Bidadari Syurga



Alhamdulillah,hari ni genap seminggu after D&C..insyaAllah mlm ni blk Penang,and at the same time hubby pn xsihat,so now turn yun plak nk jage die,mcm amik turn plak kan..hehe~hopefully lg 2-3 days blh puasa,Ya Allah,lamenye da tinggal puasa..rase xsaba nk puasa,nk g terawikh ngn hubby..then sambung keje yg dah lame terbengkalai,thesis yg xsiap2 lg..dugaan..dugaan..

InsyaAllah,yun akan pulihkan kembali semangat n redha dengan semua yg telah berlaku,sesungguhnya ini semua ujian dari Allah..kdng2 yun terpk,ini hanyala ujian kecil dari Allah,walaupun ia terasa sungguh berat..lately ni yun ske baca blog mummy Alanna..lepas bc blog ni,seolah2 menyuntik semangat utk yun meneruskan kehidupan..kagum dengan ketabahan mummy & daddy Alanna..

Mari baca..Blog 'Doa Buat Alanna'..

sungguh runtun jiwa bila baca setiap bait2 kata yg ditulis oleh mummy Alanna..sesungguhnya mummy & daddy Alanna antara golongan yg bertuah dan terpilih yg Allah syg..setiap kali membaca blog mummy Alanna,air mata yun xhenti2 mengalir..

hari ni 24/8/2010..yun nk ucapkan selamat ulang tahun utk bidadari syurga,Alanna Qish..tiada hadiah yg terbaik selain Al-Fatihah dan doa utk bidadari syurga yg disayangi ramai..

Al-Fatihah~


Pengalaman D&C..




alhamdulillah..yun selamat menjalani D&C last tuesday..thnx so much to dearest hubby,family & dear frens yg sentiasa mendoakan kesihatan yun...semoga Allah memberikan ganjaran dan melimpahkan rahmat ke atas kita semua..InsyaAllah.. =)

Ape itu D&C??
Mungkin kite lebih biasa mendengar ‘cuci’ yang lazimnya digunakan selepas seseorang wanita itu mengalami keguguran di mana sisa-sisa tisu janin dan uri yang masih tertinggal di dalam rahim wanita disedut keluar.Dilatation and Curettage atau lebih popular dengan singkatan D & C sahaja sebenarnya merupakan prosedur yang dilakukan oleh pakar sakit puan untuk merawat dan juga mencari punca kenapa seseorang wanita itu mengalami pendarahan dari dalam rahim.

yun nk cte skit pengalaman D&C,even xrase pape ms operation (full bius),tp cuak die bile masuk hospital tuhan je yg tau,memandangkan yun xpernh admit,mcm2 terbyg dlm fikiran b4 smpai hospital..giler scary!yela..yun terawal plak merasai pengalaman mcm ibu2 nk bersalin..mane xcuaknye,malam pn xlene tdo,duk terpk je dlm operation theatre tu cmner..wuwuwu~


Isnin,16 Aug 2010
10:30 am
we went for the 2nd ultrasound,as expected the scan still gave us the same result,no heart beat..n the fetus seems to gettin' smaller than last week..mayb sbb yun da bleeding for the past 6 days..so,Dr. Fawziah decided on D&C tomorrow..Dup Dap Dup Dap..im getting nervous..

Selase, 17 Aug 2010
8:30 am

smpai2 je kat KPJ Penang, yun terus register kat emergency,so after hubby settled the deposit,yun di hantar ke Special Diagnostic Unit..memandangkan proses D&C sekejap,yun xperlu admit n just daycare je..

dat was pain..ouchh~

blh posing lagi tu..hehe~

9:30 am
Dr. Fawziah dtg..just tnye if i still bleed ke x..
and Oh Nooo People,mase ni is the most scarriest part yg klu blh xmo ingt smpai bile2..even rmai yg ckp xsakit,tp bg yun the moments b4 D&C yg plng yun tak mahu ingt..wuwuwu~xtaula procedure ni ader x kat hospital lain,tp mase tanye sape2 yg pernah buat D&C xder plak mention yg b4 buat D&C,Dr akan sumbat ubat kat bwh tuuuuuu (alasan Dr nk mudahkn process D&C,n nk besarkan skit pintu rahim)~i think i shud not give any details kot mcm mane perasaan n rase ms tu,kalau blh xmo ingt da smpai bile2,kdng2 teringt sorng2 blh jd ngilu satu bdn..hukhukhuk~ (taula sy da kwin,tp jgnla wat saya mcm nie,sakit tau..nsb Dr perempuan,xla malu sgt,,Errrrk!)

9:40am
ms ni yun akui yun nangis kesakitan akibat insiden 10 minit yg lepas..hubby mampu tgk je,kesian agaknye ngn isteri die ni..call mama,tnye kat mane da..mase tu dieorng still on the way ke Penang..

12:00pm
uuuu..mama n baba pn da smpai..even ms ni rs happy,tp berdebar2 sgt nk masuk operation theatre..30 minit lg..

12:30pm
ok2..time ni yun da berdebar giler,bile nurse dtg bwk g operation theatre (OT)..bile masuk pintu tu lg nerves bile nurse kat dlm tu soal siasat kte mcm nk masuk lokap,hehe!mayb ni procedure dieorng kan..tanye nama,ic,operation ape yg nk buat,Dr mane yg rawat..etc.ok..mase ni sdih terpakse say bye2 kat hubby..dlm OT tu sgt scary,rmai nurse plus Dr.,lebih kurng 10 orng kot..muke masing2 mcm da standby nk kerjekan yun..muke cuak je ms tu..Dr. jus tenangkan yun n borak2 smbil inject bius..mase tu ok lagi..still sedar..5,4,3,2,1...*blank*

1:30pm
tibe2 rs cm blur2,pening2..dgr je suara nurse..tp xnmpk sape2 pn..mase ni yun sdr2,terus muntah..mama kate ubat bius tu xabis lg yun da sedar awal sgt..punyela excited nk bgn kan,xsedar diri tul,hehe~bila nurse xbg bgn,yun pn layan tdo n rest smpai pukul 430pm..

4:30pm
after hubby settled the bill,yun blh discharge da..even still rase sakit skit n cramped,yun gagahkan diri bersiap..nasib naik wheel chair smpai lobby,xla azab sgt nk jalan..huhuhu!

Alhamdulillah,yun skang tgh selamat berpantang di KL..cian kat hubby sorng2 kat Penang,rindu2 jugak..tp hubby ckp next week die dtg..die suruh yun rest cukup2,makan byk bg gemuk skit b4 conceive for the next one,hehe~

antibiotics dat must b completed within a week..

kat rumah mama jg yun bes sgt,makan mase pantang xla xsdp,sdp memanjang and berselere je..thnx so much ma,sbb sudi jg n masakkan sdp2 utk yun..alhamdulillah~


even nmpk simple,tp sdp..ikan tenggiri goreng panas2 sgt menyelerekan..Ummpp~

yun redha ape yg berlaku,kdng2 yun akui yun lemah,rase nak nangis je kalau tgk pic baby,sdih je..yun xmo dihimpit rase bersalah,menyalahkan diri sendiri ape yg telah berlaku,kalau rs bersalah memanjang blh jd giler gamaknye,seharian pk ape yg aku buat b4 misscarriage tu..
yun berdoa agar Allah murahkan rezki & diberi kesihatan yg baik utk yun& hubby..wish me luck for the next one peoples!!**hugs n kisses**




Ya Allah,beratnya ujian mu..

Ya Allah,tatkala Ramadhan bakal menjelma,yun dikejutkan dgn berita yg sgt menyedihkan..
Innalillahiwainnailahirojiun..Ya Allah,aku redha dengan segala ujian dan dugaan yg menimpa diriku dan suamiku..Sesungguhnya Ya Allah kau lebih mengetahui di sebalik semua kejadian ini,kau gantikan ia dengan sesuatu yg lebih baik..Kau kuatkan semangatku untuk menempuh hari2 yg mendatang tanpa kehadiran si kecil dalam perutku ini, Ya Allah..

Air mata xmampu menahan segala kesedihan..yun akui dugaan ni merupakan tamparan hebat buat yun n suami, sgt berat untuk dipikul,seharian yun menangis tanpa henti smpai bengkak2 mata..kejadian bermula hari isnin 9/8/2010..yun terkejut ms kat toilet ader red spot mcm period, kat panty liner..mase tu rase nk pitam sbb selama ni duk terbyg bende ni la yg yun xmo tgk ms pregnant,bila kte nmpk red spot ape yg akan terlintas di fikiran ibu mengandung semua bende2 yg menakutkan,which is misscarriage...mase tu yun terus lari masuk surau nangis call hubby,mama,baba...Ya Allah,mase tu pk ape da jadi kat anakku ni...

tanpa pk panjang,yun nk pergi klinik, nk scan tgk baby cmner,mase tu da xsempat nk tnggu hubby balik..nasib ader sha yg sudi teman yun,dlm kerete yun xhenti2 baca Al-Fatihah,moga2 Allah selamatkan anak yun...Ya Allah..mase tu air mata xputus2 mengalir...mase smpai klinik,hubby pn smpai dengan muka sedih..

during the scan..yun dikejutkan lagi dengan berite yg menyedihkan,DR xdpt detect the heart beat..n suprisingly,the baby is so small,even ms tu kandungan yun da 12th weeks, tp DR pelik sbb saiz baby mcm bru 8th weeks..DR ckp mayb baby mmg da xder dlm tu..bleeding hari ni totally give the final sign yg baby betul2 da xder..sdih sgt mase tu..yun da xder air mata nk nangis..DR suruh pergi hospital for details checkup...

so,at 5pm,yun n hubby smpai kat KPJ Penang..mase tu terus masuk emergency when i did mention tgh bleeding..they jus check for blood pressure n other standard procedure...then yun terus refer gynae,DR. Fawziah..again..ms scan there r no heart beat..DR. gave us 2 choices,either buat D&C (cuci) terus or she gave me injections n rest for a week..ms tu yun blank,xtau nk ckp ape..so,she suggest give me injections n 1 week bedrest..

so,now yun kat rumah je..bedrest for a week,if by next week,its still the same n the baby didnt show any heart beat,yun kene admit..kat rumah,yun asik nk menangis je,sdih sgt sbb semuanya berlaku dgn cpt..n the red spot still ader kat panty liner..DR jus remind kalau ader fresh blood n heavy bleed terus call die..

yun mmg tak daya nk pk pape skarang..kawan2 xputus2 msg n bg semangat kat yun..terima kasih byk2 sahabat2 ku...bila yun diuji begitu hebat sekali,yun bersyukur sbb masih ader suami,family,kawan2 yg sayang dan ambil berat tentang yun..kdng2 kte xsedar..tapi bila da jadi macam ni,kte rase bersyukur n lebih menghargai orng yg disekeliling kte..terima kasih kawan2 yg sentiasa mendoakan yun n baby..sesungguhnya Allah lebih mengetahui ader hikmah disebalik kejadian ni..yun yakin semua ni rezeki dari Allah..Allah lebih sygkan baby yun,belum sempat dia keluar melihat papa n mama die,Allah ambil nyawanya..aku redha Ya Allah..
Sesunggunya, ape yg kte ade di dunia ini, semuanya adalah pinjaman dr Allah.. nyawa, suami, ibu bape, tunang, kawan2, hatta anak2 kita, semuanya hanyala pinjaman dr Allah shj.. tiada yg berhak ke atas setiap jiwa yg bernyawa itu, melainkan Allah SWT...

kwn2,doakan yun sihat & selamat ye...semoga Allah membalas jasa kawan2 yun yg sentiasa mendoakan dan membantu yun..especially ex-housemate ku, leeya,sha,anah,radin & miza yg sudi memberikan kata2 semangat,melawat & menemaniku tatkala suamiku tiada di rumah..sayang kamu semua!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.