"Stretch marks"



rindu plak nk update blog,pdhal tak smpai seminggu pn lagi,poyo je kan,hehe!
lately yun suke sgt baca blog mommy-to-be and mommy2..enjoy je baca experience orng preggy and motherhood,blh la grab any knowledgeable info and tips2 yg menarik.. =)

yun ader kemusykilan sikit nk tnye m2B and mommies2 semua..bile ye ibu-ibu mengandung akan mengalami masalah stretch marks?for the time being,yun tak pakai pn any cream utk hilangkan or kurangkan stretch marks...yun just pakai Body Butter Body Shop je..sebab yg tu je lotion yg yun ader before preggy..so takmo bazir,yun keep on using je body butter..So far,Alhamdulillah,tiada strecth marks lagi setakat ini..tnye kawan2,aunty2,dieorng ckp nti nk dah 9 months bru muncul garis2 itu...

credit: The Body Shop

nk tanya m2B and mommies2 semua..any recommendations tak,lotion ape yg bgus utk mengurangkan stretch marks??mane la tau kan,garis2 sexy itu akan muncul beberapa bulan lagi..yun blh beli sekarang..mind to share.. =)


28 comments:

~aishah♥ March 29, 2011 at 12:59 AM  

I'm not married yet, let alone pregnant.. hehe.. tp sy ad bace satu blog ni dulu, die guna Bio Oil.. x silap even before stretch marks tu ad die dh start sapu, so nnt kalo ad pun, x byk garis2 itu.. kt watson ad akak. sy pun gune jgk minyak tu utk muka.. die ad byk benefit. who knows it might suit you well. ;)

~Yun~ March 29, 2011 at 7:28 AM  

tq aishah...2la,mak akak pn suruh gne bio oil..ok2,nti nk p cari la..dulu ms anak dara pkai jugak hilangkan parut2 di kaki..hehe~pecah rahsia!! =)

ajan March 29, 2011 at 9:03 AM  

ak gune bio oil jer. ko leh kot start gune skrg. jgn tggu die kua pecah2.. ni advise dr membe ak la.. kak ipar ak ade bgtau lg better beli one cream tuh.. ak lupe la brand ape. tp leh dpt kt mothercare kalu tak silap.

Anah March 29, 2011 at 9:28 AM  

yun g la beli, start pakai dr skrg...jgn jadi cam anah, dh ada br gigih nk sapu bgai..nasi dh jadi bubur..lihat perutku, bnyak corak..

Rosie Rose March 29, 2011 at 9:49 AM  

i dear yun! about stretch mark ni kan.. sama la cam simptom2 preggy yg lain. lain org, lain experiencenya. lain timenya. ada yg dapat stretch mark awal2 lagik, tak sempat 8,9 bulan preggy. like myself.. dah nak 32 weeks, blum ada any marks lagik. about lotion lak, better pakai dari awal. itu pesan kawan2 yg dah preggy sebelum ni. jgn dah ada stretch mark baru pakai. but like myself, i just sapu2 lotion, sometimes bio oil, sometimes baby oil. asalkan perut jgn kering, tu yg buat stretch mark. let it moisturizedall the time. :)

asna cute March 29, 2011 at 10:13 AM  

ramai suggest pki bio oil. tp asna pki palmers punye saja. asna bru nk masuk 7 bulan.. tp xde s/mark lagi. just sapu jer la hari2 palmers punye tue hehe =)

~Yun~ March 29, 2011 at 10:16 AM  

ajan:ok..bio oil mmg bgus pn.Mmm,ape name cream tu?last weekend singgah gak mothercare xbelek plak cream kat c2,syok sgt tgk brg baby je..hehe~tq ajan!

anah:baik buk anah,nti yun beli k..setakat ni yun gne body butter je..tq buk!muah!

rose:tq rose for the advise!i'll find one..mm..btul tu,mmg jgn bg kulit perut kering..tq again dear!

~Yun~ March 29, 2011 at 10:45 AM  

asna:oo,palmers ek?hari tu try gak nk beli,xterbeli2 pn lagi..alhamdulillah la asna xder strecth marks,harap2 yun pn xder smpai perut besar.. =)

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 March 29, 2011 at 4:08 PM  

bio oil ok..kawan i ade pakai.. but tak start pakai pon lagi.. ishhh.. malas sungguh sbnr nye.. =(

even dah beli palmer since awal preggy.. hihihi

ajan March 29, 2011 at 4:22 PM  

haa yun! kak ipar advise jenis matern. tp die kate ssh skrg nk cr jenis ni. sjmc jer jumpa ari tuh.. ak pon kalu dh abes bio oil igt nk beli matern ni. die kate bgs. tp jgn lupe gak sapu kt bahagian pinggul + peha. kt area situ pun nnt ade pecah2 jugak. :))

~Yun~ March 29, 2011 at 4:33 PM  

Pn Dot:dear..samela mcm yun,dr zaman anak dara mmg liat nk pkai lotion,apatah lagi da preggy ni..hehe~btw tq dear!i think bio oil ok kot kan.. =)

Ajan:orait!aah,btul la,bhgn pinggul n peha salu dilupekan,pdhal kat c2 mmg spot yg ader stretch marks..tq again! =)

^bblovedd^ March 29, 2011 at 8:53 PM  

salam, hi yun.. effa pun pregnant dah 28weeks. strech mark banyakkkk. even dah pakai lotion.. sedey nye.. gatal lak tu. ada yang kata bio oil ok certain kata tak ok. should i try?

~Yun~ March 29, 2011 at 11:00 PM  

effa:hi dear!owh yeke..yun pn start da gatal2,tp so far xder lagi..tu yg risau..yun rasekan bio oil tu bgus utk prevent,tp kalau dah ader mmg lmbt nk hilang,mcm parut tu,yun pnh try nk hilangkan parut,lmbt sgt nk hilang.. =)

^bblovedd^ March 29, 2011 at 11:10 PM  

aah tu la, my hubby die ada parut eksiden, pakai bio oil almost 3 month, tp takde kurang, tu yang mcm tak caye tu.. effa dah merebak cam virus pun strech mark nye. hahah skang nak cari yang betul2 berkesan..

elanie*Q March 30, 2011 at 12:11 AM  

yun, nanie byk bc blog m2b yg guna palmer's tu. Nanie pn stkat ni alhmdulillah blum ada marks lg. Mudah2an xd lgsg smpai hbs preggy ni.dh la pemalas pakai losyen plak tu.. Tp bio oil pn ok gak :)

~Yun~ March 30, 2011 at 7:42 AM  

effa:dear,cube try tnye doc O&G,kdng2 doc pnye suggestions lagi bgus,kwn yun cakap ader lotion jenis matern sesuai utk stretch marks..cube cekidaut!hehe~ =)

yanie:2la,yun pn dgr rmai yg gne palmers,harap2 xder stretch marks smpai deliver,sbb yun jenis perut buncit before preggy,kulit perut tebal skit,mayb lmbt kot bru ader and harap2 xder langsung..sy pn pemalas jugak,hehe~

mRsFirdxora March 30, 2011 at 9:24 AM  

dear, mmg betul kalau sapu bio oil dari awal preggy mmg xde strech mark kat perut...me pun start sapu masa mula2 tau preggy, dlm 2bln cmtu dah start hari2 sapu 2x sehari..mmg smpai skng xde strech mark kat perut..tp tu ler, ingat kat perut je, tmpat lain xsapu plak..last2 skng nie kat peha plak ada strech mark..tension plak..tp nk wat cmner dh terlambat...huhu...tp takde le teruk sgt pun...

~Yun~ March 30, 2011 at 10:14 AM  

xora:bgusnye..better prevent awal2 kan,insyaAllah nti smpai deliver xder stretch marks..horray!tp mmg part peha tu xleh elak,yun pn ader je..tp buat2 xnmpk,sbb da terlmbt,kesian peha di lupekan,hehe~

^bblovedd^ March 30, 2011 at 10:57 AM  

owh ye ke,, ok nanti effa try.. sedih la tgk strech mark, nak bukak baju depan suami malu je..hahahahah..thanks yun..

kat peha tak banyak sangat takpe. kat perut smpi merah2 sob sob

~Yun~ March 30, 2011 at 11:26 AM  

effa:welcome dear..sharing is caring kan?btul tak..hehe~ala,kalau suami complaint ckp die dulu2 ms kwin perut i gebu tau,ni sbb preggy jd cmnie..sti die okey..hehehe~

^bblovedd^ March 30, 2011 at 1:32 PM  

heheh tu la. dah ckp ngn die, pas bersalin kene diet kaw2 hik3 :)

elanie*Q March 30, 2011 at 1:34 PM  

ngaaa...sape la yg beruntung sgt tu berperut landai seperti gisele bundchen? nanie pon same je, dah awal2 buncit b4 kawen. so, bila preggy pon dah 4 bulan baru nmpak sket sebab sblum ni lems je lebih. hahaha...and maybe sebab kita berperut buncit la stretch mark belum ada..yep, maybe la kot kan? but, prevention in better than cure. better start dr skrg sapu sgla mak datuk cream or minyak tu. asal jgn minyak masak sudah :))

^bblovedd^ March 30, 2011 at 3:05 PM  

hahah nanie, funny betul.. kalo minyak masak laki tido lua kang. huhu.. tu la. tapi ye la, zaman skang ni kene bercantik2 utk suami, kang die cari lain.. kalo die nengok org lain pun effa dh jeles..

~Yun~ March 30, 2011 at 3:13 PM  

effa:baik kan isteri..isteri akan buat apa saje utk buat suami happy..hehe~

nanie:2la..perut i xgebu xmulus pn,gelebeh dr anak dara,haha!xpela,orng ckp perut tebal byk lemak stercth mark xder..harap2la kan..hehe!jom,kte sapu!!sapu jgn xsapu.. =P

elanie*Q March 30, 2011 at 3:59 PM  

^bblovedd^: haha...mmg kena bercantik2 walaupon pd ms yg sama nak jd sempoi je sebab mls nak berdandan. ni pon berat naik dia dah mengomel sket2. katanya pas bersalin kena pi exercise and dia akan join (nak kempiskan perut dia yg join bulat kedepan mcm kita). Okeh, kita set misi cuba untuk dptkan bdn seperti model ok? :) pasni siapla kalo dia pandang org len :)

yun: ye, misi sapu menyapu cream perlu dimulakan dengan segera supaya xde sebarang tanda2 yg tak syok dilihat oleh mata org dan mata sendiri nanti ;)

~Yun~ March 30, 2011 at 4:47 PM  

nanie:kalau mcm tu kan,after pantang suh hubby train ala2 tentera pasti slim okey,mcm model..bukan slim je,confirm isteri die jd tough,pegang baby pn rilek je sebelah tgn,hehe~

^effa^ March 30, 2011 at 7:04 PM  

nanie, husband effa die direct tau, if kuar kan die tgk pompuan lain, effa tanye la nape, die ckp effa tak make up sume. muke pucat, mase tu tgh alah mmg malas la nak bergaya, kua muka pucat je. hahha pas bersalin ni die suh pakai pb, suh kurus. haha hampeh je.
yun: tp betul tau kite berabis tuk suami, ye la die bleh kawen 4 kite tak leh.. hahhah. tu yang nak kene jaga badan. arwah mak pun pesan, jaga bahasa ngn suami sume. syurga bawah die. hehe

Anonymous May 30, 2013 at 7:17 AM  

Hello every one, here every person is sharing these familiarity,
thus it's good to read this blog, and I used to go to see this weblog everyday.

Also visit my blog post Bench Craft Company advertising agencies in new york

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.