Ya Allah,beratnya ujian mu..

Ya Allah,tatkala Ramadhan bakal menjelma,yun dikejutkan dgn berita yg sgt menyedihkan..
Innalillahiwainnailahirojiun..Ya Allah,aku redha dengan segala ujian dan dugaan yg menimpa diriku dan suamiku..Sesungguhnya Ya Allah kau lebih mengetahui di sebalik semua kejadian ini,kau gantikan ia dengan sesuatu yg lebih baik..Kau kuatkan semangatku untuk menempuh hari2 yg mendatang tanpa kehadiran si kecil dalam perutku ini, Ya Allah..

Air mata xmampu menahan segala kesedihan..yun akui dugaan ni merupakan tamparan hebat buat yun n suami, sgt berat untuk dipikul,seharian yun menangis tanpa henti smpai bengkak2 mata..kejadian bermula hari isnin 9/8/2010..yun terkejut ms kat toilet ader red spot mcm period, kat panty liner..mase tu rase nk pitam sbb selama ni duk terbyg bende ni la yg yun xmo tgk ms pregnant,bila kte nmpk red spot ape yg akan terlintas di fikiran ibu mengandung semua bende2 yg menakutkan,which is misscarriage...mase tu yun terus lari masuk surau nangis call hubby,mama,baba...Ya Allah,mase tu pk ape da jadi kat anakku ni...

tanpa pk panjang,yun nk pergi klinik, nk scan tgk baby cmner,mase tu da xsempat nk tnggu hubby balik..nasib ader sha yg sudi teman yun,dlm kerete yun xhenti2 baca Al-Fatihah,moga2 Allah selamatkan anak yun...Ya Allah..mase tu air mata xputus2 mengalir...mase smpai klinik,hubby pn smpai dengan muka sedih..

during the scan..yun dikejutkan lagi dengan berite yg menyedihkan,DR xdpt detect the heart beat..n suprisingly,the baby is so small,even ms tu kandungan yun da 12th weeks, tp DR pelik sbb saiz baby mcm bru 8th weeks..DR ckp mayb baby mmg da xder dlm tu..bleeding hari ni totally give the final sign yg baby betul2 da xder..sdih sgt mase tu..yun da xder air mata nk nangis..DR suruh pergi hospital for details checkup...

so,at 5pm,yun n hubby smpai kat KPJ Penang..mase tu terus masuk emergency when i did mention tgh bleeding..they jus check for blood pressure n other standard procedure...then yun terus refer gynae,DR. Fawziah..again..ms scan there r no heart beat..DR. gave us 2 choices,either buat D&C (cuci) terus or she gave me injections n rest for a week..ms tu yun blank,xtau nk ckp ape..so,she suggest give me injections n 1 week bedrest..

so,now yun kat rumah je..bedrest for a week,if by next week,its still the same n the baby didnt show any heart beat,yun kene admit..kat rumah,yun asik nk menangis je,sdih sgt sbb semuanya berlaku dgn cpt..n the red spot still ader kat panty liner..DR jus remind kalau ader fresh blood n heavy bleed terus call die..

yun mmg tak daya nk pk pape skarang..kawan2 xputus2 msg n bg semangat kat yun..terima kasih byk2 sahabat2 ku...bila yun diuji begitu hebat sekali,yun bersyukur sbb masih ader suami,family,kawan2 yg sayang dan ambil berat tentang yun..kdng2 kte xsedar..tapi bila da jadi macam ni,kte rase bersyukur n lebih menghargai orng yg disekeliling kte..terima kasih kawan2 yg sentiasa mendoakan yun n baby..sesungguhnya Allah lebih mengetahui ader hikmah disebalik kejadian ni..yun yakin semua ni rezeki dari Allah..Allah lebih sygkan baby yun,belum sempat dia keluar melihat papa n mama die,Allah ambil nyawanya..aku redha Ya Allah..
Sesunggunya, ape yg kte ade di dunia ini, semuanya adalah pinjaman dr Allah.. nyawa, suami, ibu bape, tunang, kawan2, hatta anak2 kita, semuanya hanyala pinjaman dr Allah shj.. tiada yg berhak ke atas setiap jiwa yg bernyawa itu, melainkan Allah SWT...

kwn2,doakan yun sihat & selamat ye...semoga Allah membalas jasa kawan2 yun yg sentiasa mendoakan dan membantu yun..especially ex-housemate ku, leeya,sha,anah,radin & miza yg sudi memberikan kata2 semangat,melawat & menemaniku tatkala suamiku tiada di rumah..sayang kamu semua!!



15 comments:

ken August 11, 2010 at 11:25 AM  

be strong =)

kotakCEKLAT August 11, 2010 at 11:26 AM  

SEDIHNYER BC. SABAR K YUN! :)

~Yun~ August 11, 2010 at 12:26 PM  

ken:TQ~ =)
afzan: thnx afzan..insyaAllah,yun cube kuat..

Nurul August 11, 2010 at 1:13 PM  

yun, tabah ye.. sdy btl bace.. mm,dugaAn n ujian ni sume mematangkan kite.

lgpn ko mude lagi, try lagi eh..hehe.

~Yun~ August 11, 2010 at 5:02 PM  

qerm:Tq..pape,doakan aku sihat je..so boleh cube lg,hehe~

Mrs. Eeza Herman August 12, 2010 at 11:07 AM  

hi..sabar byk2 ye..
i pun dulu da jd mcm yun gk..
andainya next week ttp xde heartbeat, yun kenala redha dgn setiap ujian utk kita..
i da pernah lalui semua nie..
redha dan byk2 bersabar, insyaAllah, rezeki yun akan dtg nanti..
be strong..

~Yun~ August 12, 2010 at 11:14 AM  

eeza:thnx so much eeza..yun redha..Dr pn ckp chances nk abort tu tinggi..doakan yun sihat n selamat k..yun jus takut nk buat D&C je..

fikaryna August 12, 2010 at 2:24 PM  

yun..nangis baca kisah yun..tabahkan hati yer..takut pun ryna baca sbb kita di awal peknen kan..sebarang possibility ada..

moga ramadhan ni akan kuatkan semangat yun n hubby..sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik..

~Yun~ August 12, 2010 at 3:17 PM  

ryna:thnx ryna..ryna jg diri tau,jgn byk jln mcm yun,kalau penat rest je,keje berat2 suruh hubby buat je..jdkan semua ni ikhtibar k..jg baby ryna leklok..jg pemakanan jugak..kdng2 kte rs diri kte kuat nk berjalan,buat keje itu ini,tp baby kat dlm tu xkuat..yun doakan ryna n baby sihat..take care k!selamat berpuasa.. =)

Mrs. Eeza Herman August 13, 2010 at 2:35 PM  

insyaAllah, semuanya akan selamat..
sy 2x kena bt d&c, nasib kali ke3 gugur xperlu d&c..tp jgn risau, kalo buat kt swasta, insyaAllah, xberapa sakit..masa procedure tu, kita akan tido..sedar2 je da selesai semua..sakit pun rasa mcm period jela pastu..jgn risau2 sgt ye..
take care..

~Yun~ August 13, 2010 at 5:25 PM  

eeza:owh,ok...xsakit ye..TQ eeza,u make me feel better now.. =)

.:Mrs. Engineer:. August 21, 2010 at 9:59 PM  

sabar eh yun...insyaALLAH ade hikmah disebalik sume ni...n insyaALLAH akan bg rezeki lg pd yun n hubby...amin....

~Yun~ August 22, 2010 at 10:38 AM  

yanie:thnx yanie..insyaAllah dimurhkan rezki lagi..aminn~

Elyanas ~Elvy & Hakeem January 15, 2011 at 10:40 AM  

yun..vee pn dah alami pengalaman yg sm.. mmg sdh sgt ms tu.. vee lg sedih sbb baby dh 4 bulan da ms tu...

~Yun~ January 17, 2011 at 5:06 PM  

oo yeke vee..sorry to hear that..mase tu vee jatuh ke?suppose 4 bulan da kuat kan baby?blh share x kenapa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.