6th Checkup at KK

haloo m2b and mommies semua!!ader sihat hari ni?? =)

semalam yun g checkup kat KK,actually ni KK yg ketiga yun pergi since yun preggy..pening aku asik kene pindah2 ni..ok,so ni 1st time dtg Klinik Kesihatan Ibu&Anak Kamunting..yun dtg awal,before 2pm..mmg tak rmai orng,budget cptla kan..tp terkial2 nurse tu nk cari buku merah yun yg dieorg transfer dr klinik desa yg lepas..adalah tnggu dlm 30 minit..ok,sudah penat disitu..

so,lepas tu timbang berat and ambil BP..mcm biasala,berat for sure naik kan,hehe!tp yg yun xphm klinik punyala besar,makmal pn besar,kenapa nk amik HB,darah kene amik smpai satu tube ek?bila tnye dieorng ckp takde yg mcm stapler tu (ape nth nama alat tu) yg salu orng amik sampel darah kat hujung jari tuuu..cuaknyaa..yun plng tak suke amik darah..

Berat:57.5kg
BP:100/70
HB:11.2

after amik darah,tnggu plak smpai nurse panggil..yun dtg kire awal,antara 1st ibu mengandung,tp pelik klinik ni,dlm 45 minit yun tunggu,baby je yg dieorng panggil..kalau KK dulu semua mmg ikut sytem number,xkisah ko mengandung ke,postnatal checkup ke,baby kuning ke..mcm tensen giler tnggu..so,dgn selamba yun masuk bilik nurse tu.."bila number saya nk panggil ni??"..dgn lemah gemalai nurse tu ckp.."number berapa ye??sekejap lg kami pnggil"...immediately lepas yun keluar bilik die,baru number yun dipanggil...ape punya sistem nth dieorng ni,or mayb dieorng utamakan baby2 ni dulu kot,nthla xphm!!

ok..lega da dpt masuk,another part yg suspen..mase dieorng nk cek heart beat baby,xtau nape nasib yun asik dpt nurse oldies ni,selalunya dieorng berpengalaman la kan..ni xtau nape dlm 10 minit,die duk godek perut yun kuat sgt,nk cri heart beat..seriuss korng sakit sgt!!!die tekan benda alah tuuu..die kate xdpt dgr heart beat,yun dah risau sgt..lepas tu die suruh baring rileks,terbaringla aku 10 minit atas katil tu..adoi!then,dtg plak nurse lain..godek pnye godek,sakit tau..die tolak perut yun,baru dpt heartbeat baby..Alhamdulillah..yun dah takut bila die ckp nk panggil doc,cuak sgt,nak nagis pn ader,tp yun tau mase tu baby yun still gerak,mayb baby pusing2 and xdpt nk cari hearbeat..

nk tanya kalau korng semua penah tak hadapi prob mcm nie..penah tak nurse susah nk cri heartbeat??and sakit tak perut kalau die tekan2 tu??yun sakit sgt..smpai rumah pujuk2 baby,usap perut..kesian die kene tekan2,kuat sgt... =(

rase semlm mcm plng menggerunkan kot g KK,dpt plak nurse yg kasar,sodok perut yun mcm nk uli tepung je,even yun sendiri pn xpenh sentuh perut kasar2,kesian kat baby..lepas tu tak explain pn psl carta gerakan baby..nasib yun mmg xbaik hari tu..suami yun ckp after ni follow up ngn Dr. Zarul je,kalau mcm tu la cara nurse kat KK cni..yun suke je g KK,sebab nurse cek details and blh tau Hb,kalau private dieorng just cek urine,xder plak Hb,but not sure some private kan..

now dlm dilema nk teruskan checkup kat KK another 2 weeks or pindah KK dekat KL or check dgn Dr. Zarul je..hmmmmm~


19 comments:

ettyzukhair May 26, 2011 at 12:05 PM  

uih nape smpi cm tu skali...etty tiap kali check heartbeat baby walaupon nurse tu xtekan2 truk2 pon dh terasa sakit...ni plak yun lame plak tu..buat emo je..apsal yun asik2 tukar KK ni??

~YUN~ May 26, 2011 at 12:13 PM  

2la..sakit kan etty,yun ingt yun yg ngade2 xtahan sakit,tp serius mmg sakit kan.. =(

sebab yun bru pindh ke taiping,last month g klinik dese tu,die kate patut yun kene g dekat kamunting..mcm apeje,kene g sana sini,tensen tau..huhuhu!

..DeeYana.. May 26, 2011 at 12:38 PM  

ish, ye ke yun smpi mcm tu skali..xkan laa punya semangat nak cr heartbeat smpi kene sodok2 perut org..huhu, mcm mn laa keadaan bb dlm perut tu ye..mst skt gak kan..adoi, xleh bayang..

Atiqah Adnan May 26, 2011 at 1:00 PM  

qa kabar baik yun.. hee~
KK biasalah kerajaan kan..
memang bese da dengar layanan kasar n macam2 lagi.. terpulang kat kita je.. kan..? ade yang boleh tahan ade je tak tahan.. tapi check kat KK memang menyeluruh sikit..

b.E.L.L.e May 26, 2011 at 2:00 PM  

kite xpenah pulak nurse susah nak carik heart beat baby..selalu diorang godek2 sikit terus jumpa heart beat baby..emm..kalau nurse yang dah tua2 nih memang bese diorang garang n moody sikit..sbr je la yun..kene tahan sikit dengan diorang neh..

Pya May 26, 2011 at 2:25 PM  

Pya ms kena tahan wad aritu setiap 2-3 jam adalah nurses dtg check heartbeat baby. tp takdelah tekan kuat2. just letak je alat tu dah dengar. tp maybe kes yun lain kot. takpun alat tu yg prob. sabar je la yun.

~YUN~ May 26, 2011 at 2:34 PM  

k.dee:ye k.dee,semangat sgt..patut kan dieorng ni scan jela,xyhla gne benda alah tu,scary sgt..

qah:alhamdulillah.. =)
2la qah,tp before ni yun g kat penang baik je nurse,muda2 lagi,rajin bg tips..mmg btul,kat KK yg bgus die cek details,tu yun suke.. =)

belle:mayb baby yun malu2 kot,die nyorok skit..risau semlm,macam2 pk..takut.. =(

pya:yun pn rase alat tu xpenh servis,sbb dgr bunyi bising mcm radio tu je..before ni yun g KK kat tempat lain ok je,5minit je cm2..

ciNDerella stRikEr May 26, 2011 at 3:32 PM  

bgtau je nurse tu kalau sakit. Nad g checkup kt KK aritu pun diorg ambil darah sakit gile...2kali cucuk baru dpt. Nad siap ckp kalo nk kne smpai 3kali cucuk, esok la sy dtg balik. huhuhu... Ntah pape...g check up kt KK ni ikut nasib la jgk kn.

Diyana May 26, 2011 at 4:01 PM  

yun,kte pon slalu rasa sakit masa time check heartbeat tu.even br bape saat je.so far mmg xd masalah nk cr heartbeat.kdang2 ltk je trus dpt tp sakit tu mmg tiap2 kali pon rasa.smp ckp ngn hubby x nk check lg.huhu...cume yg kte tau la,baby mayb x rasa sakit tu sb ada ketuban.sb tu no prob kalo mommy tdo niarap time ngandung :)

Anah May 26, 2011 at 5:07 PM  

sama la yun..anah pernah kn..xjmpa heart beat, kn godek2 smpai anah suh stop kejap sbb sakit

~YUN~ May 26, 2011 at 7:08 PM  

nad:yun siap ckp..sakit2!!huhuhu!sbb tu die stop kejap,yun siap tutup perut ngn tgn,die rimas je tgk..mmg ikut nasib nad..xsama kan stp nurse tu..saba jela..

diyana:2la,salu cek xsmpai 5 minit tau,kte cm cuak je bila nurse lain plak godek,serius sakit,nk nangis pn ader,siap kerekot sme kaki sbb ngilu..2la,harap2 baby xrasela kan,mak die sakit xpe,hehe!

anah:yun mmg buat muka and ckp sakit..terus die stop suh yun rileks,xder maknenya,pas2 die tekan lagi,still sakit gak,huhuhu!

mama_afiq May 26, 2011 at 9:31 PM  

auchh knp kasar sgt nurse tu yun?? sian baby.... mama mase last check up nurse xdpt dg heartbeat baby gak. jenuh dia odek2.. tp nsb baik dia buat pelan2 je.. n always say sorry bl terkuat sket.. : )
sabar ye yun.. tp mama rasa better teruskn gak kat KK psl ape2 hal sng utk reference kat buku pink tu.. apepun take care tau : )

~YUN~ May 26, 2011 at 11:10 PM  

mama:sdih tau die godek2 cmtu,1st time rase sakit sgt..tp nasib nurse lepas tu buat lembut,rase yg mula2 tu xreti kot,nth ape die tekan..2la,insyaAllah nk teruskan gak kat KL,nti lepas deliver nurse blh dtg cek baby,bgus kan..tq mama! =)

mommie yuyu May 27, 2011 at 12:18 AM  

yuyu masa lact check up pun sakit gak bila nurse tekan2 perut.tp kebetulan masa tu baby ni keras.yuyu rasa sbb tu sakit.
yun jgn risau, nurse KK ni, biasa berpengalaman..tp kalau rasa x sdp hati ke, buatlah pilihan terbaik kan.
yuyu suka pergi KK sbb dia cek menyeluruh.kalau pergi private, dia byk bercakap dr cek..

~YUN~ May 27, 2011 at 9:17 AM  

yuyu:oo,kalau baby keras sakit ek yuyu,nth2 mase tu baby yun mengeras kot..huhuhu!yun pn suke g KK,mayb after ni continue kat KK,KL kot..private mmg xdetails sgt,just bgus bile time scan and consultations.. =)

Noli May 31, 2011 at 11:17 AM  

kalo dapat yg kasar..mmg senak perut dia tekan ngn alat tuh..tapi aritu noli dapat misi yg sopan jer..lama plak dia carik heartbeat bby noli,sopannye sampai tahap misi tuh letak je alat tuh kat perut..rasa macam nak suh misi tuh tekan sikit biar cepat dgr dupdapdupdap..mcm2 hal plak..hehe...

~YUN~ May 31, 2011 at 12:45 PM  

baiknye nurse tu...before ni,yun g KK kat tempat lain ok je noli,ni 1st time pindh g KK ni..giler kuat die tekan..wuwuwuwu!

.:Mrs. Engineer:. June 1, 2011 at 12:57 PM  

Yun dok mane eh?parents yanie dok kt sg buloh...yanie pnah gk g scan kt PMC tu...g kt Dr Zarul gk... :)

~YUN~ June 1, 2011 at 1:05 PM  

yun duk kat bandar menjalara..dekat je ngn sungai buloh..hehe!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.