7 months Antenatal Checkup..


Apa khabar mummy2 semua..panas kn cuaca sekarang,menggelupur kalau time tgh ari,yun siap pasang 2 kipas dlm bilik,xtahannnnnn!!huhuhu!

so,bebalik cite psl antenatal checkup last week dgn Dr Zarul..so far,doc ckp everything seems to be normal and ok,syukur sgt,Alhamdulillah..berat yun as usual naik lagi..now dah 58kg!!doc jus tanya if kaki ader cramp or x,alhamdulillah takde,jus lenguh2 and kaki bengkak je..so doc pn topup lagi pil calcium and obimin..satu lagi,doc tanya perut ader tak mengeras more than 5 times per day??yun ckp biasa je..kdng2 keras bila baby gerak and pusing2 buat acrobatic..hehe!doc ckp let say mengeras more than 5 times per day,doc nk bg ubat supaya perut tak keras..korng,bahaya ke kalau perut keras ek??yun confuse di situ..bukan bgus ke kalau die keras,huhuhu!

so,dis time yun kene inject kancing gigi for 2nd dose..alhamdulillah xder plak sakit montot,mayb after cucuk yun tdo sejam,bru blk Taiping..compare last month after cucuk tu,terus blk Taiping,mane tak membengkak montot tu duduk lame dlm kereta..hehe!

lepas tu part yg plng excited nk scan baby!!Alhamdulillah baby sihat..berat si comel da 1.3++ kg,placenta doc ckp dah naik sikit,but still low lying,doc bg positive feedback sebab placenta tak menutupi laluan serviks,and hopefully nk bersalin nanti,placenta dah naik..InsyaAllah..again,si comel mama dgn rela nya menunjukkan kejantanannya,doc siap ckp,haaa...nampak tu telor die!hahaha!last month ckp batang berjuntai,kali ni dgn selamba ckp telor..gelak je ktorng.. =)

mase nk buat 4D scan,si comel malu2 la plak,die shy2 cat dgn mama and papa die..puas doc godek2,die menghadap ke belakang,mase doc scan atas perut nampak tulang belakang die dulu..mukanya menghadap ke belakang,ala...frust di situ,tp doc try gak godek2,nampak skit je muka..happy sgt nampak mata die yg comels mcm papa die,pp tembam mcm mama die..mulut die kecik je cm sape ye??hehe!doc ckp,xpe next month nk try lagi..so no charge dis time,sebab xnampak sgt,jus doc buat 2D scan je..pemalu rupanya anak mama ni,mcm papa die,kalau ikut mama,mmg xmalu la,haha!

hopefully anak mama ni tak sorok muka next month,mama and papa teringin sgt nk tgk muka comel die..hehe!

yun nak tanya m2b and mommy semua,bila kite kene tick and record pergerakan baby ye?Dr Zarul takde plak mention pasal tu,or after g klinik kesihatan baru kite record ek?please,advise me,takut terlambat je kene tick..huhuhu!


29 comments:

^^mrs.deana^^ May 10, 2011 at 10:59 PM  

hai..yun dh 7bln dh??sarat dh la ea..dpt hero la ni...neway,hope yun n bby shat2 je smpi deliver nt ^__^

Amalina May 10, 2011 at 11:14 PM  

yun..perut mengeras tu camne??huhuhu seriously no idea..ari tu mase saya food poisoining tu pon, dr tanye perut mengeras tak?saya ckp tak tahu, sbb no idea perut mengeras camne..huhuhu..sakit ke bile perut mengeras?

btw..yg chart pergerakan baby tu..tak semua private soh buat tau..kat KK mmg dia akan suruh..slalunye 7 bulan ke atas..tak sure minggu ke berape exactly.

~Yun~ May 11, 2011 at 8:12 AM  

deana:hi dear!aah,alhamdulillah dah 7 bulan..3 kali doc scan die ckp hero,hehe!insyaAllah..tq doakan yun,aminn!!take care k dear,nti ader gud news roger2 k! =)

amalina:die keras bila baby gerak2,and lepas tu keras je..tp sekejap la,doc ckp kalau lebih 5 kali sehari die nk bg ubat elak keras,yun pn cm blur,pas2 die ckp keras tu bukan baby,perut kite..lagila yun confuse,hehe!die xsakit,jus senak skit..yun perasan kalau lepas makan lgla keras sgt!huhuhu.

2la,doc yun tak suruh,tp kat buku pink tu ader kan?nti next week g KK yun nk tanyela.. =)

mama_afiq May 11, 2011 at 8:47 AM  

yun.. baby yun sama ngn baby mama.. bl nk buat $D scan je trus tutup muka ngn tgn dia.. jenuh doc godek2 malu2 gtu hehe...
yun.. private mmg jarang suh tick pergerakan baby.. tp klo KK mmg kene buat.. mama next week dah kene satrt kire nurse dah ajar mase last check up ri tu.. kene start kire mase 28 weeks..

Atiqah Adnan May 11, 2011 at 9:00 AM  

bestnye dapat tengok bb.. hari tu qa scan pun (18 weeks) still x nampak bb betul2.. ^^

Mrs. Eeza Herman May 11, 2011 at 9:04 AM  

iza dulu pun sama mcm yun...ms bb dlm 5bln, kejap2 keras je..
bila jalan, sakit sgt mcm senak..tegang je perut..
bila jumpa doc, doc pun risau..dia bagi ubat supaya tak keras lg...psl doc ckp tu contraction biasa..tapi kalo awal2 da kena contraction, bahaya takut kebarangkalian utk baby lahir premature tinggi..sebab bila keras@contraction tu dtg, rahim seakan2 push baby ke bawah..sebab tu doc akan bagi ubat utk kurangkan contraction sampai satu tempoh, doc akan suruh stop makan..takut bila nak dekat masa bersalin yg betul, takde contraction lak..
so, make sure alert benda2 mcm tu...bila, kekerapan dan condition keras tu mcm mane, kena ingat..bila buat check up, inform kat doc key..
btw, ms iza, chart tu iza buat gk, tp pastu asyik terlupa je nak tick, last2 xbuat..tapi sendiri la kira everyday..bila da cukup 10x tu before kul 6.00pm okla..baby stabil kat dlm..
take care dear!!!

Noli May 11, 2011 at 9:06 AM  

yun...noli dah stat tick dah carta tuh..stat biler kiter dah masuk 28minggu..sampai la waktu bersalin nnt...yun tick la dulu..kang kene ugut2 ngn misi KK plak nnt..hehe...

~Yun~ May 11, 2011 at 9:19 AM  

mama afiq:samala baby kite,shy2 cat..hehe!2la,yun pn rase kene start 28 weeks,last checkup nurse xckp pape pn,risaula plak nti next checkup nurse mesti bebel nape yun xtick..huhu!

qah:nti dah 20th weeks ++,qah dah blh nmpk clear,mayb by dat time gender pn da blh tau.. =)

~Yun~ May 11, 2011 at 9:22 AM  

iza:oo,yeke iza..doc xckp plak psl contraction tu,sbb yun ckp keras biasa2 je..it means kalau die keras smpai senak sgt ek?ok,lepas ni yun kene alert la,risaula plak..psl pergerakan baby tu pn yun da start kire hari ni..tq tau iza for the advise,nasib kte pegi check doc yg same,pape nti yun blh tnye iza je..tq dear! =)

noli:ok2,yun nk amik buku pink and tick..satg kene bebel,abislaa,dah la nurse KK garang,hehe!

ettyzukhair May 11, 2011 at 9:36 AM  

yunn...keras cmne tuh??cm slalu je etty kne..huhu..xelok ke??hui lamenya lg nak tggu 7th months checkup ni..2mggu lg..but mlm td kne leg cramped lg...huwaaa...rase mau nanges...dhlah nk shishi...nasib hubby cpt trus keluar skill pemain bola sepak dia...buat urutan cramp..hehe..

asna cute May 11, 2011 at 9:37 AM  

yun.. xsila asna masa dah masuk 28 weeks dah kena kira. asna pun baru rajin2 nak start kira masa dah masuk 7 bulan lebih hehe.kadang2 xsempat nak kira sbb sibuk wat keje.

Yg pasal more than 5 times bby keras.. tue pun asna 1st time nie dgr yun.. nanti yun tau sebb apa update asna ya =)

b.E.L.L.e May 11, 2011 at 9:45 AM  

yun..nnti tanye la doc yun tuh bhy ke kalau perut keras?sebab kite skang perut memang selalu je rasa keras..tp baby still bergerak aktif kt dlm..hehehe..

pasal carta gerak anak tuh, nurse kt KK cakap kene buat dlm masa 12jam. mcm kite start dr kol 9am-9pm. so, dalam masa ni kene tick if baby ade gerak sampai 10x. tp kalau baby kurang gerak dlm 10x selama 12jam ni kene cpt2 g spital sbb nurse ckp tkot baby lemas or terbelit uri..so, memang kene sentiasa alert la..mcm kite, every hours kite tick 1x jer even dlm 1hours tuh baby gerak 2,3 x sebab tkot kalau dah ckp 10x nnti lps2 tuh kite dh x alert ngan gerakan baby sbb sibuk ngan keje. so, kalau kite start kul 9am around kul 7pm tuh dah cukup 10x and lebey sebenarnya baby gerak..and after lps 12jam/10x tuh pun kene tgk2 la baby ade grk ke x...in case kan baby tibe2 xgerak...risau jgk nnti...hehe..

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 May 11, 2011 at 10:44 AM  

esok check up gak.. tp kt KK je yun.. eh mcmane rase baby mengeras ye?

~Yun~ May 11, 2011 at 10:51 AM  

etty:kalau nk tau details baca komen mrs eeza herman kat atas tu,die pn dulu check under dr zarul..doc ckp kalau mengeras sgt smpai senak perut tu xelok,tu mcm early contraction..yun pn baru tau..ciannye etty cramp,tinggi kan kaki skit k time tdo,insyaAllah xcramp.. =)

asna:yun pn blur bile nk start,tp yun da start kire sendiri..hehe!pasal tu,td eeza herman ader komen kat atas,cube asna baca..sbb die pn check under dr zarul gak..kalau keras sgt smpai senak tu mayb early contraction,doc akan bg ubat so dat baby xkn keluar premature..nti yun cekidaut lg ngn doc k! =)

~Yun~ May 11, 2011 at 10:54 AM  

belle:doc ckp takut keras sgt tu nti early contraction,tp kalau keras normal bile die gerak2 ok rasenya,jgn smpai kite senak sgt mcm eeza herman komen atas tu..sbb tu doc bg ubat so xrase keras sgt and boleh elak baby premature,takut terberanak kan..

ok,i'll take ur advise,dr td kul 9 am,yun da start kira..tq belle! =)

~Yun~ May 11, 2011 at 10:58 AM  

puan dot:nti update k! =) keras tu mcm perut kite tegang sgt,and dlm mase yg same rase baby tgh pusing2..tp yun salu rase kalau lepas makan byk sgt..huhuhu!

Arn sweetrider May 11, 2011 at 11:09 AM  

belum pernah lalui sumer tu la yun..xdapek den nak nolong..tp takper...m2b lain punya komen, hah ambik ko bapak punya panjang explanation nya. kita tumpang baca org jer. hehe

jihan May 11, 2011 at 12:03 PM  

wahh~~ cuaca memang panaskan skg yun...oo jihan baru tau keras tu apa..patutla kenkadang jihan rasa perut ni macam tegang n mengeras sgt pastu macam senak!!...kalau mengeras tu baby tgh buat apa yer??

oo...msk minggu ker 28 ti dah kener tick beraper kali baby tendang yer..thanks for the info jihan baru 26 weeks ++ ti dah 28 weeks leh tanyer kt klinik hehehe..;p

AiniQMY May 11, 2011 at 1:24 PM  

keras2 tu takpe..dia tengah bersenam..hehehe Aini almost everynite kot dia duk keras sampai sejam lebih 5 kali....cume bila nak dekat bersalin like 8months onwards kena jaga sikit, takut tu sign nak deliver dah :)

carta doc bagi aini start bila masuk je minggu ke 28. Terus ada date and petak2 nak kena tick. duration dia 8am-8pm...mesti tak kurang 10 kali :)

take care tau...wish mommy and baby sihat2 selalu :)

~Yun~ May 11, 2011 at 4:39 PM  

ann:2la,bes kalau bc orng komen,at least yun dpt skit knowledge,ilmu nk jadi mak orng ni,yun terkial2 lagi,kene byk baca and tnye doc.. =)

jihan:panas sgttt!!kan bes kalau ader econ,huhu!kalau die keras still aktif,insyaAllah die sihat..die tgh stretching kot dlm tu,sti baby lenguh2 gak kan..hehe!

kalau tgk buku pink tu pn tulis start on 28th weeks.. =)

~Yun~ May 11, 2011 at 4:42 PM  

aini:oo,it means normal la kan..mayb kalau perut da besar tu yg kene risau kan..uuu,nervesla plak..hehe!

2la,yun patut kene tick da ni,mcm dah terlambat seminggu..tq dear!take care too and ur baby sgt comels la..geram tgk,hehe!

mama_afiq May 11, 2011 at 9:36 PM  

ala klo nurse tu bebel2.. yun ckp la nurse ni my 1st baby okay.. klo u xajar i mcmana nk tick n xbgtau i bl nk tick.. mcmana i nk tau okay... haha sonang cito...

Pya May 11, 2011 at 10:48 PM  

Yun, doc kat private hosp mmg takde suh kira baby's movement kot. Pya ni asyik lupa nak tanya tp abg Pya doc kat KK kata kena start kira pergerakan baby 10x yg mcm mommy Belle ckp tu. Tp Pya tak tick2 pun dlm buku merah tu. Just kira, bila dah lepas 10 x tu sudah. Hihi... Tp kalau Yun check-up jugak kat KK better tick kot.

Yun, scan 3d/4d tu elok buat ms 26-30 weeks. Lps tu mmg susah nak capture muka dia sbb dia dah besar penuh dalam perut. Pya aritu scan 3d/4d ms 29 weeks pun dia dah tutup2 muka dia maybe sbb ruang dah sempit kot.

~Yun~ May 11, 2011 at 10:57 PM  

mama afiq:2la,yun mmg xtick sbb nk tnye nurse kat KK dulu,tp yela kan dieorng ni kan main terjah je,ckp tu kdng2 kasar je,saba jela..huhuhu!

pya:yun just kire je dulu,xtick pn lagi,ingt nk start tick esokla,thnx pya! =)

psl 3D scan tu,doc ckp nk try next month,tp 2la,next month da 8 bulan,harap2 blh la nmpk,baby yun ari 2 die menghadap blakang,tersorok muke die,sempit da agaknye kan.. =)

Mrs. Eeza Herman May 12, 2011 at 9:34 AM  

yun dan mommy to be yg lain2 : early contraction tu kdg2 xde masalah besar..cuma bila kerap terjadi dalam tempoh masa yg pjg, bila 'keras' tu kita akan rasa sakit perut, tegang dan sakit belakang..itu pun yg iza alami la..dalam kes iza, iza kena kerap, dalam tempoh yg pajang (30min)..bila naik turun tangga pun iza akan kena 'keras' tu..then,bila iza check up kt dua doc yg berbeza, dia akan bg ubat utk kurangkan contraction tu..tapi, ubat tu mmg kena stop bila da 9bulan mcm tu sebab contraction nie utk buat rahim kita menolak baby turun dan turun ke bawah bila da sampai masa utk bersalin..so, kalo ubat tu masih makan sampai 9bulan, takut xde contraction, dan baby tak turun2 gak nanti...yg penting, mommys to-be semua kena alert jela mcm mana contraction tu..tak salah kalo kita inform/tanya kat doc apa sahaja yg jadi kat kita especially mommy to-be..because we all no experience rite...take care dear!!

~Yun~ May 12, 2011 at 10:20 AM  

tq so much iza!! =)

sweetdrugADDICT May 12, 2011 at 9:14 PM  

hi yun.. saye pun baru pas checkup 30th week tadi.. doctor tak suruh pun buat chart pergerakan baby dalam buku tu.. maybe dia luper kot.. saye pun lupa nak tnya dia (-_-")

mommie yuyu May 15, 2011 at 9:14 AM  

yuyu pun start kita pergerakan baby bila masuk 28minggu.nurse KK yang suruh..tapi yuyu dh silap kira, rupanya kena kira baby tendang je.mengeras atau perut timbul sana sini tu x pyh kira..yuyu pun x faham sbb apa.nk tny byk, masa tu tgk nurse bz je..yuyu dpt tau pun masa last check up 34 minggu..nnt yuyu nk g swasta pulak untuk tanya..

~Yun~ May 15, 2011 at 2:28 PM  

yuyu:2la..yun tnye orng,dieorng kate kire bile baby gerak2 je..mayb keras tu xkire die gerak kot,nti yuyu dpt info dr nurse,share2 k.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.