Mengidam Apam Pelangi



balik2 entry pasal mengidam kan..xder bende lain kot kalau ibu2 mengandung ni..hehe~actually,yun asik terliur je kalau tgk blog2 resipi..bila da tgk sure perut lapar..plan nk buat apam pelangi ni last week,tp badan cm malas and xlarat sgt..so,semlm..dgn gigihnya,yun menggodek la si apam pelangi ni sorng2..dgn harapan by that time hubby balik,boleh la die rase kan..1st experiment of apam pelangi,hehe.. =)

terima kasih kepada tuan punya resipi...alhamdulillah,menjadi gak apam pelangi yun (cuak giler takut xjadi,haha!)

bila mama tgk pic ni,die siap ckp apam ni gebu macam pp yun..hehe~


for those yg nk try apam pelangi,cekidaut recipe ni k..

Bahan-bahan :

4 biji telur
2 sb ovellette
1 sk vanilla
220 gram gula castor
300 gram tepung gandum
250 ml santan kara
1 st baking powder
3 pewarna

Langkah-langkah membuat:

  1. Telur, ovellette dan gula castor dipukul hingga gebu dan pekat.
  2. Masukkan vanilla dan pukul sebati.
  3. Ayak tepung gandum dan baking powder.
  4. Masukkan santan kara tadi dan pukul sebati.
  5. Masukkan tepung gandum dan pukul hingga sebati.
  6. Bahagikan kepada 3 warna yang disukai.
  7. Senduk ke dalam loyang yang telah dialas. Senduk selapis demi selapis mengikut warna.
  8. Masukkan ke dalam kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
  9. Tutup penutup kukusan dengan aluminium foil atau kain dapur.
  10. Kukus selama 30 -40 minit hingga masak.




2 comments:

..DeeYana.. February 17, 2011 at 10:14 AM  

sedapnye tgk apam yg yun buat nih..gebunye!! ;) nak try laa nnt..hehe

~Yun~ February 17, 2011 at 2:25 PM  

tryla kak dee..yun ni pn bukannya pndai masak,tp ikut je recipe ni,insyaAllah menjadi..hehe~blh jamu suami tersyg nti.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.