Tidur mengiring or telentang??



sekarang yun ader masalah nk tido..mula2 mesti tido telentang,tp rase kaki lenguh,pastu angkat kaki and letak atas bantal..tak smpai sejam,mesti nk megiring ke kanan,kaki plak xtau nk landing mane,mesti landing atas kaki hubby..hehe!kesian sgt kat die,malam2 die terjaga sebab rase berat kat kaki die,ingt mimpi kene hempap kayu balak,rupenye kaki si isteri yg landing baikkkkk punye atas kaki die...sowi sgt hubby...huhuhu~

yun perasan,baby tak selesa kalau yun mengiring ke kanan,kalau pusing kanan je,mesti die kick2 perut yun..terkejut la jugak..cian anak mama..mesti sempit kan??pastu yun pn tido mengiring kiri,tak plak die marah..tapi bile dah tido mengiring ke kiri xtau nk landing kaki kat mane memandangkan hubby tido sebelah kanan..haha!hubby suggest ktorng tukar position...pening2..macam main bola plak,nk tukar2 position..haha!

korang plak suke tido mengiring ke mana?kiri ke?kanan ke?telentang ke?or meniarap? (ooo,meniarap mungkin tidak kan??hehe!)

sebenarnya yun teringin nak beli maternity pillow kat pic bwh ni,tp harganya makk aiii,mahal jugak..tgk kat baby loft dlm RM300++,kat mane nk cari maternity pillow with reasonable price ye?



credit:pakcik google


19 comments:

mama_afiq April 1, 2011 at 8:40 AM  

hi yun.. salam.. kt pun mcm yun gak.. susah nk cari port yg selesa klu nk tdo.. tp kt suke mengiring ke kanan..psl bantal peluk ori kt kat kanan (hubby le tu) psl xleh tdur klu xdpt main lengan dia..kekeke.. n baby pun selesa psl dekat dgn papa dia kot.. yun try bl nursing pillow.. kat modernmum bru 159 je.. kt dah pakai.. selesa tau..

asna cute April 1, 2011 at 9:02 AM  

pillow nie ada jual kat mothercare yun.. try cari. tp xsemua outlet ada jual. Price around Rm160 jer. =)

Ada kawan asna dlu dia beli kat mothercare kat Alamanda.. try cari ya. =)

Owh asna tido hampir2 nak megiring ke kanan.. tp xmgiring betul2 (mcm ne nk explain pun xreti la hehe

elanie*Q April 1, 2011 at 9:04 AM  

uhuuu...nanie pon serba salah nak tido arah mana tau. ikut sunnah nabi, elok iring belah kanan. tp bila bc semua forum baby, kata xbleh iring belah kanan sebab rahim kita menindih salah satu salur darah utama ke placenta baby. dorg swuh iring belah kiri. tp, bila nanie iring belah kiri, rasa tak bleh nak tido sebab mcm menindih jantung (tu pon kira salah satu sebab knpa nabi muhammad SAW tak iring belah kiri kalo tak silap). last2 iring belah kanan. dulu awl2 menelentang tp bila baby makin besar, bila menelentang, dia mula la mengeraskan badan, so sgt tak selesa :(

last2, ikut dan je...

Anah April 1, 2011 at 9:13 AM  

yun..anah ada baca mengiring kt seblah kiri lg baik..lg bnyak darah ngan nutrition akan mengalir ke placnta..lbih krang cam tu la..

~Yun~ April 1, 2011 at 9:14 AM  

mama afiq:hi dear!bes kan kalau dpt bantal peluk ori,tp yun ni cepat rimas,peluk jap je,pas2 nk tdo sendiri,hehe~owh,yg kat modern mum macam dlm pic ni ke?yun nk jenis yg mcm ni..anyway,tq!nti yun pergi tgk k! =)

asna:kat mothercare ader ke?ari 2 cri kat the curve xder.mayb pasnie kene cri kat alamanda la plak..tq for the info mummy asna!mengiring ke kanan bes kan!tp baby yun xselese plak..huhu!

~Yun~ April 1, 2011 at 9:16 AM  

nanie:dear,yun ader dgr jugak,nti bile da masuk 3rd trimester kene tdo mengiring ke kiri,and betul nanie ckp psl salur darah tu..tdo telentang rase mcm lemas skit kan,tp kan bile mata da ngangtuk,tutup mate je hilang terus,alih2 sedar nk g kencing je mlm2..hehe~

~Yun~ April 1, 2011 at 9:53 AM  

anah:aah,yun ader terbaca gak..position yg baik ialah sebelah kiri..tp xdan nk tdo sebelah kiri,awal2 blh anah,bile bgn posisi ape nth,ngn kaki ke mana,bantal ke mana..haha!

Cik Puan Fara April 1, 2011 at 10:37 AM  

yun,
i setakat ni rasa tido terlentang lg selesa.. tp kaki kene tinggiii (2bantal).. tp biasanya kalo terjaga, posisi i dh ngiring ke kiri.. hehehe

Pya April 1, 2011 at 10:37 AM  

Hye Yun! Pya ada baca ibu preggy tak elok tido telentang. Sbbnye tak igt lah pulak. Ibu preggy elok tido mengiring ke kiri sbb elok utk salirkan aliran darah ke baby. Yun try je google 'posisi tidur terbaik ibu hamil'.

Pya lepas tau je terus tido mengiring ke kiri. Lama2 terus terbiasa. Even kalau lenguh tukarlah kejap ke kanan, tp bila pg2 bgn je perasan mesti dah ke kiri. hihi...

~Yun~ April 1, 2011 at 10:53 AM  

fara:aah,same je ngn i,b4 tdo susun tinggi2 bagai,bangun2 je kan da mengiring,bantal pn da jatuh ke bwh,lasak giler tdo..hehe~

pya:yes dear,yun ader terbaca jugak psl tdo terlentang tu,yun da jumpe sleep tips for pregnant woman,nti nk try apply..btw tq for the advise..kene biasa2 kan tdo mengiring ke kiri,sebab nti perut da besa elok tdo sebelah kiri kan.. =)

Puan Nurul April 1, 2011 at 11:28 AM  

Hi Yun,
sama laa... da xtau nk tdo cmne. harapkan tutup mata pusing kiri, kanan...ttdo sdiri jek :p
But aritu I attend antenatal class, die ada mention pasal nursing pillow ni boleh jugak buat support pillow for preggy woman. I ingt nk try la bli coz nursing pillow ni cm murah lg kot... ^o^

Noli April 1, 2011 at 12:21 PM  

salam..hai..
noli selalu ngiring kiri sbb nye mcm yun jugak laa..bby duk tendang2 kalo ngiring kanan..kalo terlentang pon bby tendang2 gak..tapi bila ngiring ke kiri..dia diam jee..so noli assume bby suke posisi tuh..haha..

Atiqah Adnan April 1, 2011 at 2:13 PM  

qa tido macam2 terlentang ade terlangkup ada.. kekiri ke kanan.. hehe~ tapi makin lama tidur terlangkup n terlentang dah tak selesa daaa.. hee~

~Yun~ April 1, 2011 at 3:29 PM  

puan nurul:samela kte dear..kalau da ngantuk,posisi ape pn xtau da ape..mm,nursing pillow pn ok kan,the price mmg lg cheaper compare to maternity pillow..nti kalau da beli,u update tau kat blog,nk tgkk!hehe~

noli:position baby kte mayb same kot dlm perut tu,die selese mummy die tdo ke kiri.. =)

qah:xsakit ke qah tdo telangkup,mcm mane tu?hehe~

Mrs. Eeza Herman April 1, 2011 at 5:37 PM  

better yun jgn tido telentang sbb kita mmg rasa selesa, tp bb dlm perut yg akan terganggu penafasannya..xpela, susah sket yee..
iza dulu tido dua2 position..ikut keselesaan..sebab mak iza cakap nanti kalo asyik tido sebelah position je, nanti bila baby da lahir, dia akan sedap tido position yg sama masa dia dlm perut kita..takut nanti kepala dia leper sebelah...

~Yun~ April 1, 2011 at 6:02 PM  

eeza:2la..yun rase kan,bila tdo terlentang,bgn pagi je rase nk stretch bdn,terlupe ader si kecik,rase cramp perut bile nk stretch tu...uuuu,takut sgt!

haa,psl tdo sebelah position tu pn yun ader dgr,ader gak orng ckp nti perut kte berat sebelah sbb baby suke kat position tu je..tq iza for sharing! =))

Rosie Rose April 1, 2011 at 6:55 PM  

itulah kan yun.... mcm2 ragam dan pe'elll bila preggy nih. semuanya macam tak selesa dan tak kena. maklumla, ada penghuni dalam perut :) tp dah lama2, biasa jerk...

~Yun~ April 1, 2011 at 8:56 PM  

rose:yela rose,mummy die 1st time nk adapt dengan bende baru..tp kan,besla ms preggy,mcm2 bende baru kte belaja and experienced..nti da deliver,sure rindu sgt preggy moments kan.. =)

RnH Collection December 13, 2011 at 5:24 PM  

kami ada menjual pregnancy pillow.. www.pregnancypillow.com.my atau www.facebook.com/rnhcollection atau www.momsnbabies.com.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.