Doa utk Menambahkan Susu Badan


semua bakal ibu mesti risau kan psl susu badan..termasuklah yun,bile baca2 psl breastfeed ni,bukan senang nk menyusukan baby,risau2 kalau susu badan tak banyak,or susu banyak tp baby takmo minum..kalau blh yun nk fully breastfeed baby yun nti..InsyaAllah.. =)

hari2 yun doa biar la susu yun banyak and murh rezeki anak yun nti dpt minum susu mama die..ni antara doa yg yun dpt utk menambahkan susu badan,jom kite amalkan sama2.. =)

Surah Al-Baqarah,Ayat 60

Maksud ayat : Dan (ingatlah) ketika Nabi Musa memohon supaya diberi air untuk kaumnya, maka Kami berfirman: “Pukullah batu itu dengan tongkatmu”, (ia pun memukulnya), lalu terpancutlah dari batu itu dua belas mata air sesungguhnya tiap-tiap satu puak (di antara mereka) telah mengetahui tempat minumnya masing-masing. (Dan Kami berfirman): “Makanlah dan minumlah kamu dari rezeki Allah itu, dan janganlah kamu merebakkan bencana kerosakan di muka bumi”.


  • Amalkan surah Al-Hujurat dan Al-Kauthar
  • Amalkan zikir ya Matin (70 kali) setiap subuh dan malam atau hembuskan pada air dan minum
  • Amalkan surah Yasin ayat 72-73
  • Baca selawat dan bismillah sebelum menyusukan baby atau sebelum mengepam

Antara doa2 utk menambahkan susu:

"Ya Allah, permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan.."


"Ya Allah seberapa banyak susu yg aku peroleh hari ini,penuhilah dengan rahmatMu dan keberkatan di sisiMu.Semoga dengan keberkatanMu, susu yg sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anakku.."


~AMIN~


Selamat Beramal.... =)



17 comments:

Puan Nurul May 20, 2011 at 10:39 AM  

Thanks Yun! =)

b.E.L.L.e May 20, 2011 at 11:09 AM  

thanx yun..boley amalkan lah nanti..hehe.. =)

Anah May 20, 2011 at 11:16 AM  

good luck yun...hati mau cekal...anah nk amalkan gak la..hehehehe

~Yun~ May 20, 2011 at 11:24 AM  

nurul&belle:welcome,sama2 kite amalkan..insyaAllah..=)

anah:tq anah!kene cekal and kuat semngt ni,mcm semangt tgk orng lain fully bf baby..mane tau tibe2 adam nk susu anah,kuasa Allah kan.. =)

ettyzukhair May 20, 2011 at 11:34 AM  

yun...thanks for sharing...insyaallah akn diamalkan..harus kuat semangat nk fully breastfeed...insyaallah moga Allah permudahkan..

my note May 20, 2011 at 1:07 PM  

Yun...

Terima kasih... mmg isau klu2 susu badan x ckup... InsyaALLAH, moga berkat usaha kita amalkan bacaan surah2 dimakbulkan NYA.. amin

~Yun~ May 20, 2011 at 2:43 PM  

etty&wani:insyaAllah,moga Allah permudahkan niat murni kite semua..aminn!!! =)

ciNDerella stRikEr May 20, 2011 at 3:29 PM  

entry berinformasi..... GREAT mummy yun

fiza May 20, 2011 at 3:42 PM  

Thank you Yun..sama2 kita amalkan yer..:)

♥S@R@♥ May 20, 2011 at 3:47 PM  

Thanks yun..
perlu diamalkan ni..
semoga kita berjaya BF baby..

Pya May 20, 2011 at 4:46 PM  

Bagusnya Yun! Thanks sharing doa2 ni. Mahu fully breastfeeding jugak nnt so nak amalkan doa2 ni. ^_^

Rosie Rose May 20, 2011 at 5:43 PM  

insyaAllah yun, kalau mmg rezeki baby... like myself, susu sampai meleleh2... rezeki anak. doa byk2 and be positive. :)

mRsFirdxora May 20, 2011 at 7:49 PM  

thnks 4 sharing, nk mintak permission nk copy doa nie ya..utk amalkan skang, hope pasni susu utk damia mencurah2..

Ibu Ilyanie(s) May 20, 2011 at 10:09 PM  

selain dari itu... MIND SETTING adalah kunci utama yg membantu, kerana ia faktor pendorong semangat kental menghadapi cabaran dalam breastfeeding.

~Yun~ May 21, 2011 at 7:19 AM  

to all mommies:welcome..jom kite sama amalkan,sape nk copy pn blh,silakan..yun pn copy2 jugak..insyaAllah kalau kita amalkan,murah rezki baby kite nti,hope mcm mummy rose ckpla..mencurah2..besnyee!aminn!! =)

eug|ena May 22, 2011 at 4:22 PM  

thanks yun for sharing!!

and for mommies to be... before bersalin, rajin2 lah massage ur breasts supaya once delivered bleh terus menyusu :)

mommie yuyu May 23, 2011 at 2:12 PM  

thx yun.bagus ni.kena amalkan mulai skrg...yuyu pun mcm yun, nk fully bf..insyaallah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.