Mari Main Masak-masak..=))

sudah 5 hari mr. hubby cuti..so,utk memenuhi permintaan suamiku,ptg semlm yun buatla caramel..mcm2 kejadian pelik dan aneh ms nk buat ni,xmola cte kat cni,malu jek..hehe~

ni la hasilnye..sdp klu makan sejuk2..nyum2..

top view..(uuuu..lihat kegebuannyee!!)

nyum2!

anyway,sng je nk buat caramel...mule2,sediakan sme bahan di bwh ye..

Bahan-bahan:
1 tin susu pekat
setengah tin susu cair
setengah tin air masak (gunakan tin susu td pn blh,sng nk sukat)
6 biji telor
2 sudu esen vanila (utk hilangkan hanyir telor)
2 sudu custard (bertujuan menambhkan kekentalan n nmpk kuning pd caramel)
3-4 sudu besar gula + 2 sudu air (utk gula hangus,act depends on citarasa,nk byk gula,blh tambah mengikut sukatan sendiri)

Cara-cara:
  1. Mule2,campurkan susu pekat,susu cair,air masak, n 6 biji telor,kacau sehingga kesemuanya sebati.
  2. Lepas tu,tapiskan campuran tadi,supaya telor yg bergentel dpt dibuang.
  3. Campurkan custard dan esen vanila ke dalam campuran.
  4. Panaskan kuali,dan masukkan gula serta air.Kacau dengan api yg perlahan sehingga campuran gula bertukar kepada perang. (api mesti perlahan,klu x gula akan jd sgt hitam =P)
  5. Sediakan bekas atau loyang,masukkan gula hangus yg telah di masak dan kemudian diikuti dengan campuran caramel.
  6. Kukus agak2 dlm masa sejam or 45 minit sahaja.
Mudahkan..selamat mencube! =))

Then,makan mlm,yun nk try masak lemak ayam,resipi ni yun amik dr Resipi Diana. nmpk mcm sng..so,mlm tu yun menyahut cabaran utk try resipi bru ni..takut je klu xjd n xsdp,tp mari kte cube..hehe~

ok,apakah bahan2 nye:

Bahan untuk dikisar:
10 batang cili padi merah
10 batang cili padi hijau (yun bubuh 6 btg je,depens on tahap kepedasan n citarasa masing2)
3 biji bawang besar
1 ulas bawang putih (besar kalau kecil letak 2 ulas)
1 inci halia
1 inci kunyit hidup

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam, dipotong ikut suka
1 liter santan
3 biji tomato, dibelah dua (yun xbubuh tomato,ganti dengan kentang,sdp jugakk!)
2 batang serai, dititik
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka
minyak secukupnya

Cara-cara:

Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai, bahan yang telah dikisar.Tumis sehingga ia naik bau dan keluar minyak.

Masukkan garam dan serbuk perasa bersama ayam. Gaul kesemuanya sehingga sebati. Perap ayam seketika, bg bahan kisar meresap ke dalam ayam.

Masukkan santan dan api dikecilkan sedikit dan gaul rata. Biarkan sehingga kuahnya meresap kedalam ayam dan mendidih. Selalu dikacau jadi tidak pecah minyak kuahnya. Bila dah mendidih dan ayam telah pun masak dan kuahnya meresap, masukkan tomato atau kentang dan matikan api dan tutup periuk.

biarkan seketika,agak2 kentang da empuk,boleh dihidangkan kepada yg tersyg..hehe! =))

pelengkap dinner hari tu,ialah sayur buncis telor n home made jus tembikai..sdp kan.. =))



4 comments:

Meey@ May 19, 2010 at 2:34 PM  

mcm sedap jo masak lomak ekauu!haha.gud job bette~

~YuN~ May 19, 2010 at 3:48 PM  

stila sodap izah oii,hehe!thnx sbb sudi share blog memasak tu..u shud try izah,very the easy..pas2 bg ojie makan,pasti ojie makin bulat n gebuss..haha!

Meey@ May 19, 2010 at 3:53 PM  

eh ekau ni memandoi2 memangiee aku si izah itu si izah ini..haha.buruk bebeno bunyiknye ni atee oiii!haha=P

lomak2 tu yg ekau suke yoo.oke la, nnti izah try masak bg kt ojie n crocroaches (betui ka eja lipas ni) haha..

aku reti share je, masak nye idak le.

~YuN~ May 19, 2010 at 10:01 PM  

xkire nk panggil mung izah jugek..hehehe!ala,nti ko sti tere da kwin,ko akan bersemngt utk masak kepada orng yg tersyg,lg2 suami mu itu si ojie n lipasnye..hehe!

salahla,cockroach..haha!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.