6months.. =)



Alhamdulillah..diam tak diam dah 6 bulan..bila da nk ujung2 2nd trimester ni..perkembangan mama & baby so far alhamdulillah,just now yun dah start solat duduk,yun dah tak larat nk solat berdiri,bila berdiri ok lagi,but after sujud and nk bangun utk rakaat kedua,terkial2 yun nk bangun,bdn pn xstabil nk berdiri balik sebab lutut and tumit yun sakit sangat..hukhuk~
kawan2 yg lain mcm mane ye?ader tak sakit2 lutut and tumit ni ek??

baby kick yun dah mula rase sikit2,even xkuat lagi tendangan si kecik ni,tp seronok bile dpt rase every kick die even sekejap2..yun perasan kalau yun penat,makin ligat die main,tp kalau mama die asik membuta je,senyap plak die dlm tu..hehe~

things to do during 6 months:

Antenatal checkup
InsyaAllah yun akan deliver and pantang kat KL sebab dekat dgn mama,mayb next week blk KL yun nk start antenatal checkup kat Putra Medical Centre Sungai Buloh,after tanya iza psl PMC,alhamdulillah review dr iza sgt memuaskan..nk deliver kat sane tak la pricey sgt compare dengan hospital lain..lgpn PMC dekat je dgn rumah,tu yg penting,kalau nk ke KL,dengan jem lagi,takut terberanak dlm kerete je..

Antenatal class
Mmm..pening gak nak cari antenatal class ni,tp after baca review dr blogger lain,yun rase nk try pergi kat PPUKM..RM100/couple,harga pn ok,resonable.InsyaAllah nk book bulan mei nanti,this month tak sempat,sebab byk sgt agenda lain..hehe~ada tak kawan2 yg penah pergi antenatal class kat PPUKM?

Baby list
Baby list yun dah prepare,tapi tak complete lagi,cilok skit2 dr blog m2b yang lain and tambah tolak mane yg penting and tak..barang2 baby satu pn yun xbeli lagi,insyaAllah nk tnggu baby expo bulan mei nanti.. =)

Babymoon
ni tak sure nk pergi ke tak..anniversary getaway last month suppose dipostponed dis month,hubby plan nk pergi next week..tp mama macam tak galakkan yun pergi,die risau yun penat,taula anak die ligat kalau bab2 bercuti ni,nti tak sedar diri..hehe~


17 comments:

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 April 8, 2011 at 9:19 AM  

kite beza 2weeks... tp skang dah rase penat2... dl ok jek lagi berjalan.. bile balik kerja.. terus lembik..=(

jihan musfirah musa April 8, 2011 at 9:34 AM  

skg ni jihan tak sakit2 lutut cumer sakit pinggang n punggung jerrr..lg2 biler duk lelamer..kaki cepat kebas buntut pon sakit adoii!!..;)

Noli April 8, 2011 at 9:39 AM  

yun..noli pon semayang duduk aje gak skarang..mmg sakit tumit sgt2 huhu..kalo smyang berdiri,time nak diri balik mula la huyung hayang..huhu...

Mrs. Eeza Herman April 8, 2011 at 9:47 AM  

PMC ye..bagusla..kat sana services mmg ok....blogger ederq (http://derqdnl.blogspot.com/) pun deliver kat sana, tp normal..harga pun mmg xpercaya je..
jap je kan da 6 bln..nanti dah nak masuk 7 bulan lagi terasa cepat..
Get ready key...iza doakan kali nie rezeki buat yun n hubby..
btw, sakit lutut+tumit tu mmg kena..iza pun sama...sampai sembahyang duduk...nie lah dugaan buat kita masa preggy.. =)

Amalina April 8, 2011 at 10:07 AM  

hi dear

pasal sakit kaki dan tumit tu, ur ankle dah bengkak ke?ade sembab kat kaki tak?if yes, u may try angkat kaki ke atas, sandar ke dinding, badan u baring ke lantai..so that darah dr kaki ke jantung bleh circulate dgn lancar..do it a couple of times, insya-Allah ok.

then i bace ade org komen sakit pinggang kan. based on my reading, dia ckp sakit pinggang ni sbb posture kite berdiri salah..bile perut membesar, we tend to put our belly weight foward, dan tolak/abdomen kite ke belakang..which is not good. sepatutnye centralize berat perut di tengah2, tolak abdomen ke atas, and bahu ke hadapan..huhu tak sure bleh paham ke tak ni..ayat cam ape ntah..hihi

take care all mommies!

~Yun~ April 8, 2011 at 10:15 AM  

puan dot:2la..baby da start active mmg penat kan dear..take care k! =)

jihan:mmg ibu preggy xleh duk lame2 kan,nti bontot sakit..xpe,nti mlm suh hubby picit tau.. =)

noli:2la..same je kte!time nk bgun tu ya Allah kalau ader bende rase nk pegang support utk bgn..tp better solat duduk kan,selese je.. =)

iza:tq iza for the info,insyaAllah yun nk start cek next week.tq again for the doa,harap2 rezki kami kali ni..risau je selalu,harap baby sihat.nti da bersalin sti rindukan preggy moments.. =)

asna cute April 8, 2011 at 11:08 AM  

alhamdulilah.. yun dah masuk 6 bulan. asna still lg boleh solat berdiri =) xde masalah sakit kaki, lutut or tumit mcm yg yun ckp nie. =) enjy 6 months pregnant =))

~Yun~ April 8, 2011 at 11:23 AM  

amalina:xder sembab tumit yun,mayb sebab sejuk pijak tiles kat rumah..mlm mmg yun naikkan skit kaki,but after woke up every morning,sure bantal semua kat bwh da,hehe~

dont worry dear,yun phm,hehe~btulla,kdng2 posture badan kte salah,sbb bile perut da berat,kte jalan pn xbetul,i realize dat,tq so much dear for the tips!lepas ni kene jalan dgn postur yg betul =)

~Yun~ April 8, 2011 at 11:27 AM  

asna:2la.sekejap je kan..alhamdulillah la asna xder prob sakit2 sendi mcm yun ni..hukhuk~tq mummy asna,mummy asna pn take care k.. =)

Atiqah Adnan April 8, 2011 at 12:17 PM  

6 mths tak lama dah tuh.. cepat je masa berlalu kan.. take care ok

~Yun~ April 8, 2011 at 2:03 PM  

tq qah..qah pn jge diri k.. =)

Arn sweetrider April 8, 2011 at 2:11 PM  

wau...rupanya Yun pun mamitubi jgk...da besau plak tu...xlame dah baby nk kuar jumpe mami dedi...bertabahlah k! an peyut pun takde lagi, apatah lagi segala sakit makit yang indah itu.,hu hu.. :(

~Yun~ April 8, 2011 at 4:48 PM  

hi dear..snok kan dpt jmpe blog mommy to be,yun jumpe blog an terus nk follow..enjoy preggy moments k,nti da deliver sure we miss every single moments kan.. =)

Rosie Rose April 10, 2011 at 9:58 AM  

uish uish... yun dear, kena banyak berjalan dan exercise sikit ni... 6mnth dah solat duduk ye? ke baby besar? me alhamdulillah, sampai skrg leh lagi solat mcm biasa. kuar jalan rasanya... hiksss!

kena kuat ye yun, nnt nak pushhh... perlu tenaga yg byk :)

~Yun~ April 10, 2011 at 1:53 PM  

2la..mayb asik duk rumah je kan,ni pn da start jalan2 kat taman,tp so far alhamdulillah kaki xbengkak lagi..pas2 ni mmg kene rjin berjalan la jwbnye,bru fit skit..hehe~

Puan Nurul April 11, 2011 at 12:00 PM  

Owh da start solat duduk yer, saya pernah skali sbb xlarat mayb byk sgt bjalan time tu. Then, baca2 blog@article pasal solat duduk time pregnant... ada yg ckp xdigalakkn...hurm, xpasti btul x. But kalo ade article pasal ni share la yer! Start dr tu...xde solat duduk da even sakit kaki (take rest dlu...br solat). Alhamdulillah, kaki pon xbengkak2, mayb sebab selalu duduk bersila kt kerusi :p Coz org kata, kaki bole bengkak kalo salu hanging (xpasti btul x..) Nnt kalo g antenatal class tu, die ajar cara nk hilangkn rasa sakit2 bdn time pregnant! Er... babymoon? sempat lg yer..hikhik sume pon berbalik pd yun kot, larat @x... kalo xlarat nk bjalan, rasa xbbaloi pulak nnt kn? =)

~Yun~ April 11, 2011 at 2:15 PM  

hi dear..

yun xpernah dgr plak xdigalakkan,tp xpe nti try goggle..hehe~tp seriusly mmg sakit sgt,lagi2 lutut,nk bgn blk mmg payah..oo,kat antenatal class ader ek?insyaAllah next month bru nk g..2la,yun ni konon je larat kan?nti terdampar je kat hotel,hehehe~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.