Tips Berpuasa utk Ibu Mengandung


Salam semua..mommy2 semua sihat ke hari ni?? =)

post ni bukan la yun nk bg tips berpuasa,just yun nk tanya mommy-2-be and mommy semua,ader tak tips berpuasa utk kite yg tgh preggy ni??mesti m2b and mommy semua dah habis ganti kan??sdihla plak tak ganti2 lagi..since doc sahkan yun preggy,yun tak ganti lagi puasa..diam tak diam lagi berapa bulan je nk masuk bulan Ramadhan..and insyaAllah yun akan bersalin beberapa hari before Ramadhan or mayb mase bulan Ramadhan..sebab everytime pergi scan, EDD mesti berubah2..risaunyee yun,sebab last Ramadhan yun tinggal puasa 22 hari disebabkan yun misscarriage mase tu and menjalani tempoh berpantang..baru ganti 3 hari,ader 19 hari lagi...mase last Ramadhan yun tak rase pn mcm bulan puasa,sebab sempat puasa beberapa hari je..hehe!

yun takut tak tahan nk puasa,sebabnya bila perut dah besa,yun asik nk makannnn je...stp jam mesti nk mengunyah..huhuhu!dulu mase perut kecik takut nk puasa sbb morning sickness yun teruk sgt..ni perut da besar,tak terganti plak puasa,hehe!

so,m2b and mommies yg sudah habis ganti puasa,blh share dgn yun tips skit x?sahur kene makan ape ye biar bg kuat and tahan lapar smpai waktu berbuka??tq all...muahh!!


24 comments:

Anah May 17, 2011 at 1:24 PM  

yun..anah ms bulan pose haritu anah sahur makan nasi, xpun roti..kdg2 sahur sblum tido je kalo mls sgt..tp kurma mmg xtinggal la..mmg bg tenaga la..bleh la buat keje2 rumah siang hari..malam tu yun tau je la anah buat apa kan smpai kol 2-3 pg..hahaha

^effa^ May 17, 2011 at 1:47 PM  

yun.. effa pun tak ganti lagi.. tapi kan kalau time skang ni nak pose macam tak boleh je. sebab kalau lambat makan effa sure angin and sakit perut. walaupun lemak2 banyak still rasa sangat lapar.

nak try jugak puasa. tapi effa due 19.6.. sempat ke nak ganti pose tah. darah nifas tu abis bile ye yun?effa tak taw. ngee ;)

~Yun~ May 17, 2011 at 2:07 PM  

anah:oo yeke,kene mkn nasi ek,nasib kat rumah ader stok kurma,yun ingt nk start puasa next week,harap2 diberikan kekuatan..insyaAllah..haa!!buat ape tu kul 2 3 pagi?aktiviti kokurikulum ek?hehe!

effa:bile perut da besar,baby lagi perlukan byk zat kan,sbb tu mummy pn akan rase lapa..try slow2 la effa,yun pn nk start slow2,harap2 berjaya,hehe!

xsilap yun,kite pantang 44 hari kan,tp dulu cousin yun beberapa minggu die kate dah abis,xsmpai pn 44hari tu..nti try cekidaut ngn mummy2 yg da bersalin k.. =)

my note May 17, 2011 at 2:51 PM  

yun.. Alhamdulilah, ite tinggal lagi sehari je lagi nk ganti posa... satakat nie, alhamdulilah baby bagi kerjasama...

Sahur ite mmg x ambik nasi, ite just ambik kurma 3 biji, air susu (full cream milk), biskuit hi-fibre , xpown ite ganti ngan oat... minum air masak 3 liter ( 2 botol mineral kecik).

ite x pernah lagi direct puasa.. ite selang sehari..., masa berbuka ite bagi rewards kat baby sbb bagi kerjasama.. mkn nasi beriayani ke, satay ke...

adlyn833 May 17, 2011 at 4:53 PM  

yun,
cuba tnya gynea before yun nak puasa.maybe dia boleh suggest makanan mcamana yg yun boleh ambik.Dulu b4 lyn miscarriage,ada tnya doc if nak ganti puasa makanan apa patut ambil.lyn doakan yun berjaya ye ganti puasa ;P

Arn sweetrider May 17, 2011 at 5:24 PM  

yun..kita kalau puasa slalu minum jus kurma & mixedfruit (homemade) mmg bertenaga sepanjang hari & x dehydrated. semua org heran camane bleh riding pagi petang...he he. tapi jus tu mmg pekat & kurang seronok untuk ditelan. so, paksa kan aje. lepas tu minum air putih byk2.

mommie yuyu May 17, 2011 at 6:22 PM  

yuyu rasa yun cuba puasa dulu..kalau x tahan berbuka la..jangan paksa diri..tp make sure kena sahur.jangan sahur tgh malam sebelum tidur.tp better sahur betul2 pagi, mcm pukul 5 pagi..makan la nasi @ roti yang mengenyang kan sikit.back up untuk esok hari.minum air masak lebih sikit..pastu ckp elok2 kat baby,suruh dia bertahan..
yuyu buat mcm tu la.alhamdulillah, lepas jgk.tp x habis lagi..pastu kalau blh x pyh la puasa direct hari2..selang2 la..

Atiqah Adnan May 17, 2011 at 10:11 PM  

nak puasa bole kot tapi kena sahur laa.. betul kena makan kurma n susu..
bagi tenaga di siang hari.. if ade gastric or perut masuk angin mmg takbole nak puasa rasenye.. even klau puasa wajib pun kalau kita ade gastric seeloknye berbuka kan..

tengok keadaan yun sendiri k mampu or k tak nak puasa.. qa nanti insyaAllah 8/9 bln masa ramadhan this year.. hope dapatlah berpuasa dan tarawikh.. besar pahalanyee.. ^^ hope Allah izinkan..

Wanie Nasir May 17, 2011 at 10:51 PM  

alamak yun cakap pasal puasa,wanie tak ganti lagi 6 hari ni..ayoyo..wani ingat lepas pantang dalam bulan 7 baru nak ganti.sekarang ni tgh menunggu hari jer nak meletop ni mmg tak larat nak puasa.
yun cuba pelan2,tak larat jgn paksa.sahur makan benda yang boleh bagi tenaga,nasi@roti,kurma jangan lupa,air minum banyak2.Insya Allah dipermudahkan sebab niat kita baik kan.

~Yun~ May 17, 2011 at 11:03 PM  

ite:thnx dear for the tips,yun cube amalkan..harap2 si kecik berikan kerjasama,sbb yun ader gastrik,perut sng pedih..moga dipermudahkan.. =)

lyn:yun terpk gak nk tnye gynae,tp nk jmpe die early of june,mcm lmbt lg,yun ingt nk try dulula..doakan yun berjaya,hehe!

~Yun~ May 17, 2011 at 11:05 PM  

arn:sdp ke jus kurma,xpenh minummmm...hehe!xpe,yun try makan kurma,same je kan..thnx dear for the tips! =)

yuyu:okey yuyu..yun pn ingt nk try,kalau ok,nk selang2..xla rase penat kan..ya allah,harap2 dipermudahkah..thnx dear! =)

~Yun~ May 17, 2011 at 11:08 PM  

qah:btul qah,sahur penting,at least baby pn dpt tenaga..bab gastric tu mmg yun takut,sbb yun sendiri ader gastric,sng nk pedih perut,risaula plak..lagi2 time preggy mmg sng kene..besnye qah dpt puasa,yun kene ganti sebulan nti..hehe!

wanie:aahla...wanie nk dekat dah,xpe,sempat rasenye b4 puasa..now kene focus nk bersalin dulu..thnx wanie!yun cube puasa and make sure sahur kene mkn bende yg bg tenaga...insyaAllah dipermudahkan,aminn!! =)

asna cute May 18, 2011 at 9:24 AM  

asna just makan nasi goreng, pisang sebiji + vitm yg doc bg tue jer la. but tue masa asna 5 months kot. but sekarang ada lg sehari nak kena ganti. insyallah esok bru nak ganti hehe.

If takut terlepas bgun sahur, boleh makan nasi lewat mlm sikit.

~Yun~ May 18, 2011 at 9:58 AM  

asna:besnyee tinggl sehari jee...tq asna!!betulla rase kene mkn nasi,makan buah or kurma and kene minum air byk2 mase sahur..akan ku usahakan utk berpuasa start from next week..insyaAllah.. =)

ettyzukhair May 18, 2011 at 10:25 AM  

adui yun...ckp pasal puasa ni...tringat edd nnt tgh2 bulan Ramadhan...walaupun ganti puasa dh abes..etty xpnah lg try puasa sunat sepanjang preggy ni...hm bleh ke nak puasa ni...hehe...gudluck mommy try2 lah puasa ganti tu ye...mkn nasi for sahur..& jgn lupa susu, kurma utk tmbh energy..insyaallah boleh...

ellisya May 18, 2011 at 11:41 AM  

yun..

emy pon tk ganti puasa lagik..aiyokk..lapar la skrg..
baru nk masuk 6bln tu..
mayb sbb twin kot.
klu lmbat mkn sket je ade la org dok karate kt dlm..tp kene try gak ni..ikot nasihat mommy2 kt sini la.mkn kurma n susu..
hrp2 berjaya la hendaknye..

jihan May 18, 2011 at 12:15 PM  

yun jihan pon tengah kompius macamner nak ganti pose tengah2 preggy ni sib baik yun bagi entry mcmni dapatler info2 tips2 dari diorang mcmner nak ganti pose yg 7 hari lgi ney!!..huhuhu...thanks ;)

~Yun~ May 18, 2011 at 12:46 PM  

etty:insyaAllah blh etty!chaiyok2!jom kte same2 bg semangat!waaa..semua orng da abis ganti,asl yun terkedek2 ni..huhu!

emy:jom same2 kite ganti,nasib ader kwn2 kat cni yg sudi share,blh kite same2 try..waaa..besnye twin!!sti comels sgt.. =)

jihan:2la..yun mmg xder idea cmner nk ganti pose yg byk sgt tuuu..nasib ader kwn2 and mommy2 yg sgt baik hati bg nasihat..jom kite ganti same2!!hehe!

fiza May 18, 2011 at 2:47 PM  

hai Yun...Fiza arini puasa..Minggu lps pun puasa juga tapi sehari jer...hehehe..bagi fiza sahur mesti kena bangun..fiza akan makan buah, pastu nasi and minum air masak..kurma pun mesti ada sebab mmg bg tenaga..kdg2 fiza makan kismis juga..hehehe..tapi jgn paksa diri dah la, kalau siang mmg tak boleh thn sgt rs nak pitam ker baik buka...

b.E.L.L.e May 18, 2011 at 3:11 PM  

kite ade 3 ari lg nak kene ganti..nsb baik awl2 before taw preggy dlu dah ganti sikit..hrp2 yg 3hari ni bolet settle kan after pntang nnti..hrp2 sempat la..hehe...

cube yun makan roti especially roti gardenia yg coklat tuh sbb roti tuh mengenyangkan tp klu xthn jgn pksa diri,k..sian baby kt dlm perut tuh.. =)

~Yun~ May 18, 2011 at 6:09 PM  

fiza:yg penting pape pn kene sahur kan..doakan yun mampu n larat nk puasa ye..tq fiza! =)

belle:okey belle,yun cuba,sahur kene mkn byk2 ni,hehehe!tq mommy belle! =)

mommie yuyu May 18, 2011 at 10:39 PM  

tp skrg ni musim panas kan?mungkin x lapar sgt.dahaga je lebih..yun cuba la sehari dulu..mcm yuyu kata..kalau x boleh, berbuka..dan terpaksala ganti lepas bersalin nnt.tp kena byr fidyah jgk kan?yuyu ni, ada lagi 5 hari..xtau smpt habis ke x.sbb kalau baby aktif sgt, yuyu mst cepat penat

Amalina May 19, 2011 at 11:59 AM  

hi yun..maybe it's a bit late to give u some tips..i was bz + away from computer for a few dayss..huhuhu

btw, saye pon kne ganti puasa gak..Ade lagi berbaki 6 days..huhu first time attempt puasa, gagal sbb tgh hari angin dah naik kepala..tak tahan, so berbuka..(tp lepas tu nyesal pulakk..huhuhu)

second attempt, alhamdulillah menjadi. tu pon rase jugak angin naik ke kepala..but after solat zohor, kepala jadi ringan balik (maybe sbb regangan yg kite buat mase solat kot)

hari ketiga dan keempat...alhamdulillah semuanya dipermudahkan =)
saya hanya berpuasa dua hari je seminggu.

my tips are: bersahur selambat yang mungkin, bersahur dgn makanan yg high fiber. saye just minum segelas susu anelene + milo + quacker oat. 3 biji kurma. 3-4 gelas plain water..kalu larat lagi baru makan nasi ke ape..huhu dan segelas air zamzam..pestu lepas sahur tu, cakap2 kat baby yg saya nak berpuasa. insya-Allah dia faham =)

nurse ckp, time kite puasa, baby akan kurang aktif sket..but dunt worry nutrient sume lengkap as dia amik makanan from our blood.

gud luck yun!

~Yun~ May 19, 2011 at 5:41 PM  

yuyu:okey yuyu.. yun cube sehari dulu,rase seronok kwn2 semua share experience..syg korngg!!muahh!hehe!

amalina:tq so much mummy...byknye tips..insyaAllah yun cube mkn bende yg mengenyangkan and yg penting berzat,mmg risau nk puasa takut baby xcukup makan and zat..insyaAllah yun cube..moga dipermudahkan..19 hari lg ni!!huhuhu~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.