Kisah Si Buah Kundang



last weekend yun balik KL,cousin's wedding!since jumaat hari tu yun mcm teringin tgk buah kaler oren ni,tp xtau name die ape..tanye mama,mama ckp buah kundang kot,kalau besar mestilah name die mangga or mempelam kan?hehe~

tp pelik kan..nama buah kundang,tp die bukan kaler kundang..ni gara2 g pasar hari tu terliur tgk mackik tu siap borong berplastik2,so yun tnggu jela hubby g belikan kat pasar nti..tp tak sempat sebab die blk keje lambat,ok..dah terkilan kat situ,sebab duk teringat si kundang ni..

credit:pakcik google

ok,dipendekkan cerite,on the way nk g KL,yun singgah la R&R Sungai Perak..skali mcm excited sebab nampak si kundang ni ader terjual disini..punyala semangat g tanya adik tu..

"adik,sekilo berapa? "
"kalau yg lama,RM25/sekilo,kalau yg baru RM30/sekilo"

uiks,tetelan air liur kat situ..nak tanya korng,mmg mahal ke buah kundang ni ek?ke kami kene tipu dengan adik tu..wuwuwu!tp hubby kesian kat yun,die beli gak,tp setengah kilo je..call mama yun pn die terkejut sebab die kata mahal,tp smpai KL je,die tgk buah yg yun beli tu besar..mayb die kata kalau kecik2 tu yg murh..nthla,rase mcm kene tipu,tp xpela yg penting dpt gak rase buah kundang,sdp gak rasanya,manis2 masam..hehe~

yg kelakarnya mase nk blk penang,yun boleh tertinggal buah kundang satu plastik kat umah mama,nasib mase tu ktorng tak jauh lagi,adik yun sempat kejar and pass plastik kat tgh2 jalan..lawak je,kalau tertinggal terus mau melolong mintk hubby g beli lagi..hehe~

sj nk tepek muka mak buyung yg semakin bulat during the wedding..hehe~



dearest family and pengantins.. =)





13 comments:

Atiqah Adnan March 30, 2011 at 1:37 PM  

hari tu qa pun nampak buah kundang kat pasar malam.. teragak gak.. but ibu tak bagi coz buah ni masyam.. tapi best kan..

jihan musfirah musa March 30, 2011 at 2:22 PM  

aduss...terliur plak nampak pic buah kundang tu rasa macam nak beli jugak lerr...;p

Mrs. Eeza Herman March 30, 2011 at 2:24 PM  

mmg mahal..aritu hubby belikan kat kelantan rm20/kg..
sedapp..buah kundang nie mmg favot iza..1kg pun xcukup..hehehe..
comel la perut yun..bulat je..girl2 erkk..

~Yun~ March 30, 2011 at 3:01 PM  

qah:mmh masyam2,yun pn xmkn byk,asl dpt rase lege dah..hehe~

jihan:cpt beli,nti baby pn terliur jugak.. =)

eeza:2la..yun ader terjmpe gak yg 20inggit/kg..sdp kan eeza!!tp yun takut nk mkn byk2,takut sakit perut..ari 2 doc scan mcm boboy,tp xconfirm lg..hehe~

ettyzukhair March 30, 2011 at 3:12 PM  

2mggu lps beli kat pasar mlm dekat2 umah dpt RM15/kilo..hui harga tu mahai btul..sedapnye...ptg ni pasar malam nk carilah..kot2 dapat goda adik jual buah tu dapat murah lg..;p

~Yun~ March 30, 2011 at 3:27 PM  

etty:mahal kan..mayb jual kat R&R kot,dieorng nk byr sewe lagi..huhu~beli tau byk2,salu orng kesian kan tgk orng preggy,mane tau rezki u hari ni dpt murah.. =)

ciNDerella stRikEr March 30, 2011 at 4:11 PM  

mak nad beli RM7/kilo, ,aybe sbb saiz yg dia beli tu kecik2 kot & sbb yg jual tu kwn dia kot. heheehee... puas kn mkn, tp lps sekilo nad mkn terus sakit tekak esok nye. hehee...

nama buah tu KUNDANG sbb biji dia warna kundang. Try potong biji tu n tgk kaler. Mak nad yg ckp sbb nad pon ty soklan yg sama kt dia. hehee

~Yun~ March 30, 2011 at 4:29 PM  

yeke nad..kalau yg kecik tu murh rasenye,yg ni mcm da kene kwin,sbb buahnye besa,haha!

aah,mak yun pn bru ckp td,die kate belah biji die nmpk kundang..unik kan buah ni.. =)

Rosie Rose March 30, 2011 at 4:42 PM  

wahhh comeylar yun! 22 weeks++ dah besar bump dia... kite aritu berapa minggu baru nampak bump. tp sekali nampak skrg.... haihhh tak larat!! hehehehehe

~Yun~ March 30, 2011 at 4:57 PM  

rose:2la..skang da makin obvious,mayb kulit perut yun jenis tebal kot,hehehe..tu orng ckp,awal2 mmmg rase lmbt die nk membesar,nti da masuk 3rd trimester rase cpt je baby besar kan.. =)

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 April 1, 2011 at 11:27 AM  

oohh.. bru beli rbu lepas buah kundang.. stgh kilo baru rm4.. mahal nye... smpi rm25...

tp mungkin tu jenis baek.. tp yg i beli pon rase ok jugak

~Yun~ April 1, 2011 at 3:25 PM  

puan dot:laa yeke..murhnye,harini nk g cekidaut kat pasar la,sure murah,ari 2 silap g beli kat R&R,mmg mahal..rase nya mesti same je kan,hehe~

Anonymous April 18, 2013 at 1:36 PM  

I blog often and I seriously thank you for your information.
This article has truly peaked my interest. I will book
mark your site and keep checking for new information about once a week.

I opted in for your Feed as well.

Here is my website - ford ranger forum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.