34th weeks Antenatal Checkup

salam jumaat mommies!

yun nk cite sikit pasal checkup for 34th weeks kat PMC and KKIA Metro Prima..after 32 weeks,rasenya semua preggy mummy kene buat checkup every 2 weeks..samala mcm mak buyung sorng ni..hehe~

Checkup at PMC
Alhamdulillah,doc ckp baby and mummy sihat..BP and urine ok,berat pn naik 1kg je..kira okla kan utk 3rd trimester kene naik 0.5kg every week..hehe!masa nk scan doc tekan perut yun..die ckp perut padatt!!rase nk tergelak plak tgk expression muka doc mase tu..mayb 1st pregnancy perut kite mmg sempit skit kot,tu yg doc ckp padat,sebab die rase baby smpai atas..alhamdulillah uri pn makin naik..

mcm biasa,bila scan baby mcm shy2 cat je,suka tutup muka dgn tangan,nampak je skit2 muka die..hehe!and berat baby dah 2.2 kg..yun siap tanya doc.."rase2 nanti die keluar berapa ye berat die doc??"...then doc ckp.. "mayb around 3.4kg"...waaaa!!harap2 baby jgn besar2 sgt k,membesar kat luar xpe syg..hehe!sebabnya yun ader history mase mak yun bersalinkan adik laki yun..berat adik yun mencecah 4kg and mak yun lebih kurng besar yun je..mak yun ckp sbb tu orng2 tua tak bagi minum ais..die dulu suka kunyah ais..hehe!nth betul ke tidak ek?yun tak pasti ais dengan saiz baby ader kene mengena tak..huhuh!tp yg pasti mase preggy ni yun suke giler ais!!!

Checkup at KKIA
memandangkan last checkup servis dieorng tip top,kali ni checkup yun suka plak g KK,hehe!Alhamdulillah,even yun dtg lmbt 30 minit,checkup semua habis betul2 45 minit...waaa!!mmg syiok sgt!hehe~

BP,urine,berat still sama je mcm checkup kat PMC..just HB yun border line plak 11.0,huhu!sekali lg tiada adengan sodok menyodok..syukur!hehe~

kali ni nurse just advise psl sign of labour...
  • cthnya keluar lendir+darah,pecah air ketuban,and perut mengeras every 5-10minutes..kalau ader tanda2 tu,kene cpt2 g hospital,even air ketuban keluar sikit pn jgn lengah2,kene pegi terus..
  • by 34-35 weeks,kene siap2kan beg hospital and letak kat tempat yg sng nk amik.jangan letak dlm bonet kereta,nanti dah kelam kabut pergi naik kereta lain..hehe!
  • and by this time,kene selalu cek breast and picit kalau2 keluar susu..
yun nk tanya m2b and mommy2 semua..serius yun musykil psl susu ibu ni..mmg ader ke susu kalau kita picit2 breast??yun risau sebab yun xder pn symptom keluar susu,jenuh picit,smpai sakit2..huhuhu!satu lg..mmg nanti after deliver,automatic ke susu tu keluar??tetibe yun sgt concern psl susu bdn ni..hukhuk~

ok,harap2 ader yg membantu utk jwb soalan yun tuuu..tq ye!!semalam dh masuk 35th weeks,bag hospital yun xprepare lg..neves plak tetibe,hehe!

till then,take care mommies!

30 comments:

Noli June 24, 2011 at 10:16 AM  

mommy yun..alhmdulillah sume sihat2 aje..bagus2..hehe..berat bby kiter lebey kurang ekk..comeynyee..

noli pon urut2 picit2 breast gak kebelakngn nih..kot2 ade nmpak susu ke..tapi xde gak..puas ngurut..haha...mungkin pas deliver nnt baru susu nak kuar kot..lain org lain pengeluaran gitu..hehe..

yun jgn risau..sbb nnt noli pon jadik risau gak..huhu...

p/s:noli nak tau pndgn mommy2 lain jugak nih...

Cik Puan Fara June 24, 2011 at 10:17 AM  

yun,
fara masa preggy xde pn..lps bersalin, 3rd day baru dia keluar meriah..awal2 tu dia kuar malu2,kesian kt baby nyonyot lama2 tp dpt sikit je

~YUN~ June 24, 2011 at 10:36 AM  

noli:alhamdulillah.. =)2la,yun dgr ader orng picit kua da susu,yun xder pn...risau gak..harap2 ader rezki nti after deliver keluarla susu bdn ni..insyaAllah,kene doa byk2.. =)

fara:oo,yeke..yun pn dgr rmai orng ckp 2nd-3rd day bru kua..harap2 mcm tu la... =)

Waniey June 24, 2011 at 10:36 AM  

tak aci la yun naik berat sikit je..hehehe..yun,,kalo puting besar sebelah normal ke? (ewah tny yun mcm yun dokter je..haha)

Arn sweetrider June 24, 2011 at 10:36 AM  

cepatnya masa berlalu....dah 35 weeks kan. hmmm..concern gak psl breast milk tu. cepatla otai mummies bg komen

Mrs. Eeza Herman June 24, 2011 at 10:47 AM  

2.2kg tu ok..
yun kena jaga makan..ais tu ntah la ek..tp iza bedal je lg la iza nie mmg giler ais..pg2 pun iza minum air sejuk sgt2 dlm freezer tu..tapi alhamdulillah baby kuar ok je..xberat sgt 2.95kg je..padahal mommynya da mcm preggy twin je..
Dr Zarul da fikir yg baby iza 3kg lebih..
yg penting, jgn mkn benda2 manis especially air milo key..air milo tu terlalu manis, nanti confirm baby besar..ader kwn tu awal2 mcm bb yun, tp pastu dia ketagih air milo setiap hari..last2 baby dia 3.8kg..
nak minum boleh, tp buat cair2..sbb doc yg iza checkp kt DDMC da advised 'jgn sesekali amik milo, itupun kalo xnak anak besar la..'
take care dear!!!

jihan June 24, 2011 at 10:56 AM  

yun jihan pon mcm was2 jer betul ker ada susu hehehe...jihan pon nak tau gak coz ada jugak yg preggy 7 bulan dah kuar susu kt breast dia tau jihan plak risau huuu..;p

ettyzukhair June 24, 2011 at 10:57 AM  

hai yun..syukur mommy & baby sihat2..hm rasenye psl susu bdn ni depends kot..ade pnah org kate ikot mak2 dorg dulu if susu meriah, dorg pon akn meriah..but ape yg etty slalu pikir..bdn org lain2..so lain2lah kn..cm etty alhamdulillah mama dulu mmg susu meriah..since 6months preggy susu etty dh stimulate..now mmg pg2 bgn tdo baju confirm bsh..xurut2 or picit2..kalu picit lglah..mudah2an yun nnt xde problem nk menyusu..apepon nnt once dh deliver nk mudah kuar susu 1st suami kite kne redha kite nak menyusu anak..2nd kerap2kn baby suck bg stimulate breast..3rd mntk tolg hubby urut2 blkg bdn yun..tau..lain2 byk lg petua xtertulis mek..hehe

mama_afiq June 24, 2011 at 11:08 AM  

yun dah 35 weeks ye.. cpt2 siap beg spital tau : )
biasanye susu akan kuar mase2 ne la... tp ade gak yg susah nk kuar psl yela ank 1st kan nipple kite blm pecah.. dlu mama amalkn petua mak.. tiap kali mandi.. bongkok siket badan n urut breast dr bawah ke nipple.. pastu picit2 sket nipple bg dia lancar.. tp jgn picit kuat2 lak.. mase mandi sllau bersih kan nipple dgn air..
alhamdulillah menjadi.. mmg susu or cecair warna putih xpekat rajin kuar bile picit n esp bile kt bersama isk malu laks.. n mase baby lahir pun susu pertama tu byk. smp si afiq xmo benti la nyonyot..hehe..
skrg pun mama mmg dah start kuar air susu... pantang tersentuh.. kuar la dia siket2.. hehe.. hrp2 meriah la nnt utk baby mama ne.. : )

asna cute June 24, 2011 at 11:10 AM  

lain ibu lain produce susunya yun. jgn risau okey. ada org masuk 8 buln prgnat susu dh kuar if picit sikit. means ada titis2 susu gitu. ada yg jnis ada putih2 like cream kat nipple tue pun dh tnda ada susu. normally susu akan keluar lepas 3 hari bersalin but depend gak la..

dont worry okey insyallah ada susu tue just skrg nie rajin2 urut breast tau. =)

ily♥ June 24, 2011 at 11:19 AM  

Salam. Found ur blog while BW. Psl breast milk tu, sy noticed dah ade breast mase minggu ke 30++ klu tak silap. now i am in my 38th weeks & still counting..huhu~ kdg2 BM tu x kua sbb cara kite picit salah. bukan picit on the nipple tau. kat breast kite kan ade dark area (areola). ekceli kantung2 susu tu kat area areola ni. so, kite kene picit kat tepi area ni. start ngan letak ibu jari on top part, and jari telunjuk & jari hantu tu on the lower part, sort of tampung breast kite. then picit slowly. sblm picit tu, maybe blh massage breast sket mcm stimulate milk production. in my case, takdela kua byk. but nmpk la ade cecair. tp die bkn putih mcm fresh milk tu. mcm kekuningan sket. btw, sy pun x arif sgt sbb this is my first child. but hopefully, dpt membantu. =P

ryy.han June 24, 2011 at 12:34 PM  

Insya Allah ada susunya tu..tp klu picit time pregnant ni yg kuar sikit je mcm setitik dua...dan kaler dia pun bkn le kaler putih (mcm air susu)..but mcm almost colorless

even lps bersalin pun, bknle terus memancut keluar banyak sbb perut newborn kecil, so susu awal2 tu pun sikit..but slowly akan banyak..konsep brestfeeding demand and supply

elanie*Q June 24, 2011 at 1:17 PM  

yun, hr tu ms kat KK, nanie ada attend talk psl susu ibu. nurse tu ckp, that's y sebaik2nya within one hour after bersalin tu, baby ada pd kita utk disusukan. mcm ada satu rangsangan antara kulit kita ngan kulit baby utk body kita keluarkan hormon susu tu. something like that la. and she said also, 1st day-3rd day salu mmg susu sikit since yg kuar tu kolostrum. after 3rd day tu br la pengeluaran susu byk lepas kolostrum dh hbs. anyways, pengeluaran susu pon bergantung kepada kekerapan kita menyusukan baby kita susu bdn. makin kerap kita susukan baby kita, insyaAllah makin byk susu keluar.

psl yg even before bersalin dh keluar susu tu, not every m2b mengalaminya...so, not to worry..

ecehhh...mcm aku ni pakar laktasi plak kan? hopefully bf ni sesenang ape yg di beritahu mcm dlm talk tu. ye la, lain org, lain caranya. ape2 pon tawakal :)

~YUN~ June 24, 2011 at 1:24 PM  

waniey:psl puting besar sebelah tu yun pnh dgr,its normal dear..kalau nk futher explanation kene tnye doc,sowi yun xtau,hehe~

to all mommies:tq so much!!yun nk cubalah apply urutan mase mandi,mayb salah kot teknik mengurut before ni,tu yg xkeluar2..mudah2an meriahla susu bdn nti mcm mommy2 semua..tq again for the advise!muahh! =))

Amalina June 24, 2011 at 1:25 PM  

alhamdulillah yun n baby sehat..a couple of weeks to goo..tak sabar kan?hihihi

btw..psl susu, saye pon takde kuar pepe..huhu cume cuci je lah macam nurse suruh..tp tkde picit or susu kuar sendiri ke..saye rase it is normal n nanti bile dah bersalin, insya-Allah susu keluar sendiri.yakin boleh! =)

Anonymous June 24, 2011 at 1:42 PM  

eh, bukan yun dulu pernah bitau ker, EDD yun 18th Feb 2011? nih dah delay? ok2 ke? x overdue ke? bahaya tau

~YUN~ June 24, 2011 at 1:43 PM  

nanie:tq nanie..pape pn,kene tawakal kan,yakin susu mesti ader,semua ni motivasi diri kan,kalau negatif sgt xkua gak susu,huhu~

amalina:same kan kite??35weeks dah..insyaAllah,mudah2an murah rezki baby nti.. =)

~YUN~ June 24, 2011 at 1:45 PM  

anoynomous:ooo,tu ms 1st pregnancy dear,yun misscarriage dulu,kalau x mmg edd 18feb..mesti baca post dulu kan?hehe~

wanie June 24, 2011 at 1:48 PM  

Alhamdulilah... sume sihat.., Yun, wani pown x taw apa kena mengena ais dengan berat baby.. lgpown masa preggy nie mmg suka sgt ngan ais.. (dulu mmg x minat sgt)..

elanie*Q June 24, 2011 at 2:03 PM  

yun: yep, it's all in our heads. sebab tu time nak bf baby kita nanti, kita jgn stress sbb bila stress, ianya mempengaruhi pengeluaran susu kita jugak. nk menyusu or pam susu pon, kita tak bleh rushing. kita kena relaks... and tawakal jugak penting :) heip,, yun kan ade buat entry pasal memperbanyakkan susu ibu dlmblog ni kan? hehe..tu pon salah satu usaha kita :) insyaAllah dear :)

~YUN~ June 24, 2011 at 2:07 PM  

wanie:alhamdulillah..harap2 sihat smpai deliver nti..mmglaaa..ms preggy suke ais,pagi2 da bedal ais!!nikmatt!!

nanie:2la..yun terpk psl doa jugak,tp nthla,bila bc psl ibu2 preggy da ade susu,terphysco plak tetibe..ish2..huhuhu!

Mama Afiqah June 24, 2011 at 2:12 PM  

lain org lain keadaan...
mcm ak...b4 deliver mmg xder langsung susu kuar...
tp after deliver terus kuar susu...
mmg production susu tuy sgt aktif...
dah la afiqah suka tidur jer time dlm pantang...asyik banjir la...kene la mengaktifkan diri pam susu tuy...klu x hbs bengkak la breast ni...skt ooo...

tp ada kwn ak...lps deliver susu xnak kuar2...lps urut pon x bp nak kuar...sikit sgt susunyer...sian baby dia...mmg niat nak fully breastfeed tp dah susu xmau kuar...terpaksa la kasi formula milk kat baby dia...xkan nak biar anak laparkan...

phatgurl June 25, 2011 at 2:10 AM  

Akak x pernah pun cek ada susu ke tak before delivery tapi once baby keluar je memang banyak gile susu. Rasanya automatic kot...jangan risau keyh.

~YUN~ June 25, 2011 at 8:43 AM  

kema:yeke kema..besla plak dgr orng byk susu ni..harap2 nti aku mc ko la,hehe!

phatgurl:insyaAllah,harap2 mcm tula kak..tq! =)

♥ balkidz_hunny ♥ June 25, 2011 at 12:25 PM  

dah 35weeks dah. brg2 dah pack belum? HEHEHE. get ready je lah yer :)

i ade jugak picit2 n keluar la jugak, tapi sikit je. pastu bukan selalu pun. kdg2 jer. xpelah, mungkin bile dah kuar baby nanti ade lah tu kan?

Pya June 25, 2011 at 8:50 PM  

Yun, semua ibu yg bersalin akan ada susu, just yg membezakan, lmbt atau cepat keluar je. Lg satu, makcik yg urut pya cakap, ada ibu2 yg ada susu tp saluran tersumbat, tu yg susu lmbt keluar. kena urut. insyaAllah ada tu nnt ^_^

!k@ June 26, 2011 at 10:07 AM  

alamak yun..besar baby ade kena mengena ngan ais ke..
ni ika risau ni...sbb ika mmg PANTANG..pantang minum xde ais...
hehehe...camne tu...

~YUN~ June 26, 2011 at 10:12 AM  

pya:okey pya,yun pn skang nk try urut masa mandi..mmg kene salu bersihkan niplle tu,sbb mcm tersumbat je,huhuhu!

ika:yun xsurela ika,tp kalau orng2 tua mrh minum ais..tp yun ni degil,xpuasla xdpt minum ais..yun pk baik minum skang,nti pantang lg xleh minum..mmg prinsip yun ni xblh dipakai,hehe!

HAIZI KHALID September 20, 2012 at 10:52 AM  

hi yun,

i baru je jumpe blog u..hihi..i m2b so i read all post psl pregnancy kt blog u ni..so i nk tny, u bersalin kat PMC ke? i plan nnt nk bersalin kt PMC..so nnt dlm 7bln cmtu nak wt cekap kat sane..so i nak tawu selalunye bile u pergi cekap kat PMC, brape eh range PMC charge?

Since i byk bc review, Dr.Zarul tu oke..so mcm nak try..tp nk tawu dulu price range...tq yun :)

~YUN~ September 20, 2012 at 8:17 PM  

Hai haizi..kalau awal2 preggy,sebulan skali check dlm rm100++ tp xlebihla rm130.lepas tu stat 8months every 2weeks checkup..masa tu murah dlm rm45 kot....tapi scan and vitamin xlebih rm50 pn.kire murah kan... :)

Deliver situ selesa,nurse baik,doc pn baik...bil hari tu yun kene dlm rm2005.bilik sorng,bersalin normal... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.