Supplement for Pregnant Woman




selalunya bg bakal2 ibu,supplement yg salu di ambil,tak lain tak bukan mestila folic acid kan..tp dependsla..kalau Hb rendah,for sure korang semua kene telan byk giler vitamin doc bagi kan..iron, Vit C,Vit B,folic acid la bagai..mmg melecehkan kalau makan ubat byk2 lagi2 mcm sorng budak ni kan yg asik terlupe je nk mkn ubat..haha!alasan ko semate-mate...Sooo..utk menyenangkan hidup,yun pn beli supplement ni..IBERET FOLIC 500..tak payah nk makan banyak2 vitamin dah..satu je ni da memadai..semua da complete in one vitamin..which include Iron,Vit C,Vit B complex & Folic Acid...BINGO!!


inside the box (contain 30 film-coated tablets),ubat die sebijik cm panadol menstrual tu,just tablet ni colour merah je..


from previous pregnancy,mmg doc cakap yun ader 2 risiko:
1) berat badan less than 45 kg
ooo,ni ubat die mmg makan jeeee,bile doc ckp berat badan kurang dr 45kg,yun dengan gigih menaikkan berat badan agar kali ni pregnancy,berat badan boleh exceed more than 45 kg..so after D&C hari tu,yun mmg sgt kuat mkn..kalau g makan nasi ayam, tak sah,kalau tak tambah ayam..haha! so,akibatnya sekarang berat bdn dr 43kg telah mencanak ke 50.1 kg...Alhamdulillah,even ia sgt mengejutkan,tp rase bersyukur sbb berat dah naik..Uuuu~

2) Hb rendah
mase 1st pregancy,Hb yun mmg rendah,around 10 macam tu..so this time,mmg terus beli Iberet Folic 500..Alhamdulillah,Hb yun maintain atas 11..harap-harap for the next check up pn macam tu..just kali ni mmg kene pantang makan..no tea..tea mmg merendahkan Hb,so kornng patut kurangkan especially mase pregnant k..


So,for those yg ader masalah Hb rendah,better makan Iberet Folic 500,30 biji for 1 month(1 kotak),around RM25 je..why not keluarkan duit skit for the sake of mommy n baby health kan? =)

tapi..kalau mkn Iberet Folic ni,kene byk minum air and makan buah,especially betik..kalau tak nti korng ader masalah ke toilet utk yak2..hehe~

p/s: kepada bakal2 ibu and ibu2 yg pernah amik supplement selain Iberet,boleh tak bagi suggestions supplement ape yg penting during pregnany??Tq~ Sharing is Caring kan.. =)





13 comments:

ciNDerella stRikEr February 1, 2011 at 12:39 AM  

slm yun,
due date bila ye?? yun kne tambah berat bdn, nad plak dh terlebih2 berat bdn ni. kne diet sket. huhuhuu

~Yun~ February 1, 2011 at 8:56 AM  

insyaAllah end of july..doc suh diet ke nad?klu ikut ketinggian nad tu ok je..da solid u..hehe~

..DeeYana.. February 1, 2011 at 11:03 AM  

oo, iberet ni elok utk yg Hb rendah ek? k.d pon Hb rendah gak..mmg k.d xpenah lepas laa nak derma darah even berat bdn mmg laa sgt sesuai kan..Hb k.d 11..which mean just on the line..so xsesuai..but last 2 years k.d nak jg rs mcm mn derma darah tu kan, so dr awal dah mkn mcm2 yg ble tmbh darah..tp naik 12 je..resultnya lepas derma darah, i PITAM u..hahaha, lawak btl..sape laa agaknya yg dpt darah k.d nnt ye..hehe

masa bila nak start amik Iberet ni? bl dh confirm preggy ke? or before preggy dh ble amik?

~Yun~ February 1, 2011 at 3:30 PM  

oo yeke kak dee..better jgnla derma darah,lenkali kene kedekut skit,hehe~

mm..yun xpasti blh amik xb4 preggy..tp nti once kak dee da conceive,terus amik iberet,sbb for the 1st 3 month kan penting,mcm yun anemia,kene amik iberet ni..kalau skang kak dee mkn folic acid pn xpeje..mane tau bulan depan preggy cpt2 tau beli iberet.. =)

♥S@R@♥ March 16, 2011 at 11:27 AM  

Assalam singgah n kenal,
hasil google pasal Iberet folic ni jumpa blog awak ni..hehe

sy pun da maslah hb rendah 1st checkup ok 2nd checkup 10.2hb.. sy xleh telan obimin..
dah le berat pun turun..berat saya skang 39.2kg..huaaa..

so sy nak tanya IF ni ada rasa n bau tak bila mkn?

tq ea

~Yun~ March 16, 2011 at 3:22 PM  

wslm..tq dear!! =)

mmm..die mmg ader bau skit,sme iron tablet ader bau,tp insyaallah sara blh telan sbb size die xla besar sgt cm obimin..cbe try k..try dulu beli kat pharmacy dlm 3 tablet ke..die blh beli loose,xyh beli satu kotak..insyaAllah nti hB naik for the next checkup.. =)

salam perkenalan.. =)

Anonymous April 19, 2011 at 2:32 PM  

Hai...
sy nk tnya..iberet ni nak makan time bile?sblm makan/slps makan.huhu TQ dear :)

~Yun~ April 19, 2011 at 3:11 PM  

dulu yun mkn after meal,pas2 cek hb asik rendah even da mkn iberet..then doc suggest mkn before meal with jus,any juice esp guava juice yg kaye dgn vit c..sbb juice ader vitamin C and percepatkan lg penyerapan iron..insyaAllah,hb naik nti..try k dear.. =)

Qayse Nilze September 19, 2011 at 4:36 PM  

salam dear,
i try search about IBERET FOLIC 500 than jumpe blog u...
so iberet folic nie utk hb ke berat badan?coz berat badan i 40kg memang x cukup for ibu mengandung..but my hb ok..kalo i mkn dis boleh menaikan berat i ke?kalo ape yg i baca dr blog u,memang naik berat baddan ke..
coz i mcm u first bby i gugur...sama mcm kes u..cuma bby i spttnye 10 weeks...bile check my bby 5week 6day...so memang x ader rezeki..so sure memang iberet folic leh naik berat badan ke?

~YUN~ September 19, 2011 at 5:01 PM  

nope,iberet ni just utk naikkan hb,berat bdn tu sebab i makan byk bila conceive for the 2nd one,hope u dont get it wrong dear.. =)

anyway,iberet bgus sebab die all in one (vitc,b complex and iron),which is good for pregnant woman.. =)

Qayse Nilze September 19, 2011 at 6:52 PM  

owh yeke...actually i memang kuat mkn...tp memang ssh nak naik berat...i ingatkan iberet folic tue utk naik berat badan..:)

Ha-na yoona January 30, 2013 at 12:44 PM  

Sy pn tngh mkn iberet folic.coz doc ckp kurang drh.so klu kita period blh tk mkn pil iberet folic.?

~YUN~ February 17, 2013 at 7:45 PM  

Qayse:tak naik berat...kalau nk naik berat u minum susu byk2 :)

Ha na yoona:kalau period rasa blh je..in fact lg bgus sbb utk tmbh darah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.