Moments to Remember..

tibanya bulan 6,kat mane2 kte akan dgr orng nk pergi umrah,mayb parents,saudara mara,kwn2 kte kan..n yet mmg now musim umrah.dgr cte musim umrah bulan 6 ni hampir rmai umatnya ms musim haji,sbb time ni school holidays kat arab saudi..td ex-housemate ku radin mintak maaf kat sme sbb die nk pegi umrah next week..Uuuuu,syahdu la plak kan..=(

"Selamat mengerjakan umrah utk Radin & Family,moga2 segala urusan dipermudahkan di sana.. "
(jgn lupe doa aku ye..)


for those yg berkesempatan pegi umrah,for sure balik msia,akan rindu suasana kat sane,rindu nk pergi lagi,rindu nk tgk kaabah..pecayala,kerana yun sendiri mengalami benda yg sama..rase,muda2 ni diberikan Allah kesihatan yg baik,kuat tubuh badan,n kalau ader rezki lebih, jgn lepaskan peluang..sgt mau pergi sekali lagi,tp 2 la,kene kumpul duit from now..teringin plk nk bwk mr. hubby ke sana..

teringin sgt nk pergi lagi..

mengimbau kenangan kat sana,byk mengajar yun erti sabar..mcm2 dugaan Allah nk uji,cuma besar atau kecil je..tempt yg plng bes selain makkah ialah raudhah,sayu je bila smpai kat sane,kedengaran semua menangis teresak2 sambil meminta doa dr Allah..Raudhah antara tempat2 di mana doa mudah di makbulkan..kalau musim umrah mungkin xseramai musim haji,kalau musim haji mama ckp orng berhimpit2,smpai pijak kepala orng..Alhamdulillah,ms yun pegi,masih blh selit wpun rmai ketika itu..syahdu sgt di Raudhah,xtau kenapa automatik ms menjejakkan kaki di raudhah semua menangis..seolah2 mcm blh merasakan sesuatu...rase xterucap melalui kate2 bagaimana perasaan ketika itu..

di mekah,lain plak cerita nya..ms ni kene btul2 fokus beribadat n buat umrah,dtg bukan selalu,so mmg yun xmo sia2 kan kali ni..rutin setiap hari,semua orng akan pergi ke masjid,dr subuh sehinggala isya',sehingga kan dpt merasa satu hari tu cpt je berlalu..kat mekah kte akan bertemu dengan mcm2 ragam manusia,dr seluruh pelosok dunia,perangai dieorng xyhla nk kate..dlm hati ni..sabar..sabar..sabar..

orng ckp,once kte nmpk kaabah, doala sebyk mane yg kte nk..InsyaAllah dimakbulkan Allah..Subhanallah,kali pertama tgk kaabah..sayu n runtun nye hati bile tgk betapa indah kebesaran Allah..kalau pegi ke mekah,byk2 kan buat tawaf sunat,sesungguhnya tawaf sunat lebih afdal daripada solat sunat,tgk kaabah pun,insyaAllah diberikan pahala dan ganjaran dr Allah..kat mekah,orng kata free2 je Allah akan berikan pahala, setiap kebaikan yg kte lakukan dengan iklhas, insyaAllah..sbb tu orng rmai berlumba-lumba n berebut2 nk dptkan pahala..beskan..

Alhamdulillah, kami sekeluarga sempurna mengerjakan umrah..wpun dugaan tu byk dr mula nk berangkat,dengan visa yun xlepas,duit nanny kene copek dengan pengemis ms kat mekah,kami sme kene cirit birit yg teruk, tickets prob ms on the way back to msia...semua tu ujian dr Allah..kami redha..rs rindu plak kat mekah bila tgk pics2 ni semua..=D

kwn2 yg ade rezki,pergila umrah..muda2, insyaAllah kte kuat lagi nk buat ibadat,rs bersemangat je..pjng plak yun membebel,nk layan perasaan jap tgk pics,hehe.. =D

before ke KLIA~

subuh di masjid nabawi~

suasana di luar raudhah~
Perkampungan Al-Ula~

pose jap atas keretapi lame,hehe~

akibat kakisan angin,maka terbentukla gajah yg comel ni,hehe~Yun& Family wif our friendly tour guide~

antara tempt bersejarah yg dilindungi oleh UNESCO~

Madain Salleh,tempat yg dilaknat oleh ALLAH SWT akibat keingkaran kaum Tsamud terhadap nabi Salleh~

makam saidina Ali dan para syuhada' ketika perang uhud~

Jabal Uhud at the back~

the view of Kaabah~

selepas mengerjakan saie' wif nanny & mama~

last day at mekah~





0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.