4th Checkup



ok,semalam yun pergi 4th checkup kat KK..as usual la,amik bp,timbang berat,urine test and check hb..part paling gerun bila nurse ckp.."berat naik lagi ye,kali ni naik 2kg lebih.."

adoi!naik lagi ke?dlm hati.."kene minum air gula lagi ke kali ni??eyucckk!!..."ok,mase ni cm kejam sebab salahkan hubby,die suka buat stok makanan yg byk kat rumah,coklat bertimbun2 beli macam anak sepuluh,yg nk makan nya si isteri seorng..haha!bila bosan tak tau nk buat ape,yun mesti nk mengunyah,segala bende aku geledah,dari kacang,coklat,jus,buah,keropok..semua belasah..rasakan la natijahnya bila dah mkn banyak kan..hehe!

tp nurse ckp,kali ni tak payah minum air gula,sebab yun da minum last month,just selang sehari kene amik blood pressure and urine test je..satu keje plak kene pegi KK termasukla hari sabtu..part tak best yun ader masalah nk kencing kalau kat KK,hari tu hubby siap marah2 suruh kencing,lagilaaa yun pressure kat situ,nk kencing setitik tak kua,satg teberak kat situ lagila masalah..haha!mama yun just advise kalau takut cmtu,kencing siap2 kat rumah simpan dlm bekas,pastu da smpai kat KK,korng berlakonlah masuk toilet,tuang je bekalan yg korng da bwk dr rumah tu..ceh,aja korng menipu plak kan..hehe~

ok,tu pasal berat badan,yg terkezut skali Hb yun pn turun,10.6..penat lah aku makan iberet folic bagai,kalau tak jaga makan mmglah turun kan,yun buat pengakuan kat nurse lately ni yun kuat makan asam..ye,asam pn boleh menurunkan hb ye kwn2..nurse pesan asam blh sebabkan anak kuning jugak..pastu cara pemakanan iron tablet pn tak betul,lepas baca blog mommy-to-be yg lain,bru sedar selama ni cara pemakanan yun salah..xpe,bulan ni kene start makan ubat dengan cara yg betul..

panjang plak bebel..anyway,last week yun pergi scan,doc ckp da nampak gender baby..tp die ckp baru 70% confirm,next month baru die nk confirmkan..suspen u!!

korang rase baby ape??hehe~


15 comments:

Cik Shu March 23, 2011 at 6:38 PM  

Shu sebelum gi check-up akan minum air banyak2. Then sure rasa senang nak buang air kencing.

elanie*Q March 23, 2011 at 7:38 PM  

yun, berat nanie trun..huhu. Ni dah tgh bulan, kira menten mcm awl2 cek 5bln. Xtau plak pe nk jd cek up 6bln lg 2mggu ni. Buku nanie tu tang berat bdn, setiap cek up pen merah je. Abnormal sgguh. Xmkn naik,mkn turun plak.

Yg iron tu mmg kna gap bl mkn. Xbleh amek btul2 after mkn cm neurogain. Kna gap plg2 pun 1 jam or 2 jam lps mkn. Pastu, gap kan lg mkn after mkn iron tu, bru bleh mkn mknn len. Nanie kalo dh lpr sgt pas mkn iron tblet tu, 1 jam je gap pastu trus ngap.hehe. Nurse ada bgtau x cra mkn iron tblet yg btul?

Nanie pn dh mnum air gula bln lps ms 18mggu. Yun kna mnum air gula sbb family bground ada diabetes or sbb berat naik mdadak? Nanie sbb family bground. Nurse ckp salunye ms dh 7bln akan ada mnum air gula lg. Double yucks!

anah March 23, 2011 at 9:33 PM  

hahaha..lawak la aunty nora ni..bayangkan kalo air kencing tumpah dlam beg...hahhaa

~Yun~ March 23, 2011 at 10:15 PM  

shu:2la..semlm yun g bwk botol besar,smpai kembung perut,alhamdulillah blh kencing..hehe~

~Yun~ March 23, 2011 at 10:16 PM  

nanie:yeke..cmner blh turun ek?yun maintain punyela susah,naik pnye senang,adoi..2la,pas bc blog nanie bru yun phm,and nurse pn ckp bende yg same..before ni mmg mkn ubat dgn jus,tp silap plak mkn lepas meal.tq for the post psl ubat tu.. =) air gula yun kene minum sbb berat bdn naik last month..for real kene minum lg??triple yuckss from me!haha!

~Yun~ March 23, 2011 at 10:16 PM  

anah:btul anah,sbb mak yun buat bende yg same dulu..yun siap buh dlm tupperware tau,balut plastik lg..haha!geli Ok!

Atiqah Adnan March 23, 2011 at 10:27 PM  

qah minggu depan nak gi check lagi hari isnin uhuu.

~Yun~ March 24, 2011 at 7:31 AM  

qah:insyaAllah qah mesti semua ok..jgn jd mcm yun asik naik berat bdn je..huhuhu~

elanie*Q March 24, 2011 at 8:19 AM  

yun:
camana boleh turun? tak tau la kenapa boleh turun. tu yg heran padahal sebelum ni bila jg makan sgt, naik berdeshupp! bila tak jg sgt, turun pulak. pening dah pala ni. hari tu siap berdebat ngan nurse kat kk tau pasal penimbang tu. dia tak puas hati, kita pon tak puas hati gak. last2 dia swuh timbang lg sekali ;P dan2 la memang berat sama jugak sebab timbang pakai penimbang yg sama...adeh~

~Yun~ March 24, 2011 at 8:27 AM  

yanie:2la..yg penting kte mkn bende yg sihat,berat tu mama yun ckp xyh risau sgt,asal baby sihat syukur dah.huhu!nanie,penimbang kat KK mmg old school skit,kdng2 rase tak accurate,kalau electronic scale tu pecayela gak..hehe!

asna cute March 24, 2011 at 9:11 AM  

baby boy! hehe kan kan kan..

~Yun~ March 24, 2011 at 11:04 AM  

asna:hehe!pndailaaa..tp next month nk double confirm lagi.. =)

Rosie Rose March 24, 2011 at 4:27 PM  

uish uishhh jgn nak tipu2 ye utk test tu... bukan apa, kekadang penting tau monitor demi kebaikan urself and baby gak. tp betul gak... makan je selagi larat, selagi selera... bila lagi, kan!

~Yun~ March 24, 2011 at 5:05 PM  

rose:baik puan..sy xtipu lagi,hari tu standby je bekalan,nasib blh kencing ms dtg tu,kire aci la kan cmtu..hehe~

ye,betul tu,selagi selere makan,nti xde selere tuhan je yg tau kan.. =)

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 March 28, 2011 at 1:58 PM  

same la kite.. kna dtg klinik every wek... 2x nak check urine, berat dan bp.. jenuh nak pergi.. benci lagi nak tunggu2 ni.. so far tak kena wat mgtt lagi.. harap2 la x kena.. tp mcm nak kene je bulan depan.. aduhai.. ni semua gara2 naik mendadak smpi 3kg.. hoho.. over kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.