Dilema Ibu Bila Anak Ke Taska

salam dear mommies and readers...

yun dah start hantar afif ke taska..memang sedih..mummy yg menangis masa 1st day hantar,drama sungguh kan mummy..tapi tu la hakikatnya bila anak tak pernah berpisah dengan mak..

berat dan sayu hati..tak pernah rasa macam ni..tak suka bangun pagi nak pergi kerja..benci perasaan tu..tak suka tengok afif sedih cebik bila sampai depan taska..

nenek mama tak memang tangan nk jaga dua orang sekali..since maid pun sekarang payah nak cari..

bila hanta taska,yg baiknya kita rasa anak kita akan bergaul dengan rakan sebaya,bagi cepat cakap,lebih disiplin..tapi part yg sedih bila kita terpaksa tengok muka dia mcm tak rela..balik pun sedih je..rasa macam menggangu emosi budak ni...

kalau ada mommies yang biasa hanta anak taska..cuba cerita sikit 1st experience uolsss...

yun macam tak sanggup je..rasa nak benti keje..

tapi husband cakap..bagi die berdikari,tengok dunia luar,bergaul dengan orang lain..

moga mummy tabah menempuh hari2 yg mendatang..

mama yun cakap..ni baru anak masuk taska,belum darjah 1,masuk asrama,pergi universiti,pergi belaja oversea,kahwin..kata dia..ni baru fasa pertama dalam kehidupan yun kene tempuh..

moga ini jalan terbaik untuk Rayyan Afif berdikari.. =)

bila afif pergi taska mummy yg terlebih excited tempah sticker nama letak kt botol susu and botol air..hehehe
 



Fisher Price Infant to Toddler Rocker Murah!!

salam dear mommies and readers..

new items at Lil Rayyan Boutique..

Price reduction for Fisher Price Rocker!Murah giler uolssss.. =)

RM 150 only!!!

interested??? To order,kindly visit us at
FB Fanpage: Lil Rayyan Boutique
Instagram: Lilrayyanboutique

or just wassap Mummy Yun:012-8010992

Blue
Pink
Fisher Price Infant to Toddler Rocker
It starts out as an infant seat or rocker with a low-profile frame, very appropriate for newborns. Then, as your child grows, you can easily convert this portable rocker to an infant seat to add interactive toy play. Then, make it a toddler rocker.

Flip out the kickstand to convert it from a rocker to a stationary seat for older babies or toddlers. The Newborn-to-Toddler Portable Rocker folds easily and has a built-in handle, so it can go wherever you and baby do! Requires 1 “D” alkaline battery (not included).

Maximum Weight: 40 lbs. (18 kg)

Developmental Guidelines: Use the portable rocker’s upright position only when your child has developed enough upper body control to sit without leaning forward.

Better for Mom...
- Enjoy years of use with this portable rocker—from infancy to 40 pounds!
- Convenient space for feeding baby
- So portable!
- Machine-washable pad makes cleaning this rocker a breeze!

Better for Baby...
- Calming vibrations and gentle rocking motion help comfort and soothe baby.
- Versatile seat angles add comfort for different age babies, from infants to toddlers!
- Bright colors and patterns stimulate your infant's visual sense

Ayra at 1 Month :)

Diam tak diam dah sebulan si comel mummy,Ayra Raihana :)


Mummy decide sambung checkup Ayra kat Klinik Kesihatan Ibu dan Anak Metro Prima,Kepong..mana yang gov bg free kita amik je,so additional vaccine baru pergi swasta..jimat okey! :)

Last week pergi checkup.ktorng laki bini siap main teka teki,berapa dah berat Ayra..yela,si comel ni kuat menyusu..husband teka 3.6kg,mummy plak 3.1 kg kot..

ok,nurse pun cek..

Berat :3.7kg
Panjang : 55cm

masa ni ktorng siap gelak,ok dua2 silap..rupanya Ayra lg berat seperti yg disangka..hehehe!

takpela sayang..asalkan sihat.. =)

checkup 1 month kene 2nd vaccine Hep B,punyala dia menangis sampai semua orang tgk..kuatnya la hai..kesian dia..

posing after checkup..mummy and Ayra at 1 Month



Detik Kelahiran Ayra Raihana

Salam dear mommies and readers...

Alhamdulillah dah sebulan usia Ayra Raihana..sesi berpantang pun hampir melabuhkan tirainya... ;)

Kali ni nak cerita detik kelahiran ayra..saja nk share,setiap pengalaman bersalin kan ada kisahnya,moga menjadi nukilan,bila ayra besar nanti dia boleh baca apa mummy share kat sini..

Kisahnya on 3rd February 2014:
Dr dah set appointment utk cek VE and buat CTG since that day dah tepat 40weeks,let say jalan dah buka,or ada problem pada air ketuban,Dr nak induce malam tu jugak..nk dijadikan cerita,punyala yun takut nak induce tiap hari doa biarlah sakit tu datang secara normal,bukan dipaksa...

3:00 pm: Ok,hari tu nervous,sebab pagi dah rasa sakit,tapi yun tahan..then petang ada tanda..darah!yun memang tak sedap hati dah suruh husband take half day leave..masa keluar tanda ok,masih tahan,sebab sakit mcm period pain je..mama cakap jangan tunggu,pergi hospital cepat!

3:30pm: Sampai hospital ptg tu,Dr terus cek bukaan..suprisingly!dah 4 cm!Ya Allah...cepatnya!tak rasa apa lagi...bila dah lepas seluk,biasalah..psychology,terus rasa sakit..maybe contraction dah start every 30mins..

4:00pm: Masuk wad terus kene stay labour room since wad and katil penuh,masa ni ok lagi,steady and cool kononya..bila nurse masukkan drip,sakit makin kuat,yun pun mintak ubat tahan sakit...tapi sakit still ada,makin kuat!so nurse pecahkan air ketuban!masa ni makin kerap sakit!Ya Allah sakitnya ya ampuan,sangat kerap and teramat sakit sampai yun cucuk tangan husband kuat gile!Sorry syg..mummy tak blh control..

labour room! tempat kejadian..
masa ni sebelum sakit..sempat baca doa apa yg patut..

5:00pm: Dah rasa nak buang air besar sangat,husband panggil nurse sebab yun dah tak tahan..nurse pun buat VE..suprisingly!!dah bukak 8-9cm..masa ni nurse suruh banyak baca doa..Lailahailla anta subhanakainnikuntum minazzolimin..suami yun bacakan surah maryam..mulut ni dengan nk bc zikir,sambil buat breathing technique,perasaan jadi tak terkawal..

5:30pm: Dr sampai...masa ni yun geram dengan nurse sebab dua orng pegang and regangkan kaki yun dengan kuat,sebab die kata yun pergi angkat punggung...tak tau kenapa jadi bodoh tak tahu nak teran!siap Dr cakap..jangan angkat punggung..tapi masa ni yun tak perasan,sebab nurse tolak kaki kuat2..jerit suruh push..serius dah out of energy..then Dr suruh rest,fokus teran sambil tengok baby..masa ni tak taula..husband siap cakap muka yun dah macam raksasa!hahaha!kejam ok..

5:57pm: Alhamdulillah,yun selamat melahirkan Ayra!tak ingat berapa kali push..tapi penatnya and sakitnya tuhan je yg tahu...Syukur sebab prosesnya sangat cepat..tapi sakitnya super duper hebat!hehehe.


Memang betul orng cakap pengalaman setiap anak berbeza..tapi yun syukur sangat afif and ayra lahir secara normal, tepat at 40 weeks,dan sakitnya kejap..bila mama yun cerita dulu dia siap menunggu sampai sehari nk besalin,sakit tu lama sangat..Ya Allah tak terbayang,yun yg beberapa jam pun rasa nak tercabut sangat nyawa..Syukur semuanya dipermudahkan...

Moga Ayra Raihana membesar dengan sihat ye sayang..

Pakej Bersalin Putra Medical Centre Sg Buloh

Salam dear mommies and readers..

Kali ni yun nak share info utk bakal2 ibu yang  plan nk deliver dekat Putra Medical Centre,Sungai Buloh..Sebab ramai jugak yang tanya.. :)

Hospital ni ada dua gynae,Dato' Dr Zarul and Dr Wan Ratna,both of them sangat best!sebab yun ada experience dengan dua gynae ni..Afif dengan Dr Zarul, Ayra plak dengan Dr Ratna.. :)

Everytime checkup memang ramai sangat orang,rasa macam dekat hospital kerajaan,sometimes yun ambil no giliran,then balik rumah..lepak2..then datang balik...memang menunggu agak lama,tapi Dr cek details..memang puas hati.. :)

Ok,ni yun attach pakej bersalin together with rate.. siapa2 yg tengah survey hospital utk deliver,boleh check it out ya!for me,PMC still reasonable,servis pn ok!gynae pun best!

Rasanya in future,PMC kene tambah lebih banyak wad..since ramai ibu mengandung yg buat checkup dekat sini,pernah tanya Dr,rasa2 ada ke bilik kalau sy bersalin nanti..Dr ckp..insyaAllah selalunya ada sebab patient stay at least satu malam je dekat hospital..Alhmdulillah masa yun deliver hari tu dapat bilik single..selesa la sikit and husbnd blh temankn.. :)


Before discharge hari tu,siap dapat banyak goodies! :)



Welcoming Little Princess at 40Weeks!

Salam dear mommies and readers.

Alhamdulillah,yun selamat melahirkan baby girl pada 3Februari 2014!syukur... :)

Terima kasih kepada family dan rakan2 yang mendoakan yun and baby..

Alhamdulillah Allah permudahkan proses bersalin,rasa macam mimpi sebab kejap sangat..even it was fast but yet the most painfull period!nanti yun cerita di next entry plak k.. :)

Officially present my dear princess..

Name: Ayra Raihanah
DOB: 3 February 2014
POB: Putra Medical Centre Sg Buloh
Birth Weight: 2.7 kg


Genap hari ke 7 kelahiran Ayra,family yun jemput atok sedara utk sempurnakan upacara tahnik dan offcially announce nama baby.. 


lepas ni yun update detik kelahiran Ayra..now tgh berpantang sempat curi-curi online,heeeee..

till then.. =)

38th Weeks:Kate Spade or Storksak Diapers Bag

salam dear mommies and readers...

ok,tajuk entry mcm poyo je kan..maafkan daku,kali ni preggy memang ngidam sangat diapers bag ni..

dlm wishlist mummy yun,of course Kate Spade and Storksak Diapers Bag!

mula2 dah target Kate Spade Stevie Diapers Bag macam pic kat bawah..tp last mins online seller refund duit sebab kat outlet dah out of stock!waaa,geget jari...tapi bila search balik,ada yg jual tp a bit pricey..ok,hold dulu! this bag comes with diapers changing mat as well! warna pn vibrant gitu.. =)


lepas tu survey2,ada jugak online seller jual Storksak dengan reasonable price!dulu ingat mahal,mcm Dr. Halina pakai..tapi rupanya yg tu leather..tu yg mahal..kire Storksak ni banyak jenis..now dah pening nak pilih mana!ada tak mommies yg pernah beli??blh share dengan yun mana satu yg worth to buy!

among my favs:

a) Storksak Nina


b) Storksak Tiana


c) Storksak Booby

husband bising gak,die kata diapers bag pn nk beli mahal2,tapi yun rasa rupa die cantik mcm handbag and multifunctional!gitu...ader diapers changing mat utk baby, kalau storksak siap ada bottle bag and food pouch, pastu beg dia agak besar utk letak brg baby and at the same time trendy la sikit utk mummy angkut kalau g shopping mall! besides it comes with long strap so that blh gantung kat stroller..

selagi tak beranak,selagi tu la duk belek oline handbag!mengidam la sangat kan..dah pening nk pilih..semua gojes! =)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Mommies ♥

Blog contents © ♥The Journey Begin♥ 2010. Blogger Theme by NymFont.