36th weeks.. =)

Salam mommies!! =)

Alhamdulillah,hari ni sudah 36th weeks..Ya Allah,makin neves plak menghitung hari,tgk kat pregnancy ticker tu lagi 28 hari..hubby yun pn dah start apply cuti and insyaAlllah akan start cuti before the due date..harap sangat hubby ader bersama yun masa sesi push menge-push nti,hehe~

changes during 36th weeks pregnancy..mmm..berat still maintain 58kg,and kalau boleh takmo naik byk sgt,sebab yun berazam kalau blh,nk pkai balik seluar jeans lama,mampukah??insyaAllah,kita tgk nanti cmner,hehe~

bila dah hujung2 3rd trimester ni,baru yun tau leg cramp tu mcm mane,serius sakit giler..nk picit pn xblh,even nk gerak sikit pn sakit..yg yun mampu hanya rileks smpai dah xrase sakit..before ni xder plak leg cramp,mayb dah lame kot xmkn pil calcium..

skarang baby makin ligat buat acrobatic and bershuffle dlm perut mummy,everytime die gerak,smpai senget2 perut and terasa geli kat bwh tuuuuut!mama yun ckp kdng2 tu rambut die..geli sgtt!!rase nk terkucil yg xblh dibendung...hehe~

Alhamdulillah yun dah start ganti puasa sikit2,even rase tak sempat nk abiskan 19 hari tu,yun cuba pelan2,tq to all mommies yg sudi share tips mase entry ni..really appreciate it! =)

now yun dah start checkup everyweek kat KK,nurse and doc siap pesan.."jgn lupa appointment next week..tu pn kalau awk tak beranak lg lah.."
Waaa!cuak plak tetibe,36th weeks dah blh deliver ke ek??huhuhu!

td jumpa doc kat KK,and doc tu serius sgt baik and siap bg semangat psl breastfeeding.yun tanya..

yun (mummy yg paranoid):
"doc,normal ke kalau sy picit2 breast xkeluar susu??"

doc:
"dont worry,rezki masing2 Allah dah tentukan...but once baby dah keluar and placenta are removed from womb,badan ibu akan menghasilkan hormon prolaktin yg banyak,which its good to stimulate the milk..insyaAllah by that time susu pn akan automatik keluar.."

yun:
oowh..okey! (sambil wat muka blur and lega,hehe!)

yun sgt risau psl susu badan,mmg skarang yg yun mampu buat just berdoa and amalkan doa utk menambahkan susu badan..moga2 dimurahkan rezki and meriahlah susu badan nti mcm mommy2 yang lain..Amin!!

dengan muka xmalunya,mummy yun nk tepek pic tummy on 36th weeks pregnancy.. =)


yun just nak tanya mummy2 semua,sape yg dah start minum air rendaman akar fatimah ??and bila waktu yg sesuai nk minum ye??harap2 ader yg sudi membantu,tq!

till then,take care mommies!and to mommy2 yg sdng menunggu hari,selamat bersalin and moga semuanya dipermudahkan..Amin!




26 comments:

mrs chenta July 1, 2011 at 8:09 AM  

kita pula yang nerbes ni... fuhhh!!!!!!!

mama_afiq July 1, 2011 at 8:20 AM  

hai yun.. waa dah masuk 36 weeks dah erk.. yun beza 2 weeks ngn mama... skrg dah 34 weeks : )
yun, klo rase nk kene cramp kaki tu cpt tarik tapak kaki bagi tegak.. mcm org main bola tu.. InsyaAllah xjd cramp... mama slalu buat gtu.. Alhamdulillah xdela sakit.. apepun take care tau : )

Atiqah Adnan July 1, 2011 at 8:39 AM  

yaa 36 weeks dah boleh bersalin..ok!
tak sabar tengok bb yun plk, farah, yuyue n asna dah lepas daa..hee~

Mama Afiqah July 1, 2011 at 8:48 AM  

air rendaman akar fatimah tuy air apa yun??hehehe...ak plak yg bertanya...
sb time b4 deliver tuy ak x pnh minum air apa2 pon...konon mak ak nak bwk air selusuh la time ak 38th weeks tuy...lom smpt air smpai ak dah terbesalin luy...huhuhu...

ak doakan ko n baby selamat n sihat. dan sentiasa dipermudahkan urusan...amin..

Waniey July 1, 2011 at 8:53 AM  

ling,,i tak taw petua,,but i tgu petua dr u..hihiii... ;p

MissRhana July 1, 2011 at 9:06 AM  

kongsi nervous dgn yun =)

~YUN~ July 1, 2011 at 9:50 AM  
This comment has been removed by the author.
~YUN~ July 1, 2011 at 9:52 AM  

kema:die mcm akar ape nth,aku xtau nk describe cmner,nti sng aku post kat blog,hehe!akar ni dpt kat mekah and madinah je..ni pn ader orng bagi,aku xminum lagi,mak aku tgh rendam tu..hehe!tq kema..aminn!!

waniey:hehe!ok2,nti dah dpt i share2 ye.. =)

rhana:suspen kan menghitung hari..xsaba pn ader,bia cpt2 baby keluar.. =)

~YUN~ July 1, 2011 at 9:53 AM  

zetty:akak lg neves..tp neves2 mcm excited gak nk jmpe baby.. =)

mama afiq:2la mama,bila dah cramp tu,yun sedaya upaya luruskan kaki,sakitla mama..lg sdih sbb hubby xder kat sebelah,nangisla malam2 meratapi cramp tu..tq ye mama!mama pn take care.. =)

sis qah:xsilap yuyu pn deliver on 36th weeks kan?huhu!tgk dieorng dah lepas..mcm bestla plak,mcm nk suh baby kua cpt2 je..hehe!

jihan July 1, 2011 at 10:09 AM  

insyaAllah harap semuanya dipermudahkan aminn...jihan pon ikut nerbes jugak!!...;p

ellisya July 1, 2011 at 10:35 AM  

aduh..emy lak yg nebes..tp msti excited gak kan nk tnggu si comey kuar..hehe...take care okeh..

~YUN~ July 1, 2011 at 10:52 AM  

jihan:tq jihan..amin!!same2 kite counting days..hehe!

emy:2la..dlm neves,excited jugak,cmnerla rupa si comel ni..tq emy,take care too! =)

♥S@R@♥ July 1, 2011 at 11:19 AM  

saya pun dok pk pasal BF gak..ada or x ek nnt.. tapi ramai yg pesan selalu bersihkan cik B n hujung cik P kita tu.. bila saya bersihkan n buang ketulan putih kecik2 kat cik P nnt mesti da keluar cecair jernih n putih..

cuba yun tengok..coz takut benda tu menghalang susu nak keluar..
biasanya saya buat time nak mandi..

~YUN~ July 1, 2011 at 12:19 PM  

sara:yun salu bersihkan gak,rase mcm tersumbat je..tp bila bersih2 die just kua yg putih2 tu je,xder plak cecair jernih..hehe~

wanie July 1, 2011 at 1:43 PM  

yun.. wani plak yg nerbes.., InsyaALLAh akan di permudahkan urusan kelahiran dan penghasilan susu.. btw, perut x la besar sgt.. wani rasa boleh pakai balik suar jeans yg lama-lama. Time pantang kena jaga... org tua2 kata jaga makan... klu nak badan masa-masa anak dara...

ettyzukhair July 1, 2011 at 3:02 PM  

yehuu..9bulan sudah..dh kena get ready ni yun...anytime jer..dh kena cramp ye??etty dh kurg ckit...kalu salah time nak bgn pee tgh2 mlm tu ha slalu kena..hehe..etty baru tau pasal air kembang fatimah tu from one of blogger..dia kata rendam akar tuh once dkt2 due then minum bile rase contraction yg betul2 kite nak bersalin tuh..certain hospital nurse dia akn ckpkn bile nak kne minum..if minum awal tkot mcm kita force baby kuar sebelum masanya..

Rosie Rose July 1, 2011 at 3:39 PM  

ol the best, dear yun! doa byk2... dah makin dkt due kan? semoga semuanya selamat! 8comment cliche tapi mmg itu la doa yg sentiasa disampaikan utk kawan2 yg dah nak due* :)

~YUN~ July 1, 2011 at 4:35 PM  

wanie:harap2 blhla kembali slim mcm anak dara..hehe!2la,yg penting orng ckp time pantang kene betul2.. =)

etty:since last week start kene,sakitla etty..hukhuk!2la,yun siap2 je la bwk g hospital,takut gak nk minum skang,hehe!

rose:tq rose..mane tau berkat rmai2 doakan yun,harap2 dipermudahkan..nk amin byk2..aminnnnnnnnnnnnn!! =)

Cik Puan Fara July 1, 2011 at 7:50 PM  

ada terbca, minum bila bukaan dh besar dh.. ohh rendam tu pn dlm besin yg sebesar boleh.. so that dia terkembang besar, dgn harapan sebesar tu la jalan kita nnt.. tp fara tak minum pn sbb takde.. hasben beli air zam-zam kat masjid je.. pastu fara kasi doa selusuh mintak dia bacakan.. moga berkat sikit buat sendiri.. hehe.. farastart minum bile dh bukaan 6cm.. midwife india yg jaga fara mlm tu ckp, mebi sbb fara minum air tu kot jalan terbukak senang :) alhamdulillah :)

~YUN~ July 1, 2011 at 10:55 PM  

oo yeke..kalau dah rendam dulu xpekan,tp yun xminum lagila..hehe!2la,yun pn nk suh hubby buatkan air selusuh ni,orng ckp lg afdal kan..insyaAllah,harap2 rezki yun mcm farahla..sng bersalin kan..doakan yun and baby k! =)

!k@ July 2, 2011 at 9:42 AM  

yun..nebes jugak...
36 minggu dh boleh bsalin..ada kawan bsalin 36w..tp 36 dikira premature...risiko komplikasi baby tinggi...
37 minggu br dikira matang utk baby keluar... :)
ika doakan yun dipermudahkan urusan bersalin nanti... :)

~YUN~ July 2, 2011 at 7:48 PM  

2la,ader membe yun mmg bersalin on 36th weeks,tp btulla ckp ika,doc akan assume 37th weeks as full term baby..tq ika for the doa'..aminn! =)

nurul_luq_luq July 3, 2011 at 1:53 PM  

salam...yun setahu nurul gengam fatimah tu rendam bila dh start sakit n dh nk bersalin then sapu air tu kat perut n minum..lps dh bersalin terus angkat gengam fatimah tu cepat2..supaya kita punya xla kembang t...itu yg org ckp...ms tu kawan nurul yg buat masa nk bersalin hari tu...

~YUN~ July 3, 2011 at 4:16 PM  

wslm..oo,yeke,mama yun dah rendam la plak,xtau pn kene tnggu sakit kene rendam..hehe!thnx nurul.. =)

aThidEaN July 4, 2011 at 10:37 AM  

Hi Yun,pasal susu tu, yun jgn risau sgt..nnt lagi stress lg kurg susu.tenang2 aje ...dulu masa i pregnant pun, sampai lagi seminggu nak bersalin pun xde susu yg keluar.even byk baca kata susu akan keluar toward end of pregnancy tp itu xterjadi pada i.Iallah lepas bersalin je, akan ada susu..mula2 bay sucks tu, kita xrs ada susu yg keluar.tp nnt sedar2 nmpk ada cairan kuning2 mcm geli pekat sket dkt miss B.tu kolustrum yg keluar n masa dia keluar tu, i cpt2 amik baby n masuk kan dlm mulut baby..Alhamdulillah.after dat, mmg akan keluar susu..byk kan minum air masa dlm pantang nnt..n makan oat/nestum/minum susu yer.iAllah dipermudahkan usaha Yun nak breastfeed baby.nnt dlm pantang rajin2 la mengepam boleh buat stock awal

~YUN~ July 4, 2011 at 11:17 AM  

athidean:tq sis for the advise..lega plak dgr,mmg time pantang kene jg gak makan kan,so insyaAllah blh boost up milk production..harap2 rezki yun murah nti..tq again! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.