Pengalaman D&C..




alhamdulillah..yun selamat menjalani D&C last tuesday..thnx so much to dearest hubby,family & dear frens yg sentiasa mendoakan kesihatan yun...semoga Allah memberikan ganjaran dan melimpahkan rahmat ke atas kita semua..InsyaAllah.. =)

Ape itu D&C??
Mungkin kite lebih biasa mendengar ‘cuci’ yang lazimnya digunakan selepas seseorang wanita itu mengalami keguguran di mana sisa-sisa tisu janin dan uri yang masih tertinggal di dalam rahim wanita disedut keluar.Dilatation and Curettage atau lebih popular dengan singkatan D & C sahaja sebenarnya merupakan prosedur yang dilakukan oleh pakar sakit puan untuk merawat dan juga mencari punca kenapa seseorang wanita itu mengalami pendarahan dari dalam rahim.

yun nk cte skit pengalaman D&C,even xrase pape ms operation (full bius),tp cuak die bile masuk hospital tuhan je yg tau,memandangkan yun xpernh admit,mcm2 terbyg dlm fikiran b4 smpai hospital..giler scary!yela..yun terawal plak merasai pengalaman mcm ibu2 nk bersalin..mane xcuaknye,malam pn xlene tdo,duk terpk je dlm operation theatre tu cmner..wuwuwu~


Isnin,16 Aug 2010
10:30 am
we went for the 2nd ultrasound,as expected the scan still gave us the same result,no heart beat..n the fetus seems to gettin' smaller than last week..mayb sbb yun da bleeding for the past 6 days..so,Dr. Fawziah decided on D&C tomorrow..Dup Dap Dup Dap..im getting nervous..

Selase, 17 Aug 2010
8:30 am

smpai2 je kat KPJ Penang, yun terus register kat emergency,so after hubby settled the deposit,yun di hantar ke Special Diagnostic Unit..memandangkan proses D&C sekejap,yun xperlu admit n just daycare je..

dat was pain..ouchh~

blh posing lagi tu..hehe~

9:30 am
Dr. Fawziah dtg..just tnye if i still bleed ke x..
and Oh Nooo People,mase ni is the most scarriest part yg klu blh xmo ingt smpai bile2..even rmai yg ckp xsakit,tp bg yun the moments b4 D&C yg plng yun tak mahu ingt..wuwuwu~xtaula procedure ni ader x kat hospital lain,tp mase tanye sape2 yg pernah buat D&C xder plak mention yg b4 buat D&C,Dr akan sumbat ubat kat bwh tuuuuuu (alasan Dr nk mudahkn process D&C,n nk besarkan skit pintu rahim)~i think i shud not give any details kot mcm mane perasaan n rase ms tu,kalau blh xmo ingt da smpai bile2,kdng2 teringt sorng2 blh jd ngilu satu bdn..hukhukhuk~ (taula sy da kwin,tp jgnla wat saya mcm nie,sakit tau..nsb Dr perempuan,xla malu sgt,,Errrrk!)

9:40am
ms ni yun akui yun nangis kesakitan akibat insiden 10 minit yg lepas..hubby mampu tgk je,kesian agaknye ngn isteri die ni..call mama,tnye kat mane da..mase tu dieorng still on the way ke Penang..

12:00pm
uuuu..mama n baba pn da smpai..even ms ni rs happy,tp berdebar2 sgt nk masuk operation theatre..30 minit lg..

12:30pm
ok2..time ni yun da berdebar giler,bile nurse dtg bwk g operation theatre (OT)..bile masuk pintu tu lg nerves bile nurse kat dlm tu soal siasat kte mcm nk masuk lokap,hehe!mayb ni procedure dieorng kan..tanye nama,ic,operation ape yg nk buat,Dr mane yg rawat..etc.ok..mase ni sdih terpakse say bye2 kat hubby..dlm OT tu sgt scary,rmai nurse plus Dr.,lebih kurng 10 orng kot..muke masing2 mcm da standby nk kerjekan yun..muke cuak je ms tu..Dr. jus tenangkan yun n borak2 smbil inject bius..mase tu ok lagi..still sedar..5,4,3,2,1...*blank*

1:30pm
tibe2 rs cm blur2,pening2..dgr je suara nurse..tp xnmpk sape2 pn..mase ni yun sdr2,terus muntah..mama kate ubat bius tu xabis lg yun da sedar awal sgt..punyela excited nk bgn kan,xsedar diri tul,hehe~bila nurse xbg bgn,yun pn layan tdo n rest smpai pukul 430pm..

4:30pm
after hubby settled the bill,yun blh discharge da..even still rase sakit skit n cramped,yun gagahkan diri bersiap..nasib naik wheel chair smpai lobby,xla azab sgt nk jalan..huhuhu!

Alhamdulillah,yun skang tgh selamat berpantang di KL..cian kat hubby sorng2 kat Penang,rindu2 jugak..tp hubby ckp next week die dtg..die suruh yun rest cukup2,makan byk bg gemuk skit b4 conceive for the next one,hehe~

antibiotics dat must b completed within a week..

kat rumah mama jg yun bes sgt,makan mase pantang xla xsdp,sdp memanjang and berselere je..thnx so much ma,sbb sudi jg n masakkan sdp2 utk yun..alhamdulillah~


even nmpk simple,tp sdp..ikan tenggiri goreng panas2 sgt menyelerekan..Ummpp~

yun redha ape yg berlaku,kdng2 yun akui yun lemah,rase nak nangis je kalau tgk pic baby,sdih je..yun xmo dihimpit rase bersalah,menyalahkan diri sendiri ape yg telah berlaku,kalau rs bersalah memanjang blh jd giler gamaknye,seharian pk ape yg aku buat b4 misscarriage tu..
yun berdoa agar Allah murahkan rezki & diberi kesihatan yg baik utk yun& hubby..wish me luck for the next one peoples!!**hugs n kisses**




10 comments:

Meey@ August 21, 2010 at 10:31 AM  

nyah, nape scary sgt tgk gmbr no. 2 tu..=( nyah, apa yg berlaku tu sume pengalaman kan.bukan setiap masa kita patut gembira.kdg2 tuhan bg tangisan supaya kita tak pernah lupakan DIA.insyaALLAH, si tecik tu tunggu kamu disyurga=).Kamu adalah antara yg terkuat yg ALLAH pilih utk hadapi sume ni.be strong my girl!usaha lg kamu boleh chaiyok!conceive sama2 la yokk!opss..

~Yun~ August 21, 2010 at 10:50 AM  

scary ek?hehe~mase die usung dlm bilik bedah tu lg scary nyah,menghantui aku tiap mlm..hukhuk~
insyaAllah nyah,aku redha..cube kuat,wpun aku akui aku still sdih gak..tu xblh tipu,serius~ok..mari kte preggy same2,cm nmpk gaye kene tnggu mung ni..thun depan jela..hehe~

Nurul August 23, 2010 at 9:44 AM  

1 pengalaman y mengerikan la yun..huhu. hopfuli ko cpt sht la ye..da seminggu da kn.

terliur plk aku tgk ikn tenggiri goreng ngn ns kicap ko 2..hahah. mkn byk2 sket ehh..

~Yun~ August 23, 2010 at 10:58 AM  

mmg qerm..sgt scary mery,kalau blh nk rest dulu,bru nk dptkan sowng lagi..mcm nightmare plk bile ingt,hehe~

jgn terliur qerm,lmbt lg nk buke ni,adui byk hari da aku tinggl puasa..hehe~

iEjA August 23, 2010 at 12:22 PM  

yun..saba byk2 ek..nnt ade rezeki lg insya Allah ;)

mkn byk2 sket..bg sehat..ikan tenggiri tu mmg nmpk sdppp..hehe

~Yun~ August 23, 2010 at 4:04 PM  

insyaAllah ieja..amin~

mmg xblh dinafikan,ikan tenggiri la makanan yg plng sdp ms pantang.. =)

Elyanas ~Elvy & Hakeem January 15, 2011 at 10:30 AM  

vee pun penah D&C gak b4 nie.. ms 2 vee sedih sgt sbb khlgn baby...

~Yun~ January 17, 2011 at 5:08 PM  

sdih kan vee..xpe,semuanya ader hikmah,insyaAllah Allah akan gantikan ia dgn sesuatu yg lebih baik..ader hikmah kan..so skarang vee da sihat ke?

maskedfacies May 16, 2013 at 9:32 PM  

Boleh tau x harga sume utk procedure ni? TQ

~YUN~ May 20, 2013 at 7:13 PM  

Maskedfacies:tak silap yun rm1.5k :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.