mcm mummy2 yg len ckp :) kte x bwk pon telekung sb kena msuk labor room trus n induce since dh bkk 3cm pon x pnh ada contraction.hehe...so doc force me to deliver.masa tu mmg pk xnk sb xd experience but then,till when pon nk simpan baby tu.haha...kte solat hormat waktu je masa tu sb cara induce tu drip msuk ikut tgn.so i can't moved even nk kencing pon dorg suro msuk bekas (dh nmpk bekas tu,mmg trus xjd buang) kte induce since pukul 4ptg n xd contraction so sempat solat hormat asar.b4 mgrb dorg msuk 2nd dos n time mgrb tu contraction dh kuat.so mmg xdpt nk solat.lps bsalin kena qada'.since my daughter kuar kul 9.40pm,so kena qada' isya' jgk :)

induce mmg sakit tp org bsalin mmg akn sakit pon.so don't b too neves n kalo bole,jgn dgr ckp2 org psl bsalin ni.biar rasa sendri dlm labor room tu so xkan terlalu neves.dat's my opinion je sb dulu awal2 pnh nk tgk video org bsalin but my cousin xbg sb dia tgk n jd terlalu neves masa bsalin.hopefully hubby yun dpt msuk skali dlm labor room sb ada suami lg buat jd tabah.sakit mcm mana pon masa contraction tu x pnh terasa nak nangis bl ada hubby :)

all d best yun

amElyn July 21, 2011 at 11:29 PM  

39th week??? yun, i yang nebes!!!
all the best keh. semoga semua dipermudahkan!
nanti baby dah keluar, jangan nakal2 buli baby i eh! tihihihi.

~YUN~ July 22, 2011 at 9:39 AM  

diyana:tq so much diyana with tips and advises!2la,mama yun pn xbg tgk video2 orng bersalin,die kate lg menakutkan je nti,pengalaman orng kan masing2,just byk doa je bia dipermudahkan..tq again dear.. =)

amelyn:tq mummy!yun lg nebes ni..
baby xnakal,die nk cri geng la aunty,nk cri playdate!hehe!take care amelyn! =)

ZaNa aDieyZa July 22, 2011 at 11:31 AM  

semoga dipermudahkan segala urusan.. zana doakan semuanya selamat yer dear..

ciNDerella stRikEr July 22, 2011 at 1:37 PM  

yun jgn risau. induce @ tak dua2 ada rasa sakit nya. yg penting sedia kn mental & fizikal utk PUSH sehabis baik dlm LR nnt. hehehhee...
Nad xkemas lg beg nk ke hosp...jgn ckp kemas, basuh pon blom. bila baca n3 yun ni...semangat terus nk kemas. hehehe...
cayo yun...u can do it

~YUN~ July 22, 2011 at 4:24 PM  

zana:tq zana..aminn! =)

nad:okey nad..orng ckp before g LR makan kurma bg energy.nad tu pn nk dekat dah,cpt g mendobi baju si kecik,kemas2 ape yg patut,nti sng,angkut je..hehe!

btw,tq nad!muahh! =)

^^Mrs_DeaNa^^ July 22, 2011 at 5:25 PM  

dear yun,smoga smuanya selamat!!nt cpt2 update ye...:)

♥S@R@♥ July 26, 2011 at 4:03 PM  

yun..semoga selamat..xsabar nak tunggu yun update blog.. if yun dah bersalin semoga yun n baby sihat ea..

~YUN~ July 26, 2011 at 5:35 PM  

sara:tq sara for the doa'..aminn!!moga2 mummy and baby sihat..take care mummy! =)

captain_zed August 7, 2011 at 8:47 PM  

salam ladies, it's me again..n another quickie Q, apa beza barut & bedung? bukan benda yg sama ker?**fenin**

~YUN~ August 8, 2011 at 10:56 AM  

captain_zed:barut tu mcm binder,utk balut perut baby utk avoid kembung perut,bedung pulak nk balut badan baby,so ms die tdo xla asik terkejut je.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.