8 months =)

Alhamdulillah,today i'm 32 weeks preggy..diam tak diam sekejap je,teringt lagi ms awal2 preggy morning sickness yg teruk,bila ingt balik,indah sebenarnya preggy moments ni kan..and now alhamdulillah mummy and baby almost reached the finish line,lg 4 weeks je nk 36th weeks,sebulan sbnrnya tak lame pn..doakan kami ye.. =)

some of the changes during 32 weeks..

  • kaki still xbengkak sangat,alhamdulillah..just kesengalan pada tapak kaki tu dah xtau nk buat cmner,especially bila nk bgn pagi,sakit teramat..mmg kalau bangun pagi,yun perlukan bantuan hubby utk pimpin turun dr katil..kurang calcium kah??rase hari2 minum susu and telan pil calcium..Hmmm..
  • tido makin tak selesa,lagi2 bila nk mengiring..baby mcm tak suke kalau yun mengiring,die kick byk kali..kdng2 tergelak sorng2 waktu malam,tp bila yun dah ngantuk and perlukan posisi yg selesa,yun terpakse tido mengiring even baby keep on kicking..sorry sgt baby..korng pernah tak rase sakit kalau mengiring,sometimes yun rase mcm sakit nk mengiring,mayb bebanan dr berat baby menekan perut kot..pandai2 je buat andaian sendiri,hehe!
  • paling obvious now sgttt kerap ke toilet..lagi2 bila jalan kat shopping complex or jalan2 g mane pn..every 30minutes mesti nk g toilet..hehe!bila byk jalan,lagi kerap..kalau duduk rumah tak terase sangat..korng cmner ek?
  • ni plng kritikal!!stretchmark akhirnya berjaya menunjukkan belangnya kat bdn yun..tp yun syukur dia tak menyerang perut...tpppp kan korang..kat Montot!!ni mmg salah yun sbb selama ni menganak tiri kan montot sendiri..serius yun tak pernah sapu lotion kat situ,terlupeee sgtt!!so skarang tak blh buat ape dah..sedih tgk montot sendiri..tp xpela,mcm2 corak ader..ni baru kesenian namanya..hehe! (ayat sedapkan hati)
  • perut skarang kerap keras..tak tau nk bgtau doc zarul tak nti,huhuhu!bila perut keras,baby suka buat aksi benjolan..yg best bila hubby yun pn duk layan tangkap2 benjolan tu kat perut yun,kdng2 rase mcm tangan die..hehe!
  • ooo,terlupe plak..mummy yun main kuat makan,this week smpai 2 kali g pizza hut gara2 wow saver 50% Pizza Hut..hehe!

mommy yun dah makin bam2,hehe!

prawn olio spaggethi yg dibedal 2 kali seminggu!sila salahkan pizza,haha!

insyaAllah this comin' sunday nk g checkup and harappp sgt si comel ni tak nyorok2 muka mase scan nti..till then,take care ya mommy2 semua..muahh!! =)


20 comments:

ettyzukhair June 2, 2011 at 11:58 AM  

saye rase sume yun..tido ngiring sume xkena..baby kick kuat2..i pusing2 badan balik..lamenye xtdo meniarap hehe..kaki waktu pagi mmg sengal2..but etty slalu buat senaman dulu b4 trun katil tu..oklah skit..& if jln2 pusing2 mall mmg shishi byk kali sgt2..hehe..strechmark kt prut je..maintain bilangannye xde tmbhn..kt montot xde plak..ish xmo dh..perut cukup dh retak...malu seyyyy!

Cik Puan Fara June 2, 2011 at 12:03 PM  

changes tu i dh rasa semua.. hahahaha.. sedih tp takpe lah, demi anaknda tercinta..
fara msk 36wks/9mths isnin ni.. wish me luck ok :)

ellisya June 2, 2011 at 12:48 PM  

yun..
apa yg yun rasa tu pon emy rasa gak..
pdhal emy baru 6months..
bila mengiring je..both side..akan ada kaki yg kicking..makin kita biar,makin kuat dia kicking..kdg2 emy alih..tp klu dh selesa sgt cmtu,emy trpksa gak biarkan dia kicking.coz bile terlntang rasa sesak nafas,pstu sakit pinggang Ya Rabbi..dgn mengiring je lega sket..sory baby2 mama..hurm..pastu kan bila alih kedudukan dari mengiring ke terlntang tu mmg sakit..mcm ada bnda keras yg krem kt dlm..baby kot..hehe..apapun sgt enjoy dis preggy moments..ye la..tak lama pon kan..tkpela sakit2 janji baby sihat..hehe..terlebey komen lak..yun take care okeh..

AJ The Mommy June 2, 2011 at 12:52 PM  

I tot yg benjolan tu mcm normal je. seronok je tengok benjolan tu. every time dia benjol, main tepuk2 kt perut. HAHA. So takde pape kot ;)

~YUN~ June 2, 2011 at 12:54 PM  

etty:yun rase mmg baby xselese kan kalau kite tdo mengiring,kesian die..hehe!yun kdng2 bgn tu nk buat senaman xlarat,tp hubby paksa,dgn muke benyek giler gagahkan diri gak..kdng2 rase klaka tgk muke sendiri kat cermin..

fara:tu namanya pengorbanan fara.. =) insyaAllah semuanya sihat,mummy and baby..yun doakan utk fara,xsaba da ni nk tgk baby fara ;)

emy:emy lain..bwk 2 orng skali,sti lg kuat kan dieorng kick2..comelnye..xpe emy,besar pahala emy,mmg part nk alih bdn tu yun pn terase,kdng2 suruh hubby alihkan bdn yun,punyala tak larat,hehe!u too dear!take care.. =)

~YUN~ June 2, 2011 at 12:56 PM  

AJ:comel kan..yun suke geletek kalau benjol2 tu,nti die respond..hehe!doc just advise if keras perut all the time..tu mayb premature contaction,but if die keras and baby keep on moving,its normal.. =)

asna cute June 2, 2011 at 1:05 PM  

yunnnn hehe doakan asna mudah bersalin ya. asna punye dah dekat dah woo nervous2 hehe.

Makin berat dh nak bawak baby dlm perut nie tak sabar nak tunggu dia kuar hehe ;)

~YUN~ June 2, 2011 at 1:32 PM  

insyaAllah asna,yun doakan asna and baby sihat and senang bersalin nti..aminn!!!auntie yun pn xsaba dah nk tgk baby ni..hehe!

mrs chenta June 2, 2011 at 1:34 PM  

kak yun..orang kata boleh tido mengiring tapi akak letak bantal bawah perut tu bagi selesa.. pastu nak hilangkan strechmark, akak sapu minyak kelapa.. ni turun temurun zety, ahli keluarga sedara mara semua xde strechmark tapi kami sapu since awal pregnancy..sapu dari betis sampai ke dada, belakang depan... just for sharing =)

~YUN~ June 2, 2011 at 2:34 PM  

zety,akak tdo mengiring mmg letak bantal kecik,but still sakit.. =(

oo,minyak kelapa ok ye?xpenh try plak..waa,bgusnya semua xde stretchmarks..aneway,tq dear for sharing.. =)

Pya June 2, 2011 at 2:43 PM  

kejap je dah 32 weeks! congrates! tak lama dah lagi tu.

yun, nnt free update la sesi mendobi baju baby tu ^_^

~YUN~ June 2, 2011 at 2:51 PM  

pya:2la..kejap je..alhamdulillah,harap2 semuanya ok nti,nevesla pya!!hehe!

ok,insyaAllah esk yun update,ni pn bru lepas sesi melipat..huhu!

Mrs. Eeza Herman June 2, 2011 at 2:53 PM  

cantik kan seni stretchmarks tu? hehehe...sampai skg, iza da tak mampu nak tgk perut sendiri...sedey tul!!...plz la utk mommy2 to be semua..jaga la sebaiknya..
walaupun hubby ckp tak kisah..tp YaAllah, betapa tak suka nya ngan perut sendiri...dah tak boleh buat apa2 da..
yun, best kan bila tgk benjol sana benjol sini..kalo hazeq dulu, dia suka benjol2 blah kiri bwh tulang rusuk..dan itulah bon2 nya..hihi..bila jumpa iza sure tepuk manja bon2 dia..waduhhh, rindunya saat2 mcm tu....

Amalina June 2, 2011 at 3:10 PM  

yun..same lah kitee..tido mengiring dah tak best...baby mmg tendang2..risau plak takut terhimpit ke ape..tp my colleagues ckp..baby ok je..huhuhu..kadang2 tu lenguh jugak asik tido mengiring..rindu btol nak tido terlentang..huhuhu

yun makan banyak pon still comel jahh.. =)

gud luck mommy yun..nanti deliver kat pmc eh?

zatil hulwan June 2, 2011 at 3:47 PM  

yun, zatil penah ty kat doc pasal posisi tido yg terbaik..dia kata yg terbaik ialah mengiring belah kiri..then sy pun ty nape kalo tido mengiring, rasa cam bb tendang lagi kuat (ingat sbb bb buat tunjuk perasaan kan;)), doc kata bukan..tp sebab kat posisi tu badan kita lebih rapat dengan bb..takde istilah hempap bb ni..doc kata perut kita yg berisi air ketuban ni dah cukup utk protect our bb..cuma jgn tido meniarap ja laa..xdapet nak tolong..hehe

~YUN~ June 2, 2011 at 5:02 PM  

iza:mmg cntik sgtt iza,kdng2 ssmpai nk nagis tgk,mcm xcaye,ni ke stretchmarks,huhuhu!oo,kalau bwh tulang rusuk kiri tu bon2 ke???kdng2 yun pn rase tu bon2,sebb bile keras kan,besarr and bulat ke kat c2,hehe!comellaaa... =)

amalina:mmg..die kick kuat sgt,takut terhimpit ke ape,huhu!klu dpt tdo telentang nikmat kan.. =)insyaAllah kat PMC,dekat dgn rumah..gud luck to u too dear!

zatil:2la..mmg mengiring mmg die akan kick,yun pn bru nk tnye doc,risau gak..kalau meniarap xtaula,adoii!!

Atiqah Adnan June 2, 2011 at 6:00 PM  

hhehe yun hari tu akk scan pun tak nmpak muka bb sebb muka dia hadap kebelakang.. kire depan belly akk ni nampak punggung dia je.. hee~ hope this jun pye checkup dapata tengok muka dia.. hee~

kejap je rasa kan.. seminggu berakhir cepat je..tup tup dah deliver bb daa.. ^^ hope semuanye dpermudahkan buat kita k

my note June 2, 2011 at 9:00 PM  

yun.. x lama lagi dh 2 nk due.., wanie doakan yun mudah bersalin. Pasal strecth mark 2.. cuba la guna bio oil.. sbb ramai jugak pregy mom yg gunakan bio oil 2.. so far berkesan. Wani plak mmg x gunakan bio oil.. just guna baby oil jer.. guna masa awal2 pregy lagi.. ibu mertua yg suh sapu area perut ke bawah..

~YUN~ June 2, 2011 at 9:32 PM  

qah:2la..same je dgn yun,susah nk cari posisi yg cntik,mayb die byk ruang kot nk gerak,hehe!insyaAllah mane tau nti baby akk tunjuk muka die,before ni die shy2 cat kot..insyaAllah sama2 kite doa k.. take care sis! =)

wani:kalau ikut due date lg 2 months,tp baby da full term on 36th weeks kan..neves2!hehe!yun gne bio oil dear,ni dah masuk 2 botol..stretchmark tu sbb yun xsapu kt montot,tu yg naikkkk!!uwuaa!

^effa^ June 4, 2011 at 6:08 PM  

yun sama la, if tido ngiring sure die kick byk kali. tersepit kut. tapi if tido telentang tak cukup nafas kan. sume sama la ngn yun. kencing tu usah cakap la. naik penat pegi tandas. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.