38th Weeks..


Alhamdulillah,mummy yun masih bersiaran lagi,hehe!semua tanya yun dah bersalin ke belum??belum lagi kwn2,tanda2 pn belum kelihatan lagi..maybe baby tnggu due date agaknya kan... =)

tp yg merisaukan yun,this week yun tak berapa sihatlah..batuk2 and selsema makin menjadi..plak tu skarang jerebu,mmg xmengizinkan yun nk ber'exercise' kat taman,naik turun tangga jela exercise kat rumah,huhuhu~

mommies semua ader tips tak nk cpt baikkan batuk?? ader kate minum madu..any other tips yg blh di share?semalam yun g KK,nurse tak suggest makan ubat batuk sebab takut baby laloq,lagi2 yun nk bersalin,takut die tido je takmo keluar..risaula plak..

last visit kat PMC,doc pn just bagi ubat selsema and demam,tu pn yun pndai2 kurangkan dos,makan sehari 2 biji je instead of 3 times per day.mama yun siap ckp,make sure masa pantang da baik batuk,takut batuk2 nti jahitan bwh tuttt terbukak,lagilaaaa yun risau... =(

memang skarang musim orng batuk sebab jerebu teruk sgt,tp yun rase silap yun jugak,hari tu dah niat,before pantang nk minum and balun ais cukup2,hehe!mane tak nya,pagi2 da balun minum milo ais,mkn tgh hari nk air sejukkk je,ptg mama buat teh o panas,yun confirm letak ais..nk sdpkan tekak pnya pasal..so,akibatnya,tanggungla sendiri kan..pastu kan,g gatal2 tgk wayang...mama da pesan nk bersalin jgn g tempt public sgt,da gatal kaki,nasibla la labu..kalau dah nk kena,mcm2 je alasannya..adoi~

harap sgt batuk and selsema ni sembuh by dat time nk dekat bersalin..kwn2 doakan yun ye..yun mmg sgt risau skarang..batuk makin menjadi-jadi..hukhuk~Alhamdulillah mase checkup baby sihat..doc just ckp baby dah masuk laluan,tp sikit je baru,belum sepenuhnya..betul2 nk tnggu due date kot baby ni..hehe!

this week aktiviti yun membasuh botol susu si comel..cukupla kot setakat ni ader 7 botol,hehe~

disebabkan xbeli lg sterilizer,guna je la dulu sterilising tablet.. =)



34 comments:

yUmIe July 15, 2011 at 10:44 AM  

yumie pn tgh batuk n selesema skrg ni yun.agknye mmg sbb musim n cuaca yg xbpe bek skrg ni kot.huhu..hurm yun cuci botol baby tu,air die yun guna air paip biasa ke or air panas gak??

Ajan July 15, 2011 at 10:49 AM  

Rest cukup2 nyer yun! :)

mRsFirdxora July 15, 2011 at 10:50 AM  

semoga semuanya selamat...tak sabar nk tgk baby yun...

mrs chenta July 15, 2011 at 10:51 AM  

mati mati zetty ingat dah bersalin..... ahahahhaha .... nanti jgn lupa update ya... ^^,

~YUN~ July 15, 2011 at 11:02 AM  

yumie:2la..mmg skang musim orng batuk2 la dear.doc pn ckp jgn kua rumah sebab jerebu..yun rendam dlm air suam,campur air panas and air filter je.. =)

ajan:tq mummy! =)

firdxora:tq dear..lg 2 weeks ni,berdebar sgt,doakan yun ye.. =)

zetty:blum la yang,baby suka duk dlm perut agaknya,hehe!ok,will do insyaAllah..

Coklat Stroberi :) July 15, 2011 at 11:04 AM  

akak pon batuk2 sejak masuk 8 bulan start..ni makin truk gak, kalu mlm lagi truk batuk..takleh tdoo, akak banyakkan minum air suam jerk. tak mkn pon ubat batuk..

take care taw.

♥S@R@♥ July 15, 2011 at 11:17 AM  

sara pun sama la yun this week xberapa shat gak..sampi kena mc..

maybe sbb cuaca xok kot skang..

kakk opis kata minum madu gak..

sara xmkn pun pil selsema yg klinik bagi.. sara mkn buah limau sunquick je..ok la sikit selsema..

semoga yun cepat sihat ea..

ettyzukhair July 15, 2011 at 11:21 AM  

alamak yun...etty blum sterile botol gak lg...hm ke lmbt lg nak gune??hehe..take care yun...jgn smpi berlarutan batuk tu..dh2 jgn nak ber'starbuck' sgt tau...hehehe;p

Siti Syuhada July 15, 2011 at 11:22 AM  

Wahh..banyaknyer botol..!!Ryan ade 3 botol tapi fully utilize 1 jer pon.yg 4 oz punyer..lagi 2 x pakai pon coz most of da time direct feeding...

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 July 15, 2011 at 11:28 AM  

yun.. same la.. batuk jugak ni.. x mkn ubat pon.. smlm pon siap cuti kerja.. =)

yun take cre ek... hihihi.. eksaited kan nak tgu bbay kluar

jihan July 15, 2011 at 11:29 AM  

yun semoga semuanya selamat dan dipermudahkan yer...masa jihan preggy dalam 6bulan mcm tu doktor ada bg ubat batuk herba bagi ibu mengandung dia tak kuat sangat dos dia memang rasanyer pon macam greeen tea macam tu n tak mengantuk hehehe....;p

Waniey July 15, 2011 at 11:34 AM  

waniey pun tunggu2 jgk bila yun nak deliver ni..syok kot beby dok dlm tummy tu..hehee
lesson from ur story,,kena jauhkan ais!hehee.tp musim jerebu pun iya jugak kan..
nway, semoga selamat ye!

Anah July 15, 2011 at 11:45 AM  

Yun, moga cepat sembuh.. teruk sgt ke jerebunya?? sabtu depan ingat nak g KL,nak g borong barang..kalau baby dah keluar ingat nak g lawat yun ng baby skali..tapi risau la plak bawak Adam jerebu2 ni

Sufi Al-Arshadiy July 15, 2011 at 11:46 AM  

Salam mommy yun :)
Petua paling berkesan juz mnum air kosong byk2..
Petua2 lain,blh mnum air asam jawa suam..
@ 1sudu besar madu asli+1biji air limau kasturi+1sudu besar air kosong = kacau&minum..
..semoga cpat sembuh ye :-)

farahfatihah July 15, 2011 at 11:48 AM  

wahhh seronoknya tgk persiapan dia.....xsabo plak nak cari barang2 =)

~YUN~ July 15, 2011 at 11:54 AM  

coklat stroberi:tq kak..yun pn just minum air masak byk2,dah xlarat asik nk kencing je,hehe~

sara:2la,cuaca skang mmg xmenentu,jerebu lg..yun pn nk try madu,xbeli lg..tq sara.. =)

etty:sempat lg etty nk sterilize,yun sj xder keje,tu yg rjin membasuh,hehe!bab starbucks tu suami yun dah warning awal2,no starbucks anymore!sdihhhhh~

siti syuhada:byk ke?yun no main beli je..2la,kalau baby direct feeding xgune sgt kan..simpan jela buat collection,hehe!

puan dot:rmainya yg xsihat..dot pn jg kesihatan tau,mmg risau nk deliver batuk2 plak ni..tq dot!

~YUN~ July 15, 2011 at 11:57 AM  

waniey:belum lg dear..baby nk manja2 dulu agaknya ni..huhuhu!mmg kene jauhkan ais,yun ni degil,ikut nafsu,mmgla..badan yg sakit..menyesal pn xgne..tq dear!

anah:xberapa sgt dah anah,sbb pg td KL hujan,insyaAllah kalau si kecik ni nk kua cpt,blhla dtg visit..pkaikan adam topengla,cian die nti.. =)

sufi:wslm..tq dear for the tips,yun nk cuba nti.. =)

farah:mmg bes klu tgk brg baby,jgn lupe pureen warehouse sale esok! =)

~YUN~ July 15, 2011 at 12:00 PM  

jihan:tq jihan..o,yeke,2la,ahad ni nk jmpe gynae nk tnye ubat batuk ape yg selamat di makan..klu blh xmo yg mengantuk,kesianla kat baby nti..

mama_afiq July 15, 2011 at 12:07 PM  

siannye mommy yun ne... mama klo batuk2 slalu mama amalkn minum air panas suam utk redakan batuk tu.. air tu biar panas2 sket... Yun take care tau.. xmo kuar sgt.. cuaca tgh xbape sihat ne.. rest ckup2 yer...

waa tgk yun dah basuh botol sume.. mama pun xterpk nk basuh n steriliz kan benda2 tu esp breast pump.. padehal bp tu nk bwk p spital gak tu..huhu..

ciNDerella stRikEr July 15, 2011 at 1:40 PM  

Cuaca skrg ni mmg xbrape baik. Rasa kering je anak tekak ni. Tp Nad mmg kuat minum air masak sejak masuk 7month ni.
Nad tunggu2 jgk bila nk dpt berita yun deliver ni. I plak yg t'lajak exited ni. Bole share2 pengalaman....walopon nad ada lg 2month ++. Doa NAd agar yun cpt sihat + cpt deliver dgn selamat. Ameenn

~YUN~ July 15, 2011 at 3:44 PM  

mama:okey mama,tq!tp gatal gak nk kua tgk pureen warehouse esk,hehe!2la,bp pn yun xbasuh lg,just botol2 je dulu.. =)

nad:btul nad,area selayang,batu caves,kepong ni semua berjerebu nad..duk umah diam2 gak k,hehe!tq nad for the doa,amin!!nad pn xlame lg da ni.. =)

wanie July 15, 2011 at 5:11 PM  

Yun.. banyakkan berehat dan banyakkan minum air masak dan makan buah-buahan especially orange... itu petua wani klu nk cepat sembuh dari batuk, selsema dan deman... malam2, wani letak air panas + halia yg diblend dlm periuk.. selimut 1 bdn sambil hirup wap air 2... InsyaALLAH sok dh sembuh

Arn sweetrider July 15, 2011 at 5:20 PM  

an pun tgh selsema ni yun. maybe sbb berjemur pagi semlm smpai kul 11pg, mengajar student riding. pastu bleh plak lupa diri sdg pregnant, pegi minum soluble. 2 kali plak tu. adoi...harap2 xder effect lah.

yun, nanti yun bersalin jgn tggal blog lelame tau. cpt2 update gmbr bby tau..

~YUN~ July 15, 2011 at 5:55 PM  

wanie:tq wanie,bgusla tips wanie,1st time yun dgr psl halia tu..insyaAllah nti yun nk amalkan.. =)

arn:rajinnya arn ni,preggy pn blh mengajar lg,orng kate panadol xpe,just kene amik dgn dose yg btul..insyaAllah arn,doakan yun and baby k..awk tu pn jg diri tau,jgn berjemur sgt.. =)

^^Mrs_DeaNa^^ July 15, 2011 at 10:34 PM  

hai..lma x komen..ble nk brsalin ni??heheh,x sabo nk tgk baby yun...

~YUN~ July 16, 2011 at 4:09 PM  

deana:xtaula deana,baby xmo kuar lg,die nk ikut EDD kot..doakan yun and baby k..neveslaaa... =)

Sya Sakura July 16, 2011 at 5:04 PM  

sya pn skrg mcm sakit2 tekak.. mmg musim kot, lg pon skang ni mcm panas semacam je..

Btw, baby mmg saje nk tggu due date la kot? punctual tu :)

!k@ July 16, 2011 at 6:51 PM  

yun..ingat yun dh bersalin sb lame senyap je..hehe
cuaca kat kl mmg xbrape elok..tekak pn rasa xbest...
2,3 hr ni hujan harap ok la kan...
yun jaga kesihatan k...

ps:yun, leh x nk visit yun ngan baby pas yun deliver nanti??? (^_^)

~YUN~ July 16, 2011 at 8:51 PM  

sya:mmg musim la sya..xtahan duk batuk2 je,esk kene jmpe doc mintk ubatla..xtahan daaa..huhuhu~

maybla kan,harap2 die punctual,jgn overdue,takut kene induce..

ika:belumla ika..duk online je lg ni,hehe!tq ika..ika pn jg diri,jgn bedal ais mcm yun tau,hehe!

sure,no prob dear,nti bg email kat yun,nti dah deliver yun inform ika and bg alamat rumah skali,k! =)

ellisya July 18, 2011 at 11:15 AM  

tgk yun pny strelizer tablet tu teringat..aritu lupa nk beli tablet tu kt pureen sale..pastu storage bottle pon leh lupa..mcm2 la lupa..sadis btol..

~YUN~ July 18, 2011 at 11:59 AM  

emy:aah,hari tu ader sterilising tablet,yun xbeli lg sterilizer,pkai tablet dulu..xpe emy,kat tempt lain pn ader,same je harganya.. =)

!k@ July 18, 2011 at 12:09 PM  

yun..emel ika..
meta_morfik8254@yahoo.com

.:Mrs. Engineer:. July 21, 2011 at 2:51 PM  

byk gk botol yun bli eh...sy lgsg xde bli botol dlu...cousin dh pesan jgn bli coz die nk hadiah kn,...he3

~YUN~ July 21, 2011 at 3:10 PM  

ika:okey..nti yun email k! =)

yanie:ala,bestnya ader orng belikan,yun beli pn set,sbb tu nmpk banyak,hehe~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.