20th weeks..



Alhamdulillah..hari ni genap baby yun 5 bulan..syukur,diberi kesihatan yg baik..baby pn baik je dlm perut,yun ternanti2 bile si comel ni nk gerak,kick2 perut mama die..excited je rase..kdng2 tgk tv,masak,baring2 rase gak mcm berdetik2 kat perut tu..but not so sure adakah itu si comel sdng mengetuk2 dan bermain2 dlm perut mama die..hehe~

during 19th +++ weeks with baby izzah.. =)

changes during 5 months pregnancy:
  • berat badan rase mcm naik lagi..
  • selere nk mkn yg sdp2 je,every week nk mkn sushi king..=P
  • alhamdulillah,yun da blh bau bawang and start masak utk hubby,lame rasenye xmasak since 5th weeks..
  • teringin sgt nk buat kek,cookies,kuih..semua nk try..bile nak buat pn xtau,oven still dlm kotak..hehe~

Baby's now the size of a cantaloupe!

Minggu ke-20

Pertumbuhan bayi dalam kandungan pada saat ini adalah agak perlahan kerana memberi peluang kepada paru-paru dan sistem penghadaman serta imunnya untuk matang. Saiz bayi ketika ini ialah kira-kira 25 cm panjang dan mempunyai berat dalam lingkungan 340 g.

Pigmentasi pada kulit kita mungkin berlaku dengan lebih ketara tetapi ianya akan hilang selepas bersalin nanti. Payu dara kita juga saat ini sedang menghasilkan kolostrum iaitu sejenis bahan cecair keruh (warnanya) yang berfungsi untuk membekalkan semua bahan yang diperlukan oleh bayi kita pada hari pertama selepas lahir. Jangan cuba memicit cecair itu.

Selain itu kita akan sering mengalami masalah gusi berdarah dan peningkatan keluaran cecair dari faraj. Sendi dan ligamen-ligamen badan juga akan menjadi kendur. Kita akan lebih kerap merasa sakit pada bahagian belakang badan serta ketegangan dibahagian lain.


8 comments:

Atiqah Adnan March 10, 2011 at 9:20 AM  

wah dah 5 bulan daaa dia.. qa baru nak masuk 4 bulan.. alahai.. selalu terfikir kan macam mane laa bb dalam perut nie.. selesa ke dia.. macam2.. ^^ sweet laa feel macam nie..

~Yun~ March 10, 2011 at 9:49 AM  

aah qah..kejap je rase..alhamdulillah..2la,yun pn terpk,ape la si comel ni buat dlm perut..bes kan perasaan jadi ibu ni..qah jage diri k..yun pn xsaba nk tgk perut qah besar..sti comel,hehe~

asna cute March 10, 2011 at 10:14 AM  

insyallah xlama lg tue rasa la.. sabarnya. if masa2 free cuba borak2 ngan bby. insyallah baby respon ;)

~Yun~ March 10, 2011 at 3:30 PM  

asna:2la..bile yun nyanyi2,bergetar2 je rase kat perut tu..die nyanyi skali la tu kan?hehe~

ok,start from today kene rajin borak ngn si comel ni.. =)

AJ The Mommy March 10, 2011 at 5:40 PM  

time baby tendang tu sure macam Eh APSAL PERUT AKU BERGEGAR kan kan kan??? ahahahah

~Yun~ March 10, 2011 at 6:40 PM  

haha..mcm terkejut bile die berdetik2 dlm perut..tp bile nk rase lg,xplk die gegar.. =)

Anonymous March 15, 2011 at 9:26 AM  

Assalamualaikum,

yun masa preggy rasa tak boleh makan raw / half-cooked food. time nad ngandung dulu ada baca few artikel dari expert tentang ni. contoh yang common half-boiled egg, sushi, certain type of cheese and so on. ni contoh artikal nye, mungkin yun boleh cuba google lagi

http://www.babycenter.com.my/pregnancy/nutrition/foodsafety/notsafetoeatexpert/

congrats ye, alhamdulillah & have a safe pregnancy, insyaAllah

nadiah (6f3) ^__^

~Yun~ March 15, 2011 at 9:33 PM  

tq nad for the info..yun ader dgr jugak..psl sushi tu kan,yun takut gak..salu g mkn sushi..ok,nti yun google website tu.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.